Læs også:

Close
digital, digitalisering, computer, macbook, bærbar, online, studie, arbejde

NEWS: DI klar med 2030-plan: Uden nye reformer går vi i stå

Nyheder  | 

DI klar med 2030-plan: Uden nye reformer går vi i stå · Havde ikke samtykke: 21-årig mand dømt for voldtægt · Ny digterrute i Tove Ditlevsens fodspor · Frivillige uddelte 6,5 tons overskudsmad til ‘Madspildshjælpen’ i Parken · 33-årig svensk mand sigtet for menneskesmugling · Dagens billede: Vild tornado

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

DI klar med 2030-plan: Uden nye reformer går vi i stå

Øget velstand på 110 milliarder kroner og op til 80.000 personer flere i arbejde. Så ambitiøs er den nye 2030-plan fra Dansk Industri, der understreger behovet for nye reformer, der giver råd til grøn omstilling, forskning og velfærd.

– Det kræver mod og iderigdom fra politikerne ikke bare at komme med valgløfter, der koster penge, men også at komme med forslag, der skaffer dem, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

Det økonomiske råderum er næsten brugt eller afsat, og hvis forbruget fortsætter, vil råderummet være tomt længe før 2030. Samtidig er der krig i Europa, forsyningskrise, energikrise og klimaforandringer. Det er bagtæppet for Dansk Industris (DI) nye 2030-plan ‘Ambitioner for Danmark.

– DI har store ambitioner for fremtidens samfund, men vi lykkes kun, når vi har tilsvarende ambitiøse reformplaner. Derfor vil vi øge velstanden med 110 milliarder kroner  og få op til 80.000 personer flere i arbejde i 2030, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danmark har klaret sig godt gennem de seneste års kriser, da landet har været begunstiget af et højt velstandsniveau og mange års reformer, som har styrket dansk økonomis grundform og modstandskraft.

Men uden nye reformer vil vi mangle hoveder og hænder til at løse de store udfordringer, vi står over for – både i den private og den offentlige sektor, og så går vi i stå, lyder det fra DI.

Ikke en tredje valgperiode uden reformer … De 80.000 ekstra personer i arbejde skal blandt andet komme gennem senere tilbagetrækning, flere unge i arbejde og hurtigere veje gennem uddannelsessystemet. Dertil kommer blandt andet effektivisering af den offentlige sektor og øget konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver.

– Vi har brug for markant at hæve ambitionsniveauet, hvad reformer angår. Derfor er ambitionsniveauet så højt i vores plan, som tilfældet er. I de sidste to valgperioder har der jo stort set været stilstand i reformer, der giver varige løft i beskæftigelsen, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Effekterne af de store reformer, som blev gennemført for 10-15 år siden er ved at ebbe ud. Det går ikke med en tredje valgperiode i træk uden reformer, hvis vi skal have råd og hænder nok til at investere i konkurrenceevne, forskning, uddannelse, grøn omstilling, nye sygehusbehandlinger og meget mere.

Ny regering skal være modig … Lars Sandahl Sørensen er helt opmærksom på, at et folketingsvalg kan være tæt på, og han kigger interesseret med, når partierne fremlægger det ene udspil efter det andet. Men han har også en kraftig appel til politikerne.

– Jeg håber, at alle partier vil komme med deres bud på, hvordan vi skaber en bedre økonomi. Hvis vi fortsat har ambitioner om en grøn omstilling, digitalisering af Danmark, konkurrencedygtige virksomheder og udvikling af velfærdssamfundet, så koster det penge. Nye penge. Dem skal vi skaffe, før vi kan bruge dem, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

– Det kræver mod og iderigdom fra politikerne ikke bare at komme med valgløfter, der koster penge, men også at komme med forslag, der skaffer dem. Jeg håber, at en ny regering har modet til at sætte sig et ambitiøst mål for vækst og beskæftigelse – og så selvfølgelig leve op til det mål de sætter sig.

DI lægger i sin 2030-plan selv store planer frem for klimaet, for forskning og uddannelse og for konkurrencedygtige virksomheder. Men det hele begynder med at forbedre økonomien.

