Læs også:

Close
københavn, tage, copenhagen, cph, kbh, sommer, by, hovedstad

NEWS: Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset

Nyheder  | 

Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset · Mand skudt under politiforretning · Stor kageevent i Operaen – Operaens officielle kage skal findes · Lise Nørgaards bisættelse · Tre kvinder tilbageholdt efter kontrol på massageklinik · Dagens billede: 2022 var et spændende ‘rum-år’ · Fredagsfjol: Godt nytår fra Jennifer Aniston 🥳

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset

Statsministeren gjorde det i sin nytårstale klart, at grøn omstilling ikke kun handler om at sætte mål, men om at komme i mål. Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget et klimamål om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 50-54 pct i 2025 ift. 1990. Dette mål har den nye regering forpligtet sig til at opfylde i regeringsgrundlaget.

Nye beregninger fra CONCITO viser dog, at der er længere til opfyldelse af 2025-målet end den tidligere regerings opgørelse viste. Det er nu, der skal handles for, at 2025-målet kan opfyldes …

– Opfyldelse af 2025-målet kræver hurtige reduktioner. Hvis vi skal have en effektiv og troværdig grøn omstilling, skal vi opfylde de mål, vi sætter os. For at vi kan nå klimamålet i 2025, er der behov for hurtige beslutninger, og vi opfordrer derfor regeringen til, inden for 100 dage, at fremlægge den politik, der sikrer, at 2025-klimamålet opfyldes, siger Torsten Hasforth, seniorøkonom i CONCITO.

Der er kun to år til 2025 og nye klimatiltag tager tid at implementere. CONCITOs beregninger viser, at med de nuværende aftaler mangler Danmark mindst 1,1 mio. tons CO2e for at nå de 50%, den lave ende af målet. Det svarer til 550.000 fossile personbilers årlige udledning. Det er derfor afgørende, at regeringen fremlægger ny politik og virkemidler til at indfri klimamålet i 2025 og får det vedtaget tidligt i 2023.

Den tidligere regerings klimaprogram anslog, at der mangler 0,4-3,5 million tons CO2e-reduktioner for at leve op til henholdsvis den lave og den høje ende af 2025-målet. CONCITO vurderer, at den beregning er for optimistisk, og at der som minimum mangler yderligere 0,7 millioner tons. Det betyder altså, at der mangler 1,1-4,2 millioner tons reduktioner for at nå i mål.

52% reduktion i 2025 er det mål, der kan og bør nås … CONCITO giver i en ny analyse sit bud på, hvilke klimatiltag og virkemidler i alle sektorer: energi, industri, landbrug og transport, der skal til for at Danmark kan nå klimamålet og reducere med 52% i 2025.

– Hvis Danmark skal levere på klimaet, og i øvrigt leve op til ambitionen om at være et grønt foregangsland, og inspirere andre lande til hurtig klimahandling, så skal vi ikke bare sætte ambitiøse mål, men også levere på dem,” siger Torsten Hasforth og nævner, ”at der for eksempel skal mere fart på elektrificering af transporten, hurtigere indfasning af CO2-afgifter og implementering af kendte teknologier i landbruget.

– Det handler ikke kun om at opfylde klimamålet, men også om at opfylde det på den rigtige måde. Derfor skal vi satse på tiltag, der også understøtter den langsigtede omstilling. Forslag som at blande biobrændstoffer i transportsektoren, når vi ved at fremtiden er elektrisk, dur derfor ikke.

At vi er længere fra at nå 2025-målet end forventet skyldes især, at udbud af CCS-projekter er forsinket, og at Tyskland hæver deres dieselafgifter, hvilket fører til øget grænsehandel med diesel i Danmark. Til gengæld trækker energikrisen sine spor, og data viser, at flere gasforbrugere end ventet skrotter fyret og færre køber nye benzin- og dieselbiler.

tabel co2 klimamål

Baggrund:

Yderligere beskrivelse af reduktionsmanko og tiltag kan findes her: Sådan når Danmark klimamålet i 2025.

københavn klimamål
Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset … (Foto: PR)

Læs også: Hvad er klimapsykologi

Mand skudt under politiforretning

Under en politiforretning i Moselgade på Amager er en betjent blevet svært såret af knivstik onsdag. Der blev også afgivet skud mod gerningsmanden, som er erklæret død.

Som det er standardprocedure i sager, hvor en polititjenestemand har affyret skud, er sagen overdraget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som vil forestå efterforskningen, dette sker, da Københavns Politi  onsdag har skudt og dræbt en person i Moselgade på Amager. Det skete i forbindelse med en politiaktion, hvor en politibetjent blev såret af knivstik, oplyser Københavns Politi.

Ifølge B.T. skulle manden, der blev skuddræbt af politiet på Amager, være mødt op i retten kort efter, han døde. Her var han tiltalt for blandt andet tyveri, lyder det. På Twitter skriver politiet, at der ikke er grund til bekymring fra borgere i området, da man betragter skudepisoden som en isoleret hændelse

Den Uafhængige Politianklagemyndighed (DUP) skal nu undersøge skudepisoden, hvilket er standardprocedure, når politiet affyrer skud. Af denne grund har Københavns Politi ikke mulighed for at kommentere hændelsen yderligere, men henviser til DUP.

blink politi
Mand skudt under politiforretning … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg på plejehjem

Stor kageevent i Operaen – Operaens officielle kage skal findes

Holdet fra DR2’s Operarejsen mødes med nogle af landets skarpeste desserthjerner på Almanak i Operaen for at finde frem til Operaens officielle operakage.

