Læs også:

Close
hånd hænder

NEWS: Børn udsat for vold og overgreb – forældre og ven dømt

Nyheder  | 

Børn udsat for vold og overgreb – forældre og ven dømt · Scanbox Entertainment og Studiocanal laver ny stor filmaftale · Ny app om Danmarks vilde planter · Robotteknologi testes som ny genoptræningsform · Fire års fængsel til 21-årig mand, der kørte politibetjent ned · Dagens video: Cruise og Corden på vild tur

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Børn udsat for vold og overgreb – forældre og ven dømt

Retten i Randers idømte i fredags en 46-årig kvinde og en 41-årig mand otte måneders fængsel for at have mishandlet deres søn og datter gennem flere år. En 45-årig ven til forældrene blev idømt fængsel i tre år og ni måneder for at have voldtaget datteren.

Børnene, der i dag er 11 og 16 år, blev ifølge dommen udsat ugentligt for vold af forældrene i en periode fra 2010 og frem til 2017, hvor de blev anbragt i en plejefamilie.

Det var dog først sidste år, at sagen begyndte at blive efterforsket af politiet, da datteren fortalte om, hvad hun havde oplevet gennem sin barndom på familiens forskellige bopæle i Østjylland.

Ud over volden fra forældrene som bestod af slag med flad hånd og genstande, blev datteren desuden som 11-årig udsat for voldtægt af en ven af familien, der efterfølgende truede hende med at slå hendes forældre ihjel, hvis hun fortalte nogen om det.

Pigen afgav meget troværdig forklaring … I retten erkendte forældrene at de i nogle enkelte tilfælde havde slået børnene, men nægtede, at det var sket i det omfang, som tiltalen lød på.

– Retten vurderede, ligesom anklagemyndigheden, at specielt pigen afgav en god og troværdig forklaring om, hvad hun og lillebroderen havde været udsat for gennem deres barndom, og at der var tale om mishandling. Samtidigt var retten enig med anklagemyndigheden i, at pigen var udsat for voldtægt, siger specialanklager Jesper Rubow, der kalder sagen for meget tragisk.

– Det er trist at høre, hvad de to børn har været udsat for i deres barndom. Det her er reelt en sag uden vindere, men med børnene som de store tabere. Med rettens dom har børnene trods alt fået en form for tillid og opbakning, som et retssystem kan give, slutter Jesper Rubow.

Af de otte måneders fængsel som forældrene blev idømt, er fem af månederne betinget fængsel. Begge udbad sig betænkningstid i forhold til at anke sagen.

Den 45-årige ven af familien blev ud over fængselsstraffen dømt til at betale 100.000 kroner i erstatning til pigen. Han nægtede sig skyldig og ankede dommen med det samme.

hånd hænder
Børn udsat for vold og overgreb – forældre og ven dømt … (Foto: Pexels)

Læs også: Politiet søger vidner efter overgreb på Northside-festivallen

Scanbox Entertainment og Studiocanal laver ny stor filmaftale

Det anerkendte film- og tv-produktionsselskab, STUDIOCANAL og SCANBOX ENTERTAINMENT offentliggjorde fredag, at de har indgået en output-aftale, som betyder, at SCANBOX skal lancere STUDIOCANALs portefølje af fremtidige produktioner til det skandinaviske biograf- og tv/VOD-marked.

SCANBOX ENTERTAINMENT skal lancere STUDIOCANALs film RISE af Cédric Klapisch, komedien TENOR af Claude Zidi Jr., feelgood-filmen THIS ONE SUMMER af Éric Lartigau, som er baseret på den grafiske novelle af samme navn, og som har været på The New York Times’ bestsellerliste, og ONE YEAR ONE NIGHT af Isaki Lacuesta, som fik premiere på Berlin Filmfestival. Desuden skal Lynne Ramsays nye projekt STONE MATTRESS med Julianne Moore og Sandra Oh lanceres af SCANBOX til det skandinaviske publikum.

Output-aftalen er forhandlet af Kommerciel Direktør, Torben Thorup Jørgensen, fra SCANBOX og Head of International Sales, Chloé Marguet, VP International Sales, Marta Monjanel, og Olga Heinz på vegne af STUDIOCANAL.

Head of International Sales, Chloé Marquet udtaler om aftalen:

– Vi er glade for at gå sammen med Scanbox og udvikle vores relation med det spændende line-up af kommende titler. Scanbox er en af de førende distributører i Norden og har en eklektisk og smagfuld stil, som matcher perfekt til Studiocanal. Vi er overbeviste om, at selskabet vil være en fremragende partner.

Scanbox Entertainments CEO, Thor Sigurjonsson tilføjer:

– Hos Scanbox ser vi frem til at arbejde sammen med Studiocanal, som er førende i Europa inden for film- produktion og distribution, og som historisk set altid har leveret kvalitetsfilm til det globale marked.

