Læs også:

Close
baby

Nu kommer babyboomet efter corona 

Nyheder  | 

Nu kommer babyboomet efter corona · Fire dømt for bedrageri i sag om tegnsprogstolkning · Flere hunde forsikres fra snude til halespids · Fitnesscentrene er klar til at støtte regeringens sundhedsudspil · Tre anholdt i sag om distribution og salg af narkotika · Dagens billede: Kloge ord · Fredagsfjol: Fra mandags- til fredagshumør 😅

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu kommer babyboomet efter corona

Nu kommer babyboomet efter corona – dog stadig brug for fremgang. Efter flere års fald i fødselstallet i Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik, at tendensen er vendt. Fra 2020 til 2021 er antallet af levendefødte steget med fem procent – der er dog stadig behov for større fokus på at øge fertiliteten.

Ud over at arbejde mere hjemme ser det ud til, at danskerne i corona-perioden har brugt flere kræfter på at forfølge drømmen om forældreskab.

I hvert fald har vi generelt oplevet et decideret babyboom, der for alvor tog fart i begyndelsen af 2021 – ret præcist ni måneder efter første nedlukning. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i hele 2021 blev født cirka fem procent flere børn sammenlignet med 2020.

Hos verdens største sæd- og ægbank, danske Cryos International, har man noteret sig udviklingen.

– Hos Cryos er vores vision at hjælpe alle mennesker med at opfylde drømmen om et barn –

med fokus på de par eller enlige, der har brug for hjælp i processen. Derfor er det naturligvis glædeligt, at vi nu ser et babyboom ovenpå corona-perioden, forklarer Helle Sejersen Myrthue, der er CEO hos Cryos International.

Ifølge Cryos-direktøren er de mange nyfødte et udtryk for, at danskerne generelt har en stærk tiltro til fremtiden, hvor økonomiske overvejelser ikke er afgørende for at vælge at få et barn. Dette står i modsætning til andre lande, hvor usikkerheden kan have stoppet familieplanerne for mange.

– På trods af de øgede fødselstal er det vigtigt, at vi som samfund fortsat har stort fokus på at øge fertiliteten. Vi kommer fra en periode med faldende fødselstal og fertilitet, og det sætter også udviklingen i perspektiv. Der er stadig plads til fremgang, idet vi fortsat er i en situation, hvor en kvinde i gennemsnit føder cirka 1,7 barn. Vi skal op på 2,1 børn, hvis vi skal reproducere os selv, pointerer Helle Sejersen Myrthue og fortsætter:

– Derfor er det vigtigt, at politikerne og samfundet generelt har fokus på reproduktion. Vi skal skabe de bedste rammevilkår både for dem, der selv bliver gravide, og især for dem, der har brug for hjælp på vejen.

Mellem regionerne er der ikke den store forskel på, hvor mange børn den enkelte kvinde får – selvom hovedstadens kvinder trods alt får lidt færre børn end kvinderne i de andre fire regioner. I hovedstaden får kvinderne i gennemsnit 1,65 barn, mens kvinderne i de andre regioner i snit får cirka 1,7 barn.

På kommunalt niveau er der til gengæld noget større spredning på, hvor mange børn den enkelte kvinde får.

I den sjællandske kommune Dragør er der godt gang i formeringen. Her er fødselsraten 2,5 børn, hvilket gør Dragør til den mest fertile kommune i Danmark. Omvendt forholder det sig i Odense Kommune, hvor fødselsraten kun er 1,5 barn.

baby
Nu kommer der babyboom … (Foto: Pexels)

Læs også: Få smilet frem med cute babyer

Fire dømt for bedrageri i sag om tegnsprogstolkning

Fire mænd blev onsdag i Retten på Frederiksberg straffet med fængselsstraffe fra 1 år og 6 måneder til 4 år. De er dømt for at have bedraget flere kommuner for cirka 30 millioner kroner.

Efter mere end 20 retsmøder faldt der i dag dom i en omfattende sag mod fire mænd, der var tiltalt for i alt 532 forhold af bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

De fire, der er mellem 32 og 35 år, blev alle af Retten på Frederiksberg kendt skyldige og idømt fængselsstraffe på henholdsvis 1 år og 6 måneder, 2 år, 3 år og 6 måneder og 4 år for at have svindlet 10 kommuner til at udbetale tilskud for tegnsprogstolkning, der i mange tilfælde aldrig har fundet sted.

Et firma, der ansætter en døv, modtager et kommunalt tilskud til at dække udgifterne til en tegnsprogstolk, og de fire dømte oprettede derfor både forskellige selskaber, der ansatte døve og et selskab med tegnsprogstolke. Herefter blev de 10 kommuner blandt andet faktureret for brug af den samme tolk i samme tidsrum, ligesom der blev faktureret for tolkninger, der aldrig havde fundet sted, for aflysninger og for opgaver uden reelt indhold. I alt op mod 30 millioner kroner.

Bevisførelsen viste blandt andet, at der ikke var reel drift i de virksomheder, hvor de døve blev ansat, og det eneste eller væsentligste indtægtsgrundlag i virksomhederne var indbetalinger fra kommunerne for tegnsprogstolkning.

– Det er store summer, som de forskellige kommuner er blevet svindlet for, og de fire dømte har groft udnyttet et ellers godt system. Anklagemyndigheden havde lagt op til en lidt længere straf, men jeg er tilfreds med, at retten med sin dom har slået fast, at det, som de tiltalte har lavet, er ulovligt. Det er bedrageri, siger anklagerfuldmægtig Magnus Petersen fra Københavns Politi.

Efter rettens afgørelsen valgte tre af de fire mænd at anke, den sidste udbad sig betænkningstid i forhold til eventuel anke.

domstol dom retssal
Fire dømt for bedrageri i sag om tegnsprogstolkning … (Foto: Unsplash)

Læs også: To mand dømt for bedrageri med offentlige midler

Flere hunde forsikres fra snude til halespids

Nye tal viser, at danskerne i stigende grad forsikrer deres hunde som fuldgyldige familiemedlemmer. I følge en opgørelse fra If Forsikring prioriterer 69 pct. af kunderne at have syge- og ulykkesforsikring til deres hund, mens blot en tredjedel nøjes med den lovpligtige ansvarsforsikring.

I løbet af coronakrisen har rekordmange danskere beriget familien med den foretrukne firbenede ven – hunden. Hos forsikringsselskabet If har den tendens sat sit tydelige aftryk, og antallet af hundeforsikrings-kunder mere end fordoblet alene fra 2020 til 2021. Blandt hundeejerne med syge- og ulykkesforsikring valgte hele 87 pct. i 2021 den bedst dækkende hundeforsikring.

En af disse hundeejere er Thomas Larsen. For ham betød hundeforsikringen en besparelse på dyrlægeregningen på 21.000 kroner, og ikke mindst, at han kunne beholde sin schæferhund. Da Wela på to år pludselig havde et fremmedlegeme i tarmen, kostede det 25.000 kroner for operation. Havde Thomas Larsen ikke haft en syge- og ulykkesforsikring står det klart, at Wela ikke ville være her i dag.

– Da jeg valgte forsikring, prioriterede jeg den bedste dækning, fordi jeg ikke ville risikere at stå i et følelsesmæssigt dilemma, hvor jeg måtte prioritere økonomi over hundeliv. Havde jeg ikke gjort det, ville jeg have været nødsaget til at aflive min hund, siger Thomas Larsen og uddyber:

– Jeg havde ikke 25.000 kroner til en pludselig opstået operation. Det er virkelig mange penge, så det var en kæmpe tryghed at vide, at jeg kunne køre til dyrlægen uden at blive fuldstændig ruineret. I det her tilfælde gik der ikke engang et døgn, før If Forsikring oplyste, at jeg ville få dækket 21.000 kroner.

Kun det bedste er godt nok
Hundeforsikringen hos If giver adgang til videorådgivning med uddannede dyrlæger, operation og genoptræning. Desuden dækkes en stor del af udgifterne i forbindelse med kiropraktorbehandling og kræftforløb. Ifølge Birgitte Ringbæk, der er kommunikationschef hos If Forsikring, vil kunderne have det bedste til deres hund.

– Hunde opfattes i mange hjem som et familiemedlem, og ikke en ting, der bare kan erstattes, hvis der sker noget. Generelt gør hundeejere alt, hvad der står i deres magt for at redde deres hund, men økonomien kan sætte grænser for den gode vilje. Derfor hører vi igen og igen, at hundeejerne vil forsikre sig bedst muligt, så det ikke er dyrlægeregningen, der skal afgøre, om de kan beholde deres hund, siger Birgitte Ringbæk.

Hunde får mange småskader, og det kan indimellem være svært at vurdere, hvornår det kræver et dyrlægebesøg. Ifølge Janni Poulsen, der er dyrlæge hos FirstVet og rådgiver hundeejere via videokonsultationer, er muligheden for videokonsultation populært.

– Mange klienter er overraskede over, hvor meget vores dyrlæger rent faktisk kan hjælpe via et videoopkald. Vi har i 2021 oplevet en stigning på 150 procent på brugen af videokonsultationer i Danmark. Det hænger både sammen med, at hundeejerne værdsætter hjælp til at vurdere om situationen er akut og med, at flere er blevet mere fortrolige med de digitale videoløsninger under coronatiden, fortæller Janni Poulsen.

Kunder med hundesygeforsikring hos If har også mulighed for at anvende FirstVets videokonsultationer.

– Vores kunder værdsætter den hurtige hjælp via video og at muligheden også er til stede udenfor normal åbningstid. Derudover vægter det tungt hos mange, at Forbrugerrådet har kåret Ifs hundeforsikring som ’Bedst i test’, slutter Birgitte Ringbæk.

hund
Da schæferhunden Wela pludselig fik et fremmedlegeme i tarmen, kostede det 25.000 kroner for operation. Havde Thomas Larsen ikke haft en hundesyge- og ulykkesforsikring står det klart, at Wela ikke ville være her i dag. (Foto: Martin Witt)

Læs også: Pas på kæledyrene i påsken

Fitnesscentrene er klar til at støtte regeringens sundhedsudspil

Regeringens sundhedsudspil vil styrke unges trivsel gennem mere bevægelse og lægger i den sammenhæng op til at inddrage erhvervslivet. Det er positivt, at udspillet satser på fysisk aktivitet hos unge, og det vil være oplagt at inddrage de lokale, private fitnesscentre i et fælles samarbejde i kommunerne, mener SMVdanmark. Det er påkrævet, for næsten 8 ud af 10 af de 11-15-årige lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet.

Sundhedsudspillet, som regeringen netop har offentliggjort, introducerer blandt andet partnerskabet: ”Generation Aktiv”, der skal styrke unges trivsel gennem bevægelse og sunde fællesskaber med inddragelse af blandt andet erhvervslivet.

Det får ros fra Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

– Vi står i en situation efter coronakrisen, hvor 58 pct. af danskerne ikke lever op til WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet. Det er derfor vigtigt, at der nu kommer ambitiøse løsninger på bordet, som kan øge danskernes incitament til at være fysisk aktive. Her kommer vi længst, hvis vi inddrager fitnesscentrene rundt om i landet, som er der, hvor en stor del af danskerne får deres motion, siger han.

Regeringens udspil rummer et særligt fokus på fysisk inaktivitet hos børn og unge og med god grund: Næsten 8 ud af 10 blandt de 11-15-årige lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet. Tværtimod bruger de 11-15-årige i gennemsnit knap 11 timer på stillesiddende adfærd i hverdagen. SMVdanmark peger på, at det er vigtigt, at man tænker nyt i forhold til de unge, da man tilsyneladende ikke har formået at vende den negative udvikling.

– Vi foreslår, at man blandt andet styrker muligheden for at samarbejde med lokale fitnesscentre. Eksempelvis er der en del af de puljer, der findes på folkeskoleområdet, der kun kan bruges til at samarbejde med foreninger, og det udgør en barriere for de skoler, der gerne vil samarbejde med private fitnesscentre, fortæller Kasper Munk Rasmussen.

Han henviser til, at private fitnesscentre bør inddrages ifm. valgfag, som en del af idrætsundervisningen eller som tilbud til inaktive elever. Fitnesscentrene har nemlig både de fysiske rammer og erfaring med at tilrettelægge relevante og skræddersyede træningsforløb, der kan spille ind i undervisningen i grundskolen

Tallene viser med al tydelighed, at vi har brug for at styrke lysten til og muligheden for at dyrke motion i Danmark: Andelen af inaktive mænd er steget fra 15,4 pct. til 19,2 pct. fra 2010 til 2021. Blandt kvinder er 18,9 pct. inaktive i 2021 mod 16,3 pct. i 2010. I alt er det således næsten hver 5., der er inaktiv. Det svarer til godt 900.000 danskere over 18 år.

fitness træning
Fitnesscentrene er klar til at støtte regeringens sundhedsudspil … (Foto: Pexels)

Læs også: Tid til træning – øvelser du kan lave derhjemme

Tre anholdt i sag om distribution og salg af narkotika

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har anholdt to mænd og en kvinde i sag om distribution og salg af 15 kg kokain.

De tre personer blev anholdt i går den 16. marts mellem klokken 12.30 og klokken 13.00 på to forskellige adresser på Amager. Den anholdte kvinde er 23 år, mens de 2 mænd er henholdsvis 42 år og 59 år.

Anholdelserne sker efter en længere efterforskning. Det er politiets opfattelse, at den 23-årige kvinde og den 42-årige mand i en periode fra oktober 2021 til anholdelsestidspunktet har modtaget og opbevaret ikke under 15 kg kokain, der efterfølgende er solgt og distribueret videre i københavnsområdet.

Ved ransagningerne i forbindelse med anholdelserne blev der samlet beslaglagt cirka 920 gram kokain, 3 Rolex-ure og et større kontantbeløb.

– Vi er tilfredse med gårsdagens anholdelser, der er foretaget efter en god og grundig efterforskning. Med anholdelserne har vi lukket et af distributionsleddene i narkotikamiljøet, siger vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra NSK.

Den anholdte 59-årige mand er løsladt efter endt afhøring. Han er fortsat sigtet for en mindre del, men vurderes på nuværende tidspunkt at have en perifer rolle i sagen.

De to øvrige anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør i går torsdag den 17. marts i Københavns Byret med krav om varetægtsfængsling. Anklagemyndigheden vhavde begæret lukkede døre.

piller amfetamin narko
Tre anholdt i sag om distribution og salg af narkotika … (Foto: Unsplash)

Læs også: 14 års fængsel og udvisning i narkosag

Dagens billede: Kloge ord

Fredagsfjol: Fra mandags- til fredtagshumør 😅

· Mere fra samme kategori ·