Læs også:

Close
irish coffee tullamore

Irish Coffee drinken fylder 70 år

Mad  | 

Vi kender den alle – men vidste du, at den har rundet et skarpt hjørne. Den er nemlig fyldt 70 år. Her får du historien bag og den originale opskrift

irish coffee tullamore
Hvem kunne ikke drikke denne lækre Irish Coffee … (Foto: PR)

Den ikoniske Irish Coffee drink fejrer 70 års jubilæum

Hvert år hyldes den karakteristiske irske kaffedrink af whisky-elskere verden over, og i år kan den populære drik fejre 70 års jubilæum. Historien er både dramatisk og hjertevarm, og i dag valfarter entusiaster af den populære drink til caféen Buena Vista i San Fransisco, hvor opskriften blev grundlagt.

Det er nok de færreste, der kender historien om den populære kaffedrik. Historien går helt tilbage til vinteren 1943, hvor et fly måtte lande på vandet tæt ved Foynes Lufthavn i Irland, hvorefter flypassagererne forfrosne blev sejlet til lufthavnen i små, åbne joller.

Ved ankomsten fik de i restaurantens lufthavn serveret en kaffe tilsat whisky til at varme sig på. Da en passager takkede kokken for den vidunderlige kaffe og spurgte, om den var lavet på brasiliansk kaffe, udbrød kokken
med et smil på læben: “Nej, det er irsk kaffe!” …

tullamore whisky
Sådan så det ud ved første forsendelse … (Foto: PR)

En populær turistattraktion i San Francisco

Efter episoden blev den stærke, velsmagende kaffe lufthavnens faste velkomstdrink, hvilket journalisten Stan Delaplane Rineanna også fik at smage, da han besøgte den i 1952. Da han ved hjemkomsten til San Francisco fortalte sin ven, ejeren af Buena Vista Cafe, om den fantastiske drink, skabte de sammen opskriften til den originale Irish Coffee, som vi kender i dag – med Tullamore D.E.W. whiskey, kaffe, sukker og letpisket fløde.

I dag serverer man stadig op imod 2.000 glas Irish Coffee om dagen på Buena Vista Cafe – naturligvis baseret på den originale opskrift med Tullamore D.E.W.

En populær favorit blandt danskerne

Irish Coffee er også en populær drink herhjemme, hvor vi med glæde nyder den varme drink, præcis som den blev serveret første gang. Danskerne har én favorit whisky, når de mikser en Irish Coffee, og det er Tullamore D.E.W. Det er den absolut mest populære whisky at blande i sin Irish Coffee, hvor hele 32,4 pct. vælger den originale udgave – præcis som dengang, hvor drinken opstod.*

Senior Brand Manager hos Hans Just, Morten Barndoff Simonsen, udtaler om førstepladsen:

–Vi er utroligt stolte over, at en drink på 70 år stadig finder sin relevans, og at Tullamore D.E.W. endda indtager
førstepladsen i den undersøgelse trods det store udvalg af whisky i dag. Jeg tror også, at mange med historien i baghovedet vil mærke historiens vingesus næste gang, de nyder en Irish Coffee.

*Undersøgelse foretaget i 2021 af Mantap Global AB for Hans Just A/S

Men hvordan ser den originale opskrift ud – det kan du se nedenfor …

tullamore
En god og klassisk whisky, der også egner sig godt til Irish Coffee … (Foto: PR)

Det skal du bruge

Opskriften er til 2 personer

Perfekt Irish Coffee med den originale opskrift

4 cl. Tullamore D.E.W. whiskey
10 cl. stærk friskbrygget kaffe
2 tsk. letpisket flødeskum
2 tsk. brun farin

irish coffee tullamore
Den er nem at lave – og smager skønt … (Foto: PR)

Sådan gør du

Opvarm et Irish Coffee glas ved at fylde det med varmt vand, som hældes ud igen.

Hæld Tullamore D.E.W. whiskey i glasset. Tilsæt sukker og fyld næsten helt op med kaffe.

Rør rundt til sukkeret er opløst. Hæld forsigtigt koldt, letpisket flødeskum i glasset. Gør det evt. over bagsiden af en ske, så det flyder ovenpå.

Husk: Rør ikke rundt. Du får den fulde smags- og duftoplevelse ved at drikke den varme kaffe og irske whisky gennem det kolde flødeskum.

 

Læs også:

 

Lav lækre biscotti-småkager

 

espresso biscotti (Foto: Anders Schönnemann)
espresso biscotti (Foto: Anders Schönnemann)

· Mere fra samme kategori ·