
NEWS: Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig
Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig · Forstærket indsats mod indbrud i julemåneden · Brintbranchen i opråb: EU og Danmark må ikke hænge fast i 1990’erne · PLAY kåret som årets bedste start-up · 12-årig dreng afhørt efter voldsepisode · Dagens video: Skildpadder reddes
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig
Hver fjerde dansker har givet en brugt gave det seneste år. Samtidig har seks ud af 10 danskere faktisk lyst til at pakke genbrug ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner. Det er en markant stigning siden DBA stillede spørgsmålet første gang i 2017, hvor kun 46% af danskerne gerne ville modtage en genbrugsgave.
Danskernes syn på genbrugsgaver har således ændret sig radikalt i løbet af de seneste år. Det er en tendens, man ser på med glæde hos GreenMind, der er Danmarks største leverandør af fornyet elektronik.
Flere fornyede smartphones under juletræerne … Hvert år op til jul stiger elektroniksalget. Men hos den danske elektronikkæde GreenMind, der i 2022 rundede en omsætning på knap 300 millioner, har man de seneste år ikke set en stigning i salget af fornyet elektronik op til jul, som er sammenlignelig med den generelle stigning i salget af elektronik i juletiden. Hos GreenMind håber man, at danskernes ændrede syn på genbrugsgaver betyder, at der vil være mere fornyet elektronik at finde under juletræerne i år.
– Elektronik er jo en populær varekategori til jul. Derfor er det enormt positivt, hvis danskernes ændrede syn på genbrugsgaver, betyder, at der vil være flere fornyede smartphones, tablets og computere at finde under juletræerne i år. 80% af den samlede CO2-udledning fra denne type produkter kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give en fornyet smartphone eller anden elektronik i gave frem for nyproduceret elektronik, siger Tina Høgsted Svanberg, CEO i GreenMind.
Danskerne vil gerne give og modtage genbrugsgaver – men vi gør det ikke. DBA’s genbrugsindeks viser en stigende positivitet omkring genbrugsgaver. Seks ud af 10 danskere (58%) vil gerne modtage en genbrugsgave, mens fire ud af 10 danskere (42%) kunne finde på at give en gave, som er købt brugt. Alligevel er det kun 24% som inden for det seneste år rent faktisk har givet en genbrugsgave. Ifølge John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, kan det tilskrives, at der findes unikke barrierer for køb af genbrugsgaver.
– Ofte er shopping af brugt mere besværligt end køb af nyt. Det er ikke sikkert, at man har det fulde udvalg, hvilket kan gøre shoppingen mere tidskrævende. Samtidig er der ofte ikke de samme returmuligheder, hvilket er en barriere, der er ekstra vigtig, når vi taler gavekøb, siger John Thøgersen.
Det er netop barrierer som disse, virksomheder som GreenMind er med til at nedbryde med et cirkulært koncept, der gør køb af genbrug lettere tilgængeligt. Hos GreenMind er det muligt at købe fornyet elektronik med returret, tre års garanti og et bredt udvalg af vælge imellem. Ifølge John Thøgersen kan forretningsmodeller som GreenMinds netop være med til at mindske forskellen mellem lysten til at give og modtage genbrugsgaver og mængden af genbrugsgaver, der rent faktisk gives. Samtidig er der en støt stigende klimabevidsthed i befolkningen, som fylder og skaber incitament til flere genbrugsgaver.
– Vi ser en stigende bevidsthed i befolkningen omkring sammenhængen mellem forbrug og klima. Det kan give de brugte varer en ekstra værdi. Hvor det for 10 – 15 år siden var utænkeligt at give noget brugt, er det i dag langt mere naturligt. Det er derfor det helt rigtige at arbejde på at nedbryde de unikke barrierer for køb af brugte gaver, siger John Thøgersen.
