Læs også:

Close
burger, bread, bun, bolle, veggie, kød, mad, junkfood

JULENEWS: Her er danskernes take away-favoritter

Nyheder  | 

Her er danskernes take away-favoritter · 28-årig indbrudstyv skal tilbringe jul og nytår bag tremmer · Røde Kors og Coca-Cola indsamlede en million kroner til julehjælpen · Læge på Viborg Sygehus kendt skyldig i seksuelle overgreb og  blufærdighedskrænkelser · Så dyrt var det at stege anden · Dagens video: USA fryser

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Her er danskernes take away-favoritter

Butter chicken eller Margarita? Just Eat afslører her danskernes top 10 take away-favoritter for 2022 …

Kalenderen viser snart 2023, og i den forbindelse udgiver Just Eat sin årlige trendrapport om året, der gik. Øverst på listen med foretrukne retter er den traditionelle cheeseburger skarpt efterfulgt af den populære pizza Margarita. I modsætning til andre europæiske lande har inflationen ikke ændret synderligt ved danskernes take away-vaner, men til gengæld er vi blevet mere bevidste om bæredygtighed.

Mens 2022 går på hæld, præsenterer Just Eat de seneste tendenser inden for mad, adfærd og onlinebestilling af måltider. Årets mest bestilte take away er den klassiske cheeseburger efterfulgt af listens eneste vegetariske ret i form af den italienske pizza Margarita, der derfor også indtager posten som danskernes foretrukne pizza foran konkurrenter som pizza med pepperoni og den kontroversielle Hawaii-pizza.

Det fremgår af Just Eats årlige trendrapport, der undersøger de seneste tendenser inden for danskernes adfærd, når det kommer til online-bestilling af måltider. Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af Just Eats egne data fra den 1. september 2021 til den 1. september 2022 i samarbejde med Voxmeter, der har spurgt 1.000 danskere om deres madvaner.

Sæsonbetonet mad og bæredygtighed er blevet vigtigere for danskerne … På trods af, at de mere klassiske take away-valg hitter, viser undersøgelsen, at det ligger 57,5 pct. af danskerne på sinde at spise sæsonbetonet mad. Desuden viser undersøgelsen, at danskerne er blevet mere bevidste om bæredygtighed over de senere år, når det gælder take away og emballage. Ifølge undersøgelsen mener halvdelen af de adspurgte, at nedbrydelig emballage er enten vigtigere eller langt vigtigere end tidligere:

– Undersøgelsen giver et godt billede af Danmark som madland. Vi elsker klassikerne, men samtidig kan vi også se, at en stor del af danskerne eksempelvis efterspørger sæsonbetonet mad og miljøvenlig emballage. Vi forventer, at den tendens vil få endnu større gennemslagskraft 2023 sammen med fx digital gastronomi. Kunderne kommer også til at efterspørge endnu mere variation fra vores mange restaurantpartnere over hele landet, fortæller Stine Jensen, Senior Marketing Manager hos Just Eat.

Danskere reagerer anderledes på økonomisk usikkerhed … Just Eat ser på europæisk plan, at forbrugerne er begyndt at blive mere prisbevidste, idet flere bestiller billigere måltider og får dem til at vare længere. I Danmark er den tendens endnu ikke slået igennem. Eksempelvis svarer 44 pct. af de adspurgte danskere, at de ikke overvejer at bestille billigere take away-retter, mens andelen for folk, der vil spare penge, blot udgør 11 pct. Samtidig svarer halvdelen af danskerne, at de ikke bestiller take away, som kan strække sig over to dage. Her afviger de danske forbrugere fra deres europæiske artsfæller, da 66 pct. af de belgierne, 55 pct. af hollænderne og 35 pct. af franskmændene bestiller mad til flere dage.

Top 10 mest populære retter i 2022

Just Eat er Danmarks første take away platform og siden 2001 har selskabet leveret mad til hele Denmark. Her er de ti mest populære bestillinger hos Just Eat.

