
SOMMERNEWS: Historisk lavt optag vækker bekymring hos dansk erhvervsliv
Historisk lavt optag vækker bekymring hos dansk erhvervsliv · Stop for unødig afbrænding af naturgas på Nordsøen · 19-årig fængslet for vanvidskørsel · Sommerhussalget overrasker positivt i maj · 23-årig mand begæres varetægtsfængslet i drabssag fra Djursland · Dagens billede: En dårlig prognose · Fredagsfjol: Bjørnesjov 🐻 · Sommerpostkort: På besøg i Tivoli Friheden 🌸
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Historisk lavt optag vækker bekymring hos dansk erhvervsliv
Efter to år med historisk høje optag, er optaget på de videregående uddannelser nu faldet så meget, at vi er tilbage til samme niveau som i 2012. En udvikling, der får advarselslamperne til at blinke i dansk erhvervsliv.
I år er 60.034 personer blevet tilbudt optagelse på en videregående uddannelse, hvilket er et fald på 11 pct. i forhold til sidste år, hvor det samlede optag lå på 67.425. Vi skal helt tilbage til 2012, for at finde så lave optagelsestal. Det er det største længe fald længe.
– Et fald i det her omfang er større end forventet og det er bekymrende, fordi vores virksomheder har hårdt brug for veluddannede unge. Vi er en af verdens mest konkurrencedygtige nationer, og skal vi holde den position, skal vores virksomheder bruge flere dygtige og veluddannede medarbejdere. Det kan blive en udfordring, hvis ikke vi får optaget til at stige igen i de kommende år, siger underdirektør i DI, Mikkel Haarder.
Et fald var forventet efter to år med rekordhøje optagelsestal grundet corona-situationen samt lukningen af mange engelsksprogede erhvervsakademiuddannelser, men faldet på både STEM-uddannelserne (uddannelser inden for Science, Technology, Engineering and Science) og velfærdsuddannelserne giver alligevel anledning til rynker i panden hos Dansk Industri.
– Det danske samfund skal jo have såvel en velfungerende privat som offentlig sektor for at kunne fungere og opretholde konkurrenceevnen. Det kræver tilstrækkeligt med veluddannede medarbejdere, og det store fald i optagelsestallet giver bekymringer begge steder. Vi skal både have flere dygtige ingeniører og IT-uddannede til virksomhederne, og vi har brug for dygtige fagprofessionelle som fx lærere og sygeplejersker i den offentlige sektor, siger Mikkel Haarder.
Faldende optag på STEM-uddannelserne er dårligt nyt … I år bliver 440 færre studerende optaget på diplom- og civilingeniøruddannelserne sammenlignet med sidste år, hvilket er et fald på 7 procent. Samlet er optaget på de STEM-uddannelserne faldet med 10 procent sammenlignet med 2021. Et optag, der langt fra afspejler det aktuelle og fremtidige behov, ifølge Dansk Industri.
– Vi skal have vendt udviklingen med det faldende optag, særligt på STEM. Det er klart, at en stor del af faldet skyldes lukningen af mange engelsksprogede STEM-uddannelser, men det ændrer ikke på, at virksomhederne stadig har brug for flere unge med stærke tekniske og digitale kompetencer.
– Jeg synes, at det her viser at det var en dårlig idé at lukke mange af de engelsksprogede uddannelser, som tiltrak mange udlændinge. Virksomhederne har brug for at vi klæder de unge på med kompetencer, der kan bidrage til den grønne omstilling og den digitale udvikling, slutter Mikkel Haarder.

