Læs også:

Close

NEWS: Regeringen aktiverer omfattende pristjek på energi- og dagligvarer

Nyheder  | 

Regeringen aktiverer omfattende pristjek på energi- og dagligvarer · Fængselsdom til filmpirat · Salling Group rykker i front med solceller · Danske Bank er ikke den bank, flest kunder søger væk fra · 24-årig mand anholdt i sag om grov hvidvask for 7,2 millioner kroner · Dagens billede: Pakistan lider

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Regeringen aktiverer omfattende pristjek på energi- og dagligvarer

På baggrund af den høje inflation vil Simon Kollerup, som ansvarlig minister for konkurrence- og forbrugerområdet, gå prisstigningerne på blandt andet dagligvarer efter i sømmene.

Ruslands invasion af Ukraine har skabt uro på verdensmarkedet, og det betyder, at priserne på mange varer stiger. De stigende priser kan mærkes på pengepungen ude i de danske hjem, når der handles ind til aftensmaden eller bilen tankes. Og derfor har mange danskere været nødt til at lægge hverdagen om.

Erhvervsminister Simon Kollerup står bag de danske forbrugere, og sætter derfor nu gang i en skærpet prisovervågning med fokus på prisstigningerne på de varer, som er essentielle forbrugernes hverdag.

Erhvervsministeren vil også invitere repræsentanter fra forbruger- og erhvervsorganisationer til at deltage i Regeringen og Forbrugernes Forum for Forbrugerpriser. Forummet, der som udgangspunkt mødes ugentligt, vil holde øje med prisudviklingen, og om der er et grundlag for handling.

– Priserne er på himmelflugt. Og det kan mærkes på pengepungen, når vi putter varer i kurven og sætter en vask over. De meget høje priser har tvunget mange familier til at lægge deres hverdag helt om for overhovedet, at kunne få råd til de helt basale nødvendigheder. Derfor skal vi simpelthen have set prisstigningerne grundigt efter i sømmene. Vi aktiverer nu et omfattende pristjek af prisstigninger på energi f.eks. el og på dagligvarer som for eksempel smør og æg, så vi kan få eventuelle urimeligheder for forbrugerne frem i lyset, forklarer erhvervsminister Simon Kollerup.

Den skærpede prisovervågning gennemføres af Erhvervsministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Regeringen aktiverer omfattende pristjek på energi- og dagligvarer … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ingen gas fra Rusland – energisituationen er alvorlig

Fængselsdom til filmpirat

En 58-årig mand er i torsdags idømt 30 dages betinget fængsel for at have downloadet og delt ikke under 800 film og tv-serier via ulovlige fildelingstjenester.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten på Frederiksberg fået idømt en 58–årig mand 30 dages betinget fængsel for at have downloadet og delt ikke under 800 ophavsretsligt beskyttede værker i form af film og tv-serier. Det er sket via fildelingstjenesten DanishBits og to andre piratsider i en periode fra omkring starten af 2017 og frem til den 14. april 2021.

Ved en ransagning af mandens hjem fandt NSK en såkaldt seedbox, som er en server, der gør det muligt at tilgå og dele digitale filer anonymt. Boxen var aktiv ved ransagningen, og her havde brugerne af den ene hjemmeside mulighed for at downloade 41 forskellige film.

– Jeg er tilfreds med dommen. Med en straf på 30 dages fængsel sendes der et tydeligt signal om, at ikke blot bagmændene, men at også de ”almindelige” brugere af de ulovlige fildelingstjenester kan risikere en fængselsstraf, siger Beytullah Karacan, der er anklagerfuldmægtig hos NSK.

Den 58-årige er desuden dømt til at betale erstatning til Rettighedsalliancen, der repræsenterer rettighedshaverne til materialet, som han har delt.

Sagen er en del af et større sagskompleks om ulovlige fildelingstjenester, der udspringer af en anmeldelse fra Rettighedsalliancen i 2018. Det har ført til, at en række af tjenesterne nu er lukket.

Under efterforskningen fandt man blandt andet frem til en række brugere af fildelingstjenesten DanishBits. De tekniske beviser i sagen førte til ransagninger hos flere brugere. Det har foreløbigt ført til afgørelser vedrørende to brugere. Ud over dommen i dag er en bruger i april idømt en bøde på 7.500 kroner i en anden sag.

I april sidste år blev bagmanden bag DanishBits idømt ét års fængsel ved Københavns Byret. Retten konfiskerede samtidig 250.000 kroner hos ham, ligesom han skulle betale 250.000 kroner i erstatning til Rettighedsalliancen.
I juni i år blev en af bagmændene bag tjenesterne Asgaard og NordicBits idømt fire måneders fængsel, hvoraf tre blev gjort betinget.

Senest har NSK den 3. november 2021 anholdt seks personer med tilknytning til forskellige fildelingstjenester.

netflix bing streaming love and gelato
Fængselsdom til filmpirat … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 4 ud af 10 unge har købt kopivarer uden at vide det

Salling Group rykker i front med solceller

Solceller skal dække mindst 25 pct. af Salling Groups energiforbrug, og allerede i år bliver der opsat solceller, der gør Netto, føtex og Bilka til førende energiproducenter i dansk dagligvarehandel.

Den massive satsning på solceller sker både i butikker, varehuse, på lagre og hovedkontorer, hvor der i forvejen bliver skruet ned for varmen, slukket for lys og kølere for at sløjfe unødvendigt energiforbrug. Monteringen af solceller er i fuld gang og vil fuldt indfaset tælle 570 anlæg, som vil dække en fjerdedel af Salling Groups samlede energiforbrug.

Allerede inden udgangen af 2022 vil i alt 139 solcelleanlæg komme i drift, svarende til en produktion på 9,3 GWh.

– Vi har sat fuld fart på udrulning og implementering af energi- og el-besparende indsatser, som hjælper os med at sænke vores el-forbrug og dermed både regningen, som er steget eksplosivt i år, samt vores CO2-aftryk. Derfor er vi meget tilfredse med, at vi på bare ni måneder lykkes med at installere solcelleanlæg, der kan producere to pct. af vores samlede el-forbrug, og i løbet af de næste år vil andelen stige markant, udtaler CSR-direktør i Salling Group, Henrik Vinther Olesen.

Når udrulningen af de planlagte 570 solcelleanlæg er afsluttet i 2028, vil 25 pct. af Salling Groups energiforbrug være dækket af solcelleenergi. Af de 139 solcelleanlæg, der bliver monteret i 2022, er de fleste på polske Netto’er, mens det herhjemme er to Bilka’er, tre føtex’er, et lager samt på hovedkontoret i Årslev.

Allerede i marts satte Salling Group aktivt ind mod de stigende energipriser og afhængigheden af russisk gas, da man fremrykkede alle investeringer i grøn energi for i alt 2,4 milliarder kroner og indebærer indkøb af nye varmepumper, køle- og fryseelementer, montering af låger på alle eksisterende kølemontre foruden altså installation af solceller på i alt 570 eksisterende føtex, Bilka samt danske, tyske og polske Netto.

Helt konkret går investeringen på 2,5 milliarder til at sænke energiforbruget og selv producere grøn energi på tværs af Salling Groups tre markeder Danmark, Tyskland og Polen:

  • Eldrevne varmepumper erstatter olie- og gasdrevne varmekilder i 750 Bilka, føtex samt Netto i Danmark, Tyskland og Polen.
  • Installation af solceller på i alt 570 eksisterende føtex, Bilka samt danske, tyske og polske Netto (det vil sige bygninger, hvis konstruktion kan bære installationen), samt integrering af solceller på alt fremtidigt byggeri; nye butikker, lagerbygninger med videre.
  • Montering af låger på eksisterende køle- og frysemøbler i samtlige Nettos butikker i alle tre lande (en proces, butikskæderne føtex og Bilka i forvejen er næsten i mål med).
  • Ældre køle- og frysemøbler erstattes i 725 butikker af moderne og mere energieffektive modeller.
  • Andre energireducerende tiltag som f.eks. udskiftning til LED eller nye typer LED i butikker, der allerede tidligere har udskiftet sine lyskilder.
salling solceller
Salling Group rykker i front med solceller … (Foto: PR)

Læs også: Salling Group forlænger prisloft i føtex, Bilka og Netto

Danske Bank er ikke den bank, flest kunder søger væk fra

Interessen for bankskifte er i stor stigning i takt med, at flere banker har hævet deres udlånsrenter. Det viser nye tal fra bankplatformen Mybanker, der også ser, at Danske Bank, for første gang i 4 år, ikke er den bank, som flest kunder søger væk fra.

En ny analyse fra Mybanker viser, at interessen for bankskifte, der steg væsentligt i august på baggrund af hævede udlånsrenter i en række banker, fortsætter i september efter flere varslinger om renteforøgelser er blevet meldt ud.

Danske Bank skiller sig ud i analysen, da de har meddelt, at de fastholder deres renteniveau for nu. Den forskel i tilgang, kan Mybanker se, har afgørende betydning for adfærden hos kunderne.

– Mængden af nye brugere, der ønsker at skifte bank på vores platform, er vokset ret voldsomt siden slutningen af juli, hvor vi så de første renteforhøjelser og er fortsat usædvanlig høj her i september. Så der er ingen tvivl om, at bankkunderne reagerer negativt på nyheder om en renteforhøjelse.

Af den grund kan vi nu også se i vores tal, at adfærden er vidt forskellig afhængigt af hvilken bank, brugerne kommer fra. Her er det helt indlysende eksempel Danske Bank. For første gang siden midten af 2018 er det ikke Danske Bank kunder, vi får flest henvendelser fra. Det skal siges, at Danske Bank, over længere tid, har været bedre og bedre til at holde på deres kunder, men denne seneste udvikling falder præcist sammen med, at de har fastholdt deres renteniveau på udlån i et miljø, hvor mange andre har hævet deres, heriblandt Nordea, der har overtaget første positionen som den bank, hvis kunder, vi får flest henvendelser fra, udtaler Mybankers administrerende direktør Johan Malmsten.

Mybankers analyse er baseret på mere end 150.000 brugere, der har benyttet platformen for at indhente tilbud på bankskifte siden 2018. Til spørgsmålet om Danske Bank kundernes stigende loyalitet vil fortsætte i fremtiden, vurderer Mybanker, at det afhænger af flere ting:

– Det bliver naturligvis afgørende, hvad Danske Bank gør med deres renter i den næste tid, men det kan vi naturligvis ikke sige så meget om endnu. Hvis de senere hæver deres rente, må der forventeligt være en lignende reaktion, som vi har set hos mange af de øvrige bankers kunder. Det er dog også vigtigt at understrege, at valg af bank i dag handler om mange andre ting end priser. Alt vores data viser, at vigtigheden af f.eks. tilgængelighed og relation til rådgiver er meget vigtigt. Faktisk skifter vores brugere bank til den billigste løsning i mindre end halvdelen af tilfældene. De prioriterer andre parametre. Men der er ingen tvivl om, at mange kunder i denne tid har fået et brev om rentestigninger, der har fået dem til at overveje deres bankforbindelse, afslutter Johan Malmsten.

danske bank, aserbajdsjan, regime, hvidvaskning, prenge, bestikkelse, korrupt, politikere, journalister, medier, embedsmænd
Danske Bank er ikke den bank, flest kunder søger væk fra. (Foto: PR)

Læs også: Danskernes tillid til banker svinder

24-årig mand anholdt i sag om grov hvidvask for 7,2 millioner kroner

Manden bliver fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg i fredags. Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi fremstillede fredag morgen en 24-årig mand fra København i et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg.

Manden var sigtet for grov hvidvask for cirka 7,2 millioner kroner, begået fra en adresse i Aabenraa Kommune. Den 24-årige mand blev anholdt i København torsdag formiddag.

Der er tale om den anden anholdelse i sagen, da en 29-årig mand fra Sønderjylland har været varetægtsfængslet siden den 17. maj 2022. Anklagemyndigheden havde begæret lukkede døre ved grundlovsforhøret.

Syd- og Sønderjyllands Politi kan af hensyn til den aktuelle efterforskning ikke oplyse yderligere til pressen.

penge pengesedler
24-årig mand anholdt i sag om grov hvidvask for 7,2 millioner kroner … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Fængsling i grov sag om hvidvask

Dagens billede: Pakistan lider

 

· Mere fra samme kategori ·