Læs også:

Close
i love you kærlighed hjerte

Gode råd til at komme over et knust hjerte

Mit liv  | 

Du har sikkert prøvet det – et knust hjerte – tårer der flyder, og du aldrig tror, at du skal finde kærligheden igen. Men som man sagde i gamle dage ‘husk der er ikke en spand fuld men et land fuld’ – måske man skulle sige ‘verden fuld’ i dag … Men her får du gode råd til at komme over et knust hjerte

Hvordan helbreder man et knust hjerte, når et forhold slutter. Uha det er en af de både svære og tunge. Og vil vil videre – og dog vi vil jo egentlig gerne tilbage – og ikke være i den der forfærdelige tilstand, hvor man aldrig tror man vil blive forelsket igen eller for den sags skyld kan klare tanken om at have mistet en man elskede og som man aldrig skal være sammen med mere.

Den svære smerte

Smerten ved et afsluttet et forhold er en smerte, som mange mennesker oplever, måske endda mere end én gang i livet. Film og bøger får det altid til at virke så let at vende tilbage til et normalt liv efter et knust hjerte – og ja måske endda en lykkelig slutning, hvor parret alligevel bliver sammen igen, eller man finder en ny kæreste der var endnu sødere og lækrere end den tidligere.

Men desværre sådan er det ikke i det virkelige liv, der løses forholdsproblemer normalt ikke på to timer, som de er på lærredet, og historierne har ikke altid pæne slutninger. Så hvis du forsøger at komme videre efter et endt forhold, så glem alt om floskler, ordsprog og klicheer, for de er højst sandsynligt ikke være nyttige.

Selvom folk måske mener det godt, når de siger: ‘Det er bedre at have elsket og mistet end aldrig at have elsket overhovedet’, giver det dig ikke meget som praktiske råd til at håndtere dine følelser. Måske bare endnu mere lyst til at tude. For ingen kan fortælle dig med sikkerhed, hvor lang tid du har brug for at helbrede, men der er nogle måder, du kan gøre processen med at reparere et knust hjerte til en god mulighed for at lære mere om dine ønsker og behov til fremtidens (ja de kommer) forelskelser.

I sidste ende kan du bruge disse indsigter til at udvikle og styrke din sunde fornuft, og det du oplever vil hjælpe dig med at navigere i fremtidige forhold til andre, såvel som det forhold, du har til dig selv.

love kærlighed
Åhhhh – den kærlighed … (Foto: Pexels)

Måder at reparere et knust hjerte

Det er vigtigt, at du forstår, at efter et brud er OK at give sig selv tid til at sørge over tabet. Du behøver ikke at springe direkte ind i problemløsningstilstand – faktisk kan det gøre processen mere langvarig og vanskelig at gøre det, når du ikke har tilladt dig selv fuldt ud at mærke efter og føle, hvad du sikkert gør – tomhed og tristhed – og ja lade følelserne køre rundt i kroppen.

I de første dage efter så prøv at modstå trangen til at isolere dig selv. Tristhed, skyld, forvirring og andre intense følelser kan være overvældende. Ræk gerne ud til de mennesker, der holder af dig – og tal – og ja håb på de gider lægge øre til de samme historier igen og igen – for det har man brug for. Og ja, man har brug for at komme forstå ændringen i ens liv – og det kan støtte fra din familie og venner  være en afgørende faktor.

Når du er klar til det næste trin, er her nogle do’s and don’ts for at hjælpe dig godt gennem healingsprocessen.

hjertesorg, et knust hjerte, helende hjerte, kærlighed, gør ondt (Foto:Unsplash)
At få knust sit hjerte kan kræve en lang helingsproces …  (Foto:Unsplash)

Lad ikke dine følelser styre

Prøv ikke at se afslutningen på et forhold som en fiasko. Tænk i stedet på det som en mulighed for at lære og vokse. Det er lige meget, om det var dit første forhold, eller om du har haft andre før. Alle, uanset om de er 15 eller 50 år, kan lære sig selv bedre at kende og arbejde på at forbedre deres evner til at være i et forhold.

