Læs også:

Close
aldimeter sove forbrug

NEWS: 8 ud af 10 single-forældre er bekymrede for deres økonomi

Nyheder  | 

8 ud af 10 single-forældre er bekymrede for deres økonomi · Brød navneforbud · Viral 3D-video afslører Danmarks ekstreme forbrug af affald · 68 fag er klar til DM i Skills 2023 · To litauere tiltalt for omfattende tyveri af GPS-udstyr · Dagens billede: Grand old lady

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

8 ud af 10 single-forældre er bekymrede for deres økonomi

De stigende forbrugerpriser rammer single-husholdningerne særligt hårdt. Det viser Aldis forbrugerundersøgelse ALDImeter, der undersøger danskernes hverdag. 71 pct. af danske single-husstande og 80 pct. af single-forældrene siger, at de er bekymrede for deres økonomi. Og mere end halvdelen oplever stress. Forbrugerøkonom giver gode råd.

Det er blevet dyrere at være dansker i 2022. Det mærker især husstande med kun én indkomst, som hverken kan dele udgifter eller bekymringer med en partner.

Forbrugerundersøgelsen ALDImeter tager temperaturen på danskernes hverdag, og her svarer 60 pct. af de danske singler, at deres levevis og fremtidsplaner er påvirket af de store prisstigninger. Hos single-forældrene rammer inflationen ekstra hårdt. Blandt dem er 74 pct. påvirket, og næsten hver femte er påvirket ‘i meget høj grad’. Desuden er 71 pct. af singlerne og hele 80 pct. af single-forældrene bekymrede for deres økonomi.

Fra februar til oktober 2022 er det generelle forbrugerprisindeks steget fra 4,8 til 10,1*. Det er særligt prisstigninger på el, gas, brændstof og dagligvarer, der har lagt et stort pres på danskernes budgetter.

Presset skaber stress og leder til uholdbare løsninger. 57 pct. af single-forældrene og 50 pct. af singlerne er stressede over, at der er færre penge til uforudsete udgifter. Og den økonomiske usikkerhed kan koste i det lange løb. ALDImeter viser nemlig, at 11 pct. af single-forældrene har lånt ekstra penge til at leve for eller har øget deres kassekredit. Det er næsten tre gange flere end gennemsnittet for den generelle befolkning (4 pct.). Desuden har 8 pct. af single-forældrene søgt støtte hos deres kommune.

Som single-forælder kan det være svært at finde råderum i budgettet. 43 pct. af single-forældre har købt mere ind i discountbutikker, som følge af de stigende forbrugspriser. Og ifølge Louise Wendelbo, kommunikationschef i Aldi, giver det god mening:

”Vi bilder os ikke ind, at vi kan løse alle single-forældres problemer, men vi sætter en ære i at have gode hverdagsvarer til lave priser, vi deler opskrifter på billige retter på Aldi.dk, og vi samarbejder med Too Good To Go for at mindske madspild. Tre faktorer, der alle hjælper husholdningsbudgettet.”

På trods af, at mange single-forældre allerede har tilpasset deres indkøbsvaner, viser ALDImeter-undersøgelsen, at nogle tager drastiske midler i brug for at få madbudgettet til at række.

– 13 pct. af single-forældrene har følt sig nødsaget til at springe måltider over pga. deres økonomi. Det er uholdbart og et udtryk for det store pres, de oplever, siger Louise Wendelbo.

Forbrugerøkonom Lene Okholm, der er en af flere partnere bag ALDImeter, ved fra sit daglige virke, at det er sværere at få økonomien til at hænge sammen, når der kun er én indtægt.

Hun har dette råd til singlerne:

– Som single-forældre er behovet for at sikre sin indkomst det altafgørende. Når der kun er en person til at sikre indkomsten, er forsikringer mod ulykke, sygdom og arbejdsløshed vigtige ting at afsætte penge til i sit budget. Uanset hvad – så må man hellere være ekstra kreativ med mad og med gaver og højtider, end at spare på disse poster.

ALDImeter viser, at der er en stor interesse for at søge hjælp og råd til budget-planlægning. 27 pct. af single-forsørgerne har talt med deres familie eller venner om økonomien, og 29 pct. af single-forsørgerne har søgt sparetips på nettet. Det er positivt, mener Lene Okholm, for økonomi og budget bør ikke være et tabu.

* Kilde: NYT: Lidt højere stigninger i forbrugerpriserne – Danmarks Statistik (dst.dk)

aldimeter sove forbrug
Mange singleforældre er bekymrede for deres økonomi … (Foto: ALDImeter)

Læs også: Sådan lægger du dine forbrugsvaner om

Brød navneforbud

En 26-årig kvinde fra Horbelev er sigtet for at overtræde retsplejeloven, efter hun i september, på Facebook, offentliggjorde navnene på to sigtede, der er varetægtsfængslede i en sag med nedlagt navneforbud. Det betyder at man ikke må offentliggøre navn, foto eller andre oplysninger om sigtede i en sag, som kan føre til, at de kan blive identificeret. Opslaget er siden blevet taget ned igen. Kvinden erkender.

facebook mobil sociale medier
Man skal tænke sig om, hvad man deler på sociale medier … (Foto: Unsplash)

Læs også: Politiet advarer mod phishingmails

Viral 3D-video afslører Danmarks ekstreme forbrug af affald

Kleen hub – start-up’en bag Danmarks første digitale retursystem arbejder nu på at øge bevidstheden om den rekordstore mængde affald, som danskerne hvert år smider ud.

Danmarks højeste bjerg ligger ikke i Jylland. Det ligger i stedet gemt inde i alle landets affaldscontainere.

