Læs også:

Close
cykel cykle Dansk danmark nyhavn København (Foto: Unsplash)

10 ting, vi hader og elsker ved at cykle

Underholdning  | 

Vores cykelkultur er et unikt kendetegn for Danmark. Vi kan cykle til alt og alle. Men vores cykelvaner kan både få os op i det røde felt og give os en god start på dagen. Er du en cykelmyg, så kender du helt sikkert følelsen af disse 10 ting

Danmark er blandt de lande, som cykler allermest. Vi får næsten cyklen ind med modermælken. Den daglige tur på cykelstien kan fremkalde et væld af følelser og frustrationer – nogle ting kan vi grine af, andre ting driver os til vanvid. Læs med her og få sat ord på 10 ting, som du helt sikkert oplever, hvis jernhesten er dit foretrukne transportmiddel.

1. Fartbøllen på el-cykel

Det er jo helt OK at blive overhalet på cykelstien. Vi cykler alle i forskellige tempoer. Men hvorfor får vi altid en følelse af, at det er ‘snyd’, når det er ham på el-cykel, der pludselig overhaler os? Det er jo som om, at ‘ej okay, du er jo også på el-cykel’-tanken strejfer os hver gang, fartbøllen suser forbi.

2. Overhalingsbanen

Venstre side af cykelstien er overhalingsbanen. Det ved alle – tror vi. Hvorfor er der altid de typer, som tror, at venstre side er ‘jeg hører lige en dejlig sang på Spotify og cykler langsommere af den grund’. Træk ud til højre side, Kenneth. Vi er nogle, som skal på arbejde og bruger venstre side efter normen.

3. Kollegaerne eller venindegruppen

De to eller flere cyklister, som tror, at cykelstien er en snakkesti og derfor blokerer hele vejen. Undskyld mig, men hvad skal vi andre stille op, når cykelstien ikke tillader fem cyklister på rad og række? De er også typerne, der sludrer så højt, at du overvejer at skifte din ringeklokke ud med et båthorn … VI ER NOGLE, SOM GERNE VIL FORBI.

4. Vejarbejde

Hvorfor er det som om, at der altid er vejarbejde et eller andet sted på din rute? Vejarbejde giver jo altid anledning til at lege Spider-Man på jerncykel, der manøvrer sig gennem folk på fortovet og mellem bilerne for at nå frem til en normal cykelsti. Det er jo de færreste, der trækker cyklen, når skiltene vælter ind, og man kan se, at cykelstien langsomt forenes med fortorvet.

5. Morgentrafikken

Mellem klokken 7-9 om morgenen ligner cykelstierne et hestevæddeløb. Det er et hårdt løb at komme godt fra start, men samtidig er disse tider på dagen også ganske livsbekræftende. Vores danske cykelkultur udgør en kollektiv sammenhængskraft – cykling binder os sammen på godt og ondt, det er en holdsport, der kæmper om et større, fælles formål.

Tænk at danskerne er et folkefærd, der gerne ser sig selv på cyklen trods vind, slud og sne i stedet for at tage bilen. Det er noget, der bør glæde os hver dag (og trække på smilebåndet), selv når du bliver overhalet af en, som snyder sig til farten på el-cykel.

6. Modvind i alle retninger

Det danske vejr er uforudsigeligt. Når blæsten rammer, så er der ingen vej tilbage. Om du så drejer til højre ned ad vejen eller fortsætter lige ud over krydset, så har du modvind lige i hovedet. Modvind forfølger dig som din anden skygge, og den er der altid, når du ved, at du allerede kommer for sent på dagen.

7. Overnaturlige cykelevner

Når vi først er hoppet på cyklen, er der intet, som kan stoppe os. Men hvad sker der for vores overnaturlige cykelevner, især hos københavnerne? Er vi sultne, spiser vi en banan imens. Nogle kan endda ryge med den ene hånd og ringe på klokken med den anden.

Desuden har vi en imponerende evne til at cykle med hvad end, det måtte være – et juletræ, en madras, to kufferter og sågar en reol. Det er fascinerende, og bestemt noget vi bør være stolte af. Der er ikke ret mange andre folkefærd, der kan prale af det.

8. De flotte cykelstier

Du er ikke alene, hvis du nærmest får optur over at ramme en flot, jævn og nymalet cykelsti. For når vi endelig kommer til en cykelsti uden vejarbejde eller bump, så føles det nærmest som at cykle på skumfiduser. Det vi nok mest af alt værdsætter er nok, at cykelsædet føles en tand mere behagelig, når vi ikke konstant bliver forstyrret af huller, bump og kantsten.

9. Grønt lys hele vejen

Vaskeægte cyklister føler nærmest, at de har vundet hele lotteriet, når de cykler hjemme fra hele vejen til arbejdet uden at stå af cyklen. Rammer vi flere grønne lys, er det som om, det pludselig er sjovt at cykle – for så dør farten ikke.

Når det er sagt, så hader vi nok også de typer, der mener, de kan balancere på cyklen, når det lyser rødt. Det er typisk dem, der er iført sæsonbetonet cykeltøj, som nægter at hoppe af cyklen og vente, når der er rødt. Men i stedet mener de, at de sagtens kan balancere … og ender med langsomt at cykle op i os andre, der venter på, at lyset skifter.

10. Børn på cykel

Der findes nok ikke noget mere sødt end at se en mor lære sit barn på fire år at cykle. Det varmer i vores cykelhjerter. Og det er lige før, at det overtrumfer vores forkærlighed til mænd med cykelhjelm og barnestole.

 

Læs også:

Er du en af de mange fodboldglade danskere?

fodbold

· Mere fra samme kategori ·