Læs også:

Close
pige arme ud glad hår (Foto: Unsplash)

NEWS: Kvinder bliver gladere og sundere med aldere

Nyheder  | 

Kvinder bliver gladere og sundere med aldere · Anholdt for at blufærdighedskrænke piger i svømmehal · Københavns Kommune i håndsrækning til virksomheder · Aggressiv kvinde sigtet for narkokørsel og trusler · Krigen fortsætter · Dagens billede: Danmark på flot liste

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kvinder bliver gladere og sundere med alderen

Selvom mange unge danskere kæmper med mistrivsel, er billedet helt anderledes når man kigger på de ældre generationer. En ny undersøgelse blandt flere tusinde kvinder peger på, at danske kvinder får det bedre og bedre, både fysisk og mentalt, jo ældre de bliver.

Der tegner sig et overordnet positivt billede af danske kvinders sundhedstilstand i Matas’ seneste Sundhedsbarometer blandt mere end 3.500 danske kvinder. Der er dog relativt stor forskel på aldersgrupperne. De yngre kvinder ligger lavt både på fysisk og mentalt velvære, til gengæld bliver kvinder både gladere og sundere med alderen. Sundhedsbarometeret tager hvert kvartal pulsen på danske kvinders mentale og fysiske helbred.

”Det er nu anden gang, at vi gennemfører Sundhedsbarometeret, og data fortæller os, at jo ældre kvinder bliver, jo bedre vurderer de deres sundhedstilstand. Fx vurderer 58% af kvinder i 60’erne deres fysiske form som meget god eller god, mens det samme tal for kvinder i 30’erne er 44%. Vi kan også se, at kvinder stressniveau falder med alderen, og de bliver samtidig mere tilfredse med deres udseende,” forklarer Rikke Wolff, der er direktør for CSR, HR og Kommunikation hos Matas.

Når kvinderne kommer over 60, dyrker de også mere motion, faktisk hele fire gange om ugen, mens kvinder i 30’erne dyrker motion cirka tre gange om ugen. Det er det samme billede, når det kommer til kost, her fortæller kvinderne, at jo ældre de bliver, jo mere sundt spiser de. Faktisk vurderer mere end 73% af kvinderne over 50 år, at de har sunde kostvaner.

Laila Madsen, der er butikschef hos Matas i Nyborg gennem 33 år, genkender mønstret i butikken:

– Vi oplever typisk, at lige så snart kvinderne stifter familie, så bliver de fortravlede. Overskuddet bliver simpelthen mindre, og de handler mere online. Når børnene bliver ældre, så ser vi dem oftere, og så har de mere fokus på kvalitetsprodukter og velvære. Det er tydeligt, at de bruger mere tid på sig selv, hviler mere i sig selv. Jeg er i sammen kategori, og jeg har også mere overskud til at gå op i motion og sund kost generelt nu sammenlignet med, da jeg var yngre.

Barometeret bekræfter udfordring hos yngre kvinder … Indsigterne fra undersøgelsen giver et overordnet positivt indtryk af danske kvinders vurdering af egen sundhed, men det bekræfter også, at det især er de yngre kvinder, der er udfordrede – både mentalt og i forhold til, hvordan de ser deres egen sundhed.

– Det er en vigtig påmindelse om den opgave, som vi skal være med til at løfte både i dialogen med de unge kvinder i butikkerne, på tværs af alle vores kanaler og i uddannelsen af nye materialister, fortæller Rikke Wolff.

Ligesom stressniveauet falder med alderen, så falder følelsen af ensomhed også. Kun 5% af kvinder over 60 år føler sig ensomme, mens næsten hver femte (16%) kvinde under 30 år føler sig ensom. Tallene viser samtidig, at de kvinder, der føler sig ensomme også oftere følere sig trætte og udmattede i løbet af dagen, og der er også en tendens til at de ensomme kvinder oftere føler sig stressede.

– Vi har dagligt kontakt med mere end 1 million danske kvinder gennem vores butikker og online-kanaler, og den kontakt giver os værdifuld viden om, hvordan de danske kvinder går og har det. Den viden har vi sat os for at dele, så den kan komme flere til gavn, slutter Rikke Wolff.

matas undersøgelse kvinder
Undersøgelse viser, at kvinder bliver gladere og sundere med alderen … (Grafik: Matas)

Udvalgte data fra barometeret:

  • Kun 4% af alle danske kvinder føler sig ikke glade.
  • 58% af kvinder i 60’erne vurderer deres fysiske form som meget god eller god, mens det samme tal for kvinder i 30’erne er 44%.
  • Kvinder 60+ dyrker motion minimum fire gange om ugen, mens kvinder i 30’erne dyrker motion cirka tre gange om ugen.
  • 73% af kvinderne over 50 år vurderer, at de har sunde kostvaner.
  • 5% af kvinder over 60 år føler sig ensomme, mens næsten hver femte (16%) kvinde under 30 år føler sig ensom.
  • 57% af kvinder der føler sig ensomme føler sig også ofte udmattede/trætte i løbet af dagen – for kvinder der ikke er ensomme, gælder dette kun 20%.
  • 43% af kvinder, der ofte føler sig ensomme føler sig også stressede – for kvinder der ikke føler sig ensomme, gælder dette kun 13%

