Læs også:

Close
digitalisering

NEWS: Danmark er fortsat digital duks i Europa

Nyheder  | 

Danmark er fortsat digital duks i Europa · Pas på skolestart: Eksplosiv stigning i skader · Voldsom episode i Frederikssund Kommune · Ny rekord for eksport af lægemidler · Olivia Newton-John død · Dagens video: Vagt i fokus

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er fortsat digital duks i Europa

Udrulningen og anvendelsen af digital infrastruktur er i top i Danmark. Det fremgår af rapporten “Digital Economy and Society Index 2022” (DESI), som Europa-kommissionen netop har udgivet.

Europa-Kommissionen har netop offentliggjort den årlige rapport “Digital Economy and Society Index 2022”, som blandt andet viser, hvor godt de enkelte EU-lande klarer sig i forhold til udrulning og anvendelse af digital infrastruktur via for eksempel bredbånd eller mobile netværk.

Danmark ligger lunt i svinget her. (Grafik: Digitaliseringsstyrelsen)

Samlet ligger Danmark på andenpladsen, og meget tæt på Finland på førstepladsen, hvilket blandt andet skyldes, at danskerne samlet set har den bedste adgang til digital infrastruktur i Europa. Her spiller telebranchens rekordhøje investeringer en afgørende rolle.

– Telebranchen har i en årrække investeret store midler i at få en god mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark. Alene de sidste to år har branchen gennemført investeringer for godt 10 mia. kr. årligt. Det er vigtigt i en tid, hvor der er fart på digitaliseringen, og hvor en velfungerende digital infrastruktur er en forudsætning for udviklingen, siger vicedirektør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur Morten Hvidberg.

Siden 2014 har Europa-Kommissionen fulgt og sammenlignet medlemslandenes digitale fremskridt og hvert år offentliggjort en rapport.

I DESI-rapporten måles blandt andet på konnektivitet, danskernes digitale færdigheder, udbredelsen af digitale offentlige tjenester mv.

Rapporten The Digital Economy and Society Index (DESI 2022) kan læses her.

digitalisering
Danmark er stadig (digitaliserings)duksen … (Foto: PR)

Læs også: Streamingtjenester er det første, der spares væk

Pas på skolestart: Eksplosiv stigning i skader

Skolestart betyder flere børn i trafikken, fyldte legepladser og opstart af sportsaktiviteter. August slår typisk rekord i ulykker, viser tal fra Codan, som er en del af Alm. Brand Group.

Sommerferien er slut. Selvom mange har glædet sig til at se venner i skolen, starte i sportsklubben og lege udendørs, så viser tal fra forsikringsselskabet Codan, at august hvert år slår rekord i antal fritidsulykker. Siden 2014 har selskabet oplevet 20-25 procent flere skader i august end i juli.

– Vi kommer galt afsted, når vi begynder igen efter ferien. Skolestart giver flere børn i trafikken, legepladserne er fyldte igen og mange starter på nye idræts- og sportsaktiviteter, siger Henrik Bundgaard, skadesdirektør i Alm. Brand Group.

Danskerne kommer særligt galt afsted med hjernerystelse, brækkede arme eller ben og overrevede ledbånd.

– Vi ser desværre typisk, at en del får hjernerystelse. Det er de mindste og nyeste trafikanter, der styrter på cyklen her ved skolestart, fordi de lige skal lære at mestre cyklen og køre i en heftig trafik.

Det er ikke kun børnene, som har noget at lære. Der er gode råd til de mange forældre, der enten cykler med eller kører deres børn i skole, mener skadesdirektøren:

– Mange har travlt om morgenen, men der er gode grunde til at tage foden fra speederen. De mindste trafikanter skal have en chance for at være med i trafikken. Det er reelt ikke mange sekunder, det koster at sænke farten, og vi kan forhindre ulykkelige hændelser.

En cykelhjelm kan i mange tilfælde forhindre hjernerystelse, men det kræver, at den bliver brugt.

– Det er nemmere at få dit barn til at bruge hjelmen, hvis du selv gør det, understreger Henrik Bundgaard.

Voksne kommer dog også galt afsted i august. Mange har brugt tiden på at slappe af og spist gode bøffer igennem sommeren og begynder i august med løbe- eller fodboldtræningen.

– Mange af os holder ikke formen ved lige hen over sommeren. Men når vi går i gang igen med træningen, så giver vi den en ekstra skalle eller løber lige så stærkt, som vi gjorde inden. Og så er det, at vi får skader, påpeger Henrik Bundgaard.

Gode råd når de mindste skal cykle:

1. Lad barnet blive tryg ved at cykle, før I bevæger jer ud i trafikken. Der findes cykeltræningsbaner og trafiklegepladser mange steder. Her kan børn øve sig roligt og sikkert, før I cykler ud i den rigtige trafik.

2. Træn vejen til skole sammen, så barnet senere selv kan finde vej. Øv for eksempel at stoppe ved kantstenen, se sig for til begge sider og tjekke at bilerne stopper, før man selv går over for grønt.

