Læs også:

Close
licorice pizza

Filmanmeldelse: ‘Licorice Pizza’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Den er skør, skøn og ganske smuk. ‘Licorice Pizza’ er en coming-of-age historie om den charmerende og entreprenante Gary Valentine og den 10 år ældre temperamentsfulde Alana Kane

Efter et tilfældigt møde finder de to hovedpersoner Gary og Alana straks sammen i et ganske særligt venskab i starten af 70’erne. De to vanvittigt skønne karakterer, deres familie og venner tager os derefter med ud på et hav af vilde eventyr fyldt med humor, charme og lækker 70’er idyl i og omkring San Fernando Valley. Det emmer – det syder – det sitre af 70’er vibes – en svunden tid – som filmen mesterligt fører os tilbage til …

licorice pizza
Den unge Gary Valentine spilles af Cooper Hoffmann, og det er hans debut … (Foto: PR)

Det handler filmen om

Alana Kane og Gary Valentine vokser op i Californien i 1973 og bliver forelskede i hinanden. Gary går stadig i High School, da han møder fotografassistenten Alana, som keder sig i det uinspirerende job. Han prøver at imponere hende ved at sige, at han er skuespiller, endda med et rigtigt job på hånden.

Sammen rejser de til New York, hvor Gary skal optræde på TV. Det går imidlertid ikke som ventet, og da de vender tilbage til Californien, forsøger de at finde ud af, hvem de er, og hvad de skal lave. Deres venskab vokser, imens de bevæger sig ind i voksenlivet.

Undervejs møder de blandt andet en berømt skuespiller, portrætteret af Sean Penn, og en Hollywood-producer spillet af Bradley Cooper, samt en politiker spillet af Benny Safdie.

’Licorice Pizza’ handler om den intense, første kærlighed, om at gå fra barn til voksen, og opdagelsen af nye muligheder og uudnyttet potentiale – måske, mest af alt, hos hinanden.

licorice pizza
Så er Gary Valentine klar til at sælge vandsenge … (Foto: PR)

Instruktørens tanker

Instruktør Paul Thomas Anderson er selv vokset op i Californien og er i dag bosiddende i San Fernando Valley, hvor filmen ’Licorice Pizza’ foregår. Man kan kalde filmen hans ’American Graffiti’. Den film var George Lucas ode til Modesto. Dette er Paul Thomas Andersons hyldest til stedet og tiden, hvor han voksede op. Historien starter i 1973 i den solbeskinnede dal udenfor Los Angeles.

Han har også selv produceret filmen, står bag et af kameraerne og skrevet manuskriptet. Begge hans hovedrolleskuespillere er debutanter og mange af de karakterer, vi møder undervejs, er Paul Thomas Andersons bekendte eller hans børns venner. Han har også brugt personer, som var vigtige figurer på den tid, for eksempel George DiCaprio, Leonardos far, der var en betydningsfuld mand på den californiske kunstscene i 70’erne.

En del af historien er baseret på Paul Thomas Andersons barndomskammerat Gary Goetzman, der var barneskuespiller og blandt andet medvirkede i filmen ’Yours, Mine and Ours’ med Lucille Ball og optrådte i ’The Ed Sullivan Show’. Som voksen startede Gary et firma, der solgte vandsenge, og han etablerede en spillearkade med flipperspil.

På et tidspunkt leverede Goetzman en vandseng til den ekstravagante filmproducer Jon Peters’ hjem. Garys egen historie, og hans genfortællinger af oplevelser til Paul Thomas Anderson, er kommet med i filmen. Anderson fik tilladelse fra den rigtige Jon Peters til at udvikle en karakter baseret på ham, og Jon Peters var vild med at blive portrætteret af Bradley Cooper.

licorice pizza
Selv slippermaskinerne er med i filmen … (Foto: PR)

Filmens titel og stil

Filmens titel, ’Licorice Pizza’, er opkaldt efter en tidligere kæde af pladebutikker i det sydlige Californien.