Ifølge officielle tal fra Miljøministeriet bortskaffes der hvert år 300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsemballager til fødevarer. Kleen hub har beregnet, at ved at gange denne mængde med 10 år, vil Danmarks højeste toppunkt stige. I stedet for sten vil bjerget dog være lavet af engangsemballage i stedet for sten. For at sætte det i perspektiv, vil affaldsbjerget være 206 meter både i højde og diameter og overgå Yding Skovhøj, Ejer Bavnehøj og Møllehøj.

For bedst muligt at forstå størrelsen af en sådan gigantisk affaldsmængde har kleen hub offentliggjort en øjenåbnende 3D-video, der viser bjerget midt i hjertet af København, mellem de berømte vartegn Frederiks Kirke, Christiansborg og Rosenborg Slot.

– Det er vigtigt at give folk noget visuelt for at hjælpe dem med at forstå problemernes faktiske størrelse, siger Giuseppe Lanzafame, medstifter af kleen hub og idémand bag kampagnen. Videoen er blevet mødt med en blanding af reaktioner på internettet: fra nysgerrighed til frustration, men alle er enige om én ting: Vi må ændre vores måde at forbruge på.

Kleen hub har været i rampelyset for at have etableret Danmarks mest succesfulde retursystem for emballage – med en returprocent på 98 %, hvilket er endnu højere end det velkendte Dansk Retursystem. Det særlige ved kleen hub er, at det erstatter takeaway engangsemballage (kaffe og mad) med genanvendelige alternativer via en smartphone-app, der sikrer, at emballagen returneres. Med denne cirkulære løsning ender affaldet ikke med at ende på forbrænding eller som affald i de danske gader.

Mere info om kampagnen vedrørende Danmarks Højeste Bjerg her. Mere information om kleen hub her.

plast
Viral 3D-video afslører Danmarks ekstreme forbrug af affald … (Foto: PR)

Læs også: En indsigt i plastens verden

68 fag er klar til DM i Skills 2023

Når DM i Skills 2023 slår dørene op, præsenterer de talentfulde unge hele 68 forskellige fag – 45 konkurrencefag og 23 demofag. DM i Skills 2023 bliver et festfyrværkeri af faglige uddannelser og talentfuld ungdom.

Man kan godt begynde at glæde sig til åbningsceremonien til DM i Skills i Messe C i Fredericia torsdag den 2. februar 2023 kl. 9.00. Åbningen bliver et brag af en fest, hvor de dygtige konkurrencedeltagere præsenteres og prominente gæster underholder.

DM i Skills 2023 løber over tre dage fra den 2.- 4. februar 2023

. Der bliver rig lejlighed for at følge de mere end 300 unge deltagere, der konkurrerer intenst frem mod afslutningsceremonien, hvor 45 nye danmarksmestre kåres, og de eftertragtede medaljer overrækkes.

”Der er en stor tilslutning til DM i Skills fra stort set alle faglige uddannelser. Det vidner om, der er et kæmpe behov for, at vi kommer ud til de unge og viser dem de mange spændende jobs og muligheder, der ligger i en faglært karrierevej”, siger Søren Heisel, formand for SkillsDenmark.

Udover de 45 fag, der konkurrerer om guldmedaljer, kan de forventede 50.000 besøgende opleve 23 forskellige demonstrationsfag, Se hvilke fag der deltager her.

– Behovet for faglært arbejdskraft er stadigt højt, og derfor er det vigtigere end nogensinde, at så mange som muligt kommer og ser de 68 forskellige faglige uddannelser til DM i Skills. Vi er derfor meget glade for den store interesse og opbakning, vi oplever fra Fredericia by og -kommune, Region Syddanmark, skolerne og vores mange sponsorer. Det er meget positivt, forklarer Michael Boas Pedersen, næstformand for SkillsDenmark.

Mere end 300 unge fra erhvervsskolerne vil konkurrere om titlen som danmarksmester og om muligheden for at blive udtaget til Danmarks Skills-landshold, der deltager i europa- og verdensmesterskaberne. Flere af de indledende lokale og regionale mesterskaber er allerede i gang i efteråret 2022, hvor deltagerne kvalificerer sig til DM i Skills.

skills dm
Mange fag dyster i DM i Skills i februar. (Foto: PR)

Læs også: Flertal vil forbyde alkohol til unge på ungdomsuddannelser

To litauere tiltalt for omfattende tyveri af GPS-udstyr

Ifølge anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi står to mænd på henholdsvis 26 og 31 år bag en række tyverier af GPS-udstyr fra landmænd og maskinstationer. Mændene er netop blevet tiltalt for tyveri og indbrud af særligt grov beskaffenhed.

To litauiske mænd på henholdsvis 26 og 31 år er tiltalt for hen over sommeren 2022 at have stjålet GPS-udstyr fra traktorer og en mejetærsker for mere end 650.000 kroner i alt.

Indbruddene og tyverierne er sket på både privat- og erhvervsadresser og fordeler sig på Lemvig, Holstebro, Favrskov og Ringkøbing-Skjern kommuner.

– Der er tale om organiseret tyveri, hvor gerningsmændene er gået specifikt efter dyrt GPS-udstyr i landbruget, og anklagemyndigheden kommer også til at nedlægge påstand om udvisning og indrejseforbud, forklarer anklager Flemming Hother fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Sagen er endnu ikke berammet, men kommer til at køre ved Retten i Herning.

landet, mark, mejetærsker
To litauere tiltalt for omfattende tyveri af GPS-udstyr …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Færre og færre indbrud i julen

Dagens billede: Grand old lady

· Mere fra samme kategori ·