Læs også:

Close
nød nødder

Derfor er det godt og sundt at spise nødder

Sundhed  | 

Det kan indimellem være svært at gennemskue, hvad der er sundt eller usundt. Også selvom man læser og forsøger at følge med. Men nødder ved vi godt, er sunde – men hvor godt og sundt er de egentlig at spise. Det har vi spurgt en ekspert om

Vi stillede Orlaith Danaher, Nutrition & Brand Manager hos KIND Snacks & Registered Dietitian lidt spørgsmål for at blive kloge på de sunde nødder, og hvorfor det er, de er så gode at spise. Bliv lidt klogere her …

bekind
Orlaith gør os klogere på de sunde nødder … (Foto: PR)

Hvorfor er nødder så sunde?

Nødder er både en sund og anbefalet fødevare at inkludere i din kost, fordi de er næringstunge – hvilket betyder, at der er en høj koncentration af næringsstoffer pr. kalorie. Vi kalder dem nogle gange en tour de force af næringsstoffer – men så igen, vi er også lidt nødde-besatte!

Den anbefalede daglige dosis bestående af en håndfuld nødder (20-30 gram), er fulde af umættede fedtsyrer (den gode slags!), en god kilde til planteprotein og fibre, ligesom de indeholder en række mikronæringsstoffer.

Hvad er dit bedste ‘nøddetip’?

Mit bedste tip til nødder, som er det samme for frø, er at have et udvalg af de forskellige slags stående fremme i gennemsigtige beholdere i køkkenet, så de er klar til at blive puttet på hvilket som helst måltid – havregrød (min favorit), salater, wokretter.

Hvis du har dem stående synligt fremme, vil du blive overrasket over, hvor ofte du rækker ud efter dem. Og ikke nok med at du tilføjer ekstra næringsstoffer til dine måltider, så tilføjer du også fantastisk
tekstur og smag!

be-kind
Man bliver helt (nødde)lækkersulten, når man ser det her … (Foto: PR)

Er der forskel på, hvilke nødder vi skal spise flere af?

Der er ikke større forskelle i næringsindholdet i de forskellige nøddetyper, så det behøver man ikke bekymre sig om. Som med de fleste råd til en sund kost, så er variation i det, vi spiser, altid en god ide. Jeg kan godt lide at blande lidt, alt afhængigt af det måltid, jeg tilbereder – til salater kan jeg godt lide valnødder, til wokretter er det cashewnødder og mandler.

Paranødder og pistacienødder er mine favoritter at snacke, og på enhver dessert er det typisk hasselnødder eller pekannødder, der gør mig glad.

En kaffe og en nøddesnack – ikke så dårligt … (Foto: PR)

Hvad er den anbefalede mængde pr. dag?

Det er et godt spørgsmål! Hvert land har som udgangspunkt deres egne kostvejledninger i forhold til, hvor meget vi burde spise af bestemte fødevarer som del af en sund og balanceret kost. I forhold til nødder virker det til, at det varierer lidt mellem de forskellige anbefalinger – for eksempel anbefaler de i Irland 40 gram om dagen, i Holland 15 gram om dagen og i Frankrig 30 gram om dagen.

I Danmark er der endnu ikke en specifik mængde, men i stedet en generel anbefaling om at forbedre kvaliteten af de fedtsyrer man spiser ved at inkludere flere umættede fedtsyrer, som er den sunde type – og den type findes netop særligt i nødder. Andre kilder til den sunde form for fedt er fede fisk, frø, grøntsagsolier og så naturligvis avocadoer – hvilket netop også er grunden til, at de er eksploderet i popularitet i løbet af de sidste par år. Vi ville elske at vide, hvem deres agent er, så vi kan gøre nødder lige så sexede som avocadoer …

Det blev lidt af en omvej til svaret, som er, at der ikke er en samlet anbefaling på tværs af landene, men at der på baggrund af den eksisterende research er konsensus om en håndfuld nødder om dagen, svarende til 20-30 gram.

Hvad er nogle typiske myter om nødder, som ikke er sande?

Jeg tror, at den største myte om nødder er, at de er fulde af fedt, og at alt fedt er usundt. Nødder er fulde af den gode slags fedt, som vi burde spise mere af, nemlig umættet fedt, så derfor skal man ikke være bange for at spise nødder.

mandler
Mandler er en lækker og sund nød … (Foto: Pexels)

Er vi gode nok til at spise nødder i Danmark?

Hvis vi kigger på befolkningsundersøgelser i Danmark, er det gennemsnitlige indtag for voksne typisk 8 gram nødder i løbet af en dag. Til sammenligning spiser voksne i England i gennemsnit 2 gram nødder om dagen. Så Danmark scorer ikke lavest, men der er helt klart mulighed for at oplyse og gøre folk opmærksomme på fordelene ved at inkludere nødder i deres daglige kost.

Adskillige faktorer kan medvirke til at øge indtagelsen af nødder – blandt andet den høje afgift på nødder, og de begrænsede muligheder for at vælge lækre produkter med nøddeindhold. Færdiglavede produkter med hele nødder kan hjælpe folk med at øge deres indtag.

BE-KIND elsker nødder – hvor kommer den passion fra?

Med et brandnavn som BE-KIND tror vi i sandhed på at skabe en rarere verden, og det begynder med, at vi er flinke ved os selv og sørger for en god kost. Vi tror på, at en sund kost starter med nødder, fuldkorn, frugter, grøntsager og bælgfrugter.

Disse fødevarer bliver indtaget for lidt på globalt plan, og vores løfte er derfor at gøre dem den første og den dominerende ingrediens i vores opskrifter. Vi vil tilbyde nærende og lækre produkter. I dag fokuserer vi på nødder og fuldkorn – men vi tænker altid på fremtiden, og hvor vi kan bevæge os hen.

Hvad er BE-KIND’s mission?

Det lyder måske lidt flødet, men vores mission er at bygge en venligere verden, hvilket vi ser ske gennem tre primære søjler: At være venligere ved vores kroppe, at være venligere ved vores planet og ved at være venligere ved vores fællesskaber. Vi har et stort stykke arbejde foran os indenfor hvert område, så vi fokuserer altid på at forbedre os.

be-kind bekind bar
Tænderne løber lidt i vand, når man ser så lækker en bar … (Foto: PR)

Hvordan adskiller BE-KIND sig fra konkurrenterne?

Den vigtigste måde, vi adskiller os fra konkurrenterne på, er ved vores primære ingrediens og de næringsholdige ingredienser i vores produkter. Nødder er den primære ingrediens i størstedelen af vores barer.

Nødder udgør 52-76 % af vores opskrifter, hvilket betyder, at du får 20-30 gram hele nødder pr. 40/50 gram bar. Vores indpakning er gennemsigtig, så forbrugerne kan se produkterne, og vi er stolte af at have ingredienser, du kan se og udtale.

 

Læs også:

Lav en smoothie der er godt for dit immunforsvar

 

grøn smoothie

· Mere fra samme kategori ·