Læs også:

Close
vintermørke syn bil profiloptik

NEWS: Halvdelen af trafikanter har udfordret syn i vintermørke

Nyheder  | 

Halvdelen af trafikanter har udfordret syn i vintermørke · YouSee og Vios redder titusindvis af aarhusianere fra sort skærm · Ulovlig markedsføring af alkohol på Aalborg Handelsskole · Hunde kan opsnuse stress hos mennesker · Fire mænd tiltalt for drab · Dagens video: Monet maleri angrebet af kartofler

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Halvdelen af trafikanter har udfordret syn i vintermørke

Hvis du synes, det er anstrengende at køre om vinteren, er du langt fra alene. Knap halvdelen af danske trafikanter oplever synsudfordringer, og godt en femtedel har trætte øjne efter en køretur. En enkel løsning kan være en kørebrille, som Profil Optik ser som en oplagt måde at forbedre trafiksikkerheden på.

Vinter byder på skiftende lysforhold, der kan være anstrengende for øjnene. Ifølge en ny undersøgelse fra Analyse Danmark, oplever 49% af danske trafikanter nogle gange at være begrænset i deres kørsel i vinterhalvåret, fordi deres syn påvirkes af lavthængende sol, genskær fra våde veje og reflekser fra modkørende bilister. Mere end hver femte dansker (21%) oplever trætte øjne, fordi de anstrenger sig for at se i mørket. Og over halvdelen (55%) giver udtryk for, at de under mørkekørsel bliver blændet af lyset fra modkørende og bagvedkørende bilister. 16% oplever, at de har svært ved at se detaljer og kontraster, viser undersøgelsen.

Fordi problemet er så udbredt, er der udviklet en kørebrille med særligt udviklet glas, der reducerer op til 90% af blændende reflekser og genskær. Det gør det nemmere at orientere sig ordentligt i de vanskelige lysforhold, så føreren ikke bliver blændet af billygter fra modkørende trafikanter i mørket, og skarpt sollys om dagen.

Ifølge undersøgelsen fra Analyse Danmark ville 50 % af danskerne benytte sig af en sådan brille, hvis det kunne hjælpe dem med at se bedre under kørsel i mørke.

– Når halvdelen af trafikanterne har udfordret syn om vinteren, så synes vi virkelig, at det er på sin plads at slå et slag for at prøve en kørebrille. Der er – heldigvis! – fokus på vinterdæk og bremselængder, og så bør der selvfølgelig også gøres noget ved, at så mange kører uden at se optimalt, forklarer Gitte Sørensen, chefoptiker hos Profil Optik.

Om undersøgelsen:
Analyseinstituttet Analyse Danmark har i perioden den 2. marts 2022 til den 8. marts 2022 gennemført denne undersøgelse for Profil Optik. Undersøgelsen er gennemført ved at udtrække en stikprøve i et online-panel, der er repræsentativt på køn, alder og geografi (region) for danskere i alderen 25+. Undersøgelsens resultater består af svar fra i alt 1.000 respondenter.

vintermørke syn bil profiloptik
Ny undersøgelse viser, at halvdelen af trafikanter har udfordret syn i vintermørke. (Foto: Darwin Vegher)

Læs også: Sådan vælger du briller efter din ansigtsform

YouSee og Vios redder titusindvis af aarhusianere fra sort skærm

YouSee sørger sammen med Vios for, at titusindvis af aarhusianere undgår sort skærm fra den 1. december, efter Stofa i går mandag meddelte, at de vil opsige 40.000 kunder, der er medlem af den aarhusianske forening AFAA. AFAAs egen udbyder Vios har nemlig valgt YouSee som ny tv- og streamingpartner til at levere tv- og streamingtilbud til op mod 90.000 aarhusianske husstande.

Fra den 1. december vil YouSee og Vios levere grundpakken til alle medlemshusstande, der i dag modtager tv via tv-stikket, helt automatisk og gratis i december, mens de beslutter sig for, om de vil fortsætte med grundpakken eller vælge YouSees nye underholdningsprodukt YouSee Play som ren digital løsning.

Stofa meddelte i mandags, at de opsiger 40.000 kunder, der er medlemmer af den aarhusianske forening AFAA, som dermed ville risikere sort skærm fra den 1. december, fordi AFAA har besluttet at overtage nettet i og omkring Aarhus. Men nu kommer YouSee og Vios til undsætning. For med en ny samarbejdsaftale har AFAAs egen udbyder Vios nemlig valgt YouSee som ny leverandør af tv-kanaler og streamingtjenester til op mod 90.000 aarhusianske husstande. YouSee vil levere grundpakken med 23 faste tv-kanaler til alle medlemshusstande helt automatisk og gratis i en måned som en julegave til medlemmerne, mens de beslutter sig for, om de vil fortsætte med grundpakken eller vælge YouSees nye underholdningsprodukt YouSee Play som ren digital løsning. For det er YouSee Play, som er hovedårsagen til, at valget er faldet på Danmarks største underholdningsudbyder som ny leverandør til de mange medlemmer.

