Læs også:

Close
black friday shopping

Black Friday: Styr udenom farlige kopivarer online

Økonomi  | 

Black Friday: Styr udenom farlige kopivarer online … Det er, hvad Patent og Varemærkestyrelsen opfordrer til. Der er penge at spare, og vi er nemme ofre. Men med få gode råd kan du passe på dig selv og dine penge

Alt for mange danskere køber forfalskede varer online uden at vide det. Forbrugerne risikerer både at få sundhedsskadelige varer og at støtte organiserede kriminelle. Få fem tips til at styre udenom kopivarer både til Black Friday og i julehandlen.

online køb
Producenter af kopivarer bliver stadig mere professionelle, så det kan være svært at genkende en kopivare, især når der handles online. (Foto: PR)

Black Friday lokker

Til Black Friday vil stærke udsalgspriser lokke mange til at gøre en tilsyneladende god handel. Men ofte er tilbuddet for godt til at være sandt. Det kan være svært at gennemskue, når købet sker online – især for de unge. Tal fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, viser, at 4 ud af 10 unge mellem 15 og 24 år har købt kopivarer uden at vide det inden for det seneste år.

– Uanset om man er ung eller ældre, så er det vigtigt at se sig godt for, når man handler på nettet. Udover at man ved køb af kopivarer ikke støtter de innovative virksomheder, hvilket er slemt nok i sig selv, så risikerer man også, at de kriminelle bagmænd bag kopivarerne benytter sundhedsskadelige stoffer i for eksempel forfalsket kosmetik, tekstiler eller legetøj. Forfalsket elektronik kan også bryde i brand fordi det ikke lever op til sikkerhedskravene, forklarer Barbara Suhr-Jessen, sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

mannequin, dukker, sale (Foto: Unsplash)
Pas på kopivarer …  (Foto: Unsplash)

De organiserede bagmænd

Desuden viser en række rapporter fra blandt andet Europol, at bagmændene bag kopivarerne i vidt omfang er organiserede kriminelle. De kan tilmed være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet som for eksempel handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask eller menneskehandel.

– Som forbruger risikerer man at komme til at støtte den slags kriminelle grupper, hvis man køber kopivarer. Det er mange ikke opmærksomme på, forklarer Barbara Suhr-Jessen.

shoppingbag shopping hånd arm
Er du klar på lidt shopping med gode priser – og gerne uden at blive snydt … (Foto: Pexels)

Bagmændene bliver dygtigere og dygtigere

De kriminelle bagmænd bliver hele tiden dygtigere til at snyde forbrugerne. Særligt ved nethandel kan det være svært at skelne kopierne fra de ægte varer. Det er ikke længere kun luksusprodukter, som dyre tasker, ure og tøj, der forfalskes. I dag bliver nærmest alle typer af produkter forfalsket – for eksempel også kosmetik, legetøj og elektronik.

– Det er let at blive snydt til at købe kopivarer, men heldigvis kommer man langt ved at følge nogle få enkle råd. Det helt grundlæggende råd er, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Derfor er det vigtigt at huske sin kritiske sans, inden man hurtigt klikker videre på ‘køb-knappen’ i kampen om det gode tilbud, siger Barbara Suhr-Jessen.

Op til Black Friday og julehandlen lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen en kampagne mod kopivarer på sociale medier. Kampagnen sætter fokus på farerne ved kopivarer og giver gode råd til, hvordan man styrer uden om de forfalskede varer.

Sådan spotter du kopier på nettet

Der er 5 tegn, man kan gå efter, når man skal spotte kopivarer på nettet.

1. Er der sprogfejl og skæve priser?

2. Er prisen mistænkelig lav med lidt for gode rabatter?

3. Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også ‘Om os’-siden.

4. Er web-adressen mærkelig?

5. Er betalingsmulighederne mistænkelige?

Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen. Kontakt din bank!

Få hjælp og gode råd

Se de 6 gode grunde til at vælge ægte varer i stedet for kopivarer her. jegvælgerægte.dk-siden drives af de 12 myndigheder i Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.

Både forbrugere og virksomheder kan desuden få information og indledende vejledning om kopivarer af ’Hotline om kopivarer’ hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Skriv til enforce@dkpto.dk eller ring på 22 60 56 87 (telefonen er åben alle hverdage klokken 9.30 – 11.30).

Du kan også læse mere om europæiske unges køb af kopivarer her.

chanel kopivare
Pas på ikke at købe kopivarer … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også:

 

10 gode råd hvis du skal shoppe på Black Friday

 

computer dankort forbrug

· Mere fra samme kategori ·