Læs også:

Close
venner veninder sommer kornmark

Klumme: Der er venner, og så er der venner, og så er der også en tredje slags …

Mit liv  | 

Har du nogensinde tænkt over, hvordan venskaber fungerer? Og her mener jeg ikke selve venskabet, men den måde, man er ven med sine forskellige venner på

Lyder det kryptisk? Ja, det gør det nok, så lad mig forsøge at forklare …

Hvis jeg nu tager udgangspunkt i mig selv og mine egne venskaber, så kan jeg – uden at trække stregerne meget skarpt – dele mine venner op i tre gruppe. Jeg skynder mig at sige, at det her ikke er en rangorden, og der er ikke nogen, som skal føle sig fornærmet, det er blot en helt personlig observation.

Langt de fleste af mine venner, har jeg kendt i mange år. Det er i sig selv en pointe, for det betyder, at vi ikke blot kender hinanden rigtig godt, vi har også oparbejdet en betydelig tolerance overfor hinandens mærkværdigheder. Og især det sidste, tror jeg, er vigtig. For det giver tryghed at vide, at man skal opføre sig i særklasse åndssvagt, for at venskabet bliver valgt fra.

Nå, det var det med de forskellige slags venskaber, jeg kom fra. Jeg tror, jeg kan dele mine venner op i tre kategorier.

venner, hænder, lys
At føle sig tryg blandt sine venner handler ikke om, hvor tit man ser dem … (Foto: Unspash)

De tre kategorier

Den første er dem, jeg ofte ser og taler jævnligt med i telefonen. Det er også dem, der lige får en hurtig besked, hvis jeg ser et eller andet sjovt eller lige skal spørge om eller selv fortælle et eller andet. Man kunne muligvis kalde dem hverdags-vennerne.

Så er der de venner – det er ofte en gruppe – hvor vi kun ses nogle gange om året, som regel fordi vi sammen har nogle fælles traditioner, som vi mødes omkring. Det er lige så trygt, og jeg ved, de ville være der for mig, hvis det var , … Men der er ikke den der løbende kontakt i dagligdagen, og det er faktisk også helt okay. Dem kunne man kalde sæson-vennerne.

Og så er de den tredje kategori. Det er venner, jeg ser meget sjældent. Det kan der være forskellige grunde til. Det kan være, fordi vi bor langt fra hinanden, det kan være, fordi vores livssituationer er meget forskellige, men det kan også blot være, fordi vi ikke har behov for det. Og igen, trygheden er intakt, og samtalen begynder, hvor den (næsten) endte sidst. Så lad os kalde dem lejligheds-vennerne.

Venner sten venlighed be kind
Behandl dine venner, som du gerne selv vil behandles … (Foto: Unsplash)

Sæt ikke formel på venskab

Og hvor vil jeg så egentlig hen med alt det? Jo, min pointe er, at venskab kan tage mange former. Og – ikke mindst – at vi skal passe på med at sætte mærkater på, hvad der skal til, for at et venskab er ‘rigtigt’. Det vigtigste – i min optik – er, at vi er menneskeligt forbundne med hinanden – ikke hvor ofte vi ses.

Og husk så – jeg øver mig selv på det hele tiden, for det er ikke altid nemt – at være storsindet og tolerant overfor dine venner. Ved at vise generøsitet og rummelighed overfor andre er der nemlig en god chance for, at de også gør det den anden vej. Og det vil vi jo alle sammen helst have, ikke?

 

Læs også:

Undersøgelse afslører: Dette køn er bedst til at pleje venskaber

venner veninder bedste (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·