Læs også:

Close
ukraine putin krig

Kommunerne er klar med husly til mindst 15.000 ukrainere

Nyheder  | 

Kommunerne er klar med husly til mindst 15.000 ukrainere · Ungdommens Røde Kors mangler frivillige til sommerens lokale ferielejre · Danskernes fokus på sunde og bæredygtige måltider skaber travlhed · Rumænske brødre dømt og udvist i våbensag · Coop sender lastbiler til Ukraine · Dagens billede: Kardashian sejr

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kommunerne er klar med husly til mindst 15.000 ukrainere

Ny undersøgelse fra KL bekræfter, at kommunerne er i fuld gang med at forberede sig på at kunne modtage ukrainere på bedste vis. Logi til mindst 15.000 ukrainere forventes at stå klar.

Landets kommuner skønner i en ny KL-undersøgelse, at de samlet set har logi til mindst 15.000 ukrainere. 85 kommuner har svaret på spørgeskemaet.

Regeringen forventer, at omkring 20.000 ukrainere vil komme til Danmark i den kommende tid.

– At kommunerne kan stå klar med mindst 15.000 sengepladser, vidner om den enorme opbakning og vilje til at hjælpe, der er i landets kommuner og blandt civilsamfundet, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Tallene fordeler sig på akut indkvartering (ca. 5.800), pladser i egnede bygninger til asylcentre (ca. 5.700) og privat indkvartering (ca. 3.200) hos borgere og erhvervsdrivende, der ønsker at stille boliger til rådighed, fx sommerhuse, annekser, værelser i eget hjem, vandrehjem, erhvervslokaler m.v.

Den gode modtagelse forberedes netop nu. Ud fra undersøgelsen kan man også se, at langt størstedelen af kommunerne allerede er i gang med at iværksætte indsatser, som kan bidrage til en god modtagelse for ukrainere.

– Kommunerne opretter fx kommunale taskforces, der koordinerer med civilsamfundet og sikrer gode forhold for ukrainske børn. Nogle er ved at udvikle velkomstmateriale på ukrainsk, og mange opretter hotlines for borgere, der gerne vil hjælpe. Der er også et stort engagement fra civilsamfundet om at hjælpe til med at modtage de ukrainere, der kommer til landet, i fællesskab med kommunerne, fx når det gælder husly, mad og tøj, fortsætter Jacob Bundsgaard.

Undersøgelsen viser også, at kommunerne i den grad efterspørger hjemmel til at hjælpe de mennesker, som kommer til landet, med det der er nødvendigt og akut. Som reglerne er i udlændingeloven nu, kan ukrainerne kun få en statslig forsørgelse – for eksempel mad og tag over hovedet – hvis de søger asyl.

– Derfor er vi glade for, at udlændinge- og integrationsministeren onsdag meldte ud, at han er klar til at se på en særlov til at give ukrainere mulighed for opholds- og arbejdstilladelse. Vi vil rigtig gerne bidrage i kommunerne, så vi kan give de ukrainere, der kommer til landet, den fornødne hjælp og ikke mindst trygge rammer, siger KL-formanden.

ukraine putin krig
Kommunerne er klar med husly til mindst 15.000 ukrainere … (Foto: Pexels)

Læs også: Kirker og kunder samler ind til Ukraine

Ungdommens Røde Kors mangler frivillige til sommerens lokale ferielejre

Ungdommens Røde Kors mangler akut frivillige til sommerens ferielejre for 1.400 udsatte børn og unge. ”Meld dig som frivillig og få en oplevelse for livet”, lyder opfordringen fra Sarah Monrad, der er frivillig lejrleder.

Ungdommens Røde Kors mangler akut frivillige til sommerens ferielejre for 1.400 udsatte børn og unge. ‘Meld dig som frivillig og få en oplevelse for livet’, lyder opfordringen fra Sarah Monrad, der er frivillig lejrleder.

Sidste uge var der sidste frist for at melde sig som frivillig på en af Ungdommens Røde Kors’ lokale ferielejre for udsatte børn og unge. Men efter en periode med corona-restriktioner oplever organisationen, at færre unge søger et frivilligt arbejde, og det er kun lykkedes at finde 650 frivillige ud af de 900, som det som minimum kræver for at gennemføre alle 23 planlagte ferielejre rundt om i Danmark.

Derfor har Ungdommens Røde Kors valgt at udskyde fristen for tilmelding til den 1. april.