– Hvis jeg skulle vælge ville jeg begynde med reformer, der gav mere arbejdskraft og gav mere offentlig velfærd for pengene. Det ville give gode gevinster til alle danskere gennem et øget råderum og flere i arbejde. Reformer, der sikrer velstanden, er en bunden opgave for politikerne, så det, håber jeg, bliver en væsentlig del af valgkampen, slutter Lars Sandahl Sørensen.

Læs hele DI’s 2030-plan her.

digital, digitalisering, computer, macbook, bærbar, online, studie, arbejde
DI klar med 2030-plan: Uden nye reformer går vi i stå. (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark er stadig digital duks i Europa

Havde ikke samtykke: 21-årig mand dømt for voldtægt

En 21-årig mand blev torsdag ved Retten i Randers idømt en fængselsstraf på et år og ni måneder for at have voldtaget en 17-årig ung kvinde i en lejlighed i Randers.

Den 17-årige var natten til den 1. april i år i byen med nogle venner, da de mødte den 21-årige, som kendte nogle af vennerne. Senere tog flere fra gruppen sammen hjem til en lejlighed i Randers, hvor den 21-årige og den 17-årige fik en madras, de begge skulle sove på.

Ifølge den 17-åriges forklaring begyndte den 21-årige at gnubbe sig op ad hende, mens hun lå med ryggen til ham. Den 17-årige forklarede i retten, at hun rystede på hovedet, da den 21-årige spurgte, om hun havde lyst til sex, men at han alligevel trak trusserne af hende, og at hun stivnede, mens han gennemførte samlejet.

Den 21-årige forklarede derimod, at han mente, at hun med sit kropssprog viste, at hun havde lyst, og at der var tale om frivillig sex.

– Bevisførelsen i voldtægtssager er ofte meget vanskelig, og det gør sig særligt gældende, når der er tale om samtykkesager. I denne sag var Retten enig med anklagemyndigheden i, at der ikke var samtykke. Retten lagde blandt andet vægt på kvindens forklaring og en efterfølgende chatkorrespondance mellem hende og den 21-årige,  udtaler specialanklager Jesper Rubow.

Den 21-årige blev også dømt til at betale en erstatning på 70.000 kroner til den 17-årige. Han udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen. Han blev varetægtsfængslet, efter dommen var afsagt.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Havde ikke samtykke: 21-årig mand dømt for voldtægt. (Foto: PR)

Læs også: Læge idømt 7 års fængsel for bedøvelse og voldtægt af kvinder

Ny digterrute i Tove Ditlevsens fodspor

Fra opvækst i arbejderhjem på Vesterbro til feteret forfatter. Som optakt til årets Golden Days Festival i september åbner Danske Digterruter og Københavns Museum en ny digterrute i form af lydvandringen ‘Tove Ditlevsens Vesterbro’. Her kommer du tæt på digteren og forfatteren Tove Ditlevsens barn- og ungdom på mellemkrigstidens Vesterbro. Du kan også komme med til lanceringen af ruten onsdag den 31. august klokken 16-17 på Københavns Museum, gratis adgang.

– Toves forfatterskab har altid betydet meget for mig, og som tidligere socialborgmester har hendes liv og beskrivelser sat sig spor hos mig. Det giver så god mening med en lydvandring gennem Tove Ditlevsens gader. En vandring, der vil fortælle om livet i arbejderklassen i mellemkrigstiden og sætte perspektiv på nutidens hippe Vesterbro. Det glæder jeg mig til at opleve, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

”Jeg er din barndoms gade,

jeg er dit væsens rod,

jeg er den bankende rytme

i alt hvad du længes mod”

Musikeren Anne Linnet gjorde disse linjer kendte i kæmpehittet ‘Barndommens gade’ i 1986, men det var Tove Ditlevsen (1917-1976), der helt tilbage i 1942 skrev dem. I de seneste år er Tove Ditlevsens forfatterskab blevet genstand for stor interesse i USA, hvor hendes erindringer, samlet i The Copenhagen Triology, er blevet rost til skyerne af anmelderne. Men hvem var hun, og hvordan var det Vesterbro-miljø, hun kom fra?

