Læs også:

Close
arbejde sammen job

NEWS: 4 ud af 10 danske medarbejdere overvejer at skifte job i løbet af det næste år

Nyheder  | 

4 ud af 10 danske medarbejdere overvejer at skifte job i løbet af det næste år · Politiet efterforsker mistænkeligt forhold i Esbjerg · Boligsalget tog sig en slapper i juli · Politiet er med når det ringer ind til nyt skoleår · Mange uddannelser med ledige studiepladser og gode jobmuligheder · Dagens billede: Al-Qaeda-leder dræbt

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

4 ud af 10 danske medarbejdere overvejer at skifte job i løbet af det næste år

Danske medarbejdere sætter høje krav til deres arbejdsgivere og overvejer i højere grad at skifte job. 41 % af danske medarbejdere er tilbøjelige til at skifte job i løbet af det kommende år, mens 1 ud af 5 forventer i høj eller meget høj grad at forlade arbejdsmarkedet enten permanent eller midlertidigt i de næste 12 måneder. Det viser ny analyse fra PwC om det danske arbejdsmarked.

Danskerne har ikke noget imod at skifte job eller endda forlade arbejdsmarkedet. Det er særligt mænd, som er tilbøjelige til at skifte job og forlade arbejdsmarkedet enten midlertidigt eller permanent. Hele 41 % af mændene angiver det som sandsynligt, mens blot hver fjerde kvinde gør det samme, når det kommer til at forlade arbejdsmarkedet, viser PwC’s Workforce Hopes and Fears Survey 2022.

– Vi har i Danmark aldrig haft så høj beskæftigelse, som vi har nu, og virksomhederne efterspørger stadig mere arbejdskraft. Derudover stiller medarbejderne højere krav til deres arbejdsplads, og når det samtidig også er arbejdstagers marked, gør det medarbejderne mere kritiske i forhold til, hvordan deres arbejdsliv giver værdi, og om de kan få en højere værdi andre steder, fortæller Kim Domdal, partner og kapitalejer i PwC Consulting, og fortsætter:

– Forsyningsproblemer, stigende renter og en høj inflation skaber dog uro for både virksomheder og medarbejdere, der kigger ind i en usikker fremtid. Så selvom vi har et arbejdsmarked, der buldrer afsted med den laveste ledighed de seneste mange år, kan en eventuel recession muligvis få medarbejdere til at overveje en ekstra gang, hvorvidt man skal skifte job eller ej.

Hele 94 % peger på at have et meningsfyldt job som den vigtigste faktor ifm. at jobskifte, mens næstflest med 91 % mener, det er vigtigt at kunne være sig selv på arbejdet.

– Særligt i USA oplever man i disse år den såkaldte Great Resignation, hvor mange vælger at forlade arbejdsmarkedet. Vi oplever ikke helt samme tendens i Danmark, men de danske medarbejdere stiller i disse år høje krav til deres job, der både skal være meningsfyldt, ligesom mange efterspørger en høj grad af fleksibilitet, fortæller Kim Domdal.

Analysen viser, at arbejdsgiverne kan gøre mere for at imødekomme medarbejdernes forventninger til en god arbejdsplads. Kun 60 % oplever at blive lyttet til af den nærmeste chef i beslutninger, men hele 89 % anser det som en vigtig faktor. Derudover peger hhv. 88 % og 86 % på ordentlig løn og frihed til at løse opgaver som særlige vigtige forhold. Her oplever blot 6 ud af 10, at de får en fair løn og har frihed til at vælge, hvordan de skal arbejde.

– Løn er ikke det, der fylder mest for medarbejderne. Det er derimod det at have et meningsfyldt arbejde og kunne få lov til at være sig selv, men også at ens nærmeste leder inddrager medarbejderen i beslutningsprocesser. Derudover er det vigtigt, at arbejdspladserne fortsat har fokus på at tilbyde fleksible arbejdsformer, da vi kan se, at der er et stort gap mellem, hvor vigtigt det er for medarbejderen, og hvad arbejdspladserne tilbyder, slutter Kim Domdal.

Selvom løn ikke er det vigtigste parameter for de ansatte, er hver anden medarbejder alligevel tilbøjelig til at spørge om lønforhøjelse i løbet af det kommende år, og hver tredje angiver i høj eller meget høj grad det som sandsynligt at spørge om mere i løn.

Om undersøgelsen:

PwC’s Workforce Hopes and Fears Survey 2022 bygger på svar fra 52.195 personer, der enten er i arbejde eller aktiv på arbejdsmarkedet. Undersøgelsen blev foretaget i marts 2022 på tværs af 44 lande, herunder Danmark. I Danmark har 522 personer deltaget i undersøgelsen.

arbejde sammen job
4 ud af 10 danske medarbejdere overvejer at skifte job i løbet af det næste år … (Foto: Unsplash)

Læs også: Studiejob øger chancen for job markant

Politiet efterforsker mistænkeligt forhold i Esbjerg

En 55-årig kvinde er indlagt på sygehus og er alvorligt tilskadekommen, mens en 58-årig mand er anholdt i sagen.

