Læs også:

Close
linser vegetar mad

Selina Juul til MY DAILY SPACE: 14 år i kampen mod madspild – mere aktuel end nogensinde

Nyheder  | 

Over sommeren har MY DAILY SPACE fået en snak med madsspildsforkæmperen over alle Selina Juul. Selv siger, hun at selv med 14 år i kampen mod madspild, så er denne kamp mere aktuel end nogensinde før

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fylder i denne tid 14 år. Traditionen tro har MY DAILY SPACE fået et stort sommerinterview med bevægelses stifter og bestyrelsesformand, Selina Juul. Alt tyder på, at kampen mod madspild er mere aktuelt end nogensinde.

selina juul
Hun har kæmpet – og hun kæmper stadig for at ikke lader mad gå til spilde … (Foto: Andreas Mikkel Hansen)

Hvordan går det med kampen mod madspild i dag?

Siden Stop Spild Af Mad startede kampen mod madspild for 14 år siden, er kampen mod madspild i dag blevet mere aktuel end nogensinde.

Inflationen stiger til det højeste niveau i knap 40 år, hvilket ifølge Handelsbanken koster en almindelig børnefamilie cirka 35.000 kroner om året. Fødevarepriserne buldrer op og er nu ifølge Danmarks Statistik steget med 10% siden samme tid sidste år.

Når en børnefamilie skal bruge 35.000 kroner ekstra årligt, rykker kampen mod madspild op i en helt anden liga! Det samme gør sig gældende for socialt udsatte for hvem daglig adgang til mad er blevet endnu sværere.

Organisationer som for eksempel vores navnebror Stop Spild Lokalt oplever en stor stigning i madfattige borgere, som beder om madhjælp – en stigning på hele 25 %. Stop Spild Lokalt er i dag den største organisation i Danmark, der arbejder hurtigt, struktureret og fødevaresikkert med at fordele overskudsmad til socialt udsatte og andre danskere – og har i 2021 reddet 10.821 ton overskudsmad, der havde en økonomisk værdi på knapt 222,6 millioner kroner.

Også den landsdækkende gratis portal til modtagelse og donation af overskudsmad, GratisMad.dk, udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden, oplever også stor tilgang. Dens besøgstal er eksploderet: fra 90.000 besøg i december til snart 200.000 i dag.

Med andre ord, er alt dét, som Stop Spild Af Mad har prædiket de sidste 14 år – nemlig at undgå madspild og spar penge – blevet brandvarmt og aktuelt. Der er en kæmpe efterspørgsel. Folk skal spare i deres hverdag – og mindre madspild er en af de mest lavthængende frugter.

selina juul
Fra madspild til måltid. Lancering af Stop Spild Af Mad’s landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk. Købmand Brian Christoffer Holm Andersen,, Stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, Fødevareminister Rasmus Prehn, Gitte Johansen, stifter og daglig leder af Projekt Hjemløs, og Købmand David Johnsen Fredag den 13. august. 2021 …
(Foto: Keld Navntoft)

Er danskerne blevet mere opmærksomme på madspild i dag?

Det korte af det lange: ja! Madspild fylder mere i danskernes bevidsthed – og mange danskere er interesseret i at nedbringe deres madspild. Det viser en ny Gallupmåling, der er foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad i forbindelse med Madspildsindeks 2022.

I den nye spørgeskemaundersøgelse svarer 39 % af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 % tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden.

De stigende priser på både energi og fødevarer bekymrer naturlig nok forbrugerne. Mange tænker på, hvordan man kan spare og optimere sit forbrug, så det både giver mening for pengepung og for klimaet. På grund af krigen i Ukraine forventer Landbrug & Fødevarer yderligere prisstigninger på fødevarer, så incitamentet til at spare og nedbringe madspildet bliver kun større i den kommende tid.

Mindre madspild betyder flere penge og mere luft i husholdningsbudgettet – og mindre madspild er faktisk også det nemmeste personlige bidrag i klimakampen.

frugt grøntsager
Madspild fylder mere i danskernes bevidsthed …  (Foto: Unsplash)

Hvordan har kampen mod madspild udviklet sig gennem årene?

