Læs også:

Close
bog bøger fem på stribe

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til oktober måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en forhåbentlig skøn  efterårsmåned, hvor også efterårsferien giver et lille afbræk …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de dejlige oktoberdage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

bog bøger fem på stribe
Så er der fem gode bøger til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den romantiske

I den historiske og medrivende roman ‘Den formidable Sophy’ af Georgette Heyer kommer en ung kvinde sin familie til undsætning i borgerskabets London.

Vi følger den unge kvinde Sophia i bogen, hvor Sir Horace Stanton-Lacy udsendes til Sydamerika i diplomatiets navn, og hans datter Sophia bliver derfor sendt mod hans søster Lady Ombersley i London.

Den sociale, selvtillidsfulde og direkte Sophia bliver modtaget med kyshånd af det pæne borgerskab, hvor hun er klar til at tage Londons selskabsliv med storm. Men hun indser hurtigt, at hendes familie har dybt brug for hendes sociale evner til at håndtere deres miserable kærlighed, kaos og mangel på sjov og farver i deres liv.

Der er dømt glitrende balsale, stormende forelskelser i bedste ‘Bridgerton-stil’. Den udkom i England i 1950 og blev lynhurtigt en bestseller og er en selvstændig roman i Heyers romantiske univers.

georgette heyer den formidable sophy bog

‘Den formidable Sophy’, 139,95 kr., saxo.com

Den historiske roman

Det er en ganske varm historisk roman om den tid, da kvinder stadig sloges for retten til at være med til at bestemme. Året er 1913. Bryggeriarbejderen Dagmar bor på Vesterbro med sin mand, der er slagter i Kødbyen. Hun har altid drømt om at blive mor, men det er ikke lykkes. En tidlig morgen finder hun et nyfødt hittebarn i baggården, og selv om hun er i tvivl om, om det er det rette at gøre, sætter hun alt ind på at beholde den lille pige, på trods af de nævenyttige nabokoner og politiet, der snuser rundt i kvarteret.

Dagmar får hjælp af sin gode, kloge veninde Anna, der er lærerinde på Vesterbro og gift med en moderne og progressiv journalist. Hun ved alt om børns barske vilkår på Vesterbro, og hun er dybt engageret i den bevægelse, der kæmper for kvinders stemmeret. Bevægelsen er stærk, men også fuld af modsætninger og konflikter.

Gertrud Tinning har skrevet en selvstændig fortsættelse til sin historiske roman ‘En uretfærdig tid’, der fortalte om de unge kvinder Anna og Dagmar og deres faglige kamp for at organisere Danmarks første kvindestrejke på Rubens klædefabrik. Nu er de modne, erfarne kvinder, der kæmper for at være med til at bestemme. Og for at beholde et lille barn.

En fin bog, der både skildrer en anden tid, liv og kvinder – som vi i dag har meget at takke for.

dagmars svære valg, gertrud tinning bog

‘Dagmars svære valg’, 239,95 kr., saxo.com

Den uhyggelige

Da en skræmt og forvirret kvinde en dag dukker op på detektivbureauet i Denmark Street og påstår, at hun bliver forfulgt og lagt for had på nettet af en ondskabsfuld, anonym person, der kalder sig Anomi, må Robin i første omgang afvise at tage sagen. Det viser sig, at kvinden er medskaber af den verdensberømte kulttegneserie ‘Det blæksorte hjerte’, og få dage senere læser Robin den chokerende nyhed om, at kvinden er blevet knivdræbt, og at hendes lig er blevet fundet på den selvsamme kirkegård, hvor ‘Det blæksorte hjerte’ udspiller sig.

Robin og Strike kommer på sagen, og snart må de navigere i et uigennemtrængeligt net af online-identiteter, benhårde økonomiske interesser og ubønhørlige familiefejder. Den indviklede sag strækker deres evner til det yderste og begynder pludselig også at true dem på hidtil ukendte og frygtindgydende måder.

‘Det blæksorte hjerte’ af Robert Galbraith er det sjette bind i serien om Strike og Robin. Og du ved det nok godt – men skriver det lige – Robert Galbraith er pseudonym for J.K. Rowling. Serien er også filmatiseret som tv-serien C.B. Strike, der vises på HBO MAX. Murstenstyk uhygge og bog til mange efterårsaftener …

robert galbraith, det blæksorte hjerte bog

‘Det blæksorte hjerte’, 259,95 kr., saxo.com

Den om fattigdom, smuk natur og kærlighed

Norrland, slutningen af det 19. århundrede: Unni, Armod og den lille Roar flygter fra Norge for at finde et nyt hjem. I Hälsingland slår de sig ned på et ødehusmandssted i skoven, mellem menneskeland og vildmark. I deres nye hjem, ved de blå bjerge og mørke skove, bøjer den lille familie sig under naturens og skovbondens brutale luner.

Mere end halvfjerds år senere sidder Kåra ved køkkenbordet, som Armod byggede. Hunplanlægger begravelsen for sin svigerfar Roar. Det er ved at blive mørkt i stuen. Hvad skete der egentlig for længe siden, da Roars forældre kom til huset? Unni og Armods kærlighed var større end noget andet. Kåras bekymringer er lige så store. Nu vil hun bryde tavsheden og lægge hemmelighederne på bordet.

‘Hvor du går, følger jeg’ er en knugende smuk historie om stor fattigdom, stor natur og stor kærlighed fra en nordisk fortid.

Lina Nordquist (født 1977) er uddannet farmaceut og diabetesforsker. Siden 2018har hun været medlem af den svenske rigsdag. Hun er selv fra Hälsingland og bor i dag med familie og fire hunde i Uppsala. Hun debuterer nu med ‘Hvor du går, følger jeg’, som allerede er solgt til udgivelse i 12 lande.

lina nordquist, hvor du går følger jeg bog

‘Hvor du går, følger jeg’, 269,95 kr., saxo.com

Den om det dårlige selskab

Hvor godt kender du egentlig din teenager? ‘Ukendt stof’ er første bind i krimiserien om Victoria Storm. Ukendt stof handler om en almindelig mors desperation og fortvivlelse over en søn på afveje.

Tvunget af omstændighederne må den arbejdsløse journalist Victoria Storm flytte ud i en forstadsghetto. I sønnen Sylvesters flyttekasse finder hun ved et tilfælde en pose med et større antal runde, hvide piller. Sylvester selv er som sunket i jorden. Det samme er naboens søn, og Victoria lover at hjælpe med at lede efter ham også.

Hvad er der blevet af de to drenge? Hvor kommer pillerne fra? og hvem er det hovedløse lig, der bliver fundet i Københavns havn?

‘Ukendt stof’ er en ny dansk krimi om en problemstilling på tværs af alle socialklasser: unge, stoffer, dårligt selskab og en mors følelse af afmægtighed. Men det er også historien om en kriminel slagside i samfundet: hurtige penge og grådige bagmænd, der gerne ofrer unge mennesker.

Den danske journalist og forfatter Birgitte Vestermark har arbejdet som Mellemøstkorrespondent i tre år og som korrespondent i Balkan og Østeuropa i tre år. Som forfatter står Birgitte Vestermark bag en række dagsorden-sættende biografier. Dette er Birgittes debutkrimi. Og en ganske god en af slagsen …

birgitte vestermark ukendt stof bog

‘Elskeren’, 199,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Sådan laver du nemme american cookies

småkager cookie cookies (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·