Syd- og Sønderjyllands Politi og redningsberedskabet modtog klokken 18.23 via 1-1-2 anmeldelse om, at en 55-årig kvinde i en bolig på Gl. Vardevej i Esbjerg havde akut brug for lægehjælp.

Den 55-årige kvinde blev indlagt på sygehus og er alvorligt tilskadekommen. Politiet efterforsker hændelsen som et mistænkeligt forhold og har anholdt en 58-årig mand i sagen. Syd- og Sønderjyllands Politi kan af hensyn til den aktuelle efterforskning i øjeblikket ikke oplyse yderligere til pressen.

riget rigshospitalet patient sygehus sundhedsvæsen (Foto: MY DAILY SPACE)
Midaldrende kvinde indlagt på Esbjerg sygehus – svært tilskadekommen … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Bliv klogere på psykisk vold i parforholdet

Boligsalget tog sig en slapper i juli

Men boligpriserne holdt mod alle odds skindet på næsen. Få købere og sælgere kunne blive enige om prisen. Home og Danske Banks Boligbrief med data for fremvisninger og handler gennem Homes 185 mæglerbutikker viser, at presset på boligmarkedet fortsatte i juli.

Juli blev en ’afslapningsmåned’ på boligmarkedet, siger de hos Home. Hovedparten af danskerne holdt ferie i juli, og det seneste Home Boligbrief, som udsendes sammen med Danske Bank, viser, at boligmarkedet også tog sig en ’slapper’.

Fra juni til juli faldt aktiviteten i både fremvisninger og handler for såvel huse som lejligheder og sommerhuse.

– Danskerne slappede af og nød ferien og brugte ikke i særlig stor udstrækning tid på at få fremvist og købe en anden bolig, udtaler boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Den lavere aktivitet smittede dog i første omgang ikke voldsomt af på priserne, viser Home Boligbrief for juli også. Faktisk steg de en smule.

– Vi havde egentlig forventet at se prisfald ikke mindst i hovedstaden, hvor de er steget mest, men i første omgang holdt de stand, hvilket ikke er helt logisk. Det skyldes blandt andet, at det, når markedet går ned, ofte er de gode boliger i den dyre ende der sælger. Samtidig er der en naturlig træghed i prisdannelsen, forklarer Homes analytiker.

I øjeblikket forsøger boligmarkedet altså at finde sine fødder igen efter hektiske Corona-år og en brat opbremsning i foråret blandt andet udløst af krigen i Ukraine og stigende renter og inflation.

– Lige nu oplever vi en slags stillingskrig mellem boligsælgerne på den ene side, der selvfølgelig gerne vil have en god pris for deres bolig, og på den anden side køberne, der forsøger at få et afslag i prisen. På et tidspunkt mødes de to, men det kan godt tage nogle måneder. I mellemtiden er der ikke så mange købere og sælgere, der kan blive enige om prisen, og derfor er der ikke så mange handler, lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen.

Både Danske Bank og Home forventer, at boligpriserne vil falde i løbet af 2022. Her er en kommentar til juli-tallene fra Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank :

–  Gassen fortsætter med at sive ud af boligmarkedet. Det er billedet, der tegner sig i denne måneds Boligbrief. Huspriserne har ganske vist rettet sig en smule oven på fald i maj og juni, men antallet af handler, igennem home, er faldet med over 5 procent, og antallet af handlede lejligheder er faldet med næsten 13 procent. Juli måned har dermed det laveste antal handlede lejligheder (sæsonkorrigeret) i ni år, og lige nu løfter det gradvist udbuddet af boliger, hvilket i stigende grad vil komme til at presse priserne.

Lejlighedspriserne er faldet en anelse i juli, men det er ikke drevet af hovedstaden, som vi egentlig forventer, vil rammes hårdest. Antallet af handler er dog faldet rigtig meget i hovedstaden, og det indikerer, at der er stadig færre købere og sælgere, der kan blive enige om en pris. Processen for faldende priser kan være træg, men det er den vej, vinden blæser for tiden.

Boliginteressen er også fortsat med at falde. Antallet af fremviste lejligheder er nu på sit laveste i 3½ år, og fremviste huse er også tæt på sit laveste siden pandemien startede. Det indikerer, at modvinden på markedet vil fortsætte, og der ser ud til at være grobund for yderligere prisfald i andet halvår.

–  Risikoen for at priserne falder med en tocifret procentsats i løbet af det kommende år er vokset betragteligt i takt med rentestigningen. Det kan godt komme til at gøre ondt på nogle, især hvis man har været uheldig at købe sin første bolig på toppen. Men de fleste vil næppe blive voldsomt påvirkede af selv markante prisfald, oven på de meget store prisstigninger vi har set igennem pandemien. I den nuværende situation med rekordlav forbrugertillid kan man dog godt blive bekymret for, hvordan forbrugerne vil reagere på markante fald i boligpriserne, slutter han.

home boligsalg boligkøb
Færre boligkøbere og -sælgere kunne blive enige om prisen i juli, og det gav få handler. (Foto: Palle Skov)

Læs også: Fem gode tips hvis du skal flytte hjemmefra

Politiet er med når det ringer ind til nyt skoleår

Når klokken ringer ind til et nyt skoleår mandag den 8. august, strømmer en masse nye små trafikanter ud i trafikken. Dem skal vi tage ekstra hensyn til, og derfor er Københavns Vestegns Politi ude på skolevejene hver morgen i uge 32 og 33.

