Læs også:

Close
usa skole

Voldsomt skoleskyderi i Texas

Nyheder  | 

Voldsomt skoleskyderi i Texas · Mand anholdt i sag om hvidvask for 353 millioner kroner · Netto er som de første i Europa klar med digital indkøbsvogn · Flere kvinder får brystkræft, mens køen til screening og behandling bliver længere · To gange 7 års fængsel i sag om særdeles grov vold · Dagens billede: Abekoppernes indtog · Fredagsfjol: Endelig fredag 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Voldsomt skoleskyderi i Texas

Bevæbnet mand på en folkeskole i Uvalde, Texas dræber 19 elever og to voksne, før han selv blev skudt og dræbt. Det fortæller det lokale politi i Texas i følge CNN.

En 18-årig bevæbnet mand skød og dræbte i tirsdags 19 børn og to voksne på en folkeskole i Texas, før han selv blev dræbt af politiet. Skytteren er identificeret som Salvador Ramos fra Uvalde – skød også sin bedstemor, før han forulykkede i et køretøj nær skolen, forklarer Texas Department of Public Safety Sgt. Erick Estrada. Bedstemoderen er i kritisk tilstand. Den bevæbnede unge mand formodes at have handlet alene, udtaler politichef Pete Arredondo i Uvalde Consolidated Independent School District.

Den unge mand havde skudsikker vest, riffel samt en rygsæk på sig, og han nåede at skyde i flere klasseværelser. Byen og beboerne er i chok, og det står stadig uvist hen, hvad der ligger bag den voldsomme skudepisode. Udenfor skolen havde mange samlet sig gennem de næste dage for at vise respekt men også for at komme tættere på hinanden i en svær tid. En del elever og lærere er stadig på hospitalet men dog udenfor livsfare. Det er det 30. skoleskyderi i USA blot i 2022. Det er det mest dødelige skoleskyderi siden 2012, hvilket foregik i Connecticut.

Læs også: Flere ofre i skoleskyderi i USA

Mand anholdt i sag om hvidvask for 353 millioner kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)  anholdt og sigtede tirsdag en 33-årig mand for organiseret hvidvask af 353 millioner kroner.

Anholdelsen er en udløber af en tidligere sag om hvidvask, hvor fire mænd blev idømt henholdsvis 2½ år, 5 år og 2 gange 6 års fængsel.

Det kriminelle netværk med tråde til udlandet var årsag til, at statskassen blev snydt for et trecifret millionbeløb gennem brug af fiktive fakturaer.

De involverede i den kriminelle organisation var meget sikkerhedsbevidste, og de benyttede sig blandt andet af krypteret kommunikation via beskedtjenesten ‘EncroChat’. De havde alle dæknavne, som ikke umiddelbart var identificerbare. Dette var også gældende for dagens anholdte, som politiet vidste var en central figur i netværket, men hvor man ikke kendte dennes rigtige identitet.

Det var under efterforskningen af en anden verserende sag at man kom på sporet af den brugerprofil, som også indgik i den store hvidvasksag fra 2020. Hvor politiet på daværende tidspunkt ikke kunne udpege manden, har efterforskningen med baggrund i de nye oplysninger gjort, at man har kunnet udfinde mandens identitet.

Der er i forbindelse med anholdelsen foretaget ransagninger flere steder på Sjælland, herunder på mandens egen bopæl. Sagen er efterforsket i et samarbejde mellem Nordsjællands Politi og flere enheder i NSK. Dertil har der været et sæt samarbejde med Særlig Kontrol i Skattestyrelsen.

– Der er tale om en særdeles omfattende sag, hvor vi gennem lang tid har manglet en af de personer, som var med til at organisere denne hvidvask. Omfanget har betydet store tab for statskassen, og vi er derfor meget tilfredse med dagens anholdelse og ransagninger. Det glæder os endvidere, at det gode samarbejde med andre myndigheder i ind- og udland har ført til, at vi nu har kunnet anholde den person, som vi tilbage i juni 2020 ikke kunne identificere, udtaler Politikommissær, Jonas Berthelsen.