Om Matas Sundhedsbarometer:

Hvert kvartal spørger Matas mere end 3.000 danske kvinder om deres sundhed – både mental og fysisk sundhed. Barometeret giver en indikation af den generelle sundhedstilstand hos kvinder i Danmark. I den seneste udgave har 3.672 kvinder svaret på 20 spørgsmål online om fysisk og mental sundhed i oktober 2022. Læs mere her.

pige arme ud glad hår (Foto: Unsplash)
Hvor glad og sund er du … (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan kan du hjælpe din hjerne til bedre at slappe af

Anholdt for at blufærdighedskrænke piger i svømmehal

En 51-årig mand blev søndag anholdt og sigtet for at have blufærdighedskrænket nogle børn i Grenaa Svømmehal ved at have onaneret foran dem.

En ansat i svømmehallen kontaktede politiet kl. 12.00, efter at fire piger i alderen 11-13 år havde forklaret, at den 51-årige badegæst havde siddet i et varmtvandsbassin og onaneret med sin penis fremme under vandet, mens han kiggede på dem.

Pigerne havde fortalte deres forældre om episoden, hvorefter personalet i svømmehallen havde fået besked og havde ringet efter politiet.

Manden var gået fra stedet, da politiet kom frem, men da nogle medarbejdere i svømmehallen kunne genkende manden, kørte patruljen til hans bopæl i Grenaa. Her blev han anholdt og sigtet for blufærdighedskrænkelse.

danskerne er vilde med svømmehallen (Foto: Unsplash)
Anholdt for at blufærdighedskrænke piger i svømmehal … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dømt blotter brød forbud og kontaktede børn på nettet

Københavns Kommune i håndsrækning til virksomheder

Københavns Kommune giver akut håndsrækning til virksomheder under inflations- og energikrisen. Det betyder, at fremover skal Københavns Kommune betale sine regninger hurtigere for at øge likviditeten hos de virksomheder, kommunen handler med.

Økonomiudvalget i Københavns Kommune har på et møde tirsdag aften besluttet at fremrykke betalingen af fakturaer. Det sker for at give firmaer, der er presset af energi- og inflationskrisen, en økonomisk håndsrækning.

Tiltaget vil øge likviditeten hos de virksomheder, kommunen samarbejder med. I stedet for at modtage betaling fra kommunen efter 30 dages modtagelse af fakturaen, bliver betalingen nu fremrykket til i gennemsnit 8 dage.

Det samme tiltag blev taget i brug under corona, og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for Økonomiudvalget, mener, at den nuværende situation kalder på handling:

– Energi- og inflationskrisen rammer mange københavnske erhvervsdrivende, og som en af landets største offentlige indkøbere skal vi gøre, hvad vi kan for at støtte dem. Nu sender vi flere hundrede millioner kroner hurtigere ud til virksomhederne, og vi sender samtidig et klart signal om, at hvis man laver noget for kommunen, får man sine penge hurtigt, fortæller overborgmesteren.

Økonomiforvaltningen vurderer, at tiltaget vil sende mellem 600-700 millioner kroner hurtigere ud til virksomhederne.

Københavns Kommune køber som en af de allerstørste offentlige spillere hvert år varer og tjenesteydelser af private firmaer for ca. 12 milliarder kroner. Kommunen køber fx ind hos entreprenører, der bygger for kommunen, fødevarer til skoler og børneinstitutioner, kontorartikler, osv.

Dansk Industri Hovedstaden, der repræsenterer flere af de virksomheder, Københavns Kommune handler med, ser positivt på initiativet:

– I en usikker tid hvor energi og materialepriser er i voldsom stigning, er den gode likviditet altafgørende for erhvervslivet. Betalingsfristerne i det offentlige kan gøre det svært at få økonomien til at hænge sammen for især de små og mellemstore private leverandører. Derfor glæder det mig at se, at Københavns Kommune nu nedsætter deres betalingsfrister til 8 dage. Kommunen gjorde det samme under Coronakrisen, og det var virkelig en håndsrækning til et trængt erhvervsliv. Jeg håber, at eksemplet fra København kan tjene som inspiration i andre kommuner, så erhvervslivet også denne gang kommer godt igennem en vanskelig tid, fortsætter Peter Lanng Nielsen, der er bestyrelsesformand i DI Hovedstaden og adm. direktør i Keolis Danmark.