På søndag den 8. januar 2023 bliver en sukkermættet og historisk dag i Operaens og kagens tegn. Det Kongelige Teater har i samarbejde med kok og madskribent Trine Hahnemann og Almanak i Operaen besluttet, at Operaen skal have en officiel kage.

Trine Hahnemann fra Hahnemanns Køkken har stået for udformningen af tre bud på Operakagen, der skal findes ved Den store kagedag i Operaen på søndag Her vil både publikum såvel som et både sukker- og operakyndigt dommerpanel være med til at kåre vinderkagen.

I dagens anledning er Frederik Cilius, Rasmus Bruun og Allan Gravgaard Madsen fra DR2’s populære Operarejsen indkaldt som dommerpanel i selskab med operachef Elisabeth Linton. De får kyndig assistance fra nogle af landets skarpeste desserthjerner og kagekreatører: kogebogsforfatter og Instagram-kagefænomen Maja Vase, Mika Wulff, konditor og redaktør af magasinet Lækkerier, og ikke mindst dessertkok Thomas Parry, tidligere chefkonditor ved Summerbird og tidligere dessertkok på den trestjernede Michelin-restaurant The Fat Duck.

Kombinationen af opera og kage og muligheden for at være med til at kåre operakagen har vakt publikums interesse. Da billetterne til Den store kagedag den 8. januar blev sat til salg i december, blev de revet væk på få timer. Men vinderkagen vil efterfølgende kunne smages igen senere i januar, hvor Almanak i Operaen har særlige søndage med operakage og smørrebrød. Arrangementerne En særlig søndag er hyggelige eftermiddage med et udvalg af smørrebrød efterfulgt af et kagebord med Operakagen.

Fakta:

Den store kagedag – kageevent med kåring af Operakagen i Operaen den 8. januar (udsolgt)
En særlig søndag – smørrebrød og kage på Almanak i Operaen den 15/1, 22/1 og 29/1. Læs mere her.

operaen
En operakage skal på søndag findes … (Foto: Chris Tonnesen)

Læs også: Lav en luksusudgave af Othellokage

Lise Nørgaards bisættelse

Journalist og forfatter Lise Nørgaard bisættes næste lørdag den 14. januar klokken 14.00 fra Sankt Pauls Kirke, Gernersgade 33, 1309 København K.

Lises nære veninde, sognepræst ved Sankt Pauls Kirke Kathrine Lilleør, forestår bisættelsen. Foruden familien, vil Lises tætte venner og professionelle relationer gennem et langt liv være inviteret. Alle der herudover måtte have lyst til at sige et sidste farvel til Lise er velkomne i det omfang, der er plads i og udenfor kirken. Kirken åbner for adgang kl. 12.30.

Musik til bisættelsen:

Fra klokken 13.30 og frem til klokken 14.00 opføres Gabriel Faurés Requiem.

Præ- og postludium er de to sidste satser i Gabriel Faurés Requiem, og komponist og organist Frederik Magle improviserer over ‘Dejlig er jorden’, mens følget går ud af kirken.

Disse salmer vil blive sunget under bisættelsen:

Brorson: ‘Op al den ting’

Ingemann: ‘Nu vågner alle Guds fugle små’

Ingemann: ”’Til himlene’

Ingemann: ‘Dejlig er jorden’

I september 2020 gav Lise dette citat til bogen ‘Livet ifølge Lise Nørgaard’:

– Folk skal ikke bekymre sig om, at jeg falder død om på stedet i disse coronatider. Jeg agter nemlig ikke at gøre det, før der er mulighed for, at gæsterne til begravelsen kan få et ordentligt gravøl.

Lises ønske vil naturligvis blive efterkommet. Gravøl afholdes privat og kun med deltagelse af personligt inviterede. Lise vil blive stedt til hvile på Sankt Ibs Kirkegaard i Roskilde, hvor hendes forældre og søn også ligger begravet.

lise nørgaard jacob wendt jensen
Journalist og forfatter Lise Nørgaard bisættes næste lørdag den 14. januar klokken 14.00 fra Sankt Pauls Kirke, Gernersgade 33, 1309 København K. (Foto: PR)

Læs også: Lise Nørgaard død

Tre kvinder tilbageholdt efter kontrol på massageklinik

Østjyllands Politis udlændinge- og grænsekontrolsektion var onsdag aften på kontrol på en massageklinik i Aarhus C. Her traf de fire kvinder, hvoraf tre af dem ikke havde gyldig opholds- eller arbejdstilladelse i Danmark.

Kvinderne, der er thailandske statsborgere, bliver derfor alle nu tilbageholdt, mens Udlændingestyrelsen foretager en vurdering af, om de skal udvises af landet. Desuden bliver deres sag forelagt Center Mod Menneskehandel, der skal vurdere, om kvinderne kan være udsat for menneskehandel.

De tre kvinder kan tilbageholdes i 3 x 24 timer på Udlændingeloven, inden de skal stilles for en dommer.

sex prostitution
Tre kvinder tilbageholdt efter kontrol på massageklinik … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung kvinde anholdt efter bordelkontrol

Dagens billede: 2022 var et spændende ‘rum-år’

Fredagsfjol: Godt nytår fra Jennifer Aniston 🥳

· Mere fra samme kategori ·