Læs også:

Close
luksus rolex hermes designerbrands

Bedragere bruger nyt trick til at snyde især studerende

Nyheder  | 

Bedragere bruger nyt trick til at snyde især studerende · Støtteplakat sat i produktion i anledning af Kvindernes Kampdag · KVINFO fejrer den 8. marts: Fest og behov for forandring · Trepartsaftale om seksuel chikane skal fremme en sund kultur på arbejdspladser · FOA: Kom krænkelser til livs · Dagens billede: Zelensky i appel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Bedragere bruger nyt trick til at snyde især studerende

Københavns Politi advarer mod at give cpr-nummer og adresse til fremmede. Vi ser i øjeblikket flere sager, hvor bedragere bruger oplysningerne til at bestille mærkevarer på nettet med fakturabetaling i andres navn for at sælge det videre.

Udspekulerede bedragere har fundet et nyt trick: Først annoncerer de med lukrative jobs i grupper på sociale medier. Er man interesseret i arbejdet, skal man sende en mail med sine personlige oplysninger, bl.a. cpr-nummer og adresse.

Jobbet får man ikke, men til gengæld har bedragerne nu noget at arbejde med. De bruger nemlig oplysningerne til at bestille varer, ofte mærkevaretøj, på nettet og får det sendt per efterkrav – altså med betaling via en faktura, så de ikke skal have penge op af lommen. Varerne bliver så leveret til et pakkeafhentningssted, hvor bedragerne henter dem. Fakturaen ryger i skraldespanden, og tøjet bliver solgt videre.

– Ofte opdager folk først, at de er blevet udnyttet, når der kommer rykkere for manglende betaling eller, i værste fald, at regningerne er sendt til inkasso, siger leder af Afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi, vicepolitiinspektør Peter Reisz.

Hos Københavns Politi oplever man for tiden en del sager af denne art, og Peter Reisz beder alle være særligt opmærksomme på ikke at udlevere personlige oplysninger som cpr-nummer til fremmede via for eksempel sociale medier.

– Det virker organiseret, og vi har den seneste tid fået mange anmeldelser fra folk, som uden skyld pludselig står med inkassosager for noget tøj, de ikke har bestilt eller modtaget. Mange af ofrene er studerende, der falder over opslag om studiejobs og derfor i god tro sender oplysninger til det, der viser sig at være bedragere. Del derfor meget gerne denne advarsel videre i dit netværk, så vi kan få stoppet det udspekulerede trick, udtaler Peter Reisz, der også opfordrer til, at man kontakter politiet på tlf. 1-1-4 eller anmelder det på politi.dk, hvis man bliver udsat for den form for svindel.

Man bør desuden gøre virksomheden opmærksom på sagen og gøre indsigelse, hvis man modtager rykkere for de ubetalte varer.

luksus rolex hermes designerbrands
Pas ekstra på med at udlevere dit cprnummer …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Ung mand dømt for tricktyveri og datebedrageri mod ældre kvinde

Støtteplakat sat i produktion i anledning af Kvindernes Kampdag

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag i dag har Dorthe fra Vissevasse designet en ny støtteplakat til LittleBigHelp. Motivet symboliserer, at vi sammen kan vise den største styrke og den dybeste kærlighed. Og hun hun siger videre:

– Luk øjnene og tænk på alle de ting, som vi har tilfælles. Følelser, oplevelser, tanker. Man får et sug i maven, når man mærker denne sandhed og føler den ultimative samhørighed. We are one.

Når en køber plakaten, bliver 25% af beløbet doneret til LittleBigHelp, som blandt andet arbejder for at forbedre livsvilkår for kvinder og piger i slumområder i Indien.

