Læs også:

Close
(Foto: Frilandsmuseet)

Kulturguide: Oplevelser i december 2022

Kultur  | 

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige oplevelser og begivenheder i december 2022, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i december 2022 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

Oplevelser i december 2022 i København

Julehygge i ZOO

Fra 28. november. Fra 209 kr. ZOO København. 

Glæd dig til byens hyggeligste juletradition, når Jul i ZOO vender tilbage fra den 19. november-1. januar! Oplev et traditionsrigt julemarked hver weekend, hvor julestemningen er i højsædet og krydret med et væld af gratis oplevelser og aktiviteter i børne- og voksenhøjde.

Vi sparer på strømmen, men ikke på hyggen. Glæd dig til over 20 juleboder på julemarkedet, rulleskøjtebane, julemand, rensdyr, juleværksted, julekoncerter, silent disco, højtlæsning og meget mere.

Læs mere her.

Kunsten at bevare et mesterværk

Frem til 31. december. Fra 95 kr. Glyptoteket.

24 fabelagtige franske skitser og et helt særligt balletskørt stråler nu i den nyåbnede udstilling ‘Kunsten at bevare et mesterværk’.

Glyptoteket har glædet sig til at byde jer velkommen ind i en fin lille udstilling, der giver indblik i, hvordan en konservator arbejder med at bevare kunstværker for tid og evighed. I udstillingen kan du se tegninger af blandt andre Gauguin, Carpeaux, Delacroix og Sisley, der helt eksklusivt er fundet frem fra magasinet, hvor de ellers bevares på grund af deres skrøbelige tilstand.

Udstillingen præsenterer også Edgar Degas’ berømte skulptur Lille danserinde, 14 år (1881), der efter to års grundig research og konservatorarbejde har fået et nyt balletskørt.

Læs mere her.

Forestilling: Oplev Nøddeknækkeren i Aarhus og København

29. og 30. december i Musikhuset Aarhus. 26. november til 21. december på Gamle Scene i København. 100-615 kr.

(Foto: Henrik Stenberg)
(Foto: Henrik Stenberg)

Det Kongelige Teater fylder kufferten med vinterfortryllelse og piruetterende proviant, når Nøddeknækkerentraditionstro vender tilbage til Aarhus med bolsjeduftende dans og julemagi for hele familien.

Den Kongelige Ballet forvandler Musikhuset Aarhus til slaraffenland mellem jul og nytår, og det bliver en kalorierig oplevelse, når marcipan, polkastænger, chokolade, kaffe og te udholder sig på scenen til Tjajkovskijs bedårende musik, der også tryller blomster, snefnug og dugdråber levende.

Nøddeknækkeren handler om pigen Marie, som juleaften får den mest fantastiske nøddeknækker i julegave. Ved midnat tager den hende med på en magisk rejse til det vidunderlige slaraffenland, hvor også sukkerfeen bor.

Nøddeknækkeren spiller i Musikhuset Aarhus den 29. og 30. december (3 forestillinger) og på Gamle Scene i København fra 26. november til 21. december.

Læs mere her om Nøddeknækkeren i Musikhuset Aarhus her og Nøddeknækkeren på Gamle Scene her.

ÅRGANG 2022 – Udstilling i Møstings

3. til 18. december. Fra 90 kr. Kunsthallen Møstings, Frederiksberg.

(Foto: Esben Weile Kjær, ”HYPER”, 2022)
(Foto: Esben Weile Kjær, ”HYPER”, 2022)

Kunst På Arbejde og Frederiksbergmuseerne præsenterer ÅRGANG 2022. Udstillingen ÅRGANG 2022 i Møstings er en enestående mulighed for at se samtidskunst af en helt ny generation af kunstnere, der alle tog afgang fra et af de tre danske kunstakademier i sommer. Fælles for dem alle er, at de giver et facetteret øjebliksbillede af den tid, vi lever i.

Kunstnerne tager livtag med store samfundsmæssige udfordringer og helt nære tematikker– fra bæredygtighed, forbrug og teknologi, over kønsidentitet, relationer og erindring, til det uperfekte, drømme og intimitet.

Læs mere her.

Smukke og tankevækkende fotos der ændrer verden

Fra 25. november. Fra 50 kr. Statens Naturhistoriske Museum.

