Læs også:

Close
mad indkøb supermarked

Kender du forskellen på disse madvarer?

Mad  | 

Har du styr på forskellene mellem forskellige madvarer og -opskrifter, der ligner hinanden? Hvis ikke, så læs med her

En masse madvarer ligner hinanden, men er de virkelig ens? Og hvis ikke, hvad er så forskellen? Hvad er det nu, der adskiller mandariner fra klementiner? Og hvordan er det lige med kebab og shawarma? For ikke at tale om forskellen på syltetøj og marmelade. Her får du en svarerne på nogle af de kulinariske spørgsmål, vi stiller os selv med jævne mellemrum.

Mandariner vs. klementiner

De små orange frugter ligner hinanden så meget, at det kan være svært at se forskel, men den er der.

Formen er stort set ens på de to frugter, og størrelsen varierer fra sort til sort. Og begge frugter har en nupret overflade.
Så du kan altså hverken bruge formen, størrelsen til at afgøre, om du har fat i en mandarin eller klementin.

Men altså: Først og fremmest så er det sådan, at klementinen faktisk er en mandarinsort, mens mandarinen er helt sin egen. Dertil kommer, at klementiner som hovedregel har en tyndere skal og er sværere at pille end mandariner, men vil du være helt sikker, så skal du kigge på farven. Mandariner er nemlig lidt mørkere og mere orange i farven, end klementiner er.
Og så skal du smage efter, for klementiner er lidt sødere end mandariner og har som oftest færre kerner.

Clementiner klementiner mandariner
Klementiner er blandet andet lidt sødere end mandariner. (Foto: Unsplash)

Krebinetter vs. karbonader

Kalder du den panerede bøf af hakket kød for en karbonade eller krebinet? Og er der overhovedet forskel på de to kødretter?

Tja, måske. Hvis man dykker lidt ned i historien, så stammer karbonaden fra Italien, hvor den traditionelt bestod af hakket svinekød, som blev formet som store, runde og flade bøffer. Krebinetten derimod har sin rod i Frankrig, hvor det var en aflang bøf af hakket kød, fjerkræ eller indmad, som var pakket ind i Crépine, sm betyder et fedtnet.

I dag laves begge retter af valgfrit hakket kød, som vendes i æg og rasp, inden de steges. Men der er dem, der mener, at der er tale om den selv samme ret, som bare kaldes noget forskelligt afhængig af, om man er fra Jylland eller ej. Forstået på den måde, at jyderne kalder retten for karbonade, mens andre kalder den krebinet.

Andre mener, at krebinetten er dobbeltpaneret, mens karbonaden kun paneres en enkelt gang. Så kort og godt, svaret på forskellen blæser lidt i vinden.

Courgette vs. squash vs. zuccihini

Ja, hvad er forskellen på de tre? Her er svaret enkelt. Der er nemlig ikke nogen forskel. Det er blot tre forskellige navne på den samme agurkeformede grøntsag med den tynde skal. Den hedder courgette på fransk, zucchini på italiensk og squash på amerikansk.

squash courgette zuccihini grøntsag
Kært barn har mange navne. Også denne grøntsag, som har tre … (Foto: Unsplash)

Klar eddike vs. brun eddike

Du har sikkert stået henne i supermarkedet, når du har skullet købe eddike, og undret dig over, at der både er en klar og en brun. Og er der så forskel? Ja, det er der. Den brune eddike er tilsat lidt karamel fremstillet ved opvarmning af sukker og også kendt som madkulør.

Hvis du for eksempel skal bruge eddiken til at sylte med, så kan du bruge begge slags. Men skal du afkalke din elkedel eller andre husholdningsredskaber, så skal du holde dig fra den brune, for dens sukkerstoffer kan sætte sig i husholdningsmaskiners rør og tilstoppe dem, når den brune eddike opvarmes.

Culotte vs. cuvette

Du vil som regel opleve, at en cuvette er billigere end en culotte, men betyder det, at der er stor forskel på de to stykker kød? Både og. Begge udskæringer kommer fra samme sted på koen, hvor cuvetten sidder lige under culotten på låret, så de smager næsten ens.