Cheeseburger

Pizza Margarita

Pizza Pepperoni

Butter Chicken

Pizza Hawaii

7 stk Chili Cheese Tops

Pizza Vesuvio

Chicken Salsa Cheese

Pita Kebab

½ Kylling

Det hurtigst voksende køkken hos Just Eat er det kinesiske efterfulgt af det amerikanske og det mexicanske.

Hele undersøgelsen kan læses her.

burger, bread, bun, bolle, veggie, kød, mad, junkfood

Læs også: Katy Perry og Just Eat samarbejder

28-årig indbrudstyv skal tilbringe jul og nytår bag tremmer

Den 28-årige mand er sigtet for indbrud i to værksteder og brugstyveri af en bil. Han er nu varetægtsfængslet, mens efterforskningen fortsætter. Den 28-årige mand fra Kolding blev torsdag eftermiddag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger.

Den 28-årige mand er dels sigtet for indbrud i to værksteder i Tønder og i Bevtoft, dels sigtet for brugstyveri af en bil i Tønder. Den 28-årige blev anholdt torsdag morgen kort før klokken 7.00 i Rødekro i det stjålne køretøj, cirka 30 minutter efter, at bilen var stjålet – og få timer efter indbruddet i værkstedet i Tønder. Indbruddet i Bevtoft fandt sted den 20. december.

Den sigtede erkendte brugstyveri af køretøjet, men nægtede sig skyldig i indbruddene. Han tog desuden forbehold for kære af varetægtsfængslingen.

Politi og anklagemyndighed havde i sit grundlag for at begære den 28-årige mand varetægtsfængslet ikke blot skelet til den aktuelle sag, hvor den sigtede kunne påvirke efterforskningen, hvis han var på fri fod. Myndighederne lagde også vægt på, at manden var særdeles kendt for berigelseskriminalitet og tilbage i november blev prøveløsladt i en sag om blandt andet indbrud og brugstyveri. Og ved at varetægtsfængsle manden, mens efterforskningen står på, undgår man risikoen for nye indbrud og tyverier.

Dommeren var enig i anklagemyndighedens vurdering og fulgte derfor begæringen om varetægtsfængsling.

Yderligere to mænd, en 23-årig mand fra Horsens og en 45-årig mand fra Haderslev, er sigtet i forbindelse med indbruddet i værkstedet i Tønder og brugstyveriet af bilen. Der har dog ifølge anklagemyndighedens vurdering ikke været grundlag for at fremstille de to personer i et grundlovsforhør.

Indbrud, jul, julen, tyv, tyveri, stjæl, farlig
28-årig indbrudstyv skal tilbringe jul og nytår bag tremmer. (Foto: Pexels)

Læs også: Her er de frem ting, vi frygter at få stjålet i juleferien

Røde Kors og Coca-Cola indsamlede en million kroner til julehjælpen

Coca-Cola og Røde Kors har sammen indsamlet en million kroner til årets stærkt efterspurgte julehjælp, der har hjulpet mere end et tusinde familier til at holde jul. Den ikoniske julelastbil har fra den 17. november til den 23. december spredt magi ud over 27 stoppesteder, hvor der blev samlet ind til trængte familier ved at tilbyde samleobjekter mod en donation til Røde Kors. Flere influencers har desuden taget del i indsamlingen på sociale medier.

I den ikoniske Coca-Cola julelastbil drog Røde Kors og Coca-Cola sammen på julemission den 17. november med julemanden og massevis af funklende julelys for at sprede julemagi på 27 stoppesteder over land og by. Sammen ville de to partnere rejse penge til julehjælpen, der i år har været særligt efterspurgt grundet den høje inflation, som har ramt tusindvis af familier på pengepungen.

Lykken var derfor stor, da regnskabet blev gjort op på sidste stoppested ved Lalandia i Rødby. Resultatet blev en rekord på en million kroner, efter at besøgende på alle stop har kunnet få Coca-Cola miniaturelastbiler, julenet og sne- og julekugler mod en donation til Røde Kors’ julehjælp. Ifølge Coca-Cola har efterspørgslen været enormt stor, og særligt miniaturelastbilen har vist sig som et samleobjekt blandt danskerne. Hver familie, der modtager julehjælp fra Røde Kors, modtager 900 kroner. Det vil sige, at over et tusinde familier har kunne holde jul med juletræ, middag og gaver i år på baggrund af Coca-Cola og Røde Kors’ juleindsamling.