Ved køb af en 30×40 plakat (pris 245 kroner ) kan LittleBigHelp for eksempel give:

– 6 dages undervisning til en kvinde på en af deres erhvervsuddannelser
– Skoleforberedelse en hel dag til 10 piger fra slummen
– 4 måneders computerundervisning til en ung pige fra primitive landsbyer

Ved køb af en 50×70 (pris 395 kroner) plakat kan LittleBigHelp for eksempel give:

– 1 måneds terapi til en pige, der tidligere har boet på gaden
– Sundhedstjek til 17 piger fra slummen
– 10 ugers råmaterialer til en kvinde på en af deres erhvervsuddannelser (or eksempelmålebånd, stof eller lignende)

Du kan læse mere om LittleBigHelp, der er en NGO støtteorganisation her.

Plakaten kan fra i dag købes her.

vissevasse plakat
Sådan ser den fine plakat ud … (Foto: PR)

Læs også: Puslespil fra Vissevasse

KVINFO fejrer den 8. marts: Fest og behov for forandring

Statsministeren, Sofie Linde og Sanne Søndergaard er hovednavnene, når KVINFO igen inviterer til fejring af Kvindernes internationale kampdag i dag …

I dag fejrer KVINFO – Danmarks videnscenter for køn og ligestilling – med et stort og festligt program. På scenen er blandt andet musikstjerneskuddet FVN, komikerne Sanne Søndergaard og Natasha Brock, debattør Emma Holten, statsminister Mette Frederiksen, ligestillingsminister Trine Bramsen samt TV-vært Sofie Linde.

– Efter to års pandemi kan vi endelig samles igen. Det er i sig selv værd at fejre. Og når vi oven i købet kan fejre fremskridtene for frihed og ligestilling – så glæder vi os bare endnu mere, fortæller Henriette Laursen, direktør i KVINFO.

–  Samtidig kommer vi til at markere nogle af de områder, hvor der fortsat er behov for forandring, for vi er jo slet ikke færdige med det vigtige arbejde for ligestilling, siger hun.

MeToo er omdrejningspunktet for både Sofie Linde og Sonia Ben Miled fra Tunesien, mens teaterstykket Mit arbejde diskuterer kønsroller, omsorgsarbejde og parforhold. Musikeren Angående mig synger om opgør med forventninger til kvinderollen. Emma Holten taler om feministisk økonomi. Og aftenens vært, komikeren Sanne Søndergaard, styrer hele showet med sin skarpe humor.

– Den 8. marts er en festdag og i år også en meget alvorlig dag med en krig, der lige er brudt ud. Derfor handler aftenen også om kvinders vigtige rolle i krise og konflikt. Undersøgelser viser, fredsaftaler er stærkere, når kvinder er med som underskrivere, slutter Henriette Laursen, KVINFOs direktør.

Billetter til aftenen er til salg på Ticketmaster og koster 220 kroner og kan købes her. Alle kan dog være med gratis, når aftenen livestreames på Facebook, hvor journalist Janni Pedersen er online-vært.

kvinfo
Kvindernes Internationale Kampdag fejres i dag … (Foto: PR)

Læs også: Seje kvinder der ændrede verden

Trepartsaftale om seksuel chikane skal fremme en sund kultur på arbejdspladser

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har fredag indgået en trepartsaftale om seksuel chikane, der skal understøtte en kulturforandring på arbejdspladsen.

Arbejdsgivere og arbejdstagere skal blive bedre til at håndtere og forebygge seksuel chikane, og det kræver en kulturforandring på den enkelte arbejdsplads. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er derfor enige om en række initiativer, der kan understøtte den nødvendige kulturforandring på arbejdspladsen. Reglerne tydeliggøres, så både arbejdsgivere og medarbejdere kender deres ansvar og pligter, og det får større konsekvenser, hvis arbejdspladsen ikke lever op til sine forpligtigelser.

