Læs også:

Close
naturfoto rådyr

NEWS: Danmarks bedste naturfoto er fundet

Nyheder  | 

Danmarks bedste naturfoto er fundet · Mand idømt fem års fængsel for hvidvask af 353 millioner kroner · Westworld er tilbage · 27-årig mand sigtet for blufærdighedskrænkelse · Kodas kønsstatistik viser små tegn på mere lighed i musikbranchen · Dagens billede: Plastikproblem i Guatemala · Fredagsfjol: Kalder alle katteelskere 🐱

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmarks bedste naturfoto er fundet

Nu er vinderne af dette års udgave af Den Danske Naturfonds fotokonkurrence fundet. Vinderbillederne og de øvrige finalister kan opleves på Zoologisk Museum fra den 5. juli til den 28. august.

Der blev sendt 990 fotos ind til konkurrencens fire kategorier, og titlen som ’Danmarks bedste naturfoto’ blev vundet af det smukke foto af en stor kronhjort buk, der i silende regn brøler sine lunger ud over sletten i Dyrehaven.

– Naturfonden vil med fotokonkurrencen sætte fokus på, hvor stor mangfoldigheden i den vilde danske natur faktisk er. Og de mange smukke og dramatiske billeder, som fotograferne har sendt ind til konkurrencen, er et vidnesbyrd om, at Danmark er fyldt med fantastiske skabninger. Så vi er kommet smukt i mål med at vise den skat, vi alle skal være med til at passe på, forklarer Bengt Holst, formand for Den Danske Naturfond.

De fire kategorier i konkurrencen er Arter, Landskaber, Den Kreative og Unge Fotografer. De fire vinderbilleder er udpeget af Bengt Holst og zoolog og prisvindende dyrefotograf Mogens Trolle.

– Vi er vant til at se flotte billeder af den fantastiske natur ude i den store verden. Men vi har også en smuk natur med masser af spændende arter herhjemme, som det er vigtigt at formidle og passe på. Og det er lige præcis, hvad Den Danske Naturfond sætter fokus på med denne fotokonkurrence om det vilde Danmark, fortæller zoolog Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum.

Både vinderbilleder og finalister fra konkurrencen kan opleves på Zoologisk Museum fra den 5. juli til den 28. august. Konkurrencen er en del af samarbejdet mellem Naturfonden og Statens Naturhistoriske Museum.

– Den danske natur er under pres, og flere end 2.000 arter af dyr, planter og svampe er i fare for at forsvinde. Vi er derfor rigtigt glade for samarbejdet med Naturfonden, som bl.a. har resulteret i, at museets gæster sidste år donerede i alt cirka 25.000 kroner. Det betød, at Naturfonden kunne købe 2.077 m2 jord, og dermed bidrog de besøgende til at sikre urørt skov og genopretning af vandløb i Hesbjerg Skov på Fyn. Området, der bl.a. er levested for grønspætten og det sorte egern, får nu lov at være vild dansk natur for altid. Så mange tak til vores besøgende for støtten, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Ud over pop up-udstillingen på Zoologisk Museum, kan museets gæster også støtte fondens arbejde ved at købe dekorative naturbeviser i museumsbutikkerne eller ved at donere 1 m2 vild dansk natur for 12 kr. i forbindelse med billetkøb til museets udstillinger i Palmehuset i Botanisk Have, Zoologisk Museum på Østerbro og udstillingsbygningen på Øster Voldgade 5-7.

Kategorivinder af Arter og overordnet vinder af årets konkurrence:

Emil Poulsen med billedet Singing in the rain, der er taget i Dyrehaven, Jægersborg.

Konkurrencens to dommere, Naturfondens formand Bengt Holst, og prisvindende dyrefotograf Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum, er enige om, at vinderbilledet har helt unikke egenskaber.

