Læs også:

Close
adventskrans ildebrand jul

NEWS: Julen er hjertevarm – og brandfarlig

Nyheder  | 

Julen er hjertevarm – og brandfarlig · Fem år i fængsel for trafikdrab · Danske virksomheder vil gerne ansætte udenlandsk arbejdskraft men frygter omkostningerne · Boligsalget stagnerer, og priserne falder · 32-årig kvinde anholdt efter bordelkontrol · Dagens billede: Det strammer til for Donald Trump

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Julen er hjertevarm – og brandfarlig

December byder på flere end dobbelt så mange ildebrande i danske hjem end november, viser opgørelse fra Codan, der i år frygter endnu flere brande som følge af energikrisen og danskernes brug af alternative varmekilder. Forsikringsselskabet opfordrer derfor til forsigtighed i omgangen med juledekorationer, levende lys – og bioethanol.

Julen er hjerternes fest – men også lysenes. Det afspejler sig i antallet af ildebrande i danske hjem, der ifølge Codans skadesafdelings statistikker optræder mere end dobbelt så ofte i julemåneden end for eksempel november.

Codan opfordrer derfor til omtanke og forsigtighed i omgangen med levende lys, der ikke mindst optræder i forbindelse med juledekorationer, som ofte er meget letantændelige. Og ifølge skadesafdelingen ville mange af de brande, der opstår, relativt nemt kunne undgås.

– December og jul er normalt lig med hygge – men hyggen kan få en brat ende, hvis man ikke er opmærksom på de levende lys. Hvert år ser vi desværre en stor stigning i brandulykker, der kunne være undgået, forklarer Henrik Bundgaard, der er koncerndirektør for Skadeservice i Alm. Brand Group, der omfatter forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand. Han tilføjer, at man i år frygter endnu flere brandskader end tidligere år på grund af energikrisen.

Bioethanol ekstremt farlig …

– Vi frygter, at tendensen bliver endnu værre i år, fordi flere søger varmekilder, som er forbundet med stor brandfare. Vi ved for eksempel, at Rigshospitalet har oplevet en signifikant stigning i antallet af brandskader forårsaget af ikke mindst bioethanol, der er ekstremt brandfarlig. Det er en konsekvens af, at man søger alternative varmekilder, som man ikke har erfaring med, påpeger Henrik Bundgaard.

Traditionelt er det juledekorationer i samspil med let antændelige materialer som duge og gardiner, der betyder, at brandvæsenet må kigge forbi. Og hvis der først går ild i et juletræ eller en dekoration, kan ilden hurtigt brede sig og skabe store ødelæggelser.

– Det er derfor en rigtig god ide at stille kalender- og adventslyset væk fra gardiner, juletræ og andet letantændeligt materiale som stof eller papir. Og så skal man sørge for, at kalenderlyset står solidt, så det ikke vælter, og altid huske at puste de levende lys ud, når man forlader rummet, slutter Henrik Bundgaard og anbefaler at følge disse råd:

  • Benyt kun varmekilder indendørs, som er beregnet til det
  • Forlad aldrig hjemmet med levende lys tændt
  • Overvej at erstatte levende lys med LED-lys
  • Installer røgalarm
  • Hav vand til slukning i nærheden
  • Anvend kun bioethanol i pejse eller ovne, der er beregnet til det
  • Påfyld aldrig bioethanol, før beholderen er helt kold
  • Pas på tyven
adventskrans ildebrand jul
Julehyggen kan ende brat, hvis ikke man er tilstrækkelig opmærksom. Brandskader fordobles i december, viser opgørelse fra Codan. (Foto: PR)

Læs også: Fem gode råd til at undgå ild i juledekorationer

Fem år i fængsel for trafikdrab

Efter skærpelserne for vanvidskørsel trådte i kraft har Retten i Glostrup idømt en lang fængselsstraf i en fatal trafikulykke, hvor en narko- og spirituspåvirket bilist uden hensyn til andre kørte for hurtigt og over for rødt.

Retten i Glostrup fandt i torsdags en 30-årig mand fra Vordingborg skyldig i uagtsomt manddrab under særlig skærpende omstændigheder.

Retten idømte ham fem års ubetinget fængsel, hvilket er en af de længste frihedsstraffe, som er givet efter skærpelserne for vanvidskørsel. Den 30-årige blev dømt for at køre over for rødt med høj hastighed og påkøre en mand med cykel, der var på vej over for grønt på Slotsherrensvej ved Ring 3 en sen aften i marts. Den 30-årige blev videre dømt for at stikke af efter ulykken uden at hjælpe den kvæstede, som kort efter afgik ved døden.

Forinden kørte den 30-årige over for rødt tre andre gange også i for høj fart, og under hele hændelsesforløbet var han påvirket af cannabis, ketamin og spiritus.

Efterforskning førte først til bilen og siden til føreren, som blev anholdt og fængslet den følgende dag.

– Vi mener, at der er tale om uagtsomt manddrab under særlig skærpende omstændigheder, fordi han både kørte særlig hensynsløst, udsatte andre for fare og var påvirket af narko og spiritus, og stak af fra stedet. Vi mener samtidig, at forholdet dermed falder ind under skærpelserne for vanvidskørsel og at straffen skulle forhøjes markant i forhold til tidligere sager, siger anklagerfuldmægtig Kristoffer Hansen.

Den dømte var i forvejen frakendt førerretten på grund af narko- og spirituskørsel. Retten dømte den 30-årige ifølge anklageskriftet og varetægtsfængslede ham efter dom. Han blev desuden frakendt førerretten i 10 år.

