
NEWS: Røde Kors og Coca-Cola på fælles julemission
Røde Kors og Coca-Cola på fælles julemission · Fem anholdt efter fund af skunkvæksthus · Valutakurs kan afgøre om danskerne kommer på skiferie · Jesper Buch og Niels Brock lancerer ny uddannelse · Tre mænd tiltalt for røveri mod 16-årig dreng · Dagens billede: Total eclipse
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Røde Kors og Coca-Cola på fælles julemission
Coca-Cola og Røde Kors går i år sammen om at give julehjælp til udsatte børnefamilier. Det sker, når den ikoniske julelastbil triller gennem 27 byer i Danmark for at samle ind til familier, der er ramt på økonomien, så de også kan holde en god jul.
Julen rammer hvert år med en ustoppelig magisk kraft. Den bringer os sammen i fællesskabet omkring bordet og julemåltidet. Men for et stigende antal familier er julen også en tid med stor økonomisk bekymring, fordi pengene ikke rækker til juletræ, julemiddag og gaver til børnene. Sidste år modtog 15.000 familier i Danmark Røde Kors’ julehjælp, og i år er de stigende fødevarepriser og inflationen en ekstra bekymring for mange.
Derfor er Røde Kors og Coca-Cola gået sammen om en national juleindsamling til at støtte julehjælpen 2022. Den 17. november kører den ikoniske Coca-Cola julelastbil fra julemandens værksted i Grønland til Danmark over Øresundsbroen, klar til en stor julemission gennem det ganske land for sjette gang. 27 stop i Danmark danner rammen for indsamlingen til Røde Kors’ julehjælp.
– Julen er en svær tid for familier, der i forvejen er økonomisk trængte. For dem er højtiden forbundet med bekymringer og afsavn. Røde Kors’ julehjælp giver dem mulighed for at tage del i julens glæder og nyde de ting, vi andre ofte tager for givet. Derfor er vi glade for, at Coca-Cola støtter op om vores julehjælp i år og er med til at give udsatte familier i Danmark en god jul, fortæller Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors.
Annette Spanggaard, der er Public Affairs, kommunikations- og CSR-direktør for Coca-Cola i Danmark stemmer i:
– Røde Kors er vores globale og danske partner, når det gælder arbejdet med diversitet og inklusion. Ingen skal føle sig udenfor; heller ikke til jul.
– I 2021 samlede julelastbilen 300.000 kroner ind til julehjælpen. I lyset af inflationen håber vi at kunne øge dette beløb i år. Vi sætter derfor ekstra skub på julemissionen ved både at sælge den eftertragtede miniature julelastbil, julekugler til træet og som noget helt nyt et trendy indkøbsnet, der hylder medmenneskelighed med teksten ’It’s Cool to Care’, fortsætter Annette Spanggaard. Hun tilføjer, at Coca-Cola har sat en symbolsk pris på 30 kroner for hver af de tre gaveartikler. Pengene går ubeskåret til Røde Kors.
Som et ekstra tiltag i år støtter Coca-Cola desuden Røde Kors’ julehjælp med 2 kroner for hver gyldig deltagelse i konkurrencen på CokeApp’en med budskabet ‘Vind og gi’ et måltid’. Forbrugerne er således med til at donere julehjælp til et andet menneske ved at deltage i konkurrencen om et måltid mad.
Coca-Cola julelastbilens tur gennem landet skydes i gang med et særligt Røde Kors-stop ved nødhjælpsorganisationens hovedkontor i København den 17. november som det første af de 27 stop. Stoppet er forbeholdt personer med tilknytning til Røde Kors, og her vil der være særlige overraskelser til børn og voksne i tillæg til de oplevelser, alle besøgende vil kunne opleve på samtlige stoppesteder.
På alle årets stop kan juleglade danskere traditionen tro få taget et foto foran den ikoniske julelastbil, hviske julegaveønsker til julemanden foran hans hus og naturligvis nyde en iskold Coca-Cola eller Coca-Cola Zero. Coca-Cola og Røde Kors vil desuden være til stede med en julebod i stormagasinet Magasin ved Kongens Nytorv i København fra uge 46 og frem til den 23. december.
Find adresser og tidspunkter for julelastbilens tur og se hvilken by, der er tættest på dig mellem den 17. november til den 23. december her.