Den anholdte blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør.

computer tastatur
Fiktive fakturaer er en del af hvidvaskningen … (Foto: Pexels)

Læs også: Mand dømt for omfattende salg af dyre cykler

Netto er som de første i Europa klar med digital indkøbsvogn

Kunder i udvalgte Netto-butikker kan nu komme endnu hurtigere gennem indkøbsturen ved brug af et nyt, digitalt checkout-system, som selv genkender og registrerer varerne undervejs, mens betalingen sker med Scan&Go. Løsningen bliver implementeret i fem Netto-butikker i perioden den 20. maj til den 1. juli – den første på Amager. Dermed er det også muligt at springe køen over.

Mens nogle tager sig god tid bag indkøbsvognen rundt i Netto, er der andre for hvem hurtig ekspedition er succeskriteriet for en indkøbstur. Ønskerne blandt Nettos kunder er mangeartede, og det skal imødekommes for at give alle en så god en indkøbsoplevelse som mulig.

Nyeste tiltag fra Danmarks største dagligvarekæde er en digitaliseret indkøbsvogn, som helt simpelt forbindes til Netto+-appen på kundens smartphone. Herfra kan vognen fyldes med alle typer varer, mens de registreres på den digitale kvittering på telefonen, som med få tryk kan betales via appen. Dermed behøver kunderne ikke at skulle forbi de velkendte kasselinjer, men kan klare det hele selv.

– Vores mål er hver dag at give kunderne endnu bedre indkøbsoplevelser. Og mens nogle gerne vil bruge ekstra tid på at finde de helt rigtige varer, er vores nye løsning et tilbud til dem, som ønsker at komme nemt og hurtigt gennem indkøbene og den efterfølgende betaling. Dermed håber vi på at kunne frigøre mere tid, som kan dedikeres til at give vores kunder en endnu bedre service i butikken, forklarer direktør i Netto, Braw Bakir.

Foreløbig er der tale om testperiode i samarbejde med den New Zealandske virksomhed Imagr, som laver automatiske checkout-løsninger til supermarkeder. Løsningen kan foreløbig findes i fem Netto-butikker.

– Vi er glade for vores aftale med Salling Group, som gør det muligt at teste vores nye checkuot-løsning i Netto, hvor vi kan følge, hvordan de danske forbrugere tager imod den nye teknologi som de første i Europa. Både retailere og forbrugere efterspørger innovation og teknologi, som kan tage indkøbsoplevelsen til et nyt niveau, og det er den digitale indkøbsvogn et stærkt bud på, siger William Cromley, CEO i Imagr.

I løbet af de senere år har Netto taget hul på rejsen mod at gøre mulighederne for indkøb endnu mere digitale. Det gælder blandt andet Scan&Go i Plus-appen, hvori kunden også får personlige tilbud, ligesom samarbejdet med bl.a. Too Good To Go er et eksempel på, hvordan man let og simpelt bruge smartphonen som en aktiv del af sin indkøbstur.

– Detailbranchen udvikler sig hele tiden, og hvis vi fortsat skal være aktuelle for vores kunder, skal vi også være villige til at afprøve fremtidens løsninger i dag. Kunderne efterspørger innovation, og derfor glæder vi os til teste det nye checkoutsystem som de første i hele Europa i fem Netto’er, siger Braw Bakir.

– Kunder over hele verden har shoppet på samme måde de sidste mange, mange år. Og med diverse digitale løsninger er retailerne allerede i gang med at skabe nye former for indkøb – Netto eksempelvis med Scan&Go. Det er en evolution, som endnu ikke er afsluttet, og vi glæder os til at se danskerne blive en del af den som de første på europæiske grund, slutter William Cromley.

Som det eneste sted er løsningen implementeret i Japan hos retaileren H20, så det bliver altså Netto, som bliver de første i Europa til at præsentere løsningen for kunderne.

netto indkøbsvogn
Nu bliver det endnu nemmere og hurtigere at handle i Netto … (Foto: PR)

Læs også: Julie var årets elev i Netto

Flere kvinder får brystkræft, mens køen til screening og behandling bliver længere

Antallet af kvinder, der rammes af brystkræft, forventes at stige med 10 procent frem til 2028. Samtidigt bliver køerne til det offentlige screeningsprogram kun længere, mens standardforløbstiden fra henvisning til påbegyndelse af behandling allerede nu overskrides i mere end hvert tredje tilfælde.