Der er sket en kæmpe udvikling på de seneste 14 år!

Kampen mod Madspild 1.0 var hele opstart i årene 2008 – 2013. Der skulle danskerne vænne sig til begrebet ‘madspild’. Kampen mod Madspild 2.0 var fokus på økologi i årene 2014 – 2017. Kantiner og storkøkkener skulle mindske madspild for at få råd til økologi – og det gjorde de fremragende. Kampen mod Madspild 3.0 var fokus på klima i årene 2018 – 2019. #Klimastrejker, #Klimatosser, #Klimavalg og masser af klimaforskrækkede strejkende teenagere.

Og nu er kampen mod Madspild 4.0 i fuld gang. Lige nu er kampen mod madspild gået fra nice to have til need to have. Når en børnefamilie skal bruge cirka 35.000 kroner om året på stigende priser, er kampen mod madspild blevet aktuelt og brandvarmt.

Heldigvis kan en børnefamilie i gennemsnit spare cirka 280 kroner om måneden ved at følge Fødevarestyrelsens officielle Kostråd og halvere madspildet derhjemme, siger nye tal fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. På et år bliver det til 3.360 kroner – så der er en lille plaster på såret.

selina juul
Stop Spild Af Mad var medarrangør på flere paneldebatter på Folkemødet 2022, bl.a. en paneldebat med Stop Spild Af Mad og World Food Programme (WFP) med deltagelse af Fødevareminister Rasmus Prehn.  (Foto: World Food Programme)

Hvordan har Ruslands invasion af Ukraine påvirket den globale fødevareforsyning?

En ulykke kommer sjælden alene. Lige efter COVID-19’s tilbagegang i Danmark i februar har krigsforbryderen Vladimir Putin invaderet den fredelige naboland Ukraine.

Alt imens er fødevare-, forbrugs- og energipriser røget i vejret. Derudover skal vi huske på at Ukraine og Rusland er begge store eksportører af nogle af verdens mest basale fødevarer, der tilsammen tegner sig for omkring 29 % af den globale eksport af hvede, 19 % af verdens majsforsyninger og 80 % af verdens eksport af solsikkeolie, skriver Effektivt Landbrug.

Men Rusland eksporterer også næringsstoffer til afgrøder samt naturgas, hvilket er afgørende for fremstilling af kvælstofbaseret gødning. Ifølge den norske gødningsproducent Yara International kommer 25 % af den europæiske forskning af nøglenæringsstofferne nitrogen, potaske og fosfat fra Rusland. Med andre ord har invasion af Ukraine bidraget til, at den globale fødevareforsyning er i dén grad truet.

Læg dertil de eskalerende klimaforandringer. Se for eksempel de vilde varmerekorder, som har ramt Europa her i sommeren. Det vil også påvirke landbruget – og vi går usikre tider i møde.

Hvordan går det med Stop Spild Af Mad bevægelsen og Jeres arbejde?

På trods af de urolige tider, går det faktisk rigtigt godt. På grund af Coronavirus (COVID-19) pandemien rejser jeg p.t. ikke længere til udlandet. Sidste gang jeg var afsted i udlandet, var dengang jeg skulle tale i Vatikanet i 2019 – og lige siden var jeg hjemme. Det er faktisk både godt for CO2-regnskabet og for vores organisations arbejde, som har i dag primært fokus på Danmark. Udenlandske møder og konferencer kan man jo klare på Teams og Zoom.

Udover vores store projekt om den landsdækkende portal til modtagelse og donation af overskudsmad, GratisMad.dk, har vores forening god gang i rigtigt mange erhvervspartnerskaber om blandt at redde ukurante fødevarer. Flere og flere af landets største fødevareproducenter etablerer samarbejde med Stop Spild Af Mad – og det går rigtigt stærkt.