– Hvis ikke, vi finder frivillige nok, kan vi blive tvunget til at lukke enkelte lejre eller helt aflyse for nogle af de børn fra udsatte familier, der går og glæder sig til en uges fantastisk sommerferie med os, siger Louise Dyrholm, der er programkonsulent hos Ungdommens Røde Kors og slutter:

– Vi håber, at vi ved at udskyde fristen for tilmeldingen, kan samle nok frivillige, så 1400 børn og unge kan få den oplevelse, de fortjener.

Du kan melde dig som frivillig her.

Fakta:
Ungdommens Røde Kors planlægger 23 ferielejre over hele Danmark for i alt 1.400 børn og unge i alderen seks til 17 år.

Ungdommens Røde Kors har eksempelvis lejre og frivillige i: Gedsted, Vejen, Midtjylland, Nordjylland, Ved Aarhus, Ringe, Faxe Ladeplads, Jægerspris, Ved København …

Se Danmarkskort og mere her.

ungdommens røde kors
Frivillige på Ferielejr med Ungdommens Røde Kors. (Foto: PR)

Læs også: Ensomhed er eksploderet under corona

Danskernes fokus på sunde og bæredygtige måltider skaber travlhed

Nuggets, kyllingekebab, kyllingeburgere eller en sandwich med kylling: Det er vejen frem, også når man er på farten. Det er i hvert fald danskernes holdning, og det har kunne mærkes hos Danpo i Farre, hvor de længe ikke har kunne følge med efterspørgslen. Med en stor investering i produktionen kan kunderne nu glæde sig over, at Danpo snart er klar til at tage imod endnu flere ordrer.

I månedsvis har man hos Danpo i Farre måtte sige nej til kunder på det danske marked og øvrige Scandi Standard kunder, der har efterspurgt convenienceprodukter til foodservice. For i takt med at forbrugerne er blevet mere opmærksomme på at spise sundt og bæredygtigt også når de er ude at spise eller er på farten, så er efterspørgslen på kyllingeprodukterne fra Danpo steget:

– Vi har haft en klar strategi om at tilbyde kyllingeprodukter under vores brand The Happy Chicken Project og De Danske Familiegårde, hvor forbrugerne altid kan være sikre på at få kylling af bedste dansk kvalitet, udklækket og opdrættet i de samme danske stalde og uden brug af antibiotika. Og det er blevet så stor en succes, at vi skal udvide vores produktionsanlæg ganske betragteligt fortæller Rene Tryk, der er fabrikschef i Farre.

Udover at udvide produktionen vil man med indsatsen også sikre, at udnyttelsen af råvaren optimeres. I Danmark spiser vi nemlig 60% brystfilet, og derfor er det en af Danpos hjertesager at sikre, at der ikke går noget til spilde fra resten af kyllingen. Med den nye kapacitet på linjen kan lårkødet udnyttes endnu bedre til at producere kebab og andre stegte produkter og dermed sikre endnu flere fødevarer med et højt dyrevelfærdsniveau.

På sigt giver det også mulighed for at udvikle nye spændende produkter til brandsne De Danske Familiegårde, der ligger i detail og The Happy Chicken Project, som hører til i foodservice samt til de store eksportkunder og øvrige Scandi Standard kunder. Udvidelsen af linjen igangsættes nu, og man forventer at være fuldt oppe at køre med den udvidet produktion i løbet af 6-10 måneder.Tocifret millioninvestering Det er mange millioner kroner, der skal til for at udvide produktionslinjerne i Farre, hvor netop convenience-produkterne produceres, og man forventer at kunne udvide tonnagen med 20%, når projektet er afsluttet:

– Vi er selvfølgelig superstolte af, at vi producerer fødevarer som både Danmark og udlandet sætter stor pris på. Samtidig ser vi det også som en mulighed for at sikre arbejdspladser i Farre, slutter Rene Tryk.

danpo kylling
Danpo har travlt … (Foto: PR)

Læs også: Sund aftensmad med kylling

Rumænske brødre dømt og udvist i våbensag

En skarpladt revolver og narkosalg kostede to mænd fængselsstraffe og udvisning, da de i torsdag blev dømt i Retten i Aarhus.

En 24-årig mand blev idømt to et halvt års fængsel og udvist for bestandigt for besiddelse af skydevåben på et offentligt sted under særligt skærpende omstændigheder.

Hans bror, en 22-årig mand, blev idømt fire et halvt års fængsel og udvist med et indrejseforbud i seks år for at have solgt kokain og hash til en større personkreds.

