Læs også:

Close
bil bilferie

SOMMERNEWS: Hver anden er i tvivl om forsikring af udlejningsbil

Nyheder  | 

Hver anden er i tvivl om forsikring af udlejningsbil · Mistrivsel blandt unge er steget · 20-årig dømt for færdselsdrab på Borups Allé · Elefanten N’Yoka er aflivet · To sigtet for droneflyvning · Dagens billede: Boris Johnson trækker sig · Fredagsfjol: Der er bud efter ekstra store 🍌· Sommerpostkort: En tur i Tivoli 🎸

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver anden er i tvivl om forsikring af udlejningsbil

Analyse viser, at hver anden er i tvivl om, hvordan udlejningsbilen forsikret … Biludlejning kan være kompliceret, og hver anden dansker, der har lejet bil i udlandet, er i tvivl om, hvordan rejseforsikringen dækker lejebilen. Det kan resultere i dyre, unødvendige dobbeltdækninger. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

En rejse til sydens sol, og en bil til at sikre maksimal fleksibilitet på ferien. Sådan ser planen ud for mange danskere denne sommer. Dog gælder det desværre også, at rigtig mange af dem, der benytter sig af biludlejning på sommerferien, er i tvivl om, hvordan de egentlig er forsikret, når de kører rundt i en lejebil.

I en ny undersøgelse svarer hver anden af dem, der har lejet bil inden for de seneste fem år, eller planlægger at gøre det denne sommer, at de ikke ved, hvordan deres forsikring dækker, når de lejer en bil i udlandet. Og det kan nemt resultere i, at man betaler i dyre domme for forsikringer, man slet ikke behøver, forklarer chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring, Louise Hertzum Andersen.

– Uanset om man har årsrejseforsikring eller har købt forsikring til den specifikke rejse, så er det en rigtig god ide at sætte sig ind i betingelserne, så man har helt styr på, hvordan man er dækket, hvis man skal leje bil. Det kan nemlig være kompliceret, hvis man skal hente bilen på destinationen og samtidig skal finde ud af, om man allerede har nogle dækninger med hjemmefra, forklarer Louise Hertzum Andersen.

Har man stået i udlejningsskranken er der også ganske stor chance for, at man har oplevet at blive tilbudt ekstra forsikringsprodukter, der eksempelvis sænker ens selvrisiko, hvis der skulle ske noget med lejebilen. Netop dette har mere end hver anden billejer inden for de seneste fem år oplevet.

– Mange udlejningsselskaber er ivrige efter at sælge ekstraydelser til biludlejning, og det er selvfølgelig helt fint. Der er dog ingen grund til at være dobbeltforsikret, så der er masser af penge at spare, hvis man har styr på, hvordan man er dækket af ens egen rejseforsikring, slutter Louise Hertzum Andersen.

Er man i tvivl om, hvordan man er dækket når man lejer bil i udlandet, kan man altid henvende sig til sit forsikringsselskab for råd og vejledning, og dermed potentielt også spare en del kroner på rejsebudgettet.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring i maj og juni 2022 blandt 1.528 repræsentativt udvalgte danskere.

bil bilferie
Hver anden er i tvivl om forsikring af udlejningsbil … (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du huske på en kør-selv-ferie

Mistrivsel blandt unge er steget

I 2009 var Aqua d’Or afsender af en skønhedskonkurrence på TV3; Aqua d’Or Natural Beauty Contest. I modsætning til traditionelle skønheds- og modelkonkurrencers topmodel idealer havde konkurrencen både fokus på deltagernes indre og ydre skønhed, og jagten gik ind for at finde miss Aquad’Orable – den smukkeste, naturlige skønhed i Danmark, blandt piger i alle aldre og alle størrelser. Aqua d’Or var på denne måde på forkant med tiden ved at bryde med 00’ernes gængse og snævre skønhedsideal.

Nu ønsker Aqua d’Or, nu 13 år senere, at bidrage til at gøre op med det enorme fokus, der er på udseendet og i stedet bringe det indre i spil. Og emnet er mere aktuelt end nogensinde før, da vi lever i en tid, hvor brugen af de sociale medier er eksploderet, og vi konstant konfronteres med uopnåelige standarder for det ydre – som ofte præsenteres korrigeret med filtre og apps. Sammen med Ibi Støving, som var vært på Aqua d’Or Natural Beauty Contest dengang, har ’Aquad’Orable’ genopfundet begrebet i en ny og tidssvarende version med fokus på (mis)trivselsesdebat og ved at sætte fokus på den naturlige ‘skønhed’ som vi alle besidder, uanset om man er høj, lav, tyk, tynd, brun eller bleg.