Med trepartsaftalen sættes der ind på flere centrale områder:

  • Reglerne tydeliggøres, så arbejdsgiveren ikke er i tvivl om sit ansvar og pligter.
  • Godtgørelsesniveauet i særligt grove sager om seksuel chikane hæves med 33 procent.
  • Bedre retsstilling for elever og lærlinge, som udsættes for seksuel chikane.
  • Øget fokus på seksuel chikane i arbejdsmiljøarbejdet – inkl. APV-arbejdet – på den enkelte arbejdsplads.
  • Det tydeliggøres i reglerne, at ansatte har pligt til at videregive oplysninger om seksuel chikane i arbejdet, hvis de bliver opmærksomme på det, og ikke selv kan løse det.
  • Årlige opgørelser over antallet af Arbejdstilsynets afgørelser og vejledninger om seksuel chikane og mobning.
    Der nedsættes en alliance med alle relevante organisationer, som skal sikre et fortsat fokus på seksuel chikane. Regeringen ønsker at afsætte 5 mio. kr. til alliancen i 2023.
  • En række initiativer kræver lovændringer. Regeringen vil derfor forelægge trepartsaftalen for Folketingets partier.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

– Seksuel chikane er helt uacceptabelt og kan desværre foregå alle steder på arbejdsmarkedet. Mange modige kvinder og mænd har i den seneste tid stået frem og fortalt nogle chokerende historier, der har været en stor øjenåbner for os alle. Nu er regeringen og arbejdsmarkedets parter nået frem til aftale, der er nøje overvejet og kan være med til at gøre en forskel for den almindelige dansker. Det er jeg meget stolt af. Reglerne skal være helt tydelige, så ingen arbejdsgivere er i tvivl om deres ansvar og pligter, og der skal være en større konsekvens i grove sager. Jeg håber, at Folketingets partier vil støtte op om trepartsaftalen, så vi kan få skabt en sund kultur på danske arbejdspladser.

Ligestillingsminister Trine Bramsen:

– Det er en stærk og vigtig aftale, vi præsenterer i dag. Det er en aftale, der sender et nødvendigt signal om, at vi ikke accepterer seksuel chikane på vores arbejdspladser – eller noget andet sted i samfundet for den sags skyld. Det kræver en gennemgribende kulturændring, som vi alle skal bidrage til og tage ansvar for. Derfor ser jeg også frem til at samarbejde med parterne om den alliance, vi har besluttet at oprette som en del af aftalen. Den skal sikre, at vi fastholder fokus på området på tværs af samfundet, for det er kun gennem det brede samarbejde, vi kan skabe de vigtige ændringer, der skal til.

Næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Majbrit Berlau:

– Aftalen er et stort skridt fremad. Det er nu slået fast med syvtommersøm direkte i loven, at arbejdsgiverne har ansvaret for et trygt arbejdsmiljø uden seksuel chikane. Samtidig forhøjes bøderne væsentligt i de grove sager, og vi får en særlig indsats overfor unge – blandt bliver det muligt at udelukke firmaer fra at have lærlinge ved gentagne tilfælde af seksuel chikane.

Formand for Akademikerne (AC) Lisbeth Lintz:

– Med denne aftale tager vi sammen vigtige skridt mod at komme seksuel chikane på arbejdsmarkedet til livs. Det er en styrke for aftalen, at vi både har fokus på de lovmæssige rammer, og kulturændringer på arbejdspladserne og øget monitorering. Jeg er særligt glad for, at der kommer opmærksomhed på nogle af de grupper, der er særligt udsatte for seksuel chikane, fx unge og personer med løsere ansættelsesforhold. Samlet set er aftalen et godt afsæt for den videre indsats.

Underdirektør hos Dansk Industri (DI) Anders Just Pedersen:

– Det er rigtig godt at vi nu har fået en aftale der styrker den fælles indsats mod seksuel chikane og ikke mindst forebyggelse heraf. Der er stadig behov for fokus på det og med aftalen vil DI fortsætte det gode samarbejde mellem arbejdsmarkedet parter om at hjælpe og inspirere virksomheder i det konkrete arbejde med at sikre en chikanefri kultur på arbejdspladserne. Det er en stor og vigtig opgave, som vi kun lykkedes med, når alle på en virksomhed deltager heri.