Den 24-årige blev anholdt den 19. januar i Aarhus V med en revolver i lommen. I forbindelse med en konflikt mellem to bandegrupperinger var Østjyllands Politi ekstra opmærksom på området, og da en patrulje så en gruppe mænd stå på Kappelvænget tog de kontakt.

Da den 24-årige så politiet, forsøgte han at flygte til fods, men han blev indhentet af en betjent og blev anholdt. I forbindelse med anholdelsen tog en anden mand på stedet fat i betjenten og forsøgte at befri den 24-årige, men det lykkedes betjenten at holde fast. Under den efterfølgende visitation fandt betjentene en skarpladt revolver i den 24-åriges inderlomme.

På revolveren fandt politiet DNA-spor, der to måneder senere ledte dem til den 24-åriges bror, der også har bopæl i Aarhus. Ved ransagning på flere adresser, som den 22-årige bror, er tilknyttet, fandt politiet cirka 60.000 kroner i kontanter, noget kokain og hash og en række elektroniske spor, der indikerede, at han havde solgt stoffer over en længere periode.

I retten blev den 22-årige alene dømt for narkohandlen, da dommer og nævninge ikke mente, at han kunne dømmes for i forening med sin bror at have været i besiddelse af skydevåbnet.

Mændene blev ikke dømt efter bandeparagraf, selvom de to mænd var tiltalt efter straffelovens 81a, idet anklagemyndigheden mente, at besiddelsen af revolveren skulle ses i sammenhæng med den på det tidspunkt verserende bandekonflikt – men retten vurderede anderledes.

– Retten vurderede, at det ikke kunne bevises, at den 24-årige har tilknytning til en bande, og han blev derfor ikke dømt efter bandeparagraffen. Men det ændrer ikke ved, at det er en meget alvorlig sag at gå rundt med en skarpladt revolver på åben gade. Jeg er tilfreds med, at både fængselsstraffene og udvisningen statuerer et klar eksempel på, at alvorligt kriminalitet ikke accepteres, men jeg vil nu nærlæse rettens præmisser, udtaler senioranklager Jakob Beyer.

våben pistol skyder
Den ene mand havde skyder på sig under anholdelsen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Politiet indfører nattelivszoner i Aarhus

Coop sender lastbiler til Ukraine

Orkla og andre af Coop’s leverandører har doneret paller med nødhjælp til Ukraine. Det blev fredag eftermiddag sendt afsted fra lageret i Alberslund. Erhvervsminister Simon Kollerup og direktører fra Orkla og Coop var til tilstede inden afgang.

To lastbiler med nødhjælp med blandt andet dåsemad, havregryn, grødris, hygiejneprodukter og andet er nu på vej til Ukraine via Polen. I søndags sendte Coop fem lastbiler med varer fra vores lager i Danmark. Siden har leverandører henvendt sig til Coop og spurgt, om de også kunne hjælpe. Og fredag var det så produkter fra Orkla, Coop og én eller to leverandører mere der sendte nødhjælp afsted.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) udtaler:

– Danske virksomheder viser solidaritet på en meget konkret måde, når de sender nødhjælp til Ukraine. Jeg er stolt over, at så mange danske virksomheder rykker sammen og tager initiativer til at hjælpe i en tid som denne. Det er der brug for.

Nødhjælpen er koordineret med den ukrainske ambassade. ​​Den ukrainske ambassadør, Mykhailo Vydoinyk, siger om indsatsen:

– We are very touched by the unanimous unprecedented support that the Danish population is now giving Ukraine. Politicians, businesses, ordinary people – everyone is willing to help us in this difficult time for our country. I am grateful to Coop for delivering another shipment of food and essential commodities to Ukraine. Now, all this is required by Ukrainians who found themselves homeless and without means of subsistence.

Coop har sørget for at koordinere og samle leverandørernes donationer. Transportfirmaet DSV donerer kørslen til byen Komorowo i Polen cirka 150 km fra den ukrainske grænse, hvorfra lokale transporterer det videre til Ukraine.

coop ukraine lastbil
Simon Kollerup, Trine Rubæk Olsen, Kræn Østergaard Nielsen ser lastbilerne blive fyldt og sendt afsted. (Foto: Coop)

Læs også: Coop lancerer personlig klimaberegner

Dagens billede: Kardashian sejr

· Mere fra samme kategori ·