Selvom koncepter som GreenMinds gør genbrugsshopping mere tilgængeligt, understreger DBA’s genbrugsindeks, at den enkelte gavemodtager har et ansvar for at der vil ligge flere genbrugsgaver under træerne i år. Ifølge genbrugsindekset for 2021 ville 69% nemlig være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt. Og spørger man Danmarks Naturfredningsforening, er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang, når der skrives ønskeseddel til jul, hvor forbruget ofte eksploderer:
– Hvis vi skal vende klimakrisen, skal vi tage et opgør med overforbruget og køb og smid væk-kulturen. Og her er julen et oplagt sted at sætte ind. Så hold igen med gaveræset og giv oplevelser, støt et godt formål eller køb genbrug. Og understreg, når du fortæller om dine juleønsker, at din julegave, gerne må være brugt, siger Michael Ohmsen, kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også: Brugte ting til boligen hitter – det samme gør tøj
Forstærket indsats mod indbrud i julemåneden
Antallet af anmeldelser om indbrud tog under corona et markant dyk, da mange arbejdede hjemme. Med mørkere dage på vej og et mere normalt hverdagsliv er bekymringen, at indbrudstallene igen kan stige. Derfor styrker Østjyllands Politi nu indsatsen mod indbrudstyve yderligere.
Synlig tilstedeværelse med den mobile politistation, overvågning af kendte indbrudstyve, hurtig udrykning i indbruds hot-spots, øget fokus på sporsikring samt en række forebyggende tiltag, der skal gøre borgerne opmærksomme på, hvordan de kan sikre sig imod indbrud i juledagene. Det er nogle af de initiativer, Østjyllands Politi iværksætter for at forebygge, at indbrudstallene stiger.
– Vi har altid stort fokus på både forebyggelse og opklaring af indbrud, men vi ved historisk set, at indbruddene stiger i julemåneden. Med den særlige situation i år med stigende elpriser vil mange måske vælge at slukke lys og spare på julebelysningen, og vi kan derfor være bekymrede for, at indbrudstyvene får gode arbejdsmuligheder. Derfor sætter vi nu ind med flere målrettede indsatser, udtaler vicepolitiinspektør Camilla Nielsen fra Østjyllands Politi.
Politiet vil blandt andet være til stede i julehandlen og på nogle af de steder, hvor mange mennesker samles, for at udlevere gode råd og flyers og få en snak med borgerne om hvad de skal gøre, hvis de oplever noget mistænkeligt i deres nabolag.
– Borgerne kan gøre rigtig meget selv for at sikre deres bolig, men også for at holde øje med, om noget virker anderledes eller mistænkeligt. Vi er meget afhængige af den hjælp, vi får fra borgerne, og vi hører altid gerne om mistænkelig adfærd på tlf. 114, siger Camilla Nielsen.
I oktober varetægtsfængslede Østjyllands Politi en 37-årig mand for syv indbrud, mens en 32-årig mand blev kendt skyldig i over 50 indbrud og indbrudsforsøg. Indbrud i privat beboelse er desuden omfattet af politigarantierne, som betyder, at politiet rykker ud med det samme og senest 24 timer efter anmeldelse.
Det kan du selv gøre for at sikre dit hus mod indbrud:
- 66 % af alle indbrud sker gennem vinduer. Du kan sikre dine vinduer ved at montere sikkerhedsbeslag eller ved at skrue eller fuge listerne fast. Det gør det langt mere besværligt for tyven at komme ind. Husk også terrasse- og havedøren.
- Selv om elpriserne er på himmelflugt for tiden, er det stadig en god idé at der er lys i din bolig både når du er hjemme, og når du ikke er. Du kan skifte til LED-pærer eller bruge et tænd-og-sluk ur til at få det til at se ud som om, nogen er hjemme. Det gør det sværere for tyven at skjule sig, og erfaringen viser, at indbrudstyvene er tilbøjelige til at holde sig fra huse, hvor der er nogen hjemme.
- Sørg for, at der er mennesker i nabolaget. Aftal med dine naboer, at I går tur på forskellige tidspunkter af dagen, tilmeld jer nabohjælp og hjælp hinanden med at holde øje. Hvis noget virker mistænkeligt, kan I ringe til politiet på tlf. 114.