Læs også: Livets svære beslutninger – hvad vil du selv
Stop for unødig afbrænding af naturgas på Nordsøen
Det skal være slut med at brænde gas af på boreplatforme i Nordsøen, medmindre det er helt nødvendigt. Regeringen vil indføre et forbud mod rutine-afbrænding af gas for at mindske unødig udledning af metan.
Fremadrettet vil der ikke være tvivl om, at rutine-afbrænding af gas – også kaldet rutine-flaring – er forbudt i Danmark. I dag skal olie- og gasselskaber sikre, at efterforskning og indvinding af olie og gas skal finde sted på en forsvarlig og hensigtsmæssig måde, således at spild af råstoffer undgås. Dette præciseres nu, så det bliver tydeligt, at rutine-flaring ikke er tilladt.
– Klimakrisen kræver handling på alle fronter, og vi har som nogle af de første i verden sat en slutdato på udvinding af olie og gas. Men vi skal også sikre, at produktionen foregår så effektivt som mulig, mens den stadig foregår, og derfor kommer vi med dette forbud mod rutine-afbrænding af gas, udtaler klimaminister Dan Jørgensen.
Flaring vil fortsat være tilladt i helt særlige tilfælde for at opretholde sikkerheden på platformene, eller hvor andre driftsmæssige forhold nødvendiggør afbrænding i en kort periode. Det kan for eksempel være for at undgå for højt tryk i et anlæg på en platform, som kan føre til brud på rør og tanke og dermed et eventuelt ukontrolleret gasudslip, der i værste tilfælde kan antændes og eksplodere.
Danmark har allerede tilsluttet sig Verdensbankens Zero Flaring by 2030-initiativ og går nu også med i et nyt initiativ kaldet ‘Global Methane Pledge Energy Pathway’ med USA og EU i spidsen. Formålet er at accelerere stop af rutine-flaring globalt og reducere metan-udledninger fra olie- og gassektoren generelt. Danmark er sammen med Norge allerede blandt de lande, som udleder mindst metan i forbindelse med olie- og gasproduktion.
EU er også på vej med et forbud mod rutine-flaring, og de danske regler bliver i nødvendigt omfang tilpasset den kommende forordning, når den er forhandlet på plads.
Fakta:
• Et forbud mod rutine-flaring skal træde i kraft den 1. juli 2023
• Lovforslaget fremsættes i næste lovsamling
• Siden 2006 er udledninger fra flaring generelt halveret på danske platforme
• I naturgas er der metan, som er meget skadelig for klimaet
• I 2050 er det helt slut med udvinding af olie- og gas i Nordsøen

Læs også: Vi skal turde satse stort på den grønne omstilling
19-årig fængslet for vanvidskørsel
En patruljebil ville i går klokken 8.17 bringe en bil til standsning og kontrol på Chr. Richardts vej i Vordingborg, men føreren, en 19-årig lokal mand stak i stedet af og under den efterfølgende eftersættelse var hans kørsel så farlig og uforsvarlig at han forvoldt fare for liv eller førlighed – foruden ni yderligere sigtelser.
Der var undervejs flere overskridelser af hastighedsgrænserne. Undervejs – på Skånningevej i Stensved – måtte en cyklist køre af vejen for ikke at blive ramt. Eftersættelsen sluttede på Birkebakken i Stensved, da den 19-årige forulykkede i en forhave.
Manden var ikke kommet til skade ved ulykken og en narkometertest viste at han var påvirket af kokain. Samtidig havde han ikke noget kørekort. Mandens bil blev beslaglagt med henblik på konfiskation, jævnfør reglerne om vanvidskørsel og blev ved grundlovsforhøret varetægtsfængslet i 14 dage.

