Læs også:

Close
dronning elisabeth, england Foto: Shaun Jeffers, Shutterstock)

11 ting du måske ikke vidste om dronning Elizabeth

Kultur  | 

Dronning Elizabeth overtog tronen i 1952, og i juni 2022 kunne hun fejre imponerende 70 år som regent. Den 8. september 2022 sov hun stille ind 96 år gammel. Tronen efterfølges nu af hendes ældste søn, Charles, der er 73 år. Her får du 11 ting du måske ikke vidste om den britiske dronning

1.

Dronning Elizabeth er den regent, der har siddet næst længst nogensinde. Hun blev kun overgået af den franske kong Ludvig 14., der fra 1643 til 1715 regerede i 72 år og 110 dage.

2.

Hun blev i 1947 gift med løjtnant Philip Mountbatten, der efter giftermålet blev hertug af Edinburgh. De fik fire børn – Charles, Anne, Andrew og Edward. Prins Philip døde i 2021 – 99 år gammel.

3.

Elizabeth var kun 25 år gammel, da hun overtog tronen efter George den 6.’s død i februar 1952. Hun blev formelt kronet året efter i 1953.

4.

Ifølge British Heritage købte dronningen materialet til sin brudekjole ved hjælp af rationskuponer og måtte returnere donationer fra kvinder rundt om i Storbritannien.

dronning elisabeth, england Foto: Shaun Jeffers, Shutterstock)
Dronningen som regerede i 70 år efterfølges nu af Prins Charles. (Foto: Shaun Jeffers, Shutterstock)

5.

Elizabeths onkel Edward blev som ældste søn af kongen regent efter sin far, kong Georg 5.’s, død. Men efter et turbulent år på tronen abdicerede han i 1936 og rejste til USA, så han kunne blive gift med den fraskilte amerikaner Wallis Simpson. Dermed blev den dengang 10-årige prinsesse Elizabeths skæbne på et splitsekund beseglet.

britisk flag (Foto: Unsplash)
Et langt og spændende liv som vi også gennem serien The Crown har fået et indblik i … (Foto: Unsplash)

6.

Som de fleste tronfølgere kom hun i militæret, og under Anden Verdenskrig arbejdede hun i hærens hjælpekorps og som ambulancechauffør og mekaniker.

7.

Dronning Elizabeth holdt fast i det løfte, som hun gav som bare 21-årig, og hun tjente sit folk i 70 år, og med tid og flid blev hun et nationalt samlingspunkt for flere generationer af briter.

buckingham palace london dronning elizabeth (Foto: MY DAILY SPACE)
Her ses Buckingham Palace … (Foto: MY DAILY SPACE)

8.

Dronningen var den eneste person i Storbritannien, der ikke behøvede at have et kørekort for at køre på offentlige veje.

9.

Hun lavede sin første radioudsendelse i en alder af 14 år. Dronningen er måske kendt for sine radio- og tv-udsendelser, men hun talte først i radioen som kun 14-årig.

10.

Dronningen rejste meget, og hun nåede at besøge over 100 lande igennem de 70 års regeringsperiode. For eksempel har hun været i Canada 22 gange og Frankrig 13 gange.

11.

Det var også dronningen der åbnede det nu ikoniske Sydney Operaen den 20. oktober 1973.

 

 

Læs også:

 

The Crown sæson 3: Helena Bonham Carter fun facts

 

The Crown helena bonham carter prinsesse margaret(Foto: Des Willie / Netflix)

· Mere fra samme kategori ·