– Der er taget mange billeder af kronhjorte herhjemme, men det her portræt er noget helt særligt. En brølende hjort i silende regn, typisk dansk vejr. Man kan næsten forestille sig, at det kraftfulde dyr brøler af vejret, eller ‘synger i regnen’, som fotografen malerisk beskriver det. De fleste fotografer ville nok pakke deres udstyr sammen eller holde sig hjemme i sådant et vejr, men den dedikerede fotograf har helt bevidst opsøgt det ”dårlige” vejr for at opnå et særligt stemningsfuldt billede. Han ligger ned i det drivende våde græs for ikke at skræmme dyret bort på en tid af året, hvor kronhjortene er meget sky, og det lave perspektiv, hvor man kigger op på hjorten, fremhæver dens størrelse og styrke. Det indfølte ansigtsudtryk og posituren er i sig selv godt fanget. Dette kombineret med stofligheden i den våde pels og det fløjlsdækkede gevir, de langstrakte regnstråler og den lækre ‘bokeh’, skovens abstrakte mønster i baggrunden skabt ved at bruge en kraftig telelinse, får tingene til at gå op i en højere enhed. Alt i alt et ikonisk og mindeværdigt billede, som fortjener en særlig hæder, siger Bengt Holst.

– Der var masser af fotografiske perler blandt de næste 1.000 indsendte billeder, som afspejler bredden og kvaliteten inden for dansk naturfotografering. Jeg er især imponeret over vinderbillederne og finalisterne, der viser dedikerede og dygtige fotografer med en evne til at fange de magiske øjeblikke i naturen, som de fleste ikke lægger mærke til, siger Mogens Trolle.

Læs mere om konkurrencen og udstillingen på snm.ku.dk/danmarks-bedste-naturfoto Her kan du også læse mere om vindernes egne beskrivelser af deres fotos og se de øvrige finalister i konkurrencen.

Se mere om samarbejdet mellem Naturfonden og Statens Naturhistoriske Museum her.

naturfoto rådyr
Årets smukkeste naturfoto er fundet … (Foto: Emil Poulsen)

Læs også: Verdensberømt udstilling på Statens Naturhistoriske Museum

Mand idømt fem års fængsel for hvidvask af 353 millioner kroner

Københavns Byret har onsdag idømt en 33-årig mand fra Midtsjælland fem års fængsel for organiseret hvidvask af 353 millioner kroner. Manden tilstod i retten at have hvidvasket 353 millioner kroner gennem tre selskaber. Hvidvasken skete i forening med flere andre gerningspersoner. Fire mænd blev dømt for deres andel af overtrædelsen i 2020. Det kriminelle netværk var årsag til, at statskassen blev snydt for et trecifret millionbeløb gennem brug af fiktive fakturaer.

Netværket benyttede blandt andet krypteret kommunikation via beskedtjenesten EncroChat. Politiet kom på sporet af den 33-åriges brugerprofil, som altså også indgik i den store hvidvasksag fra 2020, i forbindelse med efterforskningen af en anden verserende sag. Det ledte til anholdelse af manden på hans bopæl på Midtsjælland i maj 2022.

Sagen er efterforsket i et samarbejde mellem NSK og Nordsjællands Politi. Dertil har der været et tæt samarbejde med Skattestyrelsen.

Specialanklager fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Lisette Rostgaard Jørgensen udtaler:

– Jeg er tilfreds med rettens afgørelsen. Der er tale om en særdeles omfattende sag, som har kostet statskassen store tab. Vi har gennem lang tid søgt denne mand, og jeg glæder mig over, at et godt efterforskningsarbejde og en effektiv indsats i NSK’s anklagemyndighed har betydet, at han nu er dømt for sin rolle i sagen.

Dom i stor sag af hvidvask … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fire mænd anholdt i stor sag om hvidvask

Westworld er tilbage

Den Emmy-vindende HBO-serie Westworld er snart tilbage. Westworld er en mørk odyssé om skæbnen for de selvbevidste livsformer på jorden. Sæson 4 af HBO Original-serien har premiere den 27. juni på HBO Max.

I hovedrollerne ses Evan Rachel Wood, Emmy-vinderen Thandiwe Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Luke Hemsworth, Aaron Paul og Angela Sarafyan.

Oscar-vinderen Ariana DeBose (West Side Story) slutter sig i denne sæson til rollebesætningen som gæstestjerne.

Westworld er skabt af Jonathan Nolan & Lisa Joy, som er executive producers sammen med Alison Schapker, Denise Thé, J.J. Abrams, Athena Wickham, Richard J. Lewis og Ben Stephenson. Westworld er produceret af Kilter Films og Bad Robot Productions i samarbejde med Warner Bros. TV og er baseret på filmen skrevet af Michael Crichton.