Ukurante grøntsager fra Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn, andensorterings økologiske minigulerødder fra Danmarks største rodfrugtsproducent Danroots, ukurante madspildsoste fra Them Andelsmejeri, økologisk Mou-gulerodssuppe på skæve økologiske gulerødder i samarbejde med Mou og Danroots, ukurante forårsruller fra Daloon, Carletti P-tærte skæve overskudsstykker med mere samt ‘Årets Ævlerov’ most fra Orskov Foods er blandt de mange frasorterede fødevarer, som i dag fås i både REMA 1000 – men også i Salling Group og Coops butikker med vores patenterede Stop Spild Af Mad logo på – et samarbejde, som også støtter foreningen Stop Spild Af Mad’s arbejde.

ørskov æble
Mange, mange æbler er reddet … (Foto: Ørskov Mosteri)

Flere hundrede tons af ukurante fødevarer bliver i dag solgt til danskerne i stedet for at havne i skraldespanden. Det er jo ren win-win situation. Og ‘grimme’ grøntsager har i dén grad brug for kærlighed!

Vores forening har også et flerårigt strategisk samarbejde med prisvindende aktører som Jespers Torvekøkken og Comwell Hotels.

Vi kan med stolthed sige, at hele to af Stop Spild Af Mad’s erhvervspartnere har modtaget en Sustainable Brand Index Award flere år i træk – blandt andet for deres arbejde med madspild: henholdsvis Comwell Hotels som Danmarks mest bæredygtige hotelkæde og REMA 1000 Danmark som bæredygtige brand. Det er da lidt blæret.

Hvordan har Ruslands invasion af Ukraine påvirket dig personligt, da du er født i Moskva?

Jeg kan ikke løbe fra, hvor jeg er født. Jeg immigrerede til Danmark i 1993 som 13-årig, så det er altså snart 30 år siden, jeg har forladt Rusland.

Jeg lærte dengang det danske sprog på stort set to år og var meget hurtig til at få danske venner og komme ind i en dansk skole og få danske værdier – og jeg havde et meget stærkt ønske om at blive dansker, at blive assimileret og blive en del at dette fantastiske demokratiske land.

Efter min farmor døde for snart 30 år siden, var det eneste gode ved Rusland gået bort. Jeg har ikke haft kontakt med resten af familien i snart 30 år og kommer heller ikke til det – jeg ønsker ikke at pleje omgang med folk, som er indoktrineret i sovjetisk eller Putins styre og propaganda. Min farmor var meget intelligent, borgerlig, dannet, akademisk, en videnskabsmand og en historiker – og har skrevet adskillige bøger om antik historie. Allerede dengang jeg var barn, åbnede hun mine øjne op for hele bedraget med kommunistisk og sovjetisk propaganda og styre – og hvordan tingene i virkeligheden hang sammen. Jeg har heller ikke været i Rusland, siden jeg flyttede derfra i 1993.

Jeg er i dag 100% dansker – og dansker med et stort D. Jeg er dansk statsborger, jeg taler ikke længere russisk og jeg taler, tænker og drømmer på dansk. I 2014 har Berlinske kåret mig til Årets Dansker – og i 2020 har et af verdens største magasiner, Reader’s Digest, kåret mig til Årets Europæer for mit arbejde med Stop Spild Af Mad – og det er altså ret langt væk fra Rusland, må man da sige.

Dagen efter Berlinske kårede mig til Årets Dansker, ringede den russiske ambassade i Danmark til mig for at invitere mig til et møde med Ambassadøren. Jeg takkede pænt nej. Flere gange, også længe før Putin annekterede Krim, fik jeg invitationer om at tale om madspild på kæmpestore kongresser i Moskva og Sankt Petersborg til skyhøje honorarer. Mit svar var altid: nej tak. Da jeg hver-ken har søskende eller børn, var det ret nemt for mig at kappe alle forbindelser til Rusland.

selina juul
Stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul blev blandt flere andre kvinder udvalgt som ‘Women of the Year’ 2022 sammen med 63 andre udvalgte kvinder, der har betydet og gjort noget særligt indenfor forskning eller i sociale og samfundsmæssige sammenhænge. (Foto: Lene Tanggaard Pedersen)

Vladimir Putin er en krigsforbryder, punktum. Putin har invaderet den demokratiske, selvstændige og fredelige naboland, Ukraine. Russere har ellers haft rigelig mulighed i hele 22 år til at fjerne denne diktator væk fra magten, men nu er det altså gået så galt, at er der krig i Europa – og Europa er endda måske truet af atomkrig.