(Foto: Jose Fragozo, Wildlife Photographer of the Year.Statens Naturhistoriske Museum)
(Foto: Jose Fragozo, Wildlife Photographer of the Year.Statens Naturhistoriske Museum)

Den 25. november åbner Statens Naturhistoriske Museum for tredje gang fotoudstillingen Wildlife Photographer of the Year. Udstillingen viser billeder af en smuk og skrøbelig natur, som ofte er mærket af mennesket. Tag et smugkik på nogle af de billeder, som kommer til at forandre verden.

Også i år viser billederne fra Wildlife Photographer of the Year naturens skønhed og mangfoldighed. Nyd for eksempel amerikanske Karine Aigners fantastiske vinderfoto af en gruppe kaktusbier, der parrer sig. Eller det knivskarpe nærbillede af brydeshvalens fantastiske barder, taget af den kun 16-årige thailandske fotograf Katanyou Wuttichaitanakorn.

Læs mere her.

Oplevelser i december 2022 i Aarhus

Jul i Væksthusene: Rejs hen, hvor vaniljen gror

Fra 23. november. 60 kr. Væksthusene, Science Museerne, Aarhus Universitet

(Foto: Aarhus Universitet Science Museerne)
(Foto: Aarhus Universitet Science Museerne)

Nu kan du komme ind i Væksthusene efter lukketid, når Science Museerne skruer helt op for den ægte julestemning fra onsdag 23. november 2022. Der vil være julerundvisninger om julens planter, juleopgaver, Væksthusnisser og julelækkerier i caféen.

Mange af de planter, vi traditionelt bruger til jul, kommer fra middelhavsområdet eller troperne. Til julerundvisningen om julens planter kan man prøve, om man kan smage, hvilken vaniljekrans der er lavet med ægte vanilje, eller om man kan lugte forskel på ægte og ”falsk” kanel. Man kan også høre om chokoladen, som oprindeligt blev kaldt ”gudernes føde” og mange andre spændende historier om julens planter.

Læs mere her.

Danish Music Awards Jazz i Musikhuset

7. december. 260 kr. Musikhuset Aarhus.

Glæd dig til årets største fejring af den danske jazzscene, når Danish Musik Awards – JAZZ for første gang kan opleves i Musikhuset i Aarhus. Hyld musikken og vær med, når Danish Music Awards 2022 uddeler priser for årets mest betydningsfulde udgivelser og musikere.

Det bliver en overdådig fest med både lokale og internationale stjerner på scenen. Du kan blandt andet glæde til dig at opleve Teitur og Aarhus Jazz Orchestra, Bévort 3, Gitte Hænning og mange flere.

Læs mere her.

Fuldmåneaften i Planetariet

8. december. 60 kr. Steno Museet. 

I Planetariet på Steno Museet kan du en gang om måneden blive klogere på stjernerne, månen og de mange myter og sagn, der findes om vores verdensrum.

Torsdag den 8. december får du et lynkursus i, hvordan du bedst kan udnytte de lange nætter under stjernerne, for der er heldigvis en masse spændende astronomiske ting at gå på opdagelse i denne sæson.

Læs mere her.

Julemarked på Godsbanen

3. og 4. december. Gratis. Godsbanen.

jul, julemarked, julepynt (Foto: Pexels)
(Foto: Pexels)

Igen i år kan du gå på opdagelse på Julemarkedet på Godsbanen – bl.a. i masser af nyt design og kunsthåndværk, der er produceret helt eller delvist på Godsbanens åbne Værksteder.

På Godsbanen finder du et væld af juleherligheder – både fra de professionelle og con amore kreatørerne – i alverdens materialer: lædervarer, keramik, smykker, pynt, grafik, tekstiler, litteratur, glas, interiør og meget mere.

Læs mere her.

Oplevelser i december 2022 i Odense

Tessa x Samsung Music Galaxy

5. december. Musikhuset Posten.

Tessa er den største kvindelige artist på den danske scene lige nu. Hun er kendt for sin selvsikkerhed – hun er ikke bange for at claime seksualitet, temperament og store følelser!

Netop den energi tager hun med sig ind på scenen, hvor hun leverer linjer med teknisk overskud, no bullshit og en stærk forbindelse til sit dedikerede publikum gør, at vi er ekstra glade for at kunne præsentere Tessa i en række helt unikke Samsung Music Galaxy koncerter.

Læs mere her.

