Læs også:

Close
supermarked asparges handle ind

NEWS: Coop skruer ned for lyset og fjerner over 2.000 kølere fra butikker

Nyheder  | 

Coop skruer ned for lyset og fjerner over 2.000 kølere fra butikker · Far, mor og søn dømt i narkosag · Producenterne er klar til at tage ansvar for deres emballage · Hver 7. bus er i fare, fordi regionerne mangler 233 millioner kroner i år · 20-årig sigtet for at overtræde forbud mod at opholde sig i nattelivet · Dagens billede: Vandmangel i Mississippi

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Coop skruer ned for lyset og fjerner over 2.000 kølere fra butikker

Klokken 12 i går slukkedes lyset i 300 Dagli`Brugser over hele Danmark. Det sker som følge af en 3-dobling af udgifterne til el, hvorfor Coop nu går i gang med de mest omfattende besparelser på energien i koncernens over 1.000 butikker.

Over 2.000 kølere slukkes og fjernes fra butikkerne, der bliver skruet ned for temperaturer og lys og derudover gennemføres en lang række individuelle tiltag i hver butik.

I går mandag den 5. september klokken 12 blev lyset slukket i de cirka 300 butikker i Dagli´Brugsen. Det vil være kortvarigt og symbolsk, for at tydeliggøre, at mange af disse mindre forretninger er ekstremt pressede af de eksplosivt stigende omkostninger – som på sigt kan true en række lokale butikkers eksistens. Der vil i den kommende tid blive gennemført test, hvor lyset delvist slukkes for at kortlægge, om det er muligt at gøre permanent i stor skala.

– Alle vores butikker er hårdt ramt af de meget høje elpriser. Derfor er vi nu nødt til at tage ekstraordinære midler i brug, siger koncerndirektør Allan Kristoffersen.

Siden 2016 har Coop gennemført et meget omfattende energibesparelsesprojekt, hvor samtlige lyskilder – pærer, spots og lysstofrør – er blevet udskiftet, der er lagt låg på kølere og frost mv. Det har medført en reduktion i forbruget på omkring 20 procent.

Coops samlede årlige elregning vil med det nuværende prisniveau stige med op mod op mod 500 millioner kroner. Der er i øjeblikket stor risiko for, at der kommer yderligere betydelige prisforhøjelser

Udover de ekstraordinære handlinger, der sker her og nu, fortsætter Coops langsigtede energispareplan, der omfatter etablering af solcelleanlæg, bedre udnyttelse af overskudsvarme og andre ting, som samlet skal reducere energiforbruget med yderligere cirka 10 procent i 2025.

supermarked asparges handle ind
Coop sætter gang i besparelserne grundet de høje elpriser … (Foto: Pexels)

Læs også: Coop bygger ny og bæredygtig bydel for milliarder

Far, mor og søn dømt i narkosag

En hel familie blev sidste tirsdag i Retten i Randers idømt flere års fængsel for at have været i besiddelse amfetamin og kokain med henblik på at sælge det.

Et tip fik Østjyllands Politi til i november sidste år at ransage en adresse i en lille by tæt på Glesborg i Norddjurs. Under ransagningen af huset fandt betjentene både salgsposer med kokain og amfetamin og en del tusinde kroner i kontanter.

Fundene førte til, at en 43-årig kvinde og hendes 25-årige søn, der boede i huset, blev anholdt og sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer med henblik på videresalg. Begge blev dagen efter varetægtsfængslet i et grundlovsforhør, men kort efter meldte faren i familien, en 45-årig mand sig, til politiet og fortalte, at narkoen var hans.

Den 45-årige boede ikke længere på adressen, men tog alligevel skylden på sig og påstod, at det alene var ham, der havde gemt det i huset uden de andres vidende.

Efterforskerne kunne dog blandt via beskeder på de anholdtes telefoner se, at det primært var mor og søn, der havde skrevet sammen om stofferne, og i Retten i Randers, var det da også de to, der fik den højeste straf. Fem års fængsel blev de begge idømt, mens faren blev idømt to et halvt års fængsel.

– Den 25-årige mand og den 43-årige kvinde blev dømt for sammen at have været med til at opbevare knap 800 gram kokain og knap 400 gram amfetamin for at ville sælge det med betydelig fortjeneste, mens den 45-årige alene blev dømt for at have været med til ville sælge amfetaminen. Den 43-årige kvinde var ustraffet og ikke kendt af politiet, men som dommen viser, så er salg af hård narko en kriminalitetsform, der som udgangspunkt giver en lang fængselsstraf uanset ens fortid,  forklarer anklager Rosa Pape.