– Vi kan alle forestille os, hvordan det må skære i forældres hjerter, når de ikke kan give deres børn den jul, de drømmer om. Ligesom de fleste kan forstå, hvordan et barn kan stå udenfor med ondt i maven uden at kunne tage del i klassens fællesskaber med nissevenner og pakkekalender og uden familiefester i juledagene. Ingen børn skal stå udenfor på den måde. Det er så vigtigt, at vi kan tilbyde den hjælpende hånd og det pusterum, der gør julen til en tid, som økonomisk pressede børnefamilier også kan glæde sig til. Og vi ønsker at hjælpe så mange som muligt. Derfor er vi dybt afhængige af danskernes store givervilje, og vi er meget glade og rørte over den opbakning, vi og Coca-Cola har mødt på vores julemission rundt i landet, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, der støttes af public affairs, kommunikations- og CSR-direktør for Coca-Cola, Annette Spanggaard:

– Coca-Cola mottoet lyder således: Refresh the world and make a difference. Og det gør vi vores bedste for at efterleve. For eksempel ved at anvende Coca-Cola lastbilens enorme kontaktflade til at gøre en forskel. Vi er derfor dybt taknemmelige over den modtagelse, vi har fået i hele landet, hvor danskerne har støttet Røde Kors’ julehjælp ekstraordinært godt i år.

Coca-Cola har i år sat ekstra turbo på juleindsamlingen ved også at donere 2 kroner for hver gyldig deltagelse i konkurrencen på Coke App’en med budskabet ‘Vind og gi’ et måltid’. Forbrugerne kunne således donere julehjælp til et andet menneske ved at deltage i konkurrencen om et måltid mad.

Også et digitalt ben har bidraget til årets indsamling. På sociale medier har udvalgte influencers sammen med Coca-Cola samlet ind til Røde Kors’ julehjælp og opfordret følgere til at donere mod lovning på alt fra at springe i havet til at få klippet hanekam. I alt har Pelle Hvenegaard, Mette Marie Lei Lange, Karina Hvid Arensbach, Tobias Hamann, Jasmin Gabay, Melissa Bentsen, Cecilie Schmeichel og Julia Sofia Aastrup samlet mere end 250.000 kroner ind til Røde Kors’ julehjælp.

coca cola røde kors julehjælpen
Der blev samlet mange penge ind til Julehjælpen … (Foto: PR)

Læs også: Røde Kors og Coca Cola på fælles mission

Læge på Viborg Sygehus kendt skyldig i seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser

30-årig mand kendt skyldig i at have begået seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser mod patienter. Den 30-årige mand fra Aarhus er sidste uge kendt skyldig i at have misbrugt sin stilling som læge på henholdsvis Viborg Sygehus og Aarhus Universitetshospital. Han blev blandt andet kendt skyldig i andet seksuelt forhold end samleje uden samtykke og blufærdighedskrænkelse vedrørende to forskellige kvindelige patienter og blufærdighedskrænkelse af yderligere to forskellige kvindelige patienter.

Retten i Aarhus afsagde dom i en sag om blandt andet stillingsmisbrug, hvor en 30-årig mand, der tidligere har arbejdet som læge i Region Midtjylland, har været tiltalt i otte forskellige anklagepunkter.

Han blev ved retten i Aarhus kendt skyldig i alle anklagepunkter og idømt 2 års fængsel. Den 30-årige skal desuden fratages retten til at udøve lægegerningen indtil videre, samt betale sagens omkostninger og en erstatning til de forurettede.

Den 30-årig blev ved afslutningen på den fire dage lange retssag kendt skyldig i blandt andet stillingsmisbrug og blufærdighedskrænkelse, ved under flere forskellige episoder at have foretaget intime undersøgelser af kvindelige patienter, der ikke har stemt overens med den nødvendige behandling af patienternes skader eller sygdom.

Han blev kendt skyldig i fire forskellige strafbare episoder, der har fundet sted i perioden fra den 14. til den 20. januar 2022 på Viborg Sygehus og Aarhus Universitetshospital.