– Hvis der er to ord, der får mig til at have en pavlovsk reaktion og minde om at være barn og løbe rundt, så er det ‘licorice’ og ‘pizza’, forklarer Paul Thomas Anderson, og fortsætter: Jeg bliver øjeblikkeligt ført tilbage til dengang. De indfanger en særlig stemning for mig, og det er den stemning, jeg har prøvet at få op på det store lærred i filmen her.

Anderson skrev manuskriptet med Alana Haim i tankerne, og han tilbød hende hovedrollen i sommeren 2019. Han har en tæt forbindelse til hendes band Haim efter at have instrueret flere af deres musikvideoer og er en nær ven af ​​hele Haim-familien.

Haims søstre Este og Danielle og forældre Moti og Donna blev også castet til at spille rollen som hendes familie. Anderson og Michael Bauman (som deler en credit for fotografering) skød ’Licorice Pizza’ på 35 mm film med gamle linser for at skabe filmens 1970’er-look. Og det virker som i knald godt – og er man selv så gammel at have oplevet 70’erne, så er man virkelig kastet tilbage til den tid. En cool og på mange måder vild tid og årti.

Se trailer her:

Alana Haim fun facts

 1. Alana Mychal Haim er en amerikansk musiker og skuespillerinde. Hun er pianist, guitarist og vokalist i det amerikanske poprockband Haim sammen med sine to ældre søstre, Este og Danielle, som i 2020 modtog en Grammy Award for Årets Album-nominering for deres tredje album, Women in Musik Pt. III
 2. Fra singer-songwriter til filmstjerne. Det er ikke ofte, at en skuespillers første film er titlen, der giver dem en prisnominering, men for dygtige Alana Haim er den utrolige bedrift blevet opnået.
 3. Haim scorede en Critics Choice Award-nominering for bedste skuespillerinde for sin rolle i ‘Licorice Pizza’ og spiller sammen med Cooper Hoffman, Bradley Cooper og George DiCaprio i Paul Thomas Anderson-filmen.
 4. ‘Licorice Pizza’, som også er numineret til til Oscars (også bedste film) følger Haims karakter, Alana, og hendes rejse mod selvopdagelse og ny kærlighed i Californiens San Fernando Valley i 1970’erne.
 5. Hun er født og opvokset i Los Angeles..Haim-søstrene voksede op i Los Angeles, og mere specifikt dalen, som er blevet en integreret del af Alana Haims identitet. Hun har udtalt til Vanity Fair: “Jeg er en ‘Valley-pige på alle måder.
 6. Hendes familie er musikalske. Ikke alene er hun i et band med sine to søstre, Este og Danielle, hendes forældre havde også musikalsk baggrund. Hendes mor vandt en sangkonkurrence i 70’erne kaldet ‘The Gong Show’, og hendes far var trommeslager. Da Haim-søstrene var unge, dannede hele deres familie et band kaldet Rockinhaim-bandet, et navn, som deres far havde fundet på til dem. Efterhånden som søstrene voksede op, gik de selvfølgelig videre fra at spille klassiske rockcovers i familiebandet og omdøbte sig selv til Haim.
 7. Hun havde en Bat Mitzvah med Mardi Gras-tema. Alle Haim-søstrene havde mindeværdige bat mitzvaer. Alanas var særligt interessant og hun fortalte GQ, at hun havde ønsket, at hendes tema skulle være maskerade, men hun kendte ikke ordet, hvilket resulterede i et fastelavns-tema. “Mine forældre fandt et sted i en kontorbygning, hvor der var et festlokale,” har hun fortalt om sin fest. “Det var så lille. Mine venner fandt ud af, at der var en dør, der ville åbne til denne mærkelige kontorbygning, og det var der, de gik for at hygge sig med folk. Den eneste person, som jeg ville hygge mig med, var denne fyr Harell Dahari. Jeg var ligesom, det er mit øjeblik, det skal ske. Og han var sådan, ‘nej – for helvede nej’. Jeg blev afvist big time.”
 8. Hun medvirkede i skolestykker, da hun var yngre. Haims skuespillerkarriere startede faktisk ikke helt med denne film, for hun blev faktisk castet to gange i sine skoleskuespil som den onde heks fra Vesten, hvor hendes mål var at få publikum til at grine. Mens hendes korte sceneoptrædener ikke hjalp meget i hendes skuespillerkarriere i Hollywood, fungerer det som en sjov anekdote.
 9. Haim er signet af Jay-Z. Han signede pigegruppen til Roc Nation efter udgivelsen af ​​deres første EP i 2012. Siden da har bandet modtaget Grammy-nomineringer, først for bedste nye kunstner ved den 57. årlige Grammy Awards, og derefter for album Årets og bedste rockpræstation under den 63. Grammy.
 10. Hun kan ikke lide at feste efter koncerter.
 11. Alana blev nødt til have lastbil-køreundervisning til filmen.
licorice pizza
Se filmen – du vil elske den … (Foto: PR)