Han modtog dommen. Anklagemyndigheden overvejer en eventuel anke af straffens længde. Bilen, som tilhørte dømtes arbejdsgiver, blev konfiskeret.

dom dømt retten
Fem år i fængsel for trafikdrab … (Foto: Unsplash)

Læs også: Anklagemyndigheden har rejst tiltale for uagtsomt manddrab efter færdselsulykke

Danske virksomheder vil gerne ansætte udenlandsk arbejdskraft men frygter omkostningerne

Ny undersøgelse afslører, at danske virksomheder vil gerne ansætte udenlandsk arbejdskraft, men frygter omkostningerne. Det er en ny YouGov-undersøgelse, der er udarbejdet i samarbejde med rekrutteringsplatformen, Deel, har studeret de danske virksomheders erfaring med at ansætte i udlandet og rekruttere eksternt. Studiet viser, at mange virksomheder er skeptiske ved at ansætte og lede globale teams, grundet de ukendte omkostninger i forbindelse med rekruttering og aflønning.

En helt ny undersøgelse, foretaget af YouGov, har undersøgt en lang række danske virksomheders brug af udenlandsk arbejdskraft, og svarene taler for sig selv. 30 % de adspurgte virksomheder vidner om, at de ønsker at rekruttere globalt, men at de frygter omkostningerne i flere aspekter i de globale ansættelser, såsom rekruttering, løn og administration.

Behovet for at løse dette er vigtigere end nogensinde. Det danske arbejdsmarked vil mangle 22.000 IT-specialister i 2030, viser tal fra RIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og IDA, og en af de afgørende løsninger på dette er at tage den globale talentpulje i brug.

– Vi har med et arbejdsmarked at gøre, der har udviklet sig radikalt de sidste ti år. Vi er blevet fleksible nok til at arbejde hjemmefra, hvilket muliggør, at vores arbejdsplads lige så vel kan ligge i New York som Næstved. Derfor må vi hurtigst muligt sørge for, at virksomhederne tør at gå med udviklingen og potentialet. Med Deel kan HR-afdelingen strømline arbejdsgange, anmode om og godkende fri, gennemføre onboarding af medarbejdere, administrere møder og meget mere – og dette giver tryghed, siger nordisk chef for Deel, Daniel Eisenberg.

Danske start-ups får brug for medarbejdere for at vækste … Manglen på arbejdskraft kan sætte en kæp i hjulet for det danske væksteventyr, der ellers er i fuldt flor. Ifølge Danske Bank, er Danmark et succesfuldt iværksætterland med mere end 60.000 nye arbejdspladser, skabt af nyetablerede mikrovirksomheder – og af store globale enhjørninger, der slår sig ned i Danmark. Men på trods af succesen, kan der være tegn på krise forude. I Danmark tager det omkring 74 dage at besætte IT-stillinger, hvilket er 14% over det nordiske gennemsnit.

– Man kan roligt sige, at Danmark har skabt en fantastisk base for iværksætter-talenterne til at starte deres virksomhed på. Men der vil komme et tidspunkt i deres vækst-eventyr, hvor de vil blive mødt af rekrutteringsproblemer, hvilket de færreste vil have forudset som en stopklods – hvorfor den vil ramme endnu hårdere. Derfor skal vi have ændret strukturen på arbejdsmarkedet nu, så vi kan lade iværksætterne flyve endnu hurtigere udover rampen, slutter Daniel Eisenberg, der er nordisk chef for Deel.

Norden er det mest iværksætteri-hungrende område i Europa med 546 aktive start-ups pr. 1 million indbyggere – foran Storbritannien (nummer 2) og Benelux-landende (nummer 3).

computer pige arbejde job
Udenlandsk arbejdskraft er ønskelig men virksomheder tøver med at bruge den. (Foto: Pexels)

Læs også: Store danske koncerter bliver bygget på sort arbejdskraft

Boligsalget stagnerer, og priserne falder

I nyhedsbrev har Boligsiden set på udviklingen i boligsalget, og boligsalget er bådet stagneret og priserne faldet.

Boligsiden kunne også fortælle, at de dugfriske handelstal viste, at der i alt blev solgt 4.483 boliger i november måned, hvilket er en forskel på nul procent sammenlignet med handelstallene for oktober.

Dermed synes de seneste måneders kraftige fald i boligsalget at stabilisere sig. Dog er der tale om et yderst lavt månedsresultat for november i historisk perspektiv, som ikke er set lignende siden 2011.

Du kan læse mere om udviklingen her, hvor du også kan se, hvordan salget er gået fordelt på boligtyper. Og her kan du se den lokale udvikling i hussalget.

par flytte nøgle bolig
Boligsiden kan fortælle, at boligsalget stagnerer, og priserne falder … (Foto: Pexels)

Læs også: Boligkøb i blinde: Sådan undgår du at havne i fælden

32-årig kvinde anholdt efter bordelkontrol

Politiets Udlændingekontrolafdeling harr sammen med Skattestyrelsen været på kontrolbesøg på en adresse i det centrale Næstved, hvorfra der blev drevet bordel.

Der var en 32-årig udenlandsk kvinde til stede, og hun havde hverken gyldig opholds- eller arbejdstilladelse, og derfor blev hun anholdt klokken 16.25 og sigtet for overtrædelse af udlændingelovens bestemmelser om ulovligt arbejde og ulovligt ophold. Den 32-årige kvinde er fortsat anholdt og afventer nu en afgørelse fra Udlændingestyrelsen om udvisning.

sex prostitution
32-årig kvinde anholdt efter bordelkontrol … (Foto: Unsplash)

Læs også: Overraskende antal danskere sælger sex i Danmark

Dagens billede: Det strammer til for Donald Trump

· Mere fra samme kategori ·