Om Istedgade i romanen Barndommens gade:

– Gaden ligner en pige, der ligger på ryggen med hovedet ved Enghaveplads, ungt og uskyldigt… Men ved Gasværksvej spreder benene sig og strækkes lange og letsindige ned mod banegården …

Dette er blot en af Tove Ditlevsens mange karakteristikker af Vesterbro, forfattet i et sprog, som, typisk for hende, er både enkelt og underfundigt. Opvæksten i arbejdermiljøet på Vesterbro gav hende stof gennem hele forfatterskabet, ligesom hun har skildret sit liv med op- og nedture med ægtemænd, elskere, misbrug og kriser i noget af dansk litteraturs smukkeste poesi. Hun regnes i dag for en af dansk litteraturs mest betydningsfulde forfattere.

Digterruten Tove Ditlevsens Vesterbro:

Lydvandringen begynder i digterens barndomsgade, og tager dig med rundt til ni steder på Vesterbro, hvor du får et indblik i kvarterets karakter i mellemkrigstiden i Tove Ditlevsens barn- og ungdom, samt hvordan hun brugte sine erindringer om det som forfatter. Du kan bl.a. høre om, hvordan det var at være barn i et til tider barskt miljø i de mørke baggårde omkring Hedebygade, hvor kun et ‘lille stykke himmel’ var synlig. Ruten går også forbi det lumre kvarter ved Hovedbanegården med det dødsensfarlige værtshus Café Charles, Istedgade 25 – hvor hun dog alligevel vovede sig ind. Hendes komplicerede forhold til kærlighed og mænd kan du høre om ved Tove Ditlevsens Plads med henvisning til kærlighedsdigtet ”De evige tre”. Ruten slutter ved Kristkirken på Enghave Plads, hvor hun blev begravet fra.

Scan QR-koden som fås på Københavns Museum og danskedigerruter.dk, eller copenhagen.dk og lyt til de ni fortællinger, mens du går turen. Du kan også lytte til de ni fortællinger fra der, hvor du ellers befinder dig. Læs mere her.

NB! Fortællingerne er først tilgængelige via QR-koden fra i morgen den 31. august 2022.

På Københavns Museum kan du desuden blive klogere på brokvarterernes historie i udstillingsrummet ‘Den grænseløse by’.

tove ditleven
Kom tættere på Tove Ditlevsen … (Foto: Susanne Mertz/Scanpix Denmark)

Læs også: I Jane Austens fodspor

Frivillige uddelte 6,5 tons overskudsmad til ‘Madspildshjælpen’ i Parken

Onsdag den 24. august havde 60 medarbejdere fra Coop og Too Good To Go sat en dag af til at hjælpe organisationen Stop Spild Lokalt med at pakke og uddele knap 700 poser med overskudsmad – svarende til 6,5 tons i alt. Fødevareminister Rasmus Prehn gav en hånd med til arrangementet, der bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.

I Danmark går der hvert år 814.000 tons mad til spilde. Samtidig har inflationen gjort det svært for mange at få madbudgettet til at hænge sammen. Oven i det har de lokale madspildsorganisationer svært ved at skaffe frivillige.

Derfor har Too Good To Go og Coop i samarbejde etableret Initiativet Madspildshjælpen, der blev afholdt første gang den 24. august i madspildsorganisationen Stop Spild Lokalts nyåbnede Madoase i Parken på Østerbro.

Her havde i alt 60 medarbejdere fra de to virksomheder doneret en arbejdsdag til at pakke og udlevere knap 700 poser med overskudsvarer til Stop Spild Lokalts brugere.

Også fødevareminister Rasmus Prehn gav en hånd med til arrangementet. Ministeren kom tidligere på året med en appel til danskerne om at melde sig som frivillige i madspildsorganisationerne:

– Priserne på mad tordner i vejret. Når vi alle sammen skal få madbudgettet til at strække lidt længere, så er det helt oplagt, at færre tomater, frugter og pastaskruer ender i skraldespanden bag supermarkedet, men i stedet skal lande på tallerkenerne hjemme hos danskerne. Derfor kommer vi nu med en fælles opfordring til danskerne. Meld jer som frivillig madredder eller hjælp på anden vis de frivillige organisationer.