Du kan have en masse vrede omkring forholdet, inklusive måden det endte på. Du kan endda blive fristet til at ‘udøve hævn’ overfor din eks eller fantasere om at blande sig i eller forstyrre deres liv – inklusive nye forhold. Hvem har ikke været der …

Husk, at det at såre en anden person ikke mindsker din smerte. Faktisk er det mere sandsynligt, at det får dig til at føle dig værre og vil bremse udviklingen af ​​din egen heling. Så husk – lad ikke dine negative følelser og knuste hjerte styre dine handlinger.

Pas godt på dig selv

God egenomsorg er både følelsesmæssig, fysisk og åndelig. Du har dine egne unikke behov som trods hjertekvaler stadig skal opretholdes. Vi kender det – vi mister appetitten og så videre. Men husk at passe på dig selv og lidt tving dig selv til at passe på dig selv. Egenomsorg er gavnlig for næsten alle- og det gælder alt fra en nærende kost, regelmæssig motion, et socialt støttesystem og strategier til at håndtere stress, for at nævne blot nævne nogle få.

Prøv også at være tålmodig, blid, venlig og give dig selv tid og ros. Det kan hjælpe at vide, at smerten ved et brud ikke kun er følelsesmæssig; forskning har nemlig vist, at folk også kan føle fysiske smerter af tab. Ja, nærmest som om hjertet gør ondt og man har svært ved at trække vejret.

Fysiske konsekvenser af følelsesmæssig smerte

Du skal muligvis også arbejde på at genoprette ‘det store billede’-perspektiv. Når du er i et romantisk forhold, kan det være en central del af dit liv, men romantisk kærlighed er ikke den eneste slags, der kan være nærende. Fortsæt med at pleje relationer til venner, familie og dig selv. Disse skal holde resten af livet – det er jo ikke sikkert at den person du elsker skal det.

Hvis du føler skyld eller skam over din rolle i et forhold, der er afsluttet, kan det være svært at være en god ven for dig selv, mens du arbejder dig igennem disse følelser. Husk på, at det at praktisere selvkærlighed over for dig selv gør det mere sandsynligt, at du vil tiltrække den slags energi fra andre.

Ingen kan fortælle dig med nogen grad af sikkerhed, hvor lang tid du har brug for at helbrede, men der er nogle måder, du kan gøre processen med at reparere et knust hjerte til en mulighed for at lære mere om dine ønsker og behov.

I sidste ende kan du bruge disse indsigter til at udvikle og styrke dine sunde mestringsevner – især for fremtiden og næste gang du bliver forelsket. Den styrke du oplever vil hjælpe dig med at navigere i fremtidige forhold til andre, såvel som det forhold, du har til dig selv.

pige trist ked mobil
Har du også prøvet, at følelserne styrer det hele … (Foto: Pexels)

En terapeut er også en mulighed

At gå hos en troværdig, vidende, dygtig og medfølende terapeut kan også være god egenomsorg i perioder med store forandringer i dit liv. Men især i tilfælde hvor man skal håndterer en eller anden form for tab, kan det være ganvligt.

En terapeut kan ikke give dig løsningen – den skal du selv finde – men via samtale og dermed mere og mere selvindsigt vil vejen måske pludselig blive synlig for et helende hjerte og en forståelse som du kan bruge i fremtiden. Det er ok at få sit hjerte knust – det er okay at have elsket. Og man skal nok komme videre – men det kan tage tid – og i denne helingsproces kan en terapeut være en virkelig god hjælp.

par kramme kærlighed
Pas på med at hænge fast i fortiden … (Foto: Unsplash)

Bliv ikke hængende i fortiden

Vi har alle en tendens til at se tilbage på vores liv eller bestemte forhold med ‘lyserøde briller’. Effekten af dette er bare, at du kan nægte at se problemerne i øjnene (som der også var) og kun fokuserer på de gode dele (som du sandsynligvis nu vil gå glip af).