Sæson fire af Westworld består af otte afsnit og har premiere den 27. juni på HBO Max.

Se trailer her:

westworld
Westworld er tilbage … (Foto HBO)

Læs også: Så er HBO Max life i Danmark

27-årig mand sigtet for blufærdighedskrænkelse

Sydøstjyllands Politi efterlyste tidligere på ugen en mand, der var mistænkt for i flere tilfælde at have befølt kvinder på kroppen, da han kørte forbi dem på knallert. Få timer efter blev han anholdt.

Sydøstjyllands Politi anholdt i tirsdag omkring klokken 14.00 i Kolding en 27-årig mand, der bor i Kolding. Hændelserne, som Sydøstjyllands Politi har modtaget anmeldelser om, har fundet sted i løbet af den seneste uges tid i Kolding midtby, og det er foregået på forskellige tidspunkter af døgnet.

Sydøstjyllands Politi efterforsker nu hændelserne og sagen nærmere for at klarlægge forløbet og skabe et grundlag for en juridisk vurdering af, hvad der videre skal ske i sagen.

Den 27-årige mand afhøres i dag og er sigtet for flere overtrædelser af straffelovens bestemmelse om blufærdighedskrænkelse.

Sydøstjyllands Politi vil gerne takke for den store interesse for at hjælpe med at finde den pågældende mand. Tak for mange delinger på Facebook og fx for oplysninger om knallerttyper med videre. Det var dog en patrulje på udkig efter den mistænkte, der så ham på gaden i Kolding og herefter anholdt ham.

Da sagen nu efterforskes, har Sydøstjyllands Politi ikke yderligere oplysninger til offentligheden i sagen på nu værende tidspunkt.

politi politibil
Blotter er nu fundet og sigtet … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 22-årig mand varetægtsfængslet efter blufærdighedskrænkelser

Kodas kønsstatistik viser små tegn på mere lighed i musikbranchen

Kodas kønsstatistik 2022 viser, at kønsbalancen er blevet mere lige blandt Kodas nye medlemmer, og meget tyder på, at arbejdet med at skabe mere lighed i musikbranchen gør en forskel. Men skal den overordnede skæve kønsbalance for alvor blive mere lige, skal der være fokus på at fastholde de nye kvindelige medlemmer, som klarer sig godt nu, lyder det fra Koda.

Meget tyder på, at et stigende fokus på kønsubalancen i musikbranchen rent faktisk har gjort en positiv forskel. Der er i hvert fald tendenser, som peger i retning af en mere lige kønsbalance blandt Kodas nye medlemmer. Det fremgår af Kodas kønsstatistik 2022, som er den tredje udgivelse af sin art. Blandt Kodas nye medlemmer er andelen af kvindelige sangskrivere og komponister steget med seks procentpoint til 28 procent siden 2019, og i samme periode er deres andel af udbetalingsbeløbet steget med fem procentpoint til 20 procent.

Stigningen i udbetalingsbeløbet er især drevet af en markant fremgang på radioområdet, hvor kvindernes andel af udbetalingen er mere end fordoblet fra 16 procent i 2019 til 34 procent i 2021, og samtidig er området nu det næststørste udbetalingsområde blandt Kodas nye medlemmer. Omvendt går det meget langsommere med udviklingen på streamingområdet. Her er kvindernes andel kun gået frem fra syv til ti procent siden 2019, og det kan aflæses på den samlede udvikling, da området netop er det største udbetalingsområde blandt Kodas nye medlemmer.

– Det er da selvfølgelig rart at se, at der er fremgang at spore. Med alt det fokus, der er på problemstillingen, og med alle de initiativer, som er blevet sat i søen, ville det modsatte også have været ekstremt deprimerende. I den forbindelse vil jeg gerne fremhæve radioområdet, som en inspiration for andre i branchen, der gerne vil gøre en forskel for en mere lige kønsbalance. Det er nemlig på dette udbetalingsområde, at der bliver gjort mest, og det er derfor for mig tydeligt, at det betyder noget at gennemføre en strategisk og aktiv indsats, udtaler Kodas forperson, Anna Lidell.