Læs også: Tre mænd anholdt for designindbrud
Brintbranchen i opråb: EU og Danmark må ikke hænge fast i 1990’erne
EU og Danmark risikerer at blive hægtet af udviklingen af fremtidens strategiske grønne teknologier, hvis vi i nostalgi efter 1990’ernes liberale verdensorden, alene svarer på USA’s klima- og erhvervspakke, IRA, og stigende konkurrence fra Asien, med ambitioner om øget frihandel. Sådan lyder advarslen fra en af de nye, grønne kerneindustrier, Brintbranchen.
Organisationen peger på, at europæiske virksomheders væsentlige konkurrenter alle har massiv statslig opbakning til udvikling af de grønne teknologier. Derfor er det – også i lyset af Kommissionsformand Ursula von der Leyen’s tale i søndags om netop risikoen for europæisk afindustrialisering –ifølge Brintbranchen afgørende, at Danmark engagerer sig langt mere aktivt i den europæiske debat om industripolitik og i konkurrencedygtige Europæiske rammevilkår, hvis ikke vi vil se de grønne industrier rykke til andre verdensdele.
Verden er forandret. En stadig mere omfattende forsyningskrise, stigende inflation og massive energi-udfordringer er blot stadig åbenbare i kølvandet pandemien og den russiske invasion af Ukraine. En del af svaret har i USA været vedtagelsen af den såkaldte IRA-lovgivning (Inflation Reduction Act), som både giver lukrative skattefordele til produktion af vedvarende energi og grønne brændsler, herunder brint og PtX, og som samtidig indeholder krav om amerikansk produktion og arbejdspladser. Det er en dobbeltudfordring for Europa, og bør føre til genovervejelse af den traditionelle danske tilgang til industri- og handelspolitik, mener Brintbranchen, som repræsenterer en af de grønne industrier, der både globalt og herhjemme, er mest i fokus i disse år.
– Global frihandel er godt og rigtigt – især for en lille åben økonomi som den danske. Men vi må ikke være naive, og vi kan ikke ignorere, at man rundt om i verden ikke spiller efter vores regler længere. Derfor vil det være en strategisk fejl, hvis Danmark hænger fast i en 1990’er tilgang til industri- og handelspolitik. For det går ikke i en verden, hvor vi konkurrerer mod et massivt statsligt engagement i både USA og Asien, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen, og han understreger, at netop grundlaget for grønne industriarbejdspladser derfor også bør være en prioritering i de aktuelle regeringsforhandlinger.
– Det er lige meget om vi kan lide det eller ej. Hvis Danmark og Europa vil undgå at blive overhalet af såvel USA som Asien, så er der behov for en ny og mere aktiv statslig tilgang. Når det gælder IRA, så er det rigtigt positivt, at USA er stemplet ind i klimakampen. Det giver potentielt mange muligheder for danske virksomheder, ikke mindst indenfor brint og PtX. Men vi kan ikke ignorere, at de amerikanske krav om lokal produktion m.v. risikerer at underminere den europæiske industri, eller at rammevilkårene er så gode ift. i Europa, at udvikling og kapital bliver trukket over Atlanten i massivt omfang. Danmark og EU skal på banen med modsvar, der vil gøre det attraktivt fortsat at udvikle og ikke mindst producere og implementere grønne løsninger i Europa. For eksempel ved hjælp af den kommende europæiske brintbank, samt ved endelig at få rammevilkårerne for grøn brint i Europa på plads, siger Tejs Laustsen Jensen. Han understreger, at det særligt ift. USA naturligvis er vigtigt at finde en god balance, for Danmark og Europa har massiv interesse i et strategisk partnerskab med USA omkring den grønne udvikling.
Brintbranchen mener samtidig, at det ikke alene er et spørgsmål om økonomi og arbejdspladser, men også om sikkerhedspolitik og fremtidens energiforsyning.