Den 43-årige kvinde nægtede sig skyldig og ankede dommen, mens hendes 25-årige søn erkendte besiddelse af kokainen og modtog dommen. Den 45-årige mand havde en anden forklaring i retten end til grundlovsforhøret og nægtede sig skyldig. Han udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

narko kokain
Far, mor og søn dømt i narkosag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Brødre i fængsel i sag om narko og våbenbesiddelse

Producenterne er klar til at tage ansvar for deres emballage

I 2025 får virksomhederne ansvar for at genbruge eller genanvende den emballage, de pakker deres varer ind i. Det står klart efter, at et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, som implementerer EU’s producentansvar for emballage. Virksomhederne er klar til at løfte opgaven, som ventes at føre til en ekstraregning på to milliarder kroner om året.

– Politikerne har indgået en aftale, som ligger tæt op af de anbefalinger, erhvervslivet er kommet med. Virksomhederne er klar til at sikre, at langt mere af den emballage, som vores fødevarer, elektronik, medicin og andre forbrugsvarer er pakket i, bliver genbrugt eller genanvendt. Det er et vigtigt skridt på vejen mod mere cirkulær produktion og forbrug, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

Mange virksomheder har allerede sat sig ambitiøse mål. Det gælder for eksempel Orkla, som har et mål, at al emballage skal være 100 procent genanvendelig inden 2025, og at 75 procent af emballagen skal være fra genanvendte eller fornybare ressourcer.

Med producentansvaret bliver der et betydeligt økonomisk incitament til at designe emballager, så de bedre kan genbruges eller genanvendes. Jo mere af virksomhedernes emballage, der kan genanvendes, jo mindre skal virksomheden betale.

– Som en førende spiller med ambitiøse mål inden for bæredygtighed, er mere miljøvenlig emballage en oplagt mulighed for at mindske trykket på planeten, leve op til vores ansvar over for forbrugerne og samtidig spare på omkostningerne, siger Orkla Danmarks administrerende direktør Carsten Hänel.

Virksomhederne får nu travlt med at blive klar. Emballagen skal designes, så den kan genanvendes, og nye rapporteringssystemer skal på plads. Men det er ikke kun virksomhederne, der har en opgave. Borgerne skal bidrage ved at sortere affaldet i husholdningerne. Det kræver, at alle kommuner sikrer, at indsamlingssystemer for pap, plast, metal, drikkevarekartoner med videre er på plads. Det er helt afgørende, at emballageaffaldet bliver sorteret og indsamlet ensartet, hvis producenterne skal have mulighed for at genanvende emballagen.

Producenterne skal bruge emballagen igen ved at genbruge emballagen efter rengøring eller ved at genanvende materialerne. Genanvendelse i høj kvalitet kræver, at vi får mulighed for at styre håndteringen af affaldet fra det øjeblik, det er indsamlet,siger Karin Klitgaard

DI er sammen med en række andre erhvervsorganisationer i færd med at etablere kollektivordningen VANA – Dansk Emballageansvar, som skal hjælpe de enkelte producenter med at løfte de praktiske opgaver.

Kollektivordningen VANA skal hjælpe producenterne med at sikre, at emballage kan få nyt liv. Der vil være fokus på at nedbringe det samlede emballageforbrug via design af emballager og udbredelse af genbrugssystemer, og så vil emballagerne blive fulgt fra produktion og indpakning, via forbrugerne, over indsamling og sortering og hele vejen til genanvendelsen i nye produkter, slutter Karin Klitgaard.

pap papkasser emballage
Producenterne er klar til at tage ansvar for deres emballage … (Foto: Pexels)

Læs også: Et indblik i plastens verden

Hver 7. bus er i fare, fordi regionerne mangler 233 millioner kroner i år

Økonomien i den regionale kollektive trafik er katastrofal. Årsagen er corona og de skyhøje brændstofpriser på grund af krigen i Ukraine. Hver 7. bus er i fare for at blive sparet væk, og det kan ramme passagererne hårdt. Næstformand for Danske Regioner, Stephanie Lose efterlyser derfor hjælp fra regeringen og Folketinget.