Partnerskaber er en af nøglerne til at løse madspildsproblemet … Ifølge landechef for Too Good To Go, Heidi Boye, er initiativer som Madspildshjælpen et godt eksempel på, at madspildsproblemet skal løses i fællesskab:

– Mere end en tredjedel af al mad ender i dag i skraldespanden, og ti procent af den globale CO2-udledning kan tilskrives madspild. Det er et kæmpe problem. Og vi lykkes kun med at løse det, hvis vi arbejder sammen og gør plads til flere forskellige løsninger. Der er ikke noget quick fix, når vi taler madspild. Det er langsigtede partnerskaber kombineret med små tiltag i hverdagen, der skaber de store forandringer.

Overskudsvarerne, der blev uddelt på dagen, blev doneret af Coops leverandører*, og det er – i følge koncerndirektør for Coop, Per Thau – netop et eksempel på godt partnerskab og brobygning.

– I Coop har vi stor forståelse for, at det kan være svært at få madbudgettet til at hænge sammen i en tid, hvor fødevarepiserne stiger så voldsomt. Derfor er vi meget glade for at kunne hjælpe med at bygge bro mellem de af vores leverandører, der har mad i overskud og dem, der har mest brug for det.

Stifter af Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen, udtrykte i sin åbningstale til arrangementet stor tilfredshed med indsatsen fra alle involverede:

– For os i Stop Spild Lokalt er gode samarbejder vigtige, og vi er enormt stolte af vores samarbejde med Too Good To Go og Coop. Vi håber derfor at kunne styrke vores partnerskaber endnu mere, så vi kan redde mere mad og hjælpe flere mennesker i fremtiden.

Madspildshjælpen bliver en årligt tilbagevendende begivenhed med fokus på skiftende aktuelle madspildsproblematikker.

Fakta om madspild:

814.000 tons spiselige fødevarer går hver år til spilde i Danmark (Kilde: Miljøstyrelsen, juni 2021).
På verdensplan går næsten 40% af al mad til spilde (Kilde: WWF).
10% af de globale drivhusgasser stammer fra madspild (Kilde: UNEP Food Waste Index Report 2021).
I Danmark smider vi hvert år mad ud for en værdi af 8,4 miliarder kroner (COWI for ONE\THIRD, 2022).

* Foodpeople, Søris, Coops logistiklager, Aromatomater, Strandlyst, Bisca, Lammefjorden, Arnakke Grøntsager, Effem, Wally and Wizz, Orkla og Agrain.

too good to go madspildshjælpen
Frivillige uddelte 6,5 tons overskudsmad til ‘Madspildshjælpen’ i Parken … (Foto: PR)

Læs også: Selina Juul til MY DAILY SPACE: 14 år i kampen mod madspild – mere aktuel end nogensinde

33-årig svensk mand sigtet for menneskesmugling

Den svenske mand er sigtet for menneskesmugling af en 27-årig syrisk mand. De blev anholdt tidligere på ugen ved Kruså Grænseovergang.

Syd- og Sønderjyllands Politi har sigtet en 33-årig svensk mand for menneskesmugling af en 27-årig syrisk mand.

De to personer blev anholdt mandag aften ved Kruså Grænseovergang af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i forbindelse med den stikprøvevise indrejsekontrol. Den sigtede nægter sig skyldig.

Der har ikke været grundlag for fremstilling i grundlovsforhør, men den 33-årige blev i tirsdags såkaldt indenretligt afhørt ved Retten i Sønderborg.

Manden blev løsladt efter endt afhøring og er fortsat sigtet i sagen.

grænse tyskland
33-årig svensk mand sigtet for menneskesmugling … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: To svenske mænd sigtet for menneskesmugling

Dagens billede: Vild tornado

· Mere fra samme kategori ·