Når man ser på den samlede gruppe af komponister og sangskrivere, som er medlem af Koda, er det dog et helt andet billede, der tegner sig. Her er kønsbalancen fortsat markant skæv, og den har nærmest ikke rykket sig på de tre år, hvor statistikken er blevet udført – både målt på kønsfordelingen blandt medlemmerne generelt og på andelen af rettighedsudbetalingerne.

Det skyldes hovedsageligt, at musikskabernes største udbetalingsområder er voldsomt domineret af mænd. På det største område, streaming, går hele 91 procent af udbetalingerne til mænd, og på det tredjestørste område, tv, er det tilfældet med hele 95 procent af udbetalingerne. Og selvom der er positive tendenser blandt Kodas nye medlemmer, står de kun for en mindre del af den samlede udbetaling, og deres fremgang har derfor ikke stor indflydelse på kønsbalancen hos den samlende gruppe af komponister og sangskrivere.

– Den manglende fremgang i kønsbalancen blandt vores samlede gruppe af medlemmer viser, at træerne ikke vokser ind i himlen. Det kræver en lang og vedholdende indsats fra hele branchen, hvis vi for alvor skal gøre op med den ubalance, der nærmest lader til at være mejslet ind i granit. Vi fik foretaget en undersøgelse af årsagerne til kønsubalancen tidligere på året, og den viste, at kvinderne på flere niveauer og af flere årsager oplever, at det er svært at fastholde en karriere i musikbranchen. Derfor er det blandt mange andre tiltag enormt vigtigt at fastholde de nye kvindelige medlemmer, som klarer sig godt nu, hvis kønsubalancen for alvor skal blive mere lige i fremtiden, udtaler Kodas forperson, Anna Lidell.

Statistikken har også for første gang set på, hvor meget et musiknummer tjener alt efter, om det er skabt alene af et de binære køn eller på tværs af kønnene. Det er gjort med udgangspunkt i alle de nye musiknumre, der blev skabt i 2021. Det viser, at musiknumre fra 2021 skabt på tværs af kønnene har markant større chance for økonomisk succes end ellers.

– Selvom disse tal kun udgør en mindre sum af alle de musiknumre, som bliver afspillet i Danmark, er tallene enormt interessante. Masser af undersøgelser fra andre brancher har vist, at man skaber et bedre arbejdsmiljø og en bedre bundlinje, når mænd og kvinder arbejder sammen. At det muligvis også er tilfældet i musikbranchen, synes jeg er positivt, og jeg vil gerne på den baggrund minde alle i vores branche om, at der er mange flere fordele end ulemper ved at være mere inkluderende på tværs af køn og kønsidentitet, når man skal skabe ny musik, udtaler Kodas forperson, Anna Lidell.

Nøgletal:

20 procent af Kodas medlemmer er kvinder.

10 procent af det samlede udbetalingsbeløb i 2021 gik til kvinder.

110 mænd og 7 kvinder er placeret i gruppen af højest indtjenende medlemmer.

3 kvinder i alt på 5 forskellige top 10-lister.

28 procent af Koda nye medlemmer er kvinder (I 2019 udgjorde kvinderne 22 procent).

20 procent af det samlede udbetalingsbeløb blandt de nye medlemmer gik i 2021 til kvinder (I 2019 gik 15 procent til kvinderne).

8 procent af alle musiknumre skabt i 2021 havde både mænd og kvinder bag som rettighedshavere. Disse musiknumre fik 14 procent af udbetalingerne til musiknumre skabt 2021.

84 procent af alle musiknumre skabt i 2021 havde kun mænd bag som rettighedshavere. Disse musiknumre fik 80 procent af udbetalingerne til musiknumre skabt 2021

8 procent af alle musiknumre skabt i 2021 havde kun kvinder bag som rettighedshavere. Disse musiknumre fik 6 procent af udbetalingerne til musiknumre skabt 2021

Find hele Kodas kønsstatistik her.

koda guitar musik
Arbejdet med at skabe mere lighed i musikbranchen gør en forskel … (Foto: pressefoto)

Læs også: Her er de mest populære kvindelige musikere

Dagens billede: Plastikproblem i Guatemala

Fredagsfjol: Kalder alle katteelskere 🐱

· Mere fra samme kategori ·