Passagerne er ikke vendt tilbage til de regionale busser efter corona-nedlukningen. Samtidig udfordrer de historisk høje brændstofpriser på grund af krigen i Ukraine de regionale trafik-budgetter i en så alvorlig grad, at der er et udsigt til ekstraudgifter på 233 millioner kroner i år.

De 233 millioner kroner der mangler i regionernes kasser, svarer til, at hver 7. regionale bus risikerer sparekniven. Det bekymrer næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

Hun peger på, at regionerne og de regionale trafikselskaber har løftet en kæmpe opgave med at opretholde driften af den kollektive trafik under corona.

–  Men nu kan vi blive ramt hårdt, fordi mange passagerer ikke er vendt tilbage, forklarer Stephanie Lose.

– Besparelserne kommer til at gå ud over lokalsamfund, der måske helt mister deres daglige bus. Unge i oplandet til byer -fx i Nordjylland- vil få svært ved at komme frem til deres uddannelsessted, og busafgange om aftenen og i weekenderne risikerer at blive sløjfet, tilføjer hun.

Stephanie Lose frygter desuden, at besparelser kommer til at koste på miljø-regnskabet med flere biler og mere trængsel på vejene og lange udsigter til at busser og lokaltog drives af mere grønne energikilder.

– Hvis trafikselskaberne bliver tvunget til historiske besparelser på grund af en midlertidig indtægtskrise, kan det gøre varig skade på den kollektive trafik. Det ville klæde en regering, der har et klart sigte om reduktion af CO2-udledningen, at rette op på den her uretfærdighed, lyder det fra Stephanie Lose.

– Hvis vi først har skræmt kunderne væk med ringe service, har vi ingen chance for at vinde dem tilbage, fastslår hun i håb om, at regeringen og Folketinget indser situationens alvor og tilgodeser den kollektive trafik.

Fakta:

Regionerne mangler cirka ¼ milliard kroner i 2022 til den kollektive transport. I 2023 forventes problemet at blive lige så stort. På trods af COVID-19-kompensation for januar og februar 2022 vil regionerne i 2022 mangle 117 millioner kroner som følge af COVID-19.

Oveni kommer en ekstraregning på brændstof på 216 millioner kroner, hvoraf 101 millioner kroer delvist dækkes af pris og lønregulering aftalt i forbindelse med økonomiaftalen.

Danske Regioner og KL vil drøfte den kollektive trafik på et møde med regeringen midt i september.

Selvkørende bus, bus, gul bus, københavn buslinje (Foto: Unsplash)
Hver 7. bus er i fare, fordi regionerne mangler 233 millioner kroner i år … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danmark invisterer massivt i jernbanen

20-årig sigtet for at overtræde forbud mod at opholde sig i nattelivet

Den 20-årige opholdt sig på et værtshus i Esbjergs centrum, hvilket var i strid med forbuddet. Syd- og Sønderjyllands Politi har i sidste måned sigtet en 20-årig mand fra Esbjerg for at overtræde et forbud mod at opholde sig i nattelivet.

Den 20-årige opholdt sig på et værtshus i Esbjergs centrum lørdag den 27. august klokken 03.00, hvilket var i strid med forbuddet. Han var i juli blevet dømt for vold ved Retten i Esbjerg. Og som en del af dommen havde manden fået et forbud mod at færdes og opholde sig i nattelivet.

Forbuddet er landsdækkende, og forbuddets længde fremgår af den konkrete dom. Forbuddet betyder dels, at den dømte ikke må opholde sig på værtshuse, restaurationer og salgssteder mellem midnat og klokken 05.00, hvor der bliver solgt stærke drikke. Dels omfatter forbuddet de særlige nattelivszoner, som politikredsene kan oprette.

I Syd- og Sønderjyllands Politikreds er der oprettet nattelivszoner i Esbjergs og Sønderborgs centrum.
Formålet med nattelivszonerne er at øge trygheden for borgerne, der går i byen for at få en glad aften.

Du kan læse mere om nattelivszonerne i politikredsen på Politi.dk.

Det er anden gang, at en person bliver sigtet for at overtræde et forbud mod at opholde sig i nattelivet i politikredsen. Den første sag er fra juli måned i Vejen, hvor en 23-årig mand blev sigtet for at overtræde sit forbud.

bar bartender sprut
20-årig sigtet for at overtræde forbud mod at opholde sig i nattelivet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung mand idømt fængsel og langt nattelivsforbud

Dagens billede: Vandmangel i Mississippi

· Mere fra samme kategori ·