Læs også: Julehjælp slår alle rekorder
Fem anholdt efter fund af skunkvæksthus
Efter et tip indfandt politiet sig mandag aften på en adresse i en landsby lidt uden for Næstved. Her fandt politibetjentene et virksomt og effektivt væksthus med skunkplanter, der stortrivedes. Der var i alt 508 planter, hvilket svarer til ca. 14 kg skunk, og der blev også fundet godt fire kg færdig skunk på stedet.
Det lykkedes for to biler at køre fra adressen, men de blev kort efter standset af politiet i nærheden. I den ene var der tre mænd i alderen 23-34 år, som blev anholdt klokken 20.09, mens den anden blev ført af en 32-årig mand. Den 32-årige virkede påvirket af stoffer, og han havde ikke noget kørekort, så han blev sigtet for narkokørsel og for kørsel i frakendelsestiden og anholdt klokken 19.45. En femte mand på 55 år blev anholdt klokken 0.23.
De er alle sigtet for salg af narkotika, og de skal nu afhøres nærmere, og der bliver taget stilling til, om de skal fremstilles i grundlovsforhør.

Læs også: Anden fængselsdom givet i narkosag fra Djursland
Valutakurs kan afgøre om danskerne kommer på skiferie
7 ud af 10 danske skiløberes valg af skiferie påvirkes af den økonomiske situation – valutakurs kan derfor blive afgørende.
Mange danskere planlægger lige nu deres skiferie. Hele 7 ud af 10 danske skiløbere siger i en ny undersøgelse fra SkiStar og YouGov, at den økonomiske situation med højere inflation og højere priser påvirker deres valg af destination. Men mange – cirka 60 procent af danske skiløbere ifølge undersøgelsen – har allerede booket deres ferie eller planlægger at gøre det, og tager man nordpå, kan man få ekstra meget skiløb for pengene lige nu, da valutafordelen for danskerne er stor i både Sverige og Norge.
Skiferie til fornuftig pris er noget af det, som har størst betydning for danskerne, når de vælger skisportssted. Hele 83 procent af danske skiløbere mener, at skiferie til en fornuftig pris er meget vigtigt eller rimelig vigtigt. Og mange har fået øjnene op for, at lave priser på grund af en favorabel valutakurs kan være vejen frem, for at få mere for pengene på ferien. 7 ud af 10 danske skiløbere synes, at lave priser og leveomkostninger på grund af en favorabel valutakurs er et meget vigtigt eller rimelig vigtigt forhold, når de vælger skisportssted, viser en ny undersøgelse fra SkiStar gennemført af analyseinstituttet YouGov*.
Både den svenske og norske valutakurs er usædvanligt fordelagtig for danskerne lige nu. Særligt den svenske krone er på vej ned og ligger ikke langt fra de rekordlave niveauer under finanskrisen i 2009.
– Lige nu er der en uhørt fordelagtig valutakurs på den svenske og norske krone, hvilket er en stor fordel for vores danske gæster, som nu får endnu mere for pengene, når de rejser nordpå. Vi er rigtig glade for at se, at så mange danskere allerede nu planlægger skiferie til vores svenske og norske destinationer, og dem, der ikke har booket end nu, skal ikke vente for længe, for vores højsæsonsuger bliver booket hurtigt lige nu, siger Stefan Sjöstrand administrerende direktør for SkiStar.
Totalt står danskerne for 20 procent af Skistars vinterbookinger, og i norske Hemsedal er hele 40 procent af bookingerne danske i år.
I svenske Åre og Vemdalen er der stadig overnatningsmuligheder tilbage i danskernes vinterferie. Til både Åre og Vemdalen kan man rejse direkte fra København med tog. Danskerfavoritten Sälen i Sverige oplever stor interesse, så her skal man booke hurtigst muligt for at få ski-in/ski-out til den bedste pris. Til Sälen er der både mulighed for at flyve direkte eller køre bil.
* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 559 CAWI-interviews med danskere i alderen 18+ år, som har været på skiferie inden for de seneste fem år, i perioden den 5. – 13. september 2022.