Jeg tror at Putins store drøm, udover at destabilisere Vesten, er at genskabe U.S.S.R. og derudover skabe en såkaldt ‘Eurasian Union’, som er et modsvar til NATO og EU. Jeg boede jo selv i Moskva dengang U.S.S.R. kollapsede – og det var et kæmpe prestigetab for det russiske styre. Jeg tror også, at mange ældre russere støtter Putins krig og synes at Putin er en ‘stærk mand’, som kan ‘genskabe Moder Rusland’.

Læg mærke til at Putin kalder det for en ‘militær operation’ – og ikke en krig. Fordi en krig kan man enten vinde eller tabe. En “militær operation” kan man ikke tabe – men stoppe. Når Putin engang taber krigen i Ukraine – og det gør han – vil han stoppe sin ‘militær operation’, for så har Putin ikke tabt ansigt overfor sine støttere. Tjah, stol ikke på hvad russerne siger, indtil Kreml begynder at benægte det – så er det sikkert sandt.

Det er frygtelig synd for alle de russere i Rusland, som ikke støtter Putins krig, for det er jo ikke deres skyld. På grund af Vestens sanktioner vil Rusland med årene ende som et fattigt og udskammet uland – og der vil gå rigtigt mange årtier, før den civiliserede verden i Vesten vil overhovedet have noget med Rusland at gøre. Og tænk, at det alt sammen er på grund af en mands værk, nemlig Putins.

putin krig ukraine demonstration
Selina fortæller ærligt om sin holdning til Putin og krigen i Ukraine … (Foto: Pexels)

Hvordan går det med alle dine egne projekter?

Siden gang jeg gav sommerinterview til MY DAILY SPACE for et år siden, havde jeg luftet, at jeg var i gang med et stort projekt. Det projekt er faktisk blevet til flere – men jeg kan stadig ikke afsløre noget endnu.

Jeg arbejder altid med flerårige, langsigtede perspektiver og horisonter, så forberedelserne har taget flere år. Og det bliver stort, når projekterne bliver en-gang lanceret, men I må have lidt tålmodighed endnu.

På grund af Coronavirus (COVID-19) har jeg generelt meget større fokus på at være derhjemme og har fokus på Danmark. Men blot fordi danskerne er færdige med COVID-19 er COVID-19 ikke færdig med danskerne, så jeg tror at vi kigger ind i nye mutationer og udfordringer senere på året og i de kommende år.

Sidste gang vi talte sammen, i sommeren 2021, fik jeg jo ret. COVID-19 blussede nemlig op igen dengang – og der var endnu en nedlukning i 2021. Og nu har vi en ny bølge på vej i hele Europa og nye og meget smitsomme varianter, BA.4 og BA.5 – og senest BA.2.75. Vi skal ikke undervurdere COVID-19. Den er kommet for at blive – og vi skal lære at leve med den. Og hvem med, måske vil klimaforandringer forårsage flere zoonoser i fremtiden. Jeg tror ikke, at COVID-19 er den sidste globale zoonose, vi kommer til at opleve.

Selina Juul tror, at vi kigger ind i nye mutationer og udfordringer senere på året og i de kommende år. (Foto: Pexels)

Priserne stiger – han du nogle konkrete rå til at undgå madspild og til at spare penge?

Ja, det kan du tro!

Først og fremmest: planlægning, planlægning, planlægning! Lav en madplan, køb efter madplan og følg din madplan. Madplan vil sørge for, at du vil undgå impulsindkøb, og vil i sidste ende spare mange penge.

Dernæst, at gå efter datovarer er altid en god idé. Flere butikker har afdelinger med datovarer til nedsatte priser – og der kan man altså spare mange penge. Man kan også bruge apps, som for eksempel YourLocal, RedMaden og ZoneOffer til at få adgang til lokal, billig mad.

Og så skal du lære at elske dine madrester. Vi bor i en ny tid, hvor man ikke har råd til at smide mad ud. Har du et fyldt køleskab eller fryser, spis den op først. Rester kan snildt blive til tapas, omelet eller komme på en pizza eller i en tærte. Husk at anrette resterne delikat og lækkert, så de også er nemmere at spise.