– Hvis vi tillader at andre stater, gennem massiv statslig indblanding, sætter sig på fremtidens grønne teknologier, bliver Europa igen afhængig af import. Her er problemet ikke USA, men derimod de autoritære regimer, blandt andet i Asien, der i disse år blander sig massivt i markedet i forsøget på at sætte sig på fremtidens energiteknologier, herunder ikke mindst grøn brint. Europa må erkende, at også grøn forsyningssikkerhed handler om ikke at blive afhængige af autoritære og udemokratiske regimer. Også derfor er der behov for, at vi i Danmark og Europa tager et mere aktivt statsligt ansvar for at sikre vores grønne produktions- og forsyningskæder, slutter Tejs Laustsen Jensen.

Læs også: Naturkrisen kan blive dyrere for danske virksomheder en klimakrisen
PLAY kåret som årets bedste start-up
Det er et et islandsk flyselskab med luft under vingerne, for PLAY er årets bedste start-up … Det islandske flyselskab, PLAY er blevet kåret som ’Årets Start-up’ i 2022 af CAPA – Center for Aviation. Birgir Jónsson, der er CEO for PLAY, modtog prisen ved en ceremoni i Gibraltar 1. december.
CAPA begrunder prisoverrækkelsen med, at PLAY’s ledelse har vækstet selskabet i et fornuftigt tempo og undgået flyvninger på alternative geografiske markeder. PLAY har også positioneret sig for fremtiden med teknologi og bæredygtighed som to centrale søjler i sin forretningsstrategi.
PLAY har allerede vist sig modstandsdygtig over for de hårde markedsbetingelser og rapporterer et positivt driftsresultat i tredje kvartal af 2022 og har en stærk bookingpipeline for vinteren 2022/2023 og resten af 2023.
– At lancere et nyt flyselskab er altid en bedrift, men at gøre det under de hårdeste forhold, og samtidig levere et godt resultat, er enestående. CAPA er glade for at kunne tildele PLAY prisen for Årets Start-up i 2022, siger Marco Navarria, Content & Marketing Director i CAPA – Center for Aviation,
– Det er en stor ære for PLAY at blive kåret til Årets Start-up. Det er en anerkendelse, der først og fremmest går til de fantastiske medarbejdere i PLAY, der har arbejdet så hårdt for at få dette flyselskab op at køre i en de hårdeste tider. De gør det, fordi de elsker luftfartsindustrien, og entusiasmen skinner igennem i alt, hvad de gør. Jeg ser frem til at arbejde med dette fantastiske team hver eneste dag, og jeg tør godt sige, at dette kun er starten på den rejse, vi er på, slutter Birgir Jónsson, CEO for PLAY.
CAPA er en af verdens mest anerkendte kilder til markedsinformation i luftfarts- og rejsebranchen. CAPA blev grundlagt i 1990 og har udviklet et formidabelt globalt netværk af luftfartsforskere og analytikere placeret i hele Europa, Nordamerika, Asien og Australien. Centeret tilbyder rådgivning og statistik til myndigheder, flyselskaber og lufthavne over hele verden.

Læs også: PLAY’s lavprisrute mellem København og New York er åbnet
12-årig dreng afhørt efter voldsepisode
Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer forældre til at tjekke deres børns mobiltelefoner … Syd- og Sønderjyllands Politi modtog sidste torsdag klokken 18.08 en anmeldelse om vold og har i dag afhørt en 12-årig dreng.
Fem drenge var sidst på eftermiddagen i går på indkøb i Esbjerg Storcenter i Gjesing, da de umotiveret blev standset af tre-fire andre jævnaldrende drenge. En af de tilstødende drenge tog fat i kraven på to drenge og slog en 12-årig dreng i ansigtet, mens det blev filmet.
Syd- og Sønderjyllands Politi afhørte i dag en 12-årig dreng. Politiet tager sagen meget alvorligt og efterforsker den fortsat. Syd- og Sønderjyllands Politi har i samarbejde med Esbjerg Kommune orienteret forældrene på den afhørte drengs skole, om at politiet har været på skolen. Samtidig opfordrer politiet forældrene til at tale med deres børn om episoden og tjekke deres børns mobiltelefoner.
Der er umiddelbart ikke noget der tyder på, at videoen er blevet delt, men finder man som forældre voldsvideoen på telefonen, skal den slettes. Det er ulovligt at dele den form for videoer.

Læs også: 1.000 sigtede for deling af video