Nogle gange kan både de gode og dårlige minder føles, som om de spiller på en endeløs tråd i dit sind. Disse påtrængende og ret irriterende tanker kan bremse helingsprocessen og kan være ret foruroligende.

Selvom det kan være svært, så prøv ikke at miste perspektivet. Intet forhold er helt dårligt, men ingen er heller perfekte. Hvis du glorificerer forholdet eller oplever, at du fortsætter med at sætte din eks på en piedestal, kan det være et tegn på, at du er nødt til at give dig selv en følelsesmæssig og måske fysisk distance.

For eksempel kan du kæmpe i den digitale tidsalder for at afstå fra lige at ‘tjekke’ din eks på sociale medier. Hvis du ikke kan modstå fristelsen, kan det være på tide at blive venner med dem eller blokere deres profil.

Du vil ikke være i stand til at komme videre med din egen helbredelse, hvis du konstant bliver trukket tilbage i deres liv og tænker på, hvad der engang var, samt hvad der aldrig vil blive.

Hvis din eks starter et nyt forhold, kan det få gamle følelser til at dukke op igen for dig at se dem poste på sociale medier (selvom det ikke altid er en nøjagtig gengivelse af virkeligheden). Det kan også give træls næring til at tænke på de mange ofte uafklarede aspekter af dit forhold til dem.

Sæt pris på de gode minder

Selvom et forhold endte på en dum måde er chancerne for, at det ikke var helt dårligt der jo også. Det er normalt at se tilbage på, hvad der var godt ved det, og du kan opleve, at du savner visse ting ved din eks og den kærlighed, som I delte.

Samtidig kan du føle dig overvældet af det tomme rum, der er tilbage, når forholdet slutter, eller nære vrede over, hvad der skete, der førte til dets opløsning.

Når et lykkeligt minde dukker op, så tillad dig selv at være taknemmelig for det – fortsæt så.

Benægt ikke dine behov

At være ærlig over for dig selv om dine behov (især dem, der ikke bliver opfyldt) kan være en smertefuld proces. Du føler måske, at det ville være lettere og mindre smertefuldt blot at ignorere dem.

Selvom det kan føles bedre på kort sigt at ‘bedøve smerten’, vil det kun gøre det sværere for dig at helbrede på lang sigt. At lade som om, du ikke har behov, gør det umuligt for dig at vokse, både i dine forhold til andre og det, du har med dig selv.

Genvurder dine behov

Efter et brud er et godt tidspunkt at tænke over dine ønsker og behov i et nyt romantisk forhold. Du  vil måske finde det nyttigt at skrive dagbog eller lave lister. Det hjælper nogle – og det er også interessant at læse tilbage, når man er videre.

Det kan være smertefuldt at indrømme, at dit tidligere forhold ikke var i stand til at opfylde dine behov. At tage sig tid til ærligt at reflektere kan være hårdt arbejde, men når du først gør det, vil du være i stand til at afklare de kvaliteter, du skal kigge efter hos en fremtidig partner.

Kærestesorger, kæreste, Sorger, hjerteknuser, break, up, breakup(Foto:Unsplash)
Har du også prøvet at stå med et knust hjerte … (Foto:Unsplash)

Spring ikke ind i et ‘rebound’-forhold

Du kan føle, at det haster med at finde en ny romantisk partner, men såkaldte ‘rebound’-forhold forhindrer dig ofte i at arbejde igennem dit tidligere liv og kærlighedsforhold. INGEN kommer så let over det.

Hvis du ikke tager dig tid til at reflektere over et forhold, der for nylig er afsluttet, kan du ende med at gentage de samme mønstre eller begå de samme fejl i et nyt. Ret dumt. Det er lidt som at tisse i bukserne. Tag dig den tid til at få tabet bearbejdet.