I dag skal man leve op til og forholde sig til, alt imens man stadig er under udvikling og ved at finde ud af, hvem man egentlig er. Derfor slår Aqua d’Or et slag for, at det ydre er sekundært, og at trivsel, sundhed og skønhed kommer
indefra. Unge mennesker skal turde være sig selv, stå ved det, og ikke tænke på, hvad andre tænker – dét er Aquad’Orable.

Den seneste nationale sundhedsprofil* viser, at den mentale sundhed i befolkningen er dalende gennem de seneste fire år. Andelen, der scorer lavt på skalaen over mental sundhed, er markant højest hos de 16-24-årige kvinder, og herefter følger de 25-34 årige kvinder, 16-24 årige mænd og 25-34 årige mænd. Hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand mellem 16-24 år rapporterer dårligt mentalt helbred, og over halvdelen (52 pct.) af de unge kvinder oplever at være stressede.

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen blev gennemført i foråret 2021 og skal derfor ses i lyset af, at rammerne for vores liv blev ændret grundet restriktioner og tiltag i forbindelse med covid-19-pandemien. Dog viser undersøgelsen klart, at det går den forkerte vej med unges mentale sundhed og trivsel, og tallene giver anledning til et seriøst wakeupcall.

* Mere end 180.000 danskere har i 2021 svaret på en række spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel i undersøgelsen ”Hvordan har du det?, udført af alle fem regioner, Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen, på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundhedsministeriet samt Finansministeriet.

ibi aqua d'or
Mistrivsel blandt unge er steget – det italesætter Aqua d’Or i ny kampagne … (Foto: PR)

Læs også: Psykolog forklarer hvorfor unge er ensomme

20-årig dømt for færdselsdrab på Borups Allé

En 21-årig mand blev påkørt og dræbt, da flere biler kørte om kap på Borups Allé den 20. juni 2021. Føreren af den bil, der ramte den 21-årige, blev i dag kendt skyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder og idømt ubetinget fængsel i 3 år og 9 måneder.

En 20-årig mand blev torsdag  i Retten på Frederiksberg dømt i en sag om et trafikdrab, der fandt sted natten til den 20. juni sidste år.

Retten kendte manden skyldig i tiltalen om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, og straffen blev udmålt til ubetinget fængsel i 3 år og 9 måneder. Den dømte blev ikke idømt udvisning, men tildelt en advarsel. Samtidig blev han frakendt førerretten i 5 år og derudover skal retten på et senere tidspunkt tage stilling til, om mandens bil skal konfiskeres.

Trafikdrabet skete i krydset Borups Allé-Mågevej, hvor den 21-årige fodgænger blev påkørt og døde på stedet. Det er anslået, at bilen ved påkørslen kørte cirka 100 km/t, hvor man må køre 60 km/t. Retten har samtidig fundet det bevist, at bilisten forud for påkørslen kørte om kap med andre biler, og hastighederne nåede undervejs op på mindst 126 km/t på steder, hvor grænsen var 70 km/t.

– Det er en tragisk sag, hvor en ung mand har mistet livet, fordi andre har opført sig helt uansvarligt i trafikken. Jeg er tilfreds med, at retten er enig i, at det var uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, og det afspejles også i den dom, som er afsagt, siger anklager Mie Mahler fra Københavns Politi.

Den nu dømte blev anholdt umiddelbart efter påkørslen og har siddet varetægtsfængslet, siden han blev fremstillet i grundlovsforhør den 20. juni. Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til ankespørgsmålet.

retten court (Foto: Unsplash)
Ung mand dømt for trafikdrab … (Foto: Unplash)

Læs også: Ung mand dømt for trafikdrab på Amager

Elefanten N’Yoka er aflivet

Elefanten N’Yoka blev torsdag morgen aflivet i Knuthenborg Safaripark. N’Yoka var en afrikansk elefant, der kom til parken i 2021 fra Borås Djurpark i Sverige. N’Yoka var en ældre elefant, der blev 44 år.

N’Yoka har igennem et stykke tid været sygdomsramt og var torsdag morgen meget dårlig. Beslutningen om aflivningen blev truffet i samarbejde med Borås Djurparks dyrlæge, Therese Hård, som også var til stede.

De involverede medarbejdere fra Knuthenborg Safaripark og Borås Djurpark er meget påvirkede.

Sygdomsårsagen er ikke kendt, men elefanten vil nu blive obduceret. Når der er yderligere information om sygdomsårsagen, vil dette blive meldt ud.

De pensionerede cirkuselefanter i Knuthenborg Safaripark har det alle godt og fortsætter deres daglige liv på elefantsletten.

elefant

N’Yoka er aflivet … (Foto: Henrik Clausen)

To sigtet for droneflyvning

Syd- og Sønderjyllands Politi sigtede sidste lørdag aften to mænd for at overtræde bekendtgørelsen om droneflyvning.

