Læs også:

Close
film parallelle mødre

Filmanmeldelse: ‘Parallelle mødre’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Den spanske film ‘Parallelle mødre’ fortæller historien om to kvinder, Janis og Ana, der føder på samme dag. Begge kvinder er single, og blev gravide ved et uheld. En smuk og varm film som skal ses i biografen

Janis som er midaldrende, fortryder ikke graviditeten, og hun er faktisk meget glad for det kommende barn. Ana er stadig i teenagealderen, og hun er både bange, angrende og traumatiseret over hele situationen.

Da de to er indlagt på samme hospitalsværelse for at skulle føde, prøver Janis at opmuntre Ana, mens de bevæger sig som søvngængere langs hospitalets korridorer. Den korte tid de to kvinder bruger sammen, skaber et fint og stærkt og dybt bånd imellem dem, som udvikler, men som også komplicerer men også beriger deres fremtidige liv.

Det handler filmen om

Den cool fotograf Janis (Penélope Cruz) og den lidt vilde teenager Ana (Milena Smit) har to ting til fælles: de er singler og er blevet gravide uden at planlægge det. De kender ikke hinanden og havner tilfældigt på samme stue på fødegangen. Janis er midt i livet og ser frem til at blive mor. Teenageren Ana er skræmt og usikker, men ønsker ikke hjælp fra sine travle og meget velhavende forældre.

Efter de har født, har begge travlt med deres nye liv og babyer, og de er ikke i kontakt. Men skæbnen – måske – vil det anderledes … Og stærke ting sker (vil ikke spoile), der får begge til at gå i nye retninger med deres måde at tænke og leve på. Man kan sige, at deres moderskaber er på mange måder med til at former deres fremtid og ændre deres personlighed. Men tilfældighederne – eller igen måske skæbnen – vil det anderledes – og de mødes tilfældigt på en cafe en dag.

Derfra knytter de to mødre et tæt bånd, som kommer til at forandre deres liv for altid. En retning ingen af dem sikkert havde forestillet sig – men som kommer til at bestemme deres fremtid …

film parallelle mødre
Janis lærer også Ana at lave mad … (Foto: Scanbox)

Parallelle mødre, skæbner og en parallel historie

Filmen kører med flere parallelle spor, hvor skæbnen spiller ind. Og parallelt med ‘mødrehistorierne’ er der historien om Francos massegrave, hvor blandt andet Janis’ bedstefar endte, idet han blev dræbt under Francos styre og begravet i en massegrav. Alle i den lille by ved hun kommer fra ved, hvor massegraven er, og Janis og andre vil gerne havde deres forfædre ordentlig begravet sammen med familien.

Det er en ‘historie-i-historien’, hvor Pedro Almodóvar også kommer ind på en grum fortid og en konfrontation med denne. Den er dog fint flettet ind, uden det bliver for mærkeligt, voldsomt eller ‘overskyggende’ mødrehistorien.

Jeg ser det som ‘de nye liv’ og ‘de gamle liv’ og deres måde at flettes sammen på. Selv har Pedro udtalt, at oprindelig fyldte den del af historien mere, men at den blev nedtonet, og at han også forsøger at komme ind på et meget ømtåleligt emne på en fin måde. Det er et emne, der ligger den spanske befolkning meget på sinde – men noget vi andre nok ikke helt kan forholde os til op samme måde og kun har hørt om …

film parallelle mødre
To mødre en baby og masser af kærlighed … (Foto: Scanbox)

En rørende film

Pedro Almodóvar er på alle måder i storform, og han har skrevet og instrueret en rørende film om moderskabets kraft og om søgen efter ophav og fællesskab. Trods sidste del af filmens drama er der ingen gallopperende hjerter – der er en fin stemning af lettelse og følelser (man kan mærke) – ingen ‘afregning’ eller hævnfølelse.