Det kan være svært at slippe fri fra gamle måder at tænke og opføre sig på, selvom du ved, at det ikke er hverken smart eller nyttigt. Men anerkendelse er det første skridt til at lave ændringer …

par forelsket kærlighed
Åhhh, netop den nærhed og nærvær kan være svær at undvære, når man først har prøvet den … (Foto: Unsplash)

Prøv igen, når du er klar

Nogle gange har folk svært ved at klare at være single, når de var blevet vant til at være en del af et par. Dette kan især være sandt efter et langvarigt forhold slutter.

At være alene giver dig mulighed for at fokusere på dig selv – selvom det kan være svært, hvis du er vant til at tage dig af andre og generelt har nemmere ved at tænke på dine egne behov.

Nogle gange er folk, der ikke er så sikre på at socialisere på egen hånd, mere komfortable i sociale situationer, når de er en del af et par. Andre kan godt lide at være sociale, uanset om de er i et forhold eller ej, men de kan modstå at gå ud efter et brud.

Tendensen til at undgå sociale situationer er ofte en blanding af at bekymre sig om at se en eks-partner eller en, du kender, som måske spørger om forholdet kombineret med at ville undgå steder, aktiviteter og mennesker, der ville minde dig om en eks.

Prøv ikke at isolere dig selv for meget. Du behøver bestemt ikke at gå ud fredag ​​aften, hvis du hellere vil blive hjemme med en bog, men hvis du har lyst til at bruge tid sammen med andre og bare ikke har lyst til at gå ud alene, så spørg en ven at mærke med. Selvom du ikke behøver at skynde dig, kan du begynde at åbne op for muligheden for et andet forhold, som tiden går …

Det kan være skræmmende at tænke på at blive forelsket igen – især efter at du er blevet såret – men prøv at huske, at lige så dyb som smerten af ​​et knust hjerte kan være, betyder det, at du har oplevet kærlighed lige så dybt.

Du leder måske ikke engang efter et forhold, når kærligheden finder dig, for den kan dukke op uventede steder. Hvis du søger mere bevidst, så vær åben over for at møde andre, når du går ud og gør noget aktivt om det er at være på datingapp eller gå i byen.

hjerte kærlighed1 plus 1 KAN være lig med kærlighed – men ikke altid … (Foto: Pexels)

Tilgiv dig selv

Det kan tage tid at tilgive din eks, og det kommer måske ikke helt så nemt, som man gerne ville have det, især ikke hvis du blev såret eller forrådt. Det er dog vigtigt at huske, at det at tilgive nogen ikke betyder, at du tolererer deres sårende adfærd og handlinger. Det er en helt anden ting ..

Men nogle gange handler tilgivelseshandlingen faktisk ikke så meget om den anden person, men mere at komme til et sted med tilgivelse, der giver dig tilladelse til at stoppe med at bruge endelig tid og energi på en person og situation, der bare ikke længere er sund for dig.

Så for at reparere et knust hjerte og komme videre, er det faktisk en helt anden, du skal være klar til at tilgive: nemlig dig selv. For dermed kan du nemmere tilgive din eks og dermed tænke fremad og lukke ‘den boks’. For husk at det længstvarende og det mest magtfulde forhold, du nogensinde har og vil få, er med dig selv …

ked af det græde pige trist
Husk at tilgive dig selv for at komme videre … (Foto: Pexels)

Du kan ikke ændre fortiden, men du kan lære af den. Uanset om du er single eller i et forhold, kan du altid ændre adfærd eller ændre din tankegang for at forhindre at gentage fejlene og dermed tillade dig selv at vokse og fortsætte med at udvikle selvkærlighed.

For kærligheden til dig selv den skal holde – og du skal også nok komme over det knuste hjerte. Som et ordsprog (som vi ikke må bruge) siger – hvis man ikke er trist ved noget ender – så ville man jo heller ikke forstå, at det næste der vente også kan gøre en glad – for er man trist, er det jo netop fordi der er noget, der (trods alt) har været godt …

 

Læs også:

 

Klumme: Hvordan skal man forholde sig til et break up

 

Kærlighed, par, Hollywood, breakup, split, hjertesorger, couple

· Mere fra samme kategori ·