Det skal være sikkert og trygt for børn at cykle eller gå til skole. Så når klokken ringer ind for et nyt hold skolebørn mandag morgen, sætter Københavns Vestegns Politi ind med både lokalpoliti, færdselsbetjente og fotovogne på og omkring skolevejene i alle 11 kommuner i politikredsen.

Skolestart = trafikstart … Skolebørnene er mere eller mindre uerfarne og ikke vant til at færdes i trafikken. For dem er skolestart lig med trafikstart, og mange af de helt små skal først lære at begå sig, når de skal til og fra skole.

Vi opfordrer derfor alle trafikanter og særligt bilister til at sætte et godt eksempel og tage ekstra hensyn til de nye og mere usikre små trafikanter på veje, stier og fortove, så alle får en tryg skolestart.

Politiet er med når det ringer ind til nyt skoleår …

– Vi vil have fokus på trafiksikkerheden på skolevejene og blandt andet holde øje med, om børn har sikkerhedssele på, når de bliver kørt i skole, om mor og far har lagt mobilen fra sig under kørslen, og om hastighederne overholdes, udtaler leder i lokalpolitiet, vicepolitiinspektør Thomas Mejborn, Københavns Vestegns Politi.

Færdselsindsatsen vedrørende skolestart løber fra mandag den 8. august og to uger frem.

skole skolestart
Politiet landet over er klar, når skolerne starter … (Foto: Unsplash)

Læs også: Landsdækkende færdselsindsats ved skolestart

Mange uddannelser med ledige studiepladser og gode jobmuligheder

Der er stadig ledige pladser på 461 uddannelser, og samtidig er der i år sket markant fald i antallet af uddannelser med karakterkrav, viser beregninger fra DI.

Den triste besked om afslag på drømmestudiet landede i e-boksen hos 7500 unge i går. Men der er stadig masser af muligheder for at komme ind på en uddannelse med gode jobmuligheder bagefter, lyder det nu fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.

– Denne store gruppe ansøgere står nu i den situation, at de skal finde ud af, hvad de så skal. For dem er der gode nyheder. Der er nemlig 461 uddannelsesudbud med ledige pladser blandt andet indenfor nogle af de uddannelser, som er allermest efterspurgt af erhvervslivet. Det er f.eks. på nogle af de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Så hvis man fik afslag, er der altså stadig gode muligheder, siger underdirektør for kompetencer og viden, Mikkel Haarder, DI.

I går fik 60.034 ansøgere besked om at de er optaget på en videregående uddannelse. Men der var knap 80.000 ansøgere – så 7.507 kvalificerede ansøgere fik afvist deres ansøgning, og 8.509 ansøgere levede ikke op til adgangskravene på de uddannelser, de havde søgt.

– Jeg synes, det er vigtigt at komme ud med det positive budskab, at der er mange ledige pladser på alle typer af uddannelser. Jeg håber, at de ansøgere, som fik en trist besked i deres e-boks, vil overveje at søge en af de ledige pladser, for vi har brug for alle hænder.

– Der er f.eks ledige pladser over hele landet på uddannelser inden for det tekniske område, det økonomiske felt, handel og på naturvidenskab. Virksomhederne har brug for at vi klæder de unge på med kompetencer, der kan bidrage til den grønne omstilling og den digitale udvikling. Virksomhederne står klar med åbne arme, siger Mikkel Haarder.

Samtidig peger DI på, at det i år kun er en tredjedel af uddannelserne, der har karakterkrav. Sidste år var det halvdelen af uddannelserne, der havde karakterkrav. Udviklingen skyldes den faldende søgning.

– Vi har talt meget om de stigende karakterkrav i det sidste års tid, så jeg synes det er værd at bemærke, at det kun er 6 procent af uddannelsesudbuddene, der har et karakterkrav over 9. Så budskabet til de unge er, at hvis du har 9 i snit, så kunne du i år komme ind på 94% af uddannelserne. Hvis du har over 6 i snit, kan du komme ind på 3 ud af 4 uddannelser. Og 2 ud af 3 uddannelser har slet ikke karakterkrav. Jeg håber det budskab kan tage toppen af det karakterpres, som vi hører meget om, når vi når frem til ansøgningsrunden næste år, slutter Mikkel Haarder.

arbejde, studie, møde, kollegaer, arbejdsplads
Mange uddannelser med ledige studiepladser og gode jobmuligheder … (Foto: Unsplash)

Læs også: Min titel som nyuddannet gjorde mig angst

Dagens billede: Al-Qaeda-leder dræbt

· Mere fra samme kategori ·