Penélope Cruz er Almodóvar-royalty med sin medvirken i otte af mesterens film. Her leverer hun endnu engang en formidabel præstation, som hun er blevet belønnet med skuespilprisen for i Venedig og også en Oscar-nominering for. Alberto Iglesias er nomineret til en Oscar for bedste originale musik. Og den er også så fin og magisk og en del af fortællingen og filmen …

film parallelle mødre
En smuk baby og to ellers travle kvinder, der pludselig gøres opmærksom på, hvad livet også kan bringe … (Foto: Scanbox)

Tilfældigheder

Livet kan man godt nogle gange tænke som en lang række af tilfældigheder og episoder, der er med til at danne den person og forme fremtiden. Og det er også, hvad Pedro Almodóvar prøver at fortælle. Om en grum spansk fortid – om personer, hvis triste skæbne var med til at danne generationer efter – men også de nulevendes livs store begivenheder. Der er som med alt han laver – en dybde og følelse af nerve i fortællingen og menneskerne – og det så er dem, der har de mindre roller. Man ved, intet er overladt til fantasien – men man det føles ikke iscenesat …

Han siger en masse uden at sige det med ord – det fortælles med små bitte glimt – visuelle effekter og personers handlinger – det er en fin måde at fortælle, så meget mere, end hvad det blotte øje ser. Alt det fordøjer man faktisk først bagefter …

film parallelle mødre
Her er de samlet ved udgravningen, hvor deres forfædre blev dræbt og begravet …  (Foto: Scanbox)

En rolig og medrivende film

Der er noget ved Pedro Almodóvar’s film – de er medrivende – beroligende … De er farvelige – altså faktisk bogstaveligt – hjemmene – personernes påklædning men også typer. Og så er de enormt nærværende – altså på den måde, at der ikke nødvendigvis sker det vilde – men man stille og roligt opsluges af en ro, og indleven i de mennesker og deres historier, der fortælles. Han er en god fortæller og god til at skildre kvinder på. Det er oftest med en blanding af kunst, kitsch og kærlighed … Alt ‘pakketeret ind’ i visuelle lækkertier og blid og dragende musik.

Jeg kan godt lide hans film – jeg glemmer, de er spanske – jeg føler, jeg går på de gader – sidder og spiser den sortfodsskinke – eller ligger og tænker i den seng. Jeg får lyst til at tage en masse ting op til genovervejelse – og jeg er godt underholdt hvert eneste minut i de to timer. Jeg trækker faktisk vejret lidt mere roligt, da jeg går ud af biografen. Sådan kan en film også være …

PS. Ingen spoiler men en meget rørende afsluttende scene, der er en hyldest fra de levende til de døde … (Se den).

film parallelle mødre
To kvinder hvis liv flettes sammen … (Foto: Scanbox)

Filmfakta

Premiere: Torsdag den 3. marts 2022

Instruktion: Pedro Almodóvar

Manuskript: Pedro Almodóvar

Cast: Penélope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma med flere

Længde: 2 timer og 3 minutter

Genre: drama

Aldersgrænse: 11 år

Originaltitel: Madres Paralelas

Sprog: Spansk med danske undertekster

film parallelle mødre
Moderskabet er en stor forandring i begge kvinders liv. (Foto: Scanbox)

Penélope Cruz fun facts

Vi har set hende i utallige film – også mange forskellige typer film. Den lille men store spanske skuespillerinde har gennem snart mange år  faktisk 2o år – og beriget os med mange gode film. Men vidste du de her fun facts om hende:

  • Penélope Cruz fik sin skuespildebut som 16-årig i et tv-show i 1991, og hendes første film var året efter (1992) hed Jamón, jamón. Den høstede hun mange roser for.
  • Efter indspilningen af filmen ‘Alle de smukke heste’ blev hun vegetar.
  • Hun fik navnet Penélope efter sangen af ​​samme navn af Joan Manuel Serrat.
  • Penélope taler flydende fire sprog – spansk, italiensk, fransk og engelsk.
  • Penélope Cruz er den anden spanske skuespiller, der har vundet en Oscar for sine skuespilpræstationer – men den første skuespillerinde. Den første var Javier Bardem, som i øvrigt også er hendes mand.
  • Hun har startet en organisation kaldet ‘Sabera Foundation’ for hjemløse piger og mennesker, der lider af tuberkulose i Kolkata.
  • Hendes kælenavn er Pe.

film parallelle mødre

En smuk spansk skuespillerinde, der kan meget mere end blot være smuk … (Foto: Scanbox)

Se trailer er:

Kilde: The Hollywood Reporter, Scanbox, Glamour, The Insider

 

Læs også:

 

Filmanmeldelse: ‘Spencer’

 

diana spencer
En mesterlig og fin film … (Foto: Scanbox Entertainment)

· Mere fra samme kategori ·