En anden tid på fedeste måde

Begge hovedrolleskuespillere er debutanter – og det gør de fremragende. Måske skal det nævnes, at Cooper Hoffman (Gary Valentine) er søn af afdøde Philip Seymour Hoffman, der var en nær ven af Paul Thomas Anderson. Cooper spiller også fantastisk. Og han blev valgt ret sent i processen til hovedrollen, fordi Paul ikke kunne en der passede perfekt sammen med Alanas naturalistiske skuespil. Det er to modpoler, der mødes, den lidt kiksede og lidt kraftige yngre dreng, og den lidt ældre, vilde og skøre pige, der vil meget mere end blot ligge på sofaen i familiehjemmet.

Filmen og alt ved den er vidunderlig. Man havde slet ikke lyst til at forlade salen igen. Man havde lyst til at leve i 70’erne – være ‘wild and free’ – ja selv ligge i en vandseng – spiller på en flippermaskine eller bare have livet foran sig.

Filmen rummer mange elementer, fra personer (måske lidt skæve) – deres liv(svalg) – kærlighed – venskaber – opvækst – Los Angeles. Alle biroller – om det er Bradley Cooper eller Sean Penn bare for at nævne de store – så ‘fitter de ind’ med deres absurditeter og vildskab.

Det her er som et kalejdoskop af farver, stemninger, lyder, sange, momenter og ja filmkunst på lækreste vis. Man ved aldrig, hvad der vil ske – og det er fedt – det gjorde man heller ikke dengang. Aldrig har det været så sjovt og skørt at tage en tur ned ad memory lane til 70’erne. Tag med og bliv glad helt ind i hjertet …

licorice pizza
Et cool venskab og måske mere … (Foto: PR)

Filmfakta

Medvirkende: Alana Haim, Cooper Hoffmann, Bradley Cooper, Sean Penn med flere

Instruktør: Paul Thomas Anderson

Premiere: Torsdag den 17. marts

Varighed: 133 minutter

Censur: Frarådes børn under 7 år

Pressematerialepress.sfstudios.dk

Musikken der gør dig glad i låget

Og så er der musikken – som man ikke andet kan blive nærmest forelsket i … De står i kø, og hagler ned med flash backs fra dengang, man stod med sin kassettebåndspiller (o i kassebukser) og hørte Paul McCartney eller Nina Simone, Smoke, og jeg kunne blive ved.

Og ja, der er mange gode numre med i filmen. Og de er fede. Ikke mindst det ikoniske nummer fra 1978 med Suzi Quatro og Chris Norman. Lyt med her og bliv sendt direkte tilbage til 1970’erne …

 

Læs også:

 

Filmanmeldelse: ‘The Lost Daughter’

 

film the lost daughter

· Mere fra samme kategori ·