Læs også:

Close
nordguld snaps jul

Sanke- og snapsetips til årets julefrokost

Mad  | 

Julefrokostbordet er forbundet med traditioner, men i år er det dyrere end sædvanligt at købe ind til julen. For at fastholde traditionerne og den gode smag af jul, giver Aalborg Akvavit og naturvejleder Trine Sørensen dig sanke-alternativer til julefrokosten

Naturen byder nemlig på en masse friske råvarer, der kan erstatte nogle indkøb i supermarked. Og der følger også gode råd om snapsevalg med …

nordguld snaps jul
Jul er også lig med snaps … (Foto: PR)

Med decembers kolde vinterluft kommer duften af julemad og den familiære hygge, som vi varmer os på. Måske varmer vi os også på gåture, der giver plads til julens mange måltider samt en velfortjent pause fra den travlhed, vi også kan opleve i juleræset. At tage ud i naturen kan nemlig dæmpe stress, være socialt og inspirere fund til den måned, vi har tradition for at gøre ekstra hyggelig.

Den gode mad og de hyggelige traditioner er mangfoldige og varierer mellem familier og regioner. Men ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Aalborg Akvavit, svarer 83 pct. af danskerne, at særligt én ting går igen, når der dækkes op til julefrokost, nemlig snaps.

aaborg juleakvavit snaps
En smuk flaske og lækker snaps indeni … (Foto: PR)

Vi får fedt og sukker til julefrokosten

Til julefrokosten spiser vi meget fedt og sukker, og snapsens alkohol renser munden for dette. Alkoholen frigør vores smagsløg, så vi bedre kan fornemme de enkelte smage på julebordet. Og er der én snaps, der særligt går til den fede julemad, så er der ingen tvivl, hvis man spørger smagsekspert Lars Kragelund.

Det er Aalborgs Jule Akvavit, der vandt intet mindre end prisen som verdens bedste spiritus i 2016 til International
Spirits Challenge, der af mange beskrives som verdensmesterskabet i spiritus:

– Aalborg Jule Akvavits krydderiblanding af kommen, dildfrø og koriander går godt til julebordets syltede elementer, såsom de marinerede sild, surt til frikadellerne eller rødkålen til flæskestegen. Eddikelagens syre spiller sammen med akvavitten, der er karakteriseret af sødme. Marinaden og akvavittens krydderier er et perfekt match, og så skærer alkoholen fra akvavitten gennem fedmen i flæskestegen, frikadeller og fisk, fortæller Lars Kragelund.

nordguld snaps jul
Jul er også lig med snaps … (Foto: PR)9

Selvom julefrokostbordet kan synes som et overflødighedshorn af madvarer, der er svære at finde råd til i denne tid, så er der råd at hente i naturen. I disse kolde sparetider, er det vigtigt at holde varmen på andre måder, og julehyggen behøver ikke koste ’en bondegård’. Du kan nemlig finde ingredienser til julemaden i naturen og samtidigt få ro fra juletravlhed og dejlige oplevelser med oven i hatten.

stegte sild julefrokost
Så er der stegte sild og sikkert også en snaps … (Foto: MY DAILY SPACE)

Sank til dit julebord

Trine Sørensen er naturvejleder i Sønderjylland og indgik tidligere på efteråret i Smag for det enkle, der er en sankeinspirationsguide udviklet af Aalborg Akvavit i samarbejde med opskriftudviklere, skovfogeder, naturvejledere og sankeeksperter fra alle landets regioner. Nu er hun klar med sanketips til julefrokostbordet:

– Der er særligt fire ting, som jeg ville sanke nu. Skovsyre ville være oplagt til at lægge i maven på de stegte, marinerede sild. Så ville jeg samle de sidste vilde svampe (trompetsvamp, Karl Johan, kantarel), som skulle stege med bacontern og bruges med leverpostej. Derudover står der stadig blomstrende Tusindfryd i naturen, som ville pynte gevaldigt på julemaden. Sidst men ikke mindst er der Vejbreden, som jeg ville stuve og servere som et alternativ til de stuvede grønkål,” fortæller Trine Sørensen, der er naturvejleder og naturskoleleder på Skovlyst Naturskole.

Disse sankeidéer er Aalborgs smagsekspert vild med:

– Skovsyren til de marinerede sild er virkelig velvalgt. Dens syrlighed matcher godt med sødmen i Aalborg Jule Akvavit. Og så ville jeg vælge Aalborg Nordguld med de særlige nordiske toner af kommen, fyrnåle og rav til de vilde svampe og det stegte bacon på leverpostejen, fortæller Lars Kragelund.

Natur, skov, træer, lys. (Foto: Unsplash)
Måske du kan nå en tur ud i skoven og sanke til julefrokosten. (Foto: Unsplash)

Giv glæden ved det enkle

Den ædle og oldgamle sankekunst er ved at blomstre op blandt danskerne. Men det kan være svært at komme i gang med at sanke, hvis man er ny i faget. Og ifølge førnævnte analyse svarer 24 pct., at de sanker sjældent og 19 pct. at de sanker en til fire gange om året.

Derfor udgav Aalborg Akvavit for nylig sankeinspirationsbogen Smag for det enkle, med målet om at gøre flere nysgerrige på at kombinere den danske natur, danske råvarer, traditioner og enkeltheden. Det vrimler nemlig med velkendte smage i den danske natur, der kan erstatte indkøb til julefrokosten.

Sanketurene kan samtidigt gøre os en naturlig oplevelse rigere, der lader julefreden dale over den også travle tid. Sankeinspirationsbogen er relevant hele året og kombinerer dejlig mad med tips til sankning og danske traditioner. Bogen er udkommet i et begrænset oplæg på 200 bøger, og kan købes for 195 kroner her.

akvavit snaps
Perfekt bog at give til en, der elsker snaps … (Foto: PR)

Danskernes sanke- og juletraditioner

Sådan nyder danskerne snaps:

 83 % svarer, at de kan finde på at drikke snaps til julefrokosten.
 40 % svarer, at Aalborg Taffel/Rød Aalborg er lig med jul. Hos de unge (18-34) er det højere
endnu, nemlig på 45 %.
 Mindst 64 procent af danskerne drikker sandsynligvis snaps til jul.
 27 % drikker snaps til særlige madretter.
 79 % mener, at det er meget sandsynligt at der kommer snaps på bordet til de kommende
julefrokoster.
 75 % spiser altid mad, når de nyder en snaps.

Så ofte sanker danskerne:

 2 % sanker hver måned.
 4% sanker hver anden måned.
 19% sanker 1-4 gange om året.
 24% sanker sjældnere end ovenstående.
 46% sanker aldrig.

Når danskerne sanker, er det fordi:

 42 % sanker mad i naturen, fordi det er hyggeligt.
 30 % sanker mad i naturen, fordi det er gratis.
 27 % sanker mad i naturen, fordi det er en direkte adgang til naturens egne råvarer.
 22 % sanker, fordi det er en bæredygtig måde at bruge og spise mad.

 

Læs også:

Udforsk naturens spisekammer: Disse ting skal du have med når du skal sanke

 

svampe sanke

· Mere fra samme kategori ·