Der er dog en forskel i mørhed og tekstur. Culotten er mere mør end cuvetten, og så har cuvetten en fedtbræmme, der går gennem kødet, og som giver kødet en anden tekstur.

bøf culotte cuvette middagsmad mad kød
Culotten er blandt andet en smule mere mør end cuvetten. (Foto: Pexels)

Omelet vs. æggekage

Er der forskel på en omelet og en æggekage. Ja, det er slet ikke den samme ret.

En af de helt store forskelle er, at en omelet kun består af æg, måske en smule vand, salt og peber. I en æggekage derimod tilsættes stivelse, som regel hvedemel.

Der er også forskel på fyldet. I en omelet kommer man forskellig fyld (det kan for eksempel være skinke, spinat, tomat, ost og meget andet) på, inden den foldes sammen og serveres. En æggekage serveres uden fyld, men typisk med bacon, tomat og purløg på toppen.

Marmelade vs. syltetøj

Kommer du marmelade på dit ristede brød eller er det mon syltetøj? Og er der en forskel? Ja, det er der faktisk, hele tre endda.

For det første er der hele stykker frugt i syltetøj, det er der ikke i marmelade, som laves på frugtpuré. For det andet er der konsistensen; syltetøj er lidt mere flydende end marmelade. Og endelig skal syltetøj indeholde en større mængde frugt eller bær end marmeladen.

marmelade syltetøj ristet brød jordbær
Der er hele tre ting, der adskiller marmelade fra syltetøj … (Foto: Unsplash)

Most vs. juice

Drikke du æblemost eller æblejuice? Og ved du, hvad forskellen er? Forskellen kan indsnæres til ét ord: koncentrat.

Æblemost er saften fra pressede æbler. Det vil sige udelukkende den helt rene saft, der er ingen vand i. Æblejuice er også saft fra pressede æbler, men her koges saften ind til et koncentrat. Det er nemt og billigt at transportere rundt i verden, og når det så kommer frem til det land, hvor juicen skal sælges, så tilsætter man vand og aromastoffer, og så har man juice.

Kebab vs. Shawarma

De fleste danske elsker de to retter fra Mellemøsten, men har du helt styr på, hvornår du spiser en kebab og hvornår det er en shawarma? Her får du forskellene – og det er lidt komplekst.

Kebab betyder blot grillet eller stegt kød på persisk. Og lidt afhængig af, hvordan kødet serveres har det forskellige navne. Så. Hvis kødet skæres i tern, marineres og krydres for derefter at blive grillet på spyd, så hedder det en Shish kebab. Hvis du køber versionen, hvor kødet er sat på det kendte lodrette spyd, som roterer langsomt på en grill, så spiser du en Döner kebab – og en döner kan være en blanding af både hakket og hele kødstykker.

En shawarma er det libanesiske svar på en döner kebab. Og her er det hele kødskiver, som placeres på det roterende spyd. Så det nemmeste er at sige, at shawarma er den arabiske udgave af den tyrkiske döner.

shawarma kebab kød mad
Shawarma eller kebab? (Foto: Unsplash)

Hvide æg vs. brune æg

Høns lægger æg i mange farver. De mest almindelige er dog hvid og brun, og det er da også dem, vi bliver præsenteret for, når vi køber ind. Men er der forskel? Nej, ikke hvis vi taler smag eller konsistens. Sagen er, at æggene kommer fra forskellige høns.

Måske har du på et tidspunkt hørt, at hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune æg. Det er ikke rigtigt. Men det er dog hønseracen, der bestemmer, hvilken farve, deres æg får.

Brune æg er ofte større end hvide æg. Og store æg kommer fra de større hønseracer.

æg kurv
Det er hønens race, der bestemmer hvilken farve æg, den lægger. (Foto: Unsplash)

Kilder: coop.dk, themeatclub.dk, samvirke.dk, skaelskoerfrugtplantage.dk, madensverden.dk, dinfynskefrugthave.dk, idenyt.dk

 

Læs også:

Hver anden dansker peger på sig selv i kampen mod madspild

grøntsager

· Mere fra samme kategori ·