Byggefirmaet Logik & Co. på Nørrebro løser byggeopgaver for kommunen, og daglig leder Balder Johansen supplerer:

– Det er tegn på rettidig omhu fra Københavns Kommunes side. Vi har tit syntes, at det var lang tid, kommunen havde vores penge, hvilket tærer på likviditeten og koster på kassekreditten. Og i disse tider, hvor alle udgifter omkring vores små og mellemstore virksomheder stiger, konkurrencen er hård, og vi har svært ved presse priserne op, sidder vi ekstra stramt i det. Helt generelt kunne det være rart, hvis vi kunne få betalingstiderne ned, så vi ikke skal agere bank for vores kunder.

Ovenstående trådte i kraft fra den 6. december 2022 og gælder frem til maj 2023. Tiltaget er blevet behandlet i Økonomiudvalget på baggrund af et medlemsforslag fra Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Venstre.

penge lån sparegris
Københavns Kommune vil hjælpe virksomhederne, de samarbejder med … (Foto: Pexels)

Læs også: København indfører plantebaseret valgmulighed i kommunale køkkener

Aggressiv kvinde sigtet for narkokørsel og trusler

En rutinekontrol af en bilist endte med en anholdelse og flere sigtelser, da en patrulje i mandags klokken 17.45 standsede en 21-årig kvinde på Husarvej i Randers NØ.

Da betjentene kom hen til bilen, fik de mistanke til, at den 21-årige var påvirket af stoffer, og de ville derfor foretage en narkometertest. Det nægtede kvinden dog at medvirke til, og hun begyndte i stedet at råbe diverse grimme gloser efter betjentene, som også fik nogle trusler med på vejen.

Patruljen skred derfor til anholdelse, hvilket fik kvinden til at spænde op i kroppen og sparke ud med benene, inden hun til sidst kom i håndjern og ind i politibilen.

Den 21-årige endte med at blive sigtet for narkokørsel, fornærmelig tiltale mod polititjenestemand, trusler mod polititjenestemand og for at lægge hindringer i vejen for politiets arbejde.

politi politibil
Aggressiv kvinde sigtet for narkokørsel og trusler … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Slået i hovedet med hammer

Krigen fortsætter

Der er hårde kampe i det østlige Ukraine, hvor Ukraine senest har angrebet den russisk besatte by Melitopol i Zaporizjzja-provinsen. Og i går har Rusland afvist et forslag fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, om at skabe fred, skriver nyhedsbureauet Reuters. Zelenskyjs forslag kræver, at Rusland til en start trækker sine tropper ud af Ukraine. Men Kremls talsmand, Dmitry Peskov, siger, at Ukraine skal acceptere ‘realiteterne’ – herunder Ruslands overtagelse af visse landområder – hvis der overhovedet skal lande en fredsaftale.

Rusland har flere gange sagt, at landet er villig til at føre fredsforhandlinger, men at landet ikke ser Ukraine og Vesten, som forsyner Ukraine med våben, som klar til at være med.

Præsidenterne fra Ukraine og Frankrig holdt også en fælles konference i Paris i går, der sætter fokus på ukrainske borgeres modstandsdygtighed hen over vinteren. 47 lande og en lang række aktører deltager i konferencen, hvor det foreslås at etablere en koordinerende enhed, som skal håndtere støtte inden for områderne energi, fødevarer, vand, transport og sundhed. Det skal hjælpe ukrainere igennem en kold vinter, hvor landets energiforsyning er udfordret af russiske angreb på infrastrukturen. Det skriver The Guardian.

En ny flygtningestrøm fra Ukraine er ikke på dagsordenen, men Norges Flygtningeråd (NRC)  forventer, at vinteren kan få hundredtusinder af ukrainere til at søge mod vest på grund af svære leveforhold, oplyste generalsekretær, Jan Egeland i mandags.

USA har sendt den første del af den hjælpepakke, der skal afhjælpe problemer med strømforsyningen i Ukraine. Det fortæller amerikanske embedsmænd ifølge den britiske avis The Guardian. Washington støtter Ukraines energiinfrastruktur, der er blevet ramt af intensive angreb fra Rusland. Og den første hjælp fra USA består af udstyr til en værdi af omkring 13 millioner dollars svarende til godt 92 millioner kroner. Yderligere to fly ventes at lette fra USA med udstyr til Ukraine senere denne uge.

Tirsdag har Hviderusland udnævnt både en ny udenrigsminister og en ny leder af det hviderussiske luftvåben. Det skriver det hviderussiske nyhedsbureau Belta ifølge Ritzau. Desuden har Hviderusland iværksat øvelser, der skal teste, om landets styrker er klar til eventuel krig. Dermed er der ikke meget, der tyder på, at krigen snart vil stoppe …

ukraine
Krigen mellem Rusland og Ukraine fortsætter … (Foto: Pexels)

Læs også: Stærkere EU-samarbejde er det stærkeste forsvar mod Ruslands aggressioner i Ukraine

Dagens billede: Danmark på flot liste

· Mere fra samme kategori ·