H.C. Andersen julemarked i Odense

3., 4., 10. og 11. december. Gratis. Sortebrødre Torv.

kultur, kulturguide, h.c. andersen, odense, julemarked
(Foto: MY DAILY SPACE)

Odense Cityforening står for at arrangere det traditionsrige og historiske julemarked omkring Sortebrødre Torv over de to første weekender i december.

Det er gratis at besøge det historiske julemarked og de granklædte boder med kunsthåndværk, gastronomiske lækkerier og gløgg, og mange tusinde gæster har hvert år fået en kunst- og kulturhistorisk oplevelse på markedet, som fokuserer på Danmark i 1800-tallet.

Læs mere her.

Musikforestilling: Ronja Røverdatter

1.-23. december. 123-420 kr. Odense Teater. 

Glæd dig til et hjertevarmt gensyn med Astrid Lindgrens vidunderlige klassiker om kærlighed, frygt, mod og venskab med nyskrevet musik af den prisvindende musiker og komponist, Nikolaj Busk.

På en buldrende uvejrsnat slår lynet ned i Mattisborgen, og splitter den fra kælder til tårn i et helvedesgab. Den nat fødes Ronja og Birk ind i to rivaliserende bander Mattisrøverne og Borkarøverne. Ronja og Birk vokser op uden at kende til hinanden, indtil de en dag står ansigt til ansigt på hver sin side af helvedesgabet. I nattens mulm og mørke har Borkarøverne nemlig besat Mattisborgens nordside for at søge tilflugt fra fogedens landsknægte.

Læs mere her.

Lysløbet Odense

6. december. Fra 195 kr. Klingenberg.

løbesko, running, løb, trave, gåtur, motion
(Foto: Unsplash)

Oplev Odenses hyggelige stræder og gader en smuk decemberaften. Løb eller gå i lysets skær samtidig med at Odenses smukke julebelysning er tændt.

For 5. gang afvikles Lysløbet i Odenses hyggelige stræder og gader med 5 km løb og 3 km walk. Ruten vil gå gennem byens gader, med den smukke julebelysning, gennem de flotte lysindslag ligesom der vil være forskellige overraskelser på ruten, for de mange deltagere, der alle bliver udstyret med en pandelampe til brug på turen.

Læs mere her.

Oplevelser i december 2022 i øvrige byer

Årets juleunivers er Frilandsmuseet

18. december. Fra 105 kr. Frilandsmuseet, Kongevejen 100 2800 Kgs. Lyngby.

(Foto: Frilandsmuseet)
(Foto: Frilandsmuseet)

TV 2 og DR’s nyproducerede tv-julekalendere er blandt andet optaget på Frilandsmuseet. Besøg de steder, hvor julekalenderne udspiller sig. Træd ind i karakterens hjem og oplev julen, som den var i gamle dage, eller som den er i Nissernes Rige. Alt dette kan du opleve i weekenderne fra den 26. november til den 18. december.

Årets julekalender på DR, ‘Julehjertets Hemmelighed’, er blevet filmet på Frilandsmuseet. I december kan du udforske arbejderboligen, og se hvordan karaktererne bor. Se også kostumerne og smag på nissen Rumles yndlingskage.

TV 2s familiejulekalender ’Tinka og Sjælens Spejl’, er også blevet filmet på Frilandsmuseet. I år kan gæsterne komme med indenfor hos Tinkas plejemor Nille. Her står scenografien, som du har set den på TV 2 og TV 2 Play. Se nissekostumer og skyd med bue og pil.

Læs mere her.

Julekoncert med Joey Moe i AKKC

15. december. 300 kr. Aalborg Kongres & Kultur Center.

Efter tre års udsolgte juleturnéer drager Joey Moe igen på turné til december. Hver dag bliver en gave før jul, når fans nu kan starte nedtællingen til, at hitmageren spiller sin populære akustiske julekoncert i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) torsdag 15. december.

Den populære popsanger har med stor succes turneret rundt i landet med udsolgte kirkekoncerter. Nu gentager han succesen og rykker sit nærværende, akustiske setup ind i kulturhusene. Publikum kan opleve, hvordan sangene og Joey Moes stærke vokal folder sig ud og åbner op for nye stemninger og fortolkninger, når tempoet skrues ned. Der er kvalitetsgaranti, når Joey Moe indtager scenen og leverer en eksklusiv oplevelse med nærvær og fænomenal karisma.

Læs mere her.

Læs også: Sådan imponerer du hele familien med det flotteste julebord

jul julebord

· Mere fra samme kategori ·