Ved 21.30-tiden anmeldte en kvinde i Haderslev, at hun havde set en drone flyve over sin adresse. Patruljen sigtede en beboer i nærheden, der erkendte, at han havde stået på sin altan og fløjet med drone over området. Han blev sigtet for at flyve i bymæssig bebyggelse og fik beslaglagt sin drone. Den sigtede fortalte, at han ikke havde dronecertifikat og ikke kendte reglerne for droneflyvning.

Knap en halv time senere fik politiet endnu en anmeldelse om ulovlig droneflyvning. Denne gang var det en drone, der fløj for tæt på Flyvestation Skrydstrup. Droneføreren forklarede, at han ikke kendte til reglen om en sikkerhedszone på otte kilometer omkring militære flyvepladser. Også han blev sigtet for overtrædelse af dronebekendtgørelsen.

Regler for droneflyvning:

Krav til afstand
* Din drone skal hele tiden være inden for synsvidde, når den er i luften, uanset tidspunkt på døgnet. Ønsker du at flyve uden for synsvidde, falder din operation ind under en specifik kategori, og du skal have særlig tilladelse af Trafikstyrelsen.
* Vær opmærksom på, at der er en række krav til afstand, når din drone er i luften:
– Din drone må ikke være tættere på end fem kilometer fra en civil lufthavn, otte kilometer fra en militær flyveplads og to kilometer fra en lægehelikopterflyveplads.
– Hvis du har et kompetencecertifikat, må din drone være to kilometer fra en civil lufthavn eller militær flyveplads, såfremt flyvningen ikke foretages højere end 40 meter over start/landingsbanens højde.
-Hvis du har et kompetencecertifikat, må din drone være en kilometer fra en lægehelikopterplads, såfremt flyvningen ikke foretages højere end 50 meter over lægehelikopterflyvepladsens højde.
– Du skal holde mindst 150 meters afstand fra fx politiets ejendomme og 300 meters afstand fra fx militære områder.
– Du skal holde mindst 150 meters afstand til skadesteder eller gerningssteder, hvor politi og redningsberedskab arbejder.
– Du skal holde mindst 15 meters vandret afstand til jernbaner og bybaner. Ønsker du at flyve tættere på, skal du have tilladelse fra den ansvarlige infrastrukturforvalter på strækningen, for eksempel BaneDanmark.

Krav vedrørende veje og private områder med mere:
* Du må ikke flyve over offentlige veje, hvor fartgrænsen er over 70 km/t, med mindre du har en tilladelse fra den ansvarlige infrastrukturforvalter på strækningen, for eksempel en kommune eller Vejdirektoratet.
* Du skal have særlig tilladelse fra Trafikstyrelsen for at flyve i naturfølsomme områder.
* Du må ikke overflyve private områder, for eksempel boliger og ejendomme, der er omkranset af hegn, hæk, mur eller lignende, uden ejernes eller beboernes tilladelse.
* Du skal desuden holde mindst 2,5 meters afstand til øvrige boliger og ejendomme – eller have tilladelse fra ejer.
* Det er ikke tilladt at overflyve forsamlinger af mennesker, for eksempel gæster ved en koncert, tilskuere til en fodboldkamp m.m. Afstandskrav til mennesker afhænger af vægten på din drone.
* Du skal tage et dronekompetencecertifikat på droneregler.dk, hvis du vil flyve med droner på over 250 gram. Har du allerede et ældre udstedt dronebevis 1a, 1b eller 2, behøver du ikke tage et dronekompetencecertifikat.
* Det er ikke længere et krav, at du skal anmelde flyvninger i byerne til politiet. Din drone skal heller ikke være registeret, men som operatør skal du være registreret. Det gør du ved at sætte dit CVR-nummer på dronen. Har du ikke et CVR-nummer, skal du sætte dit dronekompetencecertifikat-nummer på dronen.
* Den maksimale flyvehøjde er 120 meter. Ønsker du at flyve højere, falder din operation ind under en specifik kategori, og du skal have særlig tilladelse af Trafikstyrelsen.
* Flyvning med en drone på over 250 gram skal være dækket af en gyldig ansvarsforsikring.

Få mere at vide på Trafikstyrelsens hjemmeside www.droneregler.dk

drone
To sigtet for droneflyvning … (Foto: Pexels)

Læs også: Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

Dagens billede: Boris Johnson trækker sig

Fredagsfjol: Der er bud efter ekstra store 🍌

Sommerpostkort: En tur i Tivoli 🎸

· Mere fra samme kategori ·