– Vi har igennem lang tid haft en rigtig god dialog med YouSee og er glade for endelig at kunne offentliggøre vores samarbejde, som kan rydde enhver bekymring for sort skærm af vejen hos vores mange medlemmer. Vores opgave er at sikre det bedste udvalg af tjenester og produkter til konkurrencedygtige priser, hvor det er medlemmernes behov, der er i fokus. Og YouSee er den rette partner for os, fordi vi med YouSee Play nu kan tilbyde at fremtidssikre medlemmernes tv- og streamingforbrug via en digital app-løsning, siger Michael Jakobsen, adm. direktør i Vios.

YouSee Play blev lanceret i september og giver fuld valgfrihed til at sammensætte et mere relevant og skræddersyet underholdningstilbud, hvor man løbende kan udskifte de valgte tv-kanaler og streamingtjenester. Samtidig er der ikke længere behov for tv-boks og antennestik, fordi YouSee Play kan fungere som en ren digital webbaseret løsning. Faktisk har Vios i aftalen med YouSee fravalgt muligheden for en tv-boks, hvilket er et nybrud.

– Vios har valgt YouSee, fordi de tror på, at fremtiden tilhører digitale underholdningsprodukter, og det kan vi nu levere med YouSee Play som ren app-løsning. YouSee Play er også et svar på, at tv-markedet undergår enorm forandring, og mange helt fravælger de faste tv-pakker, som ikke længere fungerer for alle. Derfor er denne samarbejdsaftale også en utrolig interessant case for os, hvor vi får at se, hvor mange traditionelle tv-kunder vi med YouSee Play kan flytte over til et rent digitalt tv- og streamingforbrug, fortæller Christian Morgan, CEO i YouSee.

Hos YouSee er der samtidig stolthed at spore over at få muligheden for at levere tv og streaming til titusindvis af aarhusianske husstande. Partnerskabet med Vios er et vigtigt skridt på rejsen mod at cementere YouSees plads som danskernes foretrukne underholdningsudbyder.

– Vi er stolte af, at AFAA med sin egen udbyder Vios i front har valgt YouSee som ny samarbejdspartner, og det kvitterer vi for ved at levere grundpakken til alle husstande helt automatisk og gratis i december måned, mens de kan beslutte sig for, hvilken tv- og streamingløsning, der er den rette for dem. Vi er i gang med en stor transformation for at fremtidssikre vores plads som danskernes foretrukne leverandør af underholdningsprodukter med afsæt i de bedste digitale kundeoplevelser. Partnerskabet med Vioser en tillidserklæring og et stærkt signal om, at vi er på rette vej, slutter Christian Morgan.

Om Vios:
Vios er medlemmernes nye udbyder, som er skabt af foreningen AFAA, der siden 1978 har sikret først radio og tv og senere også hurtigt internet til gode priser for medlemmerne. Med afsæt i fællesskabstanken, som kendetegner de traditionsrige foreninger, vil Vios blandt andet skaffe gode internet-, streaming og tv-løsninger til bedre priser til gavn for medlemmerne. Vios-universet vil løbende blive udbygget med fordele, tjenester, oplevelser og produkter til medlemmerne.

yousee nuuday
Mange i Aarhus kan nu ånde lettet op … (Foto: PR)

Læs også: Seks ting du ikke vidste om streaming

Ulovlig markedsføring af alkohol på Aalborg Handelsskole

Alkoholreklamenævnet vurderer, at Zurf Bar i Aalborg har brudt nævnets retningslinjer ved direkte at opfordre mindreårige til at indtage alkohol. Baren i Aalborg har i flere sammenhænge markedsført alkohol over for mindreårige, blandt andet ved at give studerende gratis drinks-armbånd, som er blevet uddelt på Aalborg Handelsskole.

Det er Alkoholreklamenævnets vurdering, at Zurf Bar har brudt Alkoholreklamenævnets retningslinjer ved direkte at opfordre mindreårige til at indtage alkohol, da studerende på handelsskoler er i aldersgruppen 15-19 år. Derudover ser Alkoholreklamenævnet særdeles alvorligt på det faktum, at det er lykkedes Zurf Bar at bringe markedsføringen af alkohol helt ind på uddannelsesinstitutionen, hvor den absolut ikke hører hjemme. Samtidig vurderer Alkoholreklamenævnet, ud fra en gennemgang af Messenger-beskeder til studerende på skolen, at baren har anvendt ‘særligt overtalende markedsføring’.