Forbundsformand for HK Anja C. Jensen:

– Seksuel chikane, stress og dårligt arbejdsmiljø får ofte meget store konsekvenser for den enkelte, og når man er ung og ny i arbejdslivet, så er man bare ekstra sårbar, og desværre også mere udsat. Derfor er det SÅ vigtigt, at vi med ungepakken får en langt bedre retsstilling og beskyttelse af elever og lærlinge. Og så bliver det også gjort fuldstændig klart i lovgivningen, at den godkendelse en virksomhed får til at have elever og lærlinge kan trækkes tilbage igen. Det manglede da også bare! Man skal som arbejdsgiver tage sit ansvar for både uddannelse og arbejdsmiljø alvorligt.

Formand i Dansk Sygeplejeråd (DSR) Grethe Christensen:

– Seksuel chikane er uacceptabelt. Med trepartsaftalen tager vi et fælles ansvar for at sikre et chikanefrit arbejdsmarked med forebyggelse og handling i tilfælde af chikane, også når det gælder chikane fra tredjepart, og det er jeg glad for.

Læs aftaleteksten her.

metoo krop kvinder
Trepartsforhandlinger er afsluttet … (foto: Pexels)

Læs også: Discovery udgiver dokumentar om Metoo

FOA: Kom krænkelser til livs

Stifterne af MeToo-bevægelsen #EnBlandtOs gør status over kampen mod krænkelser, når FOA i dag inviterer til åbent hus, debat og middag på Kvindernes Internationale Kampdag.

Opgøret med både krænkelser og de, der krænker andre, kører for fuldt blus både i Danmark og udlandet med slagordene MeToo som fællesnævner. Netop den kamp er i fokus, når FOA i dag holder et åbent arrangement på Kvindernes Internationale Kampdag.

Her vil hovedtalerne være initiativtagerne til opgøret mod sexisme #EnBlandtOs, venstremedlem Camilla Søe samt Maria Gudme, regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet. Sammen har de på tværs af partiskel sat fokus på krænkelser og sexisme i dansk politik.

– Selv om vi bryster os af at være et af de lande, der har størst ligestilling, har vi stadig store udfordringer, som handler om kvinders fundamentale demokratiske rettigheder. MeToo-sagerne udgør et ligestillingsproblem, men de udgør også et demokratisk problem, fordi de handler om, hvordan magt og misbrug af magt holder nogle uden for fællesskabet. Det gælder i politik, men også i sociale fællesskaber og på den enkelte arbejdsplads,” forklarer Camilla Søe om MeToo-bevægelsens sammenhæng med Kvindernes Internationale Kampdag.

Pia Heidi Nielsen, ligestillingsansvarlig og sektorformand for Kost og Service i FOA er vært for arrangementet i forbundshuset. Hun understreger, at kampen mod krænkelser også gælder i tilfælde, hvor mænd udsættes for grænseoverskridende adfærd.

– Vi skal sikre, at der på alle arbejdspladser findes en politik, så der er en klar plan for, hvordan det skal håndteres, hvis en medarbejder udsættes for krænkelser, siger Pia Heidi Nielsen.

Også Lønstukturkomitéens arbejde samt FOAs indsats for at skabe større lønlighed på tværs af køn og faggrupper er på dagsordenen, når forbundsformand Mona Striib holder oplæg om vejen frem mod overenskomsterne på det offentlige område i 2024.

Undervejs serveres aftensmad og under sidste del af arrangementet leverer Det Kønne Kartel musik.

Er du interesseret i at deltage og se program for dagen, så klik på dette link.

pige håndtegn V power (Foto: .Unsplash)
FOA inviterer også til Kvindernes Internationale Kampdag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fire seje kvinder der var de første i Danmark

Dagens billede: Zelensky i appel

· Mere fra samme kategori ·