Hav styr på madens holdbarhed. Mange madvarer kan holde sig meget længe-re, end nu tror. Jeg kan anbefale Stop Spild Af Mad’s, Landbrug & Fødevarers og Forbrugerrådet Tænk’s gratis app ‘For Resten’, som flere hundrede tusind danskere allerede har downloadet. Med ‘For Resten’ app kan du både få inspi-ration til holdbarhed, til at udnytte sine rester, til at lave tøm-køleskabet-retter og meget mere.

grøntsager
Kampen mod madspild er mere aktuel end nogensinde før – hvad gør du … (Foto: Pexels)

Til sidst et par tips: Hold orden. I dit køleskab, din fryser og i dine køkkenskabe. Brug dét du har i forvejen og få styr på, hvad du skal bruge først. Der gemmer sig skatte ude i dit køkken – du skal blot finde og bruge dem. Og så sparer du tid og penge – what’s not like.

Velbekomme – og fortsat rigtig god sommer!

Faktaboks:

Siden sidste store interview med MY DAILY SPACE havde Selina Juul og Stop Spild Af Mad det rigtigt travlt. Blandt andet har Stop Spild Af Mad og Selina Juul:

• Lanceret den landsdækkende gratis portal til modtagelse og donation af overskudsmad, GratisMad.dk med indvielse af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn.

• Været på Madens Folkemøde 2021 til overrækkelsen af madspildsprisen ‘Stræberen’ 2021 ved H.K.H. Prinsesse Marie.

selina juul
H.K.H. Prinsesse Maries besøg på Madens Folkemøde 2021, herunder prisoverrækkelse af ‘Stræberen’ …
(Foto: Keld Navntoft)

• Deltog i National Madspildsdag 2021 med overværelse af H.K.H. Prinsesse Marie.

• Afviklede Annual International Stop Wasting Food Dinner 2021 ambassade-middag mod madspild sammen med Den Franske Ambassade – med H.K.H. Prinsesse Marie som æresgæst.

• Den tidligere prismodtager af Nordisk Råds Natur- og miljøpris og stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul uddelte 2021 Miljøpris til en ny modtager til Nordisk Råds prisuddeling Skuespilhuset i København – Deres Kongelige Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary deltog begge i arrangementet og H.K.H. Kronprinsesse Mary uddelte Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris. De øvrige priser blev uddelt af James Bond skuespiller David Dencik, komponist Phillip Faber samt Regeringschefen for Færøerne Bárður á Steig Nielsen. Nordisk Råds prisuddeling og gallashow TV-var transmitteret direkte til alle nordiske public service TV-kanaler og nåede ud til over 20 millioner TV seere i hele Norden.

selina juul
(Foto: DR)

• Medvirkede i DR-dokumentarserie ‘Prinsesse Maries kamp mod madspild’, som blev vist over to afsnit på Danmarks Radio.

• Stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul blev blandt flere andre kvinder udvalgt som ‘Women of the Year’ 2022 sammen med 63 andre udvalgte kvinder, der har betydet og gjort noget særligt indenfor forskning eller i sociale og samfundsmæssige sammenhænge.

• Var medarrangør på flere paneldebatter på Folkemødet 2022, blandt andet en paneldebat med Stop Spild Af Mad og World Food Programme (WFP) med deltagelse af Fødevareminister Rasmus Prehn.

• Medvirker i stor udstilling ‘2030 NOW’ om FN’s Verdensmål (og er også med i bogen af samme navn) på henholdsvis Kongens Nytorv i København, Bispetorvet i Aarhus, Nørre Havnegade i Sønderborg og Musikkens Plads i Aalborg i hele 2022.

• Blev inviteret af Den Franske Ambassade til Bastilledagen 2022.

selina juul
(Foto: Hasse Ferrold)

• Selina Juul og Stop Spild Af Mad har i dag over 120.000 følgere på samlede sociale medier.

 

Læs også:

 

Opskrift på ‘tøm-køleskabet-tærte’

 

tærte tøm køleskabet-tærte stop madspild (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·