Konkret skete markedsføringen ved, at Zurf Bar udleverede 200 røde drinks-armbånd til en studerende fra Aalborg Handelsskole, der så uddelte armbåndene til medstuderende på handelsskolen.

I Danmark er der forbud mod markedsføring af alkohol målrettet mindreårige og forbud mod markedsføring af alkohol på uddannelsesinstitutioner. Det indebærer, at diskoteker, barer mv. ikke må markedsføre arrangementer, hvor der indgår alkohol på uddannelsesinstitutioner. Diskoteker, barer mv. må derfor heller ikke uddele eller få andre til at uddele fribilletter eller drinks-armbånd til alkoholholdige drikkevarer på uddannelsesinstitutionerne.

Alkoholreklamenævnet udtaler kritik og har, grundet sagens konkrete indhold, opfordret Forbrugerombudsmanden til at vurdere markedsføringen efter markedsføringslovens regler, herunder om der er grundlag for politianmeldelse.

– Unge, uddannelse og alkohol bør under ingen omstændigheder kobles sammen. Det er meget kritisabelt, når erhvervsdrivende ikke er deres ansvar bevidst, udtaler Alkoholreklamenævnets formand, Marlene Winther Plas.

Zurf Bar beklager over for nævnet sin fejl, der har givet Zurf Bar anledning til refleksion over, hvordan lignede situationer undgås i fremtiden. Alkoholreklamenævnet vil i den kommende periode holde særligt øje med Zurf Bars markedsføring af alkohol.

bytur party drinks alkohol fest klub klubber diskotek bar (Foto: Unsplash)
Ulovlig markedsføring af alkohol på Aalborg Handelsskole … (Foto: Unsplash)

Læs også: Et flertal af unge føler sig presset til at drikke

Hunde kan opsnuse stress hos mennesker

I en amerikansk undersøgelse foretaget for nyligt har man fundet ud af, at hunde kan opsnuse stress hos mennesker. De undersøgte hunde var i stand til at lugte ændringer i menneskelig ånde og sved og – med høj nøjagtighed – identificere kemiske lugte, som folk udsender, når de føler sig stressede.

Dermed giver resultaterne ‘dybere viden om menneske-hund-forholdet og tilføjer viden til vores forståelse af, hvordan hunde opfatter og interagerer med menneskelige psykologiske tilstande’, sagde Clara Wilson, der har en doktorand og som er en af ​​undersøgelsens forfattere.

Forskere siger, at hundes evne til at lugte menneskelig stress kan vise sig at være værdifuld i træning af service- og terapihunde, som nu stort set reagerer på visuelle signaler.

hund efterår
Din hund er klog og kan faktisk også lugte, når mennesker er stressesde … (Foto: Pexels)

Læs også: Ting du kan gøre, hvis du lider af angst

Fire mænd tiltalt for drab

Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har i sidste uge rejst tiltale mod fire mænd i alderen 20-24 år. Mændene er tiltalt for i august 2021 at have dræbt en 22-årig mand i Herning.

Den 5. august 2021 døde en 22-årig mand efter at være blevet stukket med kniv. Manden befandt sig i området ved Dalgasgade i Herning, da han omkring klokken 03.00 blev stukket i brystet. Han ringede selv til alarmcentralen og blev kørt til behandling på sygehuset i Herning, men hans liv stod ikke til at redde, og han døde klokken 05.47.

Nu er fire mænd på henholdsvis 20,21, 22 og 24 år så tiltalt for at have dræbt den 22-årige mand. Og ifølge anklageskriftet kørte de fire tiltalte om natten den 5. august 2021 rundt sammen i en bil, da de aftalte at opsøge den 22-årige. Ifølge anklageskriftet forlod to af de tiltalte – en 22-årig mand og en 24-årig mand – bilen, opsøgte det 22-årige offer og stak ham i brystet med en kniv.

Ud over drabstiltalen er en af de fire – en 20-årig mand – tiltalt for overtrædelse af våbenloven ved at have opbevaret og besiddet en halvautomatisk riffel og 14 tilhørende skarpe patroner.

Sagen forventes at køre som en nævningesag ved retten i Herning med første retsdag tirsdag den 10. januar 2023. Der er sat i alt tolv dage af til sagen, og dommen forventes at falde i marts 2023.

To af de tiltalte – den 22-årige mand og den 24-årige mand – har siddet varetægtsfængslet siden den 15. september 2021, mens de øvrige to tiltalte har siddet varetægtsfængslet siden den 6. oktober 2021.

politi politibil
Fire unge mænd tiltalt for drab … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Vanvidskørsel straffet med fængsel

Dagens video: Monet maleri angrebet af kartofler

· Mere fra samme kategori ·