3. Lær børnene færdselsregler, før de bevæger sig ud i trafikken. Gennemgå for dem, hvad trafiklysfarverne betyder.

Få flere gode råd til at passe godt på dine børn:

Gode råd i forbindelse med fritidsaktiviteter her

Gode råd til børn på cykel her

Skader i forbindelse med skolestart stiger 25 procent i august.
Skader i forbindelse med skolestart stiger 25 procent i august. (Foto: PR)

Læs også: Danskerne vil gerne have lavere grænser ved skole og daginstitutioner

Voldsom episode i Frederikssund Kommune

Nordsjællands Politi modtog søndag klokken 11.43 en anmeldelse om, at en person havde sat ild til et sommerhus i Ølsted, Halsnæs Kommune, som han er bruger af.

Der blev iværksat en intensiv eftersøgning efter en mistænkt, som politiet kendte identiteten på. Den mistænkte blev sent på eftermiddagen søndag anholdt i København., og den videre efterforskning af sagen førte til, at politiet på en adresse i Frederikssund Kommune fandt en dræbt kvinde. Den anholdte mistænkes for at have begået drab på kvinden. Den anholdte 30-årige mistænkte blev søndag klokken 11.00 blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Helsingør, hvor han blev varetægtsfængslet i surrogat med anbringelse på en psykiatrisk afdeling frem til den 2. september 2022.

Efterforskningsleder, politikommissær Anders Jørgensen oplyser, at politiet efter varetægtsfængsling af den anholdte mistænkte nu får ro til at efterforske sagen og herunder får fastlagt et motiv for drabet.

Retsmødet foregik for lukkede døre, hvorfor politiet for nuværende ikke kan oplyse yderligere om sagen.

dom dømt retten
En 30-årig mand er mistænkt for drab og anbragt på psykiatrisk afdeling … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre mænd anholdt efter drab på kvinde

Ny rekord for eksport af lægemidler

Danmarks eksport af lægemidler det første halvår af 2022 er den største nogensinde for de første seks måneder af et år. Der sælges danske lægemidler i udlandet som aldrig før.

Danmarks eksport af lægemidler det første halvår af 2022 er den største nogensinde for de første seks måneder af et år.

Ifølge de seneste eksporttal fra Danmarks Statistik har den danske lægemiddelindustri solgt lægemidler i udlandet for 76,6 milliarder kroner i løbet af de første seks måneder af i år.

Det er en stigning på cirka 8,3 milliarder kroner sammenlignet med samme periode sidste år, hvilket er 12 procent højere.

Det er samtidig en stigning på 4,3 milliard sammenlignet med rekordåret 2020, hvor eksporten af lægemidler var på 72,3 milliarder kroner i løbet af det første halvår.

– Lægemiddeleksporten er et velfærdsbarometer. Det giver velstand og arbejdspladser, når eksporten af lægemidler vokser, og det er til gavn for patienter verden over. Lægemidler er Danmarks største eksportvare, og derfor er det afgørende at fastholde den positive udvikling. Det kræver stærke rammevilkår, der blandt andet handler om at sikre, at industrien har bedre adgang til højt kvalificeret arbejdskraft, og at der er stærke rammer for produktion, forskning og udvikling i Danmark, udtaler koncernchef Ida Sofie Jensen fra Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

I løbet af de seneste år er eksporten fra de danske lægemiddelproducenter særligt vokset meget på en række markeder uden for EU.

Det gælder eksempelvis på det kinesiske marked, hvor eksporten af lægemidler indtil videre er på 8,5 milliarder kroner Det er en stigning på 1 milliard kroner sammenlignet med de første seks måneder af sidste år.

Lægemidler er Danmarks klart største eksportvare, og næsten en femtedel af landets eksport kommer nu fra lægemidler.

I 2021 udgjorde lægemidler over 17% af Danmarks samlede vareeksport, og andelen har været stigende de seneste år.

Til sammenligning var lægemiddeleksporten på knap 40 milliarder kroner i 2007 og udgjorde 7% af vareeksporten.

I de første seks måneder af 2022 var Danmarks samlede vareeksport på knap 450 milliarder kroner, og lægemidler tegnede sig for 17% af eksporten af alle varer.

piller medicin

Der er sat ny rekord for eksport af lægemidler … (Foto: Pexels)Læs også: Utryghed ved p-piller

Olivia Newton-John er død

‘Grease’-stjernen Olivia Newton-John er sovet roligt ind mandag omgivet af sin familie. Hun blev 73 år. Den britisk-australske sangerinde og skuespiller Olivia Newton-John havde i mange år døjet med brystkræft. Det fremgår af hendes Facebook-side, og hendes mand; John Easterling bekræfter også dette.

Den elskede skuespillerinde har været et symbol på triumfer og håb i over 30 år, hvor hun har delt sin rejse med brystkræft, og hvor hendes helbredende inspiration og banebrydende erfaring med plantemedicin fortsætter med Olivia Newton-John Foundation Fund, der er dedikeret til at forske i plantemedicin og kræft. I stedet for blomster anmoder familien om, at enhver donation bliver givet til hendes Olivia Newton-John Foundation Fund (ONJFoundationFund.org).

Hendes største og mest kendte rolle var som Sandy i filmen ‘Grease’, der den dag stadig ses verden over. Overfor hende spillede John Travolta, der lagde dette op på sin Instagramprofil mandag.

Læs også: 11 fantastiske filmscener vi aldrig glemmer

Dagens video: Vagt i fokus

· Mere fra samme kategori ·