Læs også: Fem ting du skal have styr på før skiferien
Jesper Buch og Niels Brock lancerer ny uddannelse
Kan man tage en EUX-uddannelse og tilføre den et helt nyt mindset, så den bliver mere attraktiv og eftertragtet? Det korte svar er ja!
I august 2023 åbner Jesper Buchs Iværksætterakademi, som er blevet til i et samarbejde mellem Niels Brock og Jesper Buch. Her får eleverne en ungdomsuddannelse ud over det sædvanlige: Samtidig med, de læser en EUX Business, får de en helt særlig dannelsesrejse og grundlæggende viden udi iværksætteri og entreprenørskab.
– Da jeg selv var ung og gik på handelsskole i Jylland, var der et fag, der hed øvelsefirma. Jeg elskede det. Der lavede jeg min egen virksomhed og det inspirerede mig til at blive det, jeg er i dag. Man skal sgu ville det, hvis man vil være en god iværksætter. Og det blev jeg. Dét har været min helt store drivkraft til at lave det her iværksætterakademi sammen med Niels Brock. Det handler om det virkelige liv og ikke kun om at være på skolebænken, siger Jesper Buch om tankerne bag.
På Jesper Buchs Iværksætterakademi tager han eleverne gennem alle lag af iværksætteri og entreprenørskab. De lærer blandt andet at lægge realistiske budgetter, tale med investorer, og lave kold kanvassalg. De lærer at være strukturerede, målrettede og vedholdende. Og så er der stort fokus på kammeratskabet:
– Vi kobler lærdom sammen med praktik. Det bliver to års komprimeret, hardcore uddannelse, hvor man er en god kammerat, og hvor man lærer af nogle dygtige mennesker, fortæller Jesper Buch.
Administrerende direktør på Niels Brock Anya Eskildsen glæder sig over skolens nye tilbud til unge mennesker:
– På Niels Brock trives vi godt med at være firstmovers inden for uddannelser. Det har vi lang tradition for. Med Jesper Buchs Iværksætterakademi får vi både sat fokus på iværksætteri og entreprenørskab, som jo ligger i skolens dna. Vi tilbyder samtidig en ungdomsuddannelse, der stiller rigtig store krav til de elever, der søger den. Skoledagene vil se anderledes ud end på andre ungdomsuddannelser, og de kan også have andre mødetider. Til gengæld får de en uddannelse, der er med til at danne dem resten af livet; de får langt mere end en ungdomsuddannelse, forklarer hun.
Der er ansøgningsfrist til Jesper Buchs Iværksætterakademi den 1. marts via optagelse.dk.

Læs også: Derfor tager jeg et sabbatår
Tre mænd tiltalt for røveri mod 16-årig dreng
Anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi har tiltalt tre mænd for røveri og ulovlig tvang ved efter en Superliga-kamp i Aarhus at have tvunget en 16-årig dreng til at udlevere sin fodboldtrøje.
Ifølge tiltalen fandt røveriet sted den 17. september på Frederiks Allé kort efter en kamp mellem AGF-AaB. Her blev den 16-årige og nogle af hans venner konfronteret på gaden af en gruppe mænd – heriblandt de tre mænd på 22, 24 og 25 år, der nu er tiltalt.
Mændene omringede ifølge anklageskriftet den 16-årige og truede ham med vold, hvis han ikke tog sin AaB-trøje af og gav den til dem.
De to mænd på 24 og 25 år er desuden tiltalt for ulovlig tvang ved at have truet to af den 16-åriges venner, da de ville til at filme episoden med deres mobiltelefoner. En af vennerne nåede at filme en kort bid af hændelsen, men han blev ifølge tiltalen truet til at slette videoen igen.
Kort efter røveriet blev Østjyllands Politi bekendt med en video på nettet, der viste nogle mænd i AGF-tøj gå rundt med en AaB-trøje i hånden, og det fik politiet til at undersøge, om der lå en kriminel handling bag.
Efterforskningen ledte politiet frem til den 16-årige forurettede, og senere blev seks mænd sigtet i sagen, hvoraf fire blev varetægtsfængslet. Alle fire er nu løsladt, og anklagemyndigheden vurderede altså, at der skulle rejses tiltale mod tre af de sigtede.
– Efterforskerne har foretaget en række afhøringer og gennemgået en del videomateriale, og det er på den baggrund, at vi har vurderet, at der var grundlag for at tiltale tre af mændene for sammen med flere p.t. ukendte gerningsmænd at have stået bag røveriet, udtaler anklagerfuldmægtig Sara Hyltoft.
Sagen er endnu ikke berammet i retten. Anklagemyndigheden i Østjyllands Politi ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen, før den har været for retten.

Læs også: Vi snakker med Nadia Nadim