
Fermentering: Grønne tomater med vaniljekorn
De smukke grønne tomater har en syrlig smag, netop fordi de ikke er modne. Derfor er de gode at fermentere. Brug tomaterne som ‘surt’ til din aftensmad eller i salater. Opskriften er fra bogen ‘Kunsten at fermentere’ af Ditte Ingemann

Det skal du bruge
Ingredienser
1 kg umodne grønne tomater
½ vaniljestang
45 g havsalt
1 l vand
Sådan gør du
Skyl tomaterne, og skrab vaniljekornene ud af vaniljestagen.
Kom tomaterne i et rengjort patentglas, og brug vaniljestangen til noget andet.
Bland lagen ved at røre salt ud i 200 ml kogende vand sammen med vaniljekorn. Rør det godt sammen, til saltet
er helt opløst, og tilsæt de resterende 800 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur.
Hæld lagen over tomaterne, så de dækkes helt. Sørg for, at der er 3-4 centimeter luft foroven i patentglasset, og fold et stort, rengjort kålblad ned over tomaterne i glasset, og pres det hele ned under lagen.
Luk glasset, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.
Lad tomaterne fermentere i 24-28 dage. Det er vigtigt at åbne glasset dagligt de første 3-5 dage for at frigive det tryk,
som fermenteringsprocessen danner.
Smag på tomaterne efter 23 dage eller før, afhængigt af temperaturen.
Tomaterne skal stadig have bid og smage salt og syrligt.
Hvis du ønsker en mere syrlig smag, så lad dem fermentere længere.
Stil glasset på køl, hvor tomaterne holder sig sprøde og gode i cirka to måneder.
Sådan ser bogen ud:
Læs også:
Ditte Ingemanns opskrift på laks i fad