Er du desuden under 50 år, hvilket hver femte, der får diagnosen brystkræft, er, har du større risiko for at gå under radaren i det offentlige program. Derfor kan en privat helbredsforsikring være vejen til hurtigere diagnosticering og behandling for nogle af de kvinder, der ikke får den fornødne hjælp i det offentlige sundhedssystem. Og det får flere og flere kvinder øjnene op for.

Har du mistanke om brystkræft kan du potentielt komme til at vente længe på hjælp. Antallet af danske kvinder, der rammes af brystkræft, er nemlig stigende, og samtidigt bliver køen til screeningstilbud og tiden for brystkræftforløbene kun længere. Hos den private helbredsforsikringsudbyder Health Insurance Instantly oplever man lige nu et boom i antallet af kvinder, der søger information om blandt andet dækning i forbindelse med behandling af brystkræft.

Det er særligt usikkerheden om behandlingen i det offentlige danske sygehusvæsen, der får kvinderne til at undersøge muligheden hos de private forsikringsudbydere, men også de kvinder, som er under 50 år, henvender sig omkring mulighederne for brystcancer-forløb og screeninger, fordi de offentlige screeningsprogrammer først træder i kraft efter, man fylder 50 år.

– Mens helbredsforsikringer historisk set typisk har været noget, som primært har talt til mænd, så har vi her på bagsiden af corona-pandemien pludseligt set en stigning i antallet af kvinder i alle aldre, som henvender sig og tegner en helbredsforsikring, forklarer Martin von Kiær, fra Health Insurance Instantly. Han uddyber:

– Det er ofte kvinder, der har veninder, mødre eller kolleger, der er kommet i klemme i bl.a. køen til det offentlige
screeningsprogram eller behandlingskøen. Og når man tænker på, at brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder, der for længst har overgået prostatakræft i antal af tilfælde, og vi ikke har nogen udsigt til, hvornår køerne bliver afviklet, så forstår man dem jo godt.

Det er blandt andet kapacitetsproblemer samt mangel på udstyr, der skaber trængsel ved mammografi-udstyret på de danske hospitaler, hvilket i sidste ende betyder, at mere end hver tredje danske kvinde venter længere end de 27 dage, som er standardforløbstiden fra henvisning til påbegyndelsen af behandling. Dermed opereres mere end hver tredje danske kvinde (37 pct.) i dag for sent for brystkræft. Se mere her.

brystkræft
Flere kvinder vælger at tegne en forsikring … (Foto: PR)

Læs også: Video: Sådan passer du bedst på brysterne

To gange 7 års fængsel i sag om særdeles grov vold

Retten i Herning har idømt en mand og en kvinde syv års fængsel i en sag om blandt andet vold af særligt rå, brutal eller farlig karakter.

Det var over en periode i februar og marts 2021 at en 37-årig mand og en 33-årig kvinde ifølge anklageskriftet har mishandlet en nu 31-årig mand i Haderup og udsat denne for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje, ulovlig tvang, frihedsberøvelse, trusler og afpresning.

Den 31-årige mand blev blandt andet slået med forskellige genstande og på anden måde mishandlet, så han kan have været i livsfare. Den 33-årige kvinde er desuden dømt for i en periode i april og maj 2018 at have begået bedrageri mod en nu 39-årig mand i Hundested.

Retten i Herning idømte begge 7 års fængsel. Den 37-årige mand udbad sig betænkningstid, mens den 33-årige kvinde har anket dommen.

– Der er tale om en voldssag af en grovhed, man sjældent ser, hvilket de markante straffe også vidner om. De er i det væsentligste dømt i overensstemmelse med anklageskriftet ligesom dommen i udstrakt grad er i overensstemmelse med det, jeg påstod,  udtaler senioranklager Søren Kløvborg efter dommens afsigelse.

dom dømt retten
Mand og kvinde fik begge syv års fængsel for grov vold … (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvad er psykisk vold, og skal vi straffe det

Dagens billede: Abekoppernes indtog

Fredagsfjol: Endelig fredag 🤣

· Mere fra samme kategori ·