Læs også:

Close
bog, greta, thunberg Foto: Unsplash)

Nedlukninger flyttede kulturen ind i stuen

Nyheder  | 

Nedlukninger flyttede kulturen ind i stuen · Dømt for besiddelse af våben som led i bandekonflikten · Hæder til Lars Mikkelsen · The Body Shop er endnu engang kåret til Danmarks mest bæredygtige skønhedsbrand · Dyre fartbøder i vejarbejde · Dagens video: Kæledyrene fra Ukraine · Fredagsfjol: Når man opdages 😂

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nedlukninger flyttede kulturen ind i stuen

Mens nedlukningerne under coronapandemien betød færre koncertgæster og færre biografbesøg, flyttede kulturen ind i hjemmene i form af streaming og læsning. Det kan man læse i årets kulturpublikation fra Danmarks Statistik.

Coronapandemien flyttede kulturforbruget fra kulturinstitutionerne og byrummet og ind i stuen hos danskerne. Nedlukningerne betød, at markant færre i befolkningen brugte kulturtilbud uden for hjemmet, mens kulturtilbud, der kan tilgås hjemmefra, vandt frem. Det viser den netop offentliggjorte publikation ’Kultur 2020/2021’ fra Danmarks Statistik.

Eksempelvis faldt antallet af solgte biografbilletter fra 12,8 millioner i 2019 til 7 millioner i 2020. Til gengæld steg andelen af befolkningen over 16 år, der så film og serier via betalte streamingtjenester i samme periode med syv procentpoint til 63 pct. i 2020.

Og mens antallet af koncertgæster faldt fra 8,7 millioner til 2,8 millionerfra 2019 til 2020, læste eller hørte flere danskere skønlitterære bøger. I tredje kvartal 2021 var det 66 procent af danskerne, der angav, at de havde læst skønlitterære bøger de seneste tre måneder, mens det tal var på 59 pct. i samme kvartal 2018.

– Mens danskerne ikke har kunnet gå i biografen eller tage til koncert på grund af nedlukning, har flere benyttet lejligheden til at læse bøger og se film og serier i hjemmet. Og dem, der ser serier, har tilmed set flere serier, end de gjorde før coronapandemien, siger chefkonsulent Agnes Tassy fra Danmarks Statistik.

Før coronapandemien så 68 pct. af befolkningen på 16 år og opefter serier i løbet af en gennemsnitlig uge. En andel, der på to år er vokset til 78 pct. Befolkningens forbrug af film er også vokset, dog i mindre omfang end serieforbruget. Især unge mellem 16-24 år så serier under corona; hver anden så serier dagligt.

Samtidig med at flere har set serier og film derhjemme, er bibliotekslånerne også flyttet fra de fysiske folkebiblioteker over på eReolen. I løbet af 2021 var det 40 pct. af lånerne, der udelukkende lånte digitale materialer, mens 39 pct. besøgte et fysisk bibliotek. Umiddelbart inden de første nedlukninger i første kvartal 2020 var fordelingen henholdsvis 28 pct. og 58 pct.

Læs mere i publikationen ’Kultur 2020/2021’, der blandt andet også indeholder følgende pointer:

  • De seks mest populære instrumentfag på landets musikskoler var i 2020/2021 klaver, akustisk guitar, slagtøj, sang, violin og elguitar.
  • Næsten alle (96 pct.) lytter, læser eller ser nyheder i Danmark, og fire ud af fem gør det flere gange om dagen, dagligt eller næsten dagligt.
  • 89 pct. af befolkningen læste, så eller hørte landsdækkende nyhedsindslag i 2020, mens 66 procent interesserede sig for nyheder om lokalområdet, provinsen eller kommunen.
    Staten og kommunerne bevilligede tilsammen 25,9 milliarder kroner til biblioteker, scenekunst, museer, idræt og andre kulturelle formål i 2021, hvilket var en stigning på 5,9 pct. i forhold til året før. Bevillingen svarede til 4.427 offentlige kulturkroner pr. dansker.
  • Udviklingen fra 2019 til 2020 i salget af indspillet musik adskiller sig markant fra andre år, da stigningen er trukket af en vækst i salget af dansk musik, der steg fra 205 millioner kroner til 271 millioner kroner, svarende til 32 procent. Det er den største stigning siden 2008. Salget af udenlandsk musik faldt til gengæld fra 396 millioner kroner til 361 millioner kroner.
bog, greta, thunberg Foto: Unsplash)
Danskerne er også blevet glade for at læse og lytte til bøger … (Foto: Unsplash)

Læs også: Marts måneds kulturguide

Dømt for besiddelse af våben som led i bandekonflikten

Tre mænd er i dag idømt op til seks år og seks måneders fængsel for våbenbesiddelse. To af mændene blev dømt efter straffelovens § 81a, da retten vurderede, at mændene var i besiddelse af våbnene som led i en bandekonflikt.

Retten i Glostrup har tirsdag fundet tre mænd skyldige i besiddelse og transport af et skydevåben. Retten fandt det bevist, at to af de domfældtes handlinger havde baggrund i en konflikt mellem Bandidos MC og banden NNV, idet én af mændene, der på daværende tidspunkt havde tilknytning til rockergruppen Bandidos MC, instruerede den anden mand i at køre ud med en skarpladt pistol for at beskytte et andet medlem af rockergruppen.

Retten fandt ikke, at den sidste mands handlinger havde baggrund i den verserende konflikt, hvorfor han ikke blev dømt efter straffelovens § 81 a – den såkaldte bandeparagraf – der giver domstolene mulighed for at fordoble straffen.

– Jeg kan med tilfredshed konstatere, at retten er enige i, for så vidt angår to af de tre tiltalte, at formålet med besiddelsen af pistolen var at beskytte et rockermedlem, og at det havde baggrund i en verserende bandekonflikt. Af samme grund blev den såkaldte bandekonflikt-bestemmelse anvendt – også selvom kun den ene af de domfældte på gerningstidspunktet var medlem af Bandidos MC,  udtaler sagens anklager Jelena Vestergaard Hansen fra NSK (National Enhed for Særlig Kriminalitet).

En af de domfældte blev tillige dømt for besiddelse af cirka 840 gram hash, cirka 70 gram MDMA, cirka 55 gram kokain og cirka 10 gram Ketamin.

Anden efterforskning ledte til opklaringen. Det var gennem efterforskningen i et andet sagskompleks, at politiet kom på sporet af sagen. Her blev politiet opmærksomme på en række mistænkelige samtaler, der pegede i retning af, at en person besad skydevåben, og at denne person blev instrueret i køre ud med et våben for at beskytte et rockermedlem.

På baggrund af dette foretog politiet i januar 2021 anholdelse af den første nu dømte, som blev anholdt på sin bopæl i besiddelse af en pistol samt maskinpistol alt med tilhørende ammunition. De to øvrige dømte blev anholdt i marts og april 2021.

Mændene er blevet idømt henholdsvis seks år og seks måneder, fem år og to år og ni måneder. De er alle varetægtsfængslet og har valgt at tage betænkningstid.

rocker
Tre mand dømt for besiddelse af våben som led i bandekonflikten … (Foto: Unsplash)

Læs også: Banekonflikten er blusset op under corona

Hæder til Lars Mikkelsen

For 75. gang var den danske filmbranche tirsdag samlet til Bodilfest, hvor sangskriver og skuespiller Annika Aakjær var vært under aftenens gallashow på Folketeatret i København.

Her vandt Lars Mikkelsen en Bodil for Bedste Mandlige Birolle i filmen ‘Venuseffekten’, der er en romantisk komedie, der handler om Liv, der er i starten af 20’erne og som arbejder på familiens gartnergård i provinsen, da hun helt uforberedt forelsker sig i den kaotiske og eventyrlige Andrea. Andrea har søgt tilflugt i sin onkels idylliske æbleplantage fordi hun er stresset.

Filmen handler om at turde elske hinanden og sig selv, og er en sjov og varm fortælling om familie og om at finde sig selv i kærligheden.

Det var i øvrigt Lars Mikkelsens tredie Bodil …

 

Læs også: Filmanmeldelse: The lost Daughter

The Body Shop er endnu engang kåret til Danmarks mest bæredygtige skønhedsbrand

Sustainable Brand Index er Europas største uafhængige varemærkestudie om bæredygtighed. Den nye rapport for 2022 er netop blevet udgivet, og de danske forbrugere har talt … For fjerde år i træk kårer de The Body Shop som branchens bedste i kategorien for skønhedsbrands.

Sustainable Brand Index er blevet gennemført siden 2011 med det formål at sætte fokus på og udbrede viden om bæredygtighed. I 2022 er mere end 1.500 brands og 35 brancher blevet evalueret ved hjælp af mere end 69.000 forbrugere i otte lande. Rapporten dækker 35 brancher, og definitionen af bæredygtighed er baseret på FN’s globale bæredygtighedsmål (Sustainable Development Goals).

I Danmark er The Body Shop for fjerde år i træk blevet placeret på en førsteplads i deres branchekategori som det brand, kunderne oplever som det mest bæredygtige.

– Vi er utroligt stolte over denne placering og feedback på, hvordan de danske forbrugere oplever os og vores kommunikation. Som B-corp handler vores indsats på bæredygtighedsområdet om meget mere end kommunikation – det er en del af vores forretningsmål at levere resultater i balance med de tre P’er: People, Planet og Profit. I løbet af det sidste år har vi blandt andet fokuseret på at relancere vores refillsystem i Danmark. Refill er en del af vores arv, der har været med fra starten. Nu kan vi igen tilbyde alle kunder muligheden for at være med i refillrevolutionen, genopfylde deres plejeprodukter i genanvendelige flasker og dermed være med til at skabe et nyt syn på emballage og genanvendelse, udtaler Matilda Wiechel, Activism & Communications Manager, The Body Shop Sverige og Danmark.

I den samlede rangliste over alle brands fra alle brancher placerer The Body Shop sig som nummer 16.

body shop
Ny hæder til The Body Shop … (Foto: PR)

Læs også: Beautynyheder i marts

Dyre fartbøder i vejarbejde

På tre dage fik 126 bilister store bøder med hjem for at fræse igennem et vejarbejde. Nogle bliver stadig overrasket over de nyligt forhøjede fartbøder, og færdselsleder opfordrer til at overholde fartgrænserne.

Der venter både klip i kørekortet, betingede frakendelser af førerretten og dyre bøder efter færdselsbetjentes fartkontroller over tre dage i et vejarbejde i Brøndby.

For tiden er kørebanerne snævret ind på Søndre Ringvej i Brøndby på grund af det store anlægsarbejde med den kommende letbane, og forskellige fagfolk arbejder på stedet.

Der er skiltet med vejarbejde og at fartbegrænsningen er nedsat til 40 kilometer i timen. Samlet omkring 11 timers målinger viste, at 102 bilister kørte igennem vejarbejdet over 40 procent for hurtigt og nu står til en bøde og en betinget frakendelse af førerretten. 24 kørte blev målt til at køre over 30 procent for hurtigt og står derfor til et klip i kortet og bøde. Fra årsskiftet blev fartbøderne hævet med 20 procent.

– En del får stadig en slem overraskelse over størrelsen på bøden, og jeg opfordrer til, at man kører nøje efter fartbegrænsningen – så nedsætter man både risikoen for at andre kommer skade og undgår selv bøder og mistet kørekort, forklarer politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi.

– Vi får positive tilkendegivelser fra vejarbejdere og beboere, når vi er ude og måle hastighed. De synes, der bliver kørt stærkt, hvor de arbejder og bor, og vi vil løbende følge op i hele politikredsen, slutter Claus Stoltenberg.

Den højeste bøde på 14.900 kroner gik til en bilist, der kørte 91 kilometer i timen i vejarbejdets 40-zone. Samme forseelse kostede 12.500 kroner sidste år. Hertil kommer en betinget frakendelse af førerretten, hvilket betyder, at en ny teoretisk og praktisk køreprøve skal bestås.

Laveste bøde på 6.500 kroner venter en bilist, der blev målt til 53 kilometer i timen. Samme forseelse kostede 5.500 kroner sidste år. Dertil kommer et klip i kørekortet.

Målingerne fordelte sig den 10., 16. og 18. marts om formiddagen og ved middagstid på en strækning nær ringvejens haveforeninger og golfbane.

Sådan udregnes en bøde i vejarbejde med 40 km/t

Eksempel:

Bøde for at køre med 91 km/t:  6.000
Dobbelt takst pga. vejarbejde:  6.000
Hastighedstillæg o/30 pct.:       1.200
Dobbelt takst pga. vejarbejde:  1.200
Bidrag til Offerfonden:                  500
Samlet bøde                                14.900

instrumentbræt bil
Pas på med at køre for hurtigt, hvis der er vejarbejde … (Foto: Pexels)

Læs også: Vanvidsbilister stoppet

Dagens video: Kæledyrene fra Ukraine

Fredagsfjol: Når man opdages 😂

· Mere fra samme kategori ·