– Jeg er tilfreds med, at Retten har vurderet sagen på samme måde som Anklagemyndigheden, herunder lagt vægt på sagens grove karakter, hvor der er tale om et voldsomt tillidsbrud, udtaler anklager Rosa Pape, der har ført sagen på vegne af anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi.

Flere enslydende sager … Den 30-årige mand var blandt andet tiltalt for fire forskellige forhold af stillingsmisbrug og blufærdighedskrænkelse, mens han i to af sagerne også var tiltalt for at have begået andet seksuelt forhold end samleje uden samtykke.

I forbindelse med hver af de nævnte episoder var manden også tiltalt for at have tilsidesat sine lægefaglige forpligtelser i forbindelse med udøvelsen af hvervet som læge. Sagen mod den 30-årige nu tidligere læge begyndte tirsdag den 13. december i sidste uge og har varet fire hele retsdage, inden der i dag blev afsagt dom. Det var oprindeligt planen, at der skulle være faldet dom allerede onsdag den 21. december.

dom retten
Læge på Viborg Sygehus kendt skyldig i seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser … (Foto: Pexels)

Læs også: Unge tøver med at anmelde overgreb

Så dyrt var det at stege anden

Det kostede cirka syv kroner at stege juleanden – det fortæller Green Power Denmark. Syv kroner i strøm kostede det cirka at langtidsstege en and til julebordet i lørdags. Det er omkring to kroner mindre end det kostede sidste år, viser beregninger fra Green Power Denmark.

Elprisen svingede juleaftensdag omkring 2,70-2,80 kroner. Det er inklusive afgifter, moms og tariffer. Det er faktisk lavere end sidste år, hvor elprisen var den højeste nogensinde på en juleaften.

– Elprisen har været relativt høj i løbet af december, men juleaftensdag blev ikke skræmmende. Udgiften svarer trods alt ikke til mere end tilbudsprisen på en liter sødmælk. Så der har ikke været grund til at vogte på elmåleren juleaftensdag, fortalte Kristian Rune Poulsen, energianalytiker i Green Power Denmark op til jul.

En almindelig ovn bruger omkring 2,5 kWh på at blive varmet op til 175 grader og køre i tre timer. Derfor kostede det omkring syv kroner at langtidsstege en and.

– Der var en del vind i Nordsøen og i det nordlige Tyskland. Samtidig var forbruget lavere end normalt – ikke mindst i Tyskland, hvor den energiforbrugende industri holder juleferie. Endelig faldt gasprisen de seneste dage, så det er blevet billigere at holde de tyske gasfyrede kraftværker i gang, siger Kristian Rune Poulsen.

Juleaften er elforbruget som regel en smule lavere end andre dage, da virksomhederne holder lukket. Samtidig mødes vi juleaften og spiser sammen, så selvom der er gang i julekøkkenet, står mange hjem tomme juleaften og bruger derfor ikke meget strøm.

Juleaften er der en meget tydelig kogespids, som det kaldes i fagsprog, mellem klokken 16 og 18. Det betyder, at priserne er en smule højere i det tidsrum. I år var prisforskellen dog meget beskeden.

– Medmindre man går over til at spise kold and eller flæskesteg juleaften, er man nødt til at lave maden samtidig med, at alle andre gør det. Det fører så til en beskeden stigning på elregningen, som dog trækkes den modsatte vej af, at vi er mange som spiser sammen, siger Kristian Rune Poulsen.

Green Power Denmark opfordrer generelt elforbrugerne til at spare på energien. Det giver den enkelte husstand en lavere elregning, og hvis alle sparer, er der færre timer, hvor vi skal bruge de dyre brændsler – for eksempel naturgas – til at producere strøm.

Da der er forskel på, hvor meget man betaler i tariffer forskellige steder i landet, kan der have været små udsving i udgiften til at stege en and.

jul julebord julemad
Det var slet ikke så dyrt at lave den langtidsstegte and, som mange frygtede … (Foto: PR)

Læs også: Sådan laver du plantemad, der smager af jul

Dagens video: USA fryser

· Mere fra samme kategori ·