Læs også:

Close
pollen natur træ

NEWS: Stormen Malik blæste pollensæsonen i gang

Nyheder  | 

Stormen Malik blæste pollensæsonen i gang · Forbrugerrådet Tænk fylder 75 år · Royal Run har rundet 50.000 deltagere · Truede hospitalspersonale og blev anholdt · BørneRiget får kongeligt navn · Dagens billede: Spotifysamarbejde udvikler sig

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stormen Malik blæste pollensæsonen i gang

Pollentallene for hassel og el har nået et niveau, hvor Astma-Allergi Danmark nu officielt kan skyde årets pollensæson i gang. Stormen Malik og den lune vinter har medvirket til en tidlig sæsonstart, men intet tyder på en rekordsæson som sidste år. Har du pollenallergi, kan du holde øje med mængden af pollen i luften med appen Dagens Pollental.

Det var ikke kun havetrampoliner, bøgetræer og vejrværter, der fik sig en ordentlig rusketur, da stormen Malik i weekenden aflagde visit. Også pollen fra hassel og el blev hvirvlet rundt. Sammenholdt med en lun vinter betyder det, at pollentallene i dag er høje nok til, at Astma-Allergi Danmark officielt kan skyde pollensæsonen i gang. Søndag var pollentallet 9 for el og 17 for hassel. Dermed skal den lille million danskere, der har pollenallergi, igen indstille sig på en hverdag med løbende næser, kløende øjne og måske også hoste.

Astma-Allergi Danmark har de seneste par uger modtaget henvendelser fra medlemmer om, at de har kunnet mærke, at der var pollen i luften. Den lune vinter har da også gjort, at elletræer og hasselbuske allerede tidligt i år har kunnet modnes lokalt, lyder det fra Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Det var dog weekendens storm, der for alvor gang i spredningen af pollen, siger hun:

– Stærk vind blæser gang i raklerne og påvirker dermed pollenfrigørelsen. Desuden kan nedfaldne pollenkorn blive hvirvlet op i luften. Og der må vi sige, at Malik fik blæst rakler og pollenkorn fra elletræer og hasselbuske godt og grundigt rundt og ind i vores pollenfælde, siger Mathilde Kloster.

Årets pollensæson er begyndt godt tre uger tidligere end sidste år. Til gengæld tyder det ikke på, at sæsonen i år bliver lige så slem som sidste år, hvor blandt andet tallene for el- og hasselpollen var ekstremt høje, siger Mathilde Kloster:

– Efter en sæson med meget knald på, ser vi ofte af den efterfølgende sæson er en del mildere, da træet eller busken har brugt alt krudtet året forinden. Derfor forventer vi, at sæsonen for el og hassel i år vil blive en mildere omgang i forhold til sidste år. Men det afhænger stadig af vejret, siger hun.

Dagens Pollental og -varsling kan fra i dag findes på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside og app. Du kan læse mere her.

Få råd og vejledning til din pollenallergi:
Hvis du er en af de op mod en million danskere med pollenallergi, der hvert år må nyse, klø og hoste dig gennem pollensæsonen, kan den føles lang og sej. Undervejs kan der opstå spørgsmål om den bedste behandling og behov for gode fif til at komme igennem hverdagen.

Gør som 400.000 andre og hent Astma-Allergi Danmarks app, Dagens Pollental. Appen er en god hjælp at have i lommen gennem pollensæsonen. Udover dagens pollental, indeholder appen en af Europas første femdøgnsprognoser for pollen.

Med prognosen får du en pejling om pollenmængderne de kommende dage – nøjagtig ligesom vejrudsigten varsler om mængden af sol, regn og vind, så man du kan tilrettelægge din behandling derefter.

Du kan hente ‘Dagens Pollental’ i App Store eller på Google Play.

Følg linket herunder og se, hvordan Astma-Allergi Danmarks pollentællