Læs også:

Close
sove søvn stå op vækkeur morgen

Kvinder er ofte ansvarlige for familiens morgenrutine

Sundhed  | 

Ny undersøgelse viser, at kvinder er ofte ansvarlige for familiens morgenrutine. Men hvordan ser de morgenrutiner ud – og hvor gode er vi til at få den bedste start på dagen. Det kan du læse mere om her

Færdiglavede smoothies, yoghurt med granola, skåret frugt og færdigsmurt brød – forskellige erhverv forsøger at lave den perfekte morgenmadsløsning, som skal gøre hverdagen nemmere. Alligevel kæmper fire ud af 10 danskere med at spise morgenmad – og så er det i øvrigt kvinden, der har det primære ansvar for at sørge for familien om morgenen.

Danskerne mener, at det er sundt at spise morgenmad

En undersøgelse, der er udarbejdet af YouGov på vegne af Herbalife Nutrition, viser, at 80 procent af danskerne mener, at det er sundt at spise morgenmad. Alligevel har antallet af danskere, der springer morgenmaden over ikke ændret sig de seneste to år.

Uanset hvor nem morgenmaden er for os, ser det ud til, at dårlig tid, ingen madlyst og træthed vinder over morgenmaden. Mange får i hvert fald ikke spist om morgenen.

morgenmad
En god dag starter med god og sund morgenmad … (Foto: Pexels)

– Det er ikke nødvendigvis bekymrende for dem, der har fundet en sund løsning, men vi ved, at der er en fjerdedel af danskerne, som ønsker at spise morgenmad, der ikke får det gjort, siger Mia Bergmann, nordisk direktør i Herbalife Nutrition.

Tallene viser også, at det i mange familier er kvinden, der har det primære ansvar om morgenen. Det er hende, der laver morgenmad, rydder op bagefter, smører madpakker og klæder børnene på.

– Selvom kvinderne er de mest travle, er der flere mænd (50%) end kvinder (46%), som springer morgenmaden over, siger Bergmann.

morgen seng pige kvinde sove krop træt (Foto: Unsplash)
Selvom kvinderne er de mest travle, er der flere mænd (50%) end kvinder (46%), som springer morgenmaden over … (Foto: Unsplash)

Danske arbejdsgivere støtter op om morgenmaden

Tallene viser også, at danske arbejdsgivere er bedre til at arrangere morgenmad sammenlignet med andre nordiske lande. I Danmark får henholdsvis 9 procent kvinder og 13 procent mænd morgenmad på arbejdet.

– Her er danskerne kommet længere end deres nordiske venner. Vi ser, at forskellen er markant større i for eksempel Norge, hvor der er langt flere mænd, der får morgenmad på deres arbejde, siger Bergmann.

Fun fact æg
Æg indeholder ikke blot en masse protein, men også antioxidanter, vitamin A, B12, D, riboflavin, folat, fosfor og cholin. Men da æg også indeholder kolesterol, skal man ikke spise for mange æg om dagen.

Hun mener, at kvinder, der for eksempel arbejder i sundhedssektoren med krævende og ofte lange arbejdsdage, skal have ændret på dette.

– Det er interessant at se, hvor stor forskellen er lige over grænsen. Os nordmænd kan lære lidt af danskerne, fortsætter hun.

æg morgenmad
Får du spist en morgenmad … (Foto: Pexels)

Læs også: Lav en lækker grøn smoothie om morgenen

Skal stille højere krav

Bergmann peger på, at hovedansvaret om morgenen selvfølgelig er mere komplekst, end at mænd ‘sniger sig væk’, men hun mener alligevel, at kvinder bør stille højere krav til deres partner.

pige kaffe pude
For mange starter dagen med en kop kaffe … (Foto: Unsplash)

– Det afhænger af, hvordan situationen er derhjemme, og højst sandsynligt bidrager de fleste mænd på andre områder. Jeg tror, at mange kvinder bruger tid på de områder, de selv mener, de har hovedansvaret for, og glemmer at mænd godt kan bidrage, siger Bergmann og tilføjer:

– Men vi ser også fortsat, at der er nogle mænd med gammeldags holdninger, som oplyser, at de ikke spiser morgenmad, fordi de ikke får det serveret på sengen. De mænd skal ud af sengen, bidrage derhjemme og spise morgenmad sammen med familien. Ingen kan forvente at få måltiderne serveret på sengen, medmindre man har fødselsdag, afslutter Bergmann med et lille smil.

Sådan ser danskenes morgenrutiner:

morgenvaner herbalife
Tabel viserne danskernes madvaner … (Tabel: Herbalife)

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen blev gennemført i januar 2021 af YouGov for Herbalife Nutrition. Undersøgelsen blev foretaget på tværs af de nordiske lande Sverige, Norge, Danmark og Finland af en repræsentativ stikprøve mellem 18 og 74 år.

Undersøgelsen har til formål at afdække holdninger og vaner forbundet med motion og kost. Den havde 4.161 respondenter i de nordiske lande og 1.025 respondenter i Danmark. Det er derfor repræsentativt i de fleste amter.

kaffe morgen
En god start på dagen er vigtigt … (Foto: Pexels)

Om Herbalife Nutrition Ltd.

Herbalife Nutrition er et globalt ernæringsselskab, der har til formål at bidrage til positive livsændringer. Selskabet har siden 1980 været optaget af ernæring og af at ændre folks liv ved hjælp af ernæringsprodukter og ernæringsprogrammer.

Sammen med Herbalife Nutritions selvstændige medlemmer og forhandlere arbejder vi på at finde løsninger på en række af verdens udfordringer, såsom dårlig ernæring og fedme, en befolkning der bliver ældre samt skyhøje offentlige udgifter til folkesundhed. Herbalife Nutrition-medlemmer findes i mere end 90 lande.

madpakke familie
En familie har ofte mange gøremål om morgenen … Men morgenmaden skal huskes … (Foto: Shutterstock)

Læs også:

 

Det gør søvneksperterne, når de ikke selv kan falde i søvn 

 

træt seng sove bog

· Mere fra samme kategori ·