Læs også: Idømt fængsel og udvisning for vanvidskørsel og vold
Sommerhusmarkedet overrasker positivt i maj
Salget af fritidshuse er gået mest frem, netop som mange havde dømt det ude. Salget af sommerhuse er det, der overrasker mest i Boligsidens tal for boligsalget i maj.
Der er solgt 1.034 sommerhuse i maj, hvilket er det højeste månedsresultat indtil videre i 2022 – en fremgang i forhold til april på 26 %, konstaterer ejendomsmæglerkæden Home.
– Lige som man måske gik og troede, at sommerhussalget var på vej i vinterdvale efter de seneste to års vilde salgstal, så er er igen mere gang i sommerhusmarkedet, fortæller boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
Sommerhusene slog også huse og lejligheder på prisstigninger fra april til maj.
– Det er slet ikke en efterspørgsel på samme niveau som under Corona, men et flot salg, der er på niveau med årene inden, og det understreger, at danskerne fortsat har lyst til et sommerhus, siger Homes markedsanalytiker.
– Køberne er ikke slået ud af de højere renter og priser, når vi ser på handlerne i maj. Køberne har samtidig fået flere huse at vælge imellem, fordi flere sommerhusejere sætter til salg. Det giver flere sommerhushandler, uddyber Henrik Hauthorn Jensen.
Han vurderer, at flere familier har fået smag for at holde ferie herhjemme under Corona, og at flere regner med at gøre det i fremtiden.
Salget af huse/rækkehuse og lejligheder har også klaret sig godt i maj, så samlet set er boligsalget gået frem med næsten 1.000 handler fra april til maj – det svarer til cirka 13 % fremgang.
– Boligmarkedet er bestemt ikke gået i stå, men vi skal til at vænne os til et nyt niveau efter Corona – mere som i årene inden og faktisk slet ikke så ringe, lyder det fra Homes analytiker.
– Man kan sige, det næsten er imponerende med den usikkerhed, vi ser for tiden som følge af krigen i Ukraine, men jobmarkedet er fortsat utrolig stærkt, og det hjælper boligmarkedet lige nu, slutter Henrik Hauthorn Jensen.
Faktisk er boligsalget i årets fem første måneder i år højere end i alle årene fra 2015-2019, viser Boligsiden tal.

Læs også: Klumme: Mig og mine to liv
23-årig mand begæres varetægtsfængslet i drabssag fra Djursland
Østjyllands Politi foretog onsdag eftermiddag anholdelse af en 23-årig mand, der i går torsdag blev fremstillet i grundlovsforhør i sagen om drabet på en 40-årig mand fra Djursland.
Det er en uge siden, at Østjyllands Politi sidst havde fat i den 23-årige mand, hvor han blev anholdt sammen med en 37-årig mand. Det var dog i første omgang kun den 37-årige mand, der blev fremstillet i grundlovsforhør, men den seneste uges efterforskning har bestyrket mistankegrundlaget mod den 23-årige mand.
– Vi har arbejdet hårdt med den her sag de seneste par uger. Undervejs i efterforskningen dukker der hele tiden nye spor og nye oplysninger op, og der begynder at tegne sig et klarere billede af, hvad der er sket, og hvem der har været involveret, forklarer chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.
I går resulterede det så i, at politiet kunne foretage anholdelse af den 23-årige mand, der, som den sjette i rækken, blev begæret varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør i Retten i Randers torsdag.
Den 23-årige mand er sigtet for, i forening med de fem øvrige sigtede i sagen, at have medvirket til drabet på den 40-årige mand, der efter politiets opfattelse formentlig er sket torsdag den 14. juli på en adresse i Nimtofte.
Han er desuden sigtet for usømmelig omgang med lig, bortskaffelse af beviser og brandstiftelse ved, også i forening med de øvrige sigtede, blandt andet at have placeret liget af den 40-årige mand i et skovområdet ved Spentrup, hvor det blev fundet torsdag i sidste uge, samt at have sat ild til den dræbtes varebil.
Fire af de øvrige fem sigtede, en kvinde og tre mænd i alderen 26 til 39 år, er tidligere blevet varetægtsfængslet i sagen, mens en 23-årige kvinde blev løsladt af dommeren i et grundlovsforhør tirsdag i sidste uge. Hun er dog fortsat sigtet i sagen.
Selvom politiet nu har sigtet seks personer i sagen, venter der fortsat et stort efterforskningsarbejde forude.
– Vi skal blandt andet have afdækket det præcise hændelsesforløb forud, under og efter drabet, og det skal afklares, hvordan de sigtede hver især har været involveret i sagen. Derfor vil der ved dagens grundlovsforhør igen blive anmodet om dørlukning, så der ikke kommer oplysninger ud i offentligheden, som kan skade vores efterforskning, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.
Østjyllands Politi ønsker på nuværende tidspunktet ikke at komme med yderligere oplysninger om sagen.

Læs også: Lig fundet i drabssag i Djursland