Om STUDIOCANAL (et CANAL+ selskab):
STUDIOCANAL finansierer og producerer cirka 25 film årligt primært på engelsk, fransk, tysk, spansk og på andre europæiske sprog. Selskabet distribuerer op mod 50 film om året og ejer et af de største filmkataloger i verden med næsten 6.000 titler fra ca. tres forskellige lande. Kataloget dækker over mere end 100 års filmhistorie og i den unikke rettighedssamling findes blandt andet filmtitler som Terminator 2, Rambo, Åndeløs, Mulholland Drive, Pianisten og Dagens skønhed.

scanbox film
One Year One Night er en af de kommende film … (Foto: PR)

Læs også: Filmanmeldelse: C’MON C’MON

Ny app om Danmarks vilde planter

Traditionelle floraer er dyre og tunge at tage med på tur, men app’en FLORA vejer ingenting og er tilmed gratis!

Med ambitionen om at lade danskerne genopdage de vilde danske planter, har naturformidlingsforlaget Wacabanga skabt en flora-app til børn og voksne.

Det er en moderne flora-app til tablets og telefoner, der er lige til at have i lommen og som gør det nemt at lære 549 af Danmarks plantearter at kende, lige fra lav og mos til blomster, urter, buske og træer.

Søgefunktionen gør det let at finde frem til en plante ved at søge på blomstens farve, form eller stængel og app’en indeholder tavler, der giver oversigt over fagudtryk, biotoper med mere.

Planterne er detaljeret beskrevet, med masser af naturhistorie og er smukt illustreret med nøjagtige botaniske illustrationer af botanisk illustrator og forfatter Kirsten Tind, som har lagt vægt på at bruge et let tilgængeligt fagsprog i beskrivelsen af planternes udseende og levevis.

For den erfarne botanist kan der søges på videnskabelige navne, ligesom der kan tages noter og oprettes turlister, så man for eksempel kan holde styr på planterne i det vilde blomsterbed eller gemme sit yndlings-blåbærsted med GPS-koordinater, som kan deles med andre over telefonen.

App’en suppleres med undervisningsmaterialer til indskoling og mellemtrin, der giver mulighed for fordybelse i planternes fascinerende verden og som opfordrer familier, lærere og elever til at komme ud i naturen og lære de vilde planter at kende.

Med til materialet hører lærervejledning, læringsark og en stribe youtube-videoer som kan bruges i naturfagsundervisningen. App’en er udgivet med støtte fra AAGE V. JENSEN NATURFOND.

Du kan finde mere information her. I app-store søger du bare på FLORA.

app planter
Ny app med vilde planter har set dagens lys … (Illustration: PR)

Læs også: Udforsk naturens spisekammer

Robotteknologi testes som ny genoptræningsform

Dansk Handicap Forbund og Syddansk Universitet tester robotteknologi som ny genoptræningsform. Med en bevilling på 6,1 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal starter Dansk Handicap Forbund et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.

De sundhedsvidenskabelige forskere skal i samarbejde med tekniske og humanistiske forskere fra tre af SDU’s fakulteter sammen gennemføre en række kliniske, tekniske og humanistiske forsøg og finde frem til, om robottræningen har den ønskede effekt, som indledende test af robotten hidtil har vist tegn på. I givet fald kan den gøre stor gavn på handicapområdet.

Projektet bygger videre på SDU’s pilotstudie, hvor en kørestolsbruger med delvis kronisk lammelse efter en hjerneblødning kunne rejse sig selv op og begynde almindelig træning efter tre måneder med SDU’s specielle robottræning.

I det nye projekt vil 35 forsøgspersoner gennemgå et tilsvarende træningsforløb for at afklare, om der er evidens for robottræningens effekt. Her er det den humanistiske forskning, der også spiller ind, og er med til at gøre robotten til en, så at sige, mentalt usynlig hjælper for mennesker med handicap. Hvis der viser sig at være evidens for robottræningens effekt, kan det forventes, at projektet vil være med til at ændre måden, hvorpå man tænker genoptræning, da metoden hviler på teknologi, der er så billig og nem at bruge, at den kan gøres
tilgængelig for alle.

Hvis resultaterne fra pilotstudiet kan reproduceres i stor skala, kan mange af de hårdest ramte mennesker med handicap blive selvhjulpne, og kommunerne kan spare millioner på hjælp og pleje for hver eneste borger, der bliver mere selvhjulpen. Projektet gennemføres delvist hos Dansk Handicap Forbund i Handicaporganisationernes Hus i Taastrup, og delvist i Odense, hvor SDU’s tværfaglige miljø, Trinity, udvikler og tester ny tværfaglig bevægelsesteknologi til mennesker.

Direktør for Dansk Handicap Forbund, Jens Bouet, udtaler:

– Vi har indgået et samarbejde med SDU om lige netop dette projekt på grund af målgruppen forskningen omfatter. Det foreløbige studie har vist gode resultater for en enkeltperson, og vi tror på, at robottræning kan gøre en forskel for endnu flere mennesker med bevægelseshandicap. Derfor er vi nu med til at undersøge effekten yderligere, for at kunne gøre robotteknologien mulig i træning og rehabiliteringen for vores medlemmer.

Fakta om robotten:

Med robotten som træningspartner:

SDU er førende i robotforskning og har i over 15 år udviklet og undersøgt mange forskellige robotter til sundhed, velfærd og træning. SDU har flere gange vist, hvordan robotters fleksibilitet, nøjagtighed og tålmodighed kan gøre dem til gode træningspartnere for både sportsfolk og astronauter, men mest interessant: For personer der skal genoptrænes efter ulykker og sygdomme.

Enkelthed giver tilgængelighed:

Hvor andre fokuserer på komplicerede og dyre exoskeletter, der påspændes kroppen, og robotarme som træningspartner, har SDU insisteret på at forfølge den enkle og billige løsning, hvor træningens kraft og bevægelse overføres gennem en line, snor eller reb. Denne løsning er billig og simpel nok til at nå ud til langt flere personer, der har behov for effektiv genoptræning. Ved at bruge viden om avanceret eksperimentel robotstyring på et simpelt snoretræk, er der skabt en teknologi, der kan hjælpe de ramte personer med at træne effektivt, uden at maskinen koster en formue. På den måde er der skabt en ny og interessant teknologi, der nu testes for dens kliniske effekt og med tiden, kan nå ud til alle.

Tværfaglighed mellem Humaniora, Træning og Teknik er nøglen til succes:

I træningsrobotter arbejder mennesket og robotten sammen om at skabe bevægelsen. Ikke kun fordi mennesket programmerer robotten, men især fordi mennesket og robotten kommunikerer gennem kroppens bevægelse; ligesom når to mennesker danser. SDU’s strategiske investering i at kombinere forskning fra det Tekniske, Sundhedsvidenskabelige og Humanistiske Fakultet i den tværfaglige satsning Trinity, har skabt den perfekte platform for denne type projekter, og de 35 forsøgspersoner kommer til at møde både interaktionsforskere, træningsforskere og robotforskere, når de besøger SDU’s laboratorier.

Video om SDU’s tværfaglige Trinity satsning kan ses her.

træne træning
Robotteknologi testes som ny genoptræningsform …(Foto: Pexels)

Læs også: Kreativiteten stiger, når fjenden angriber viser studie fra SDU.

Fire års fængsel til 21-årig mand, der kørte politibetjent ned

En 21-årig mand er fredag eftermiddag ved Retten i Aarhus blevet idømt fire års fængsel i en sag, hvor han var tiltalt for i alt 38 forhold – herunder at have påkørt og invalideret en politibetjent fra Østjyllands Politi.

Den 21-årig mand fra Aarhus er fredag eftermiddag blevet idømt fire års fængsel, efter han torsdag var blevet kendt skyldig i 35 ud af de 38 forhold, han var tiltalt for.

Det mest alvorlige forhold fandt sted den 18. juni 2021, hvor den dengang 20-årige mand i bil forsøgte at stikke af fra politiet, hvilket resulterede i, at han i krydset ved Silkeborgvej/Åby Ringvej påkørte en dengang 31-årig politibetjent med så voldsom kraft, at betjenten pådrog sig alvorlige og livstruende skader.

Den 21-årige mand er blandt andet dømt for at have kørt særligt hensynsløst og for under særligt skærpende omstændigheder at have tilføjet betjenten betydelig skade på legeme eller helbred.

– Jeg er tilfreds med, at et enigt nævningeting stort set dømte i overensstemmelse med anklageskriftet. Jeg synes, at dommen på fire års fængsel afspejler, at der er tale om en meget alvorlig sag, som har haft fatale konsekvenser for en ung betjent og hans familie, forklarer anklager Bjørn Fogh Sørensen.

Den 21-årige mand blev desuden frakendt førerretten i otte år, og den bil han kørte i den 18. juni 2021 skal konfiskeres. Han modtog dommen og blev fortsat fængslet efter dom.

I morgen er det et år siden, at den nu 32-årige betjent på et splitsekund fik forandret sit liv for altid. En hændelse, der også har sat sine spor hos alle medarbejdere i Østjyllands Politi, fortæller politidirektør Kirsten Dyrman.

– Det er en sag, der naturligvis har påvirket os alle det seneste år. Ved dagens dom er der nu sat et punktum i den meget tragiske sag. Vores opmærksomhed er selvfølgelig fortsat koncentreret om den unge betjent og hans familie, som desværre har betalt en meget høj pris, slutter politidirektøren.

Dommer, dømt, hammer, sigtet, lov, politi, retten
Fire års fængsel til 21-årig mand, der kørte politibetjent ned … (Foto: Pexels)

Læs også: Ung mand dømt for vanvidskørsel

Dagens video: Cruise og Corden på vild tur

· Mere fra samme kategori ·