Læs også:

Close
ost

Lær dine oste at kende

Mad  | 

Er du også en af dem, der elsker oste, så vil en lille oste-guide garanteret være noget, du kan bruge. Kig med ind i de dejlige ostes verden

God kvalitet er for alle, mener Aldi – og det er jo heldig for os andre, der også elsker oste. For du kan rent faktisk købe rigtig gode oste i Aldi til en pris, der er til at betale.

Dagligvarekæden Aldi har arbejdet indgående med deres sortiment de seneste fire år. Det er i dag mere dansk og mere økologisk end nogensinde før. Og det er heller ingen undtagelse for Aldis oste. Aldi har nemlig hele 94 oste på hylderne, hvoraf cirka halvdelen er lavet på dansk mælk og mange er tilmed økologiske. Vi kigger lidt nærmere på et lille udvalg af disse – og gør dig lidt ekstra (oste)klog …

ost aldi
Kalder alle osteelskesre … (Foto: MY DAILY SPACE)

– Vi har et overraskende bredt sortiment, og det er virkelig gode oste til budgetvenlige priser. Tag for eksempel specialserien Milsani. Det er kvalitetsoste udviklet i samarbejde med Them Andelsmejeri, der ligger tæt ved Silkeborg, fortæller Jonas Meilgaard, der er Category Director for ost og mejerivarer hos Aldi og fortsætter:

– Them Andelsmejeri har vundet mange fine priser for deres oste. Med vores Milsani-serie kan flere købe virkelig god ost til en pris, der også passer ind i hverdagen. Sammen med vores andre gode, danske oste og kendte udenlandske mærker, tør jeg godt opfordre osteelskere til at smutte forbi deres nærmeste Aldi og lade sig fornøje, slutter Jonas.

aldi oste
Hvem elsker ikke et ostebord – eller tapasarrangement … (Foto: MY DAILY SPACE)

Prøv også: Frederikke Wærens bløde osteboller

Vidste du

Jo kraftigere ost – jo mere fyldig en vin

Sjove ostefacts fra Them

Them Andelsmejeri er blandt andet leverandør til Aldi. Men vidste du disse ting om dem og deres oste:

1. Alle oste fra Thems andelsmejeri er naturlig laktosefri

2. Der skal bruges cirka 10 liter mælk til at lave et kilo ost.

3. For at lave en Mjølner-ost (ekstra ekstra-lagret), så skal osten lagre cirka et år, hvor de gode folk fra Them Andelsmejeri manuelt vender ostene to gange ugentlig. Og i løbet af lagringen reduceres ostens vægt med cirka 20%.

ost aldi
Snack med serano og st er godt sammen … (Foto: Aldi PR)

Tre gode serveringstips til et ostebord

Server godt brød til et ostebord – og reelt behøver du kun servere en slags – for eksempel ciabatta eller hvedebrød. På den måde lader du ostene være hovedpersonen. Men også kiks og knækbrød klæder oste.

Tilpas til tilbehør til årstiden og hvad du har tid og råd til. Du kan bruge oliven, frugt, grøntsager eller lækre tapenader til.

Når du skal vælge drikkevarer til ostebord, så vælg hvad du selv og dine gæster kan lide. Men vælg rødvin er som udgangspunkt et godt valg og matcher de fleste ostetyper. Også lidt sødligere hvidvine er gode dertil. Men er du vild med øl – så tag det – eller hvad med et lille glas portvin …

Oliven er godt – også til et ostebord. (Foto: Pexels)

Aldis osteguide

Mange af os elsker oste – men vi har vores små favoritter, som vi ofte køber igen og igen. Måske du skulle udvide din horisont og smagspallette. Det kunne jo være det blot er fordi, du ikke har smagt dem – eller kender dem eller deres navn så godt.

Med denne guide gør ALDI dig klogere på smag, styrke, og kombinationer, så du kan forkæle dine gæster med det allerbedste ostebord …

Gedeost

Pikant og kraftig smag med blød og cremet konsistens. Farven er helt hvid, og osten er dækket af et fint lag hvidskimmel. Brug den på brød, i salat eller bag den i ovnen.

Er du ikke så vild med ged, kan du måske lære at spise den ved at lave små snacks med en skive på et stykke flute og komme det i ovnen til det er let smeltet. Top med lidt olie og honning bagefter.

gedeost gederulle
Gedeost kan også bruges i mange retter … (Foto: PR)

Manchego

Spansk fåremælksost, der er fast til hård og med en mild og cremet smag. Typisk modnet i tre uger men længere tid giver osten mere smag. Nyd den med en god rødvin.

manchego
Manchego er en lækker ost, der er lavet på fåremælk … (Foto: PR)

Gouda

Gouda er en halvfast ost med en hård, tør skorpe. Osten er fremstillet af komælk og opkaldt efter byen Gouda i Syd-Holland. God til for eksempel asparges og i salat.

gouda
Man kan snacke i store mængder, hvis du skærer den mundrette tern. Så køb rigelig. (Foto: PR)
rødvin pige restaurant
Et glas god rød gør ostene godt … (Foto: Pexels)

Danablu blåskimmel

Dansk, halvfast ost med marmoreret skorpe og cremet konsistens. Fremstillet af homogeniseret komælk, hvilket giver osten aroma og fedme. God på rugbrød.

danablue
Danablue eller blåskimmel er det mange kalder en ‘mugost’ – men tænk ikke for meget over det og nyd i stedet den gode smag. (Foto: PR)

Parmigiano reggiano

Fast, hård ost fra Italien, hvor den fremstilles af upasteuriseret komælk. Osten skal modne min. 24 måneder for at få den bedste smag og konsistens. At den nærmest kan bruges i alle italienske retter, behøver vi nok forklare. Men faktisk smager små stykker med bare lidt kiks til også ganske fantastisk.

parmesan
Vi elsker Italien – også deres parmesan … (Foto: PR)

Rygeost

Den fynske rygeost er skummetmælk tilsat kærnemælk, der ryges over havrehalm. Smagen er syrlig og frisk, og osten er fyldt med protein og lav på fedt. Spis den på rugbrød med radiser.

rygeost
Rygeost forbindes ofte sammen med sommermad – men kan nemt bruges hele året … (Foto: PR)

Emmentaler

En fast komælksost med tør skorpe. Emmen- taler kommer fra Schweiz, hvor den i mange hundrede år er blevet fremstillet af Sennehyrderne. Spis den med skinke og på tapasbordet.

emmentaler
Emmantaler har en skøn mild smag, og de fleste elsker denne … (Foto: PR)

Danbo

Fast til halvfast, dansk ost fremstillet af komælk. Osten har huller og tør skorpe. Danbo er Danmarks mest producerede ost og fås med forskellig lagringsgrad. God både morgen og aften.

danbo
Skiveost – uhhh det kan være godt på en helt almindelig bolle eller stykke rugbrød … (Foto: PR)

Mascapone

Lavet på fløde og valle, så den smager mildt, sødt og flødeagtigt. Mascarpone er en friskost, som er god i desserter og kager. Prøv den også på pizza – det er en lille overset delikatesse.

mascapone friskost
Husk mascapone også kan bruges til tiramisu … (Foto: PR)

 

Prøv også: Thomas Hermans gudeopskrift på tiramisu

oste osteklokke
Hvilken ost er din favorit – måske dem allesammen … (Foto: PR)

Læs også:

Toast med gedeost fra Wulff & Konstali

 

toast ged tyttebær (Foto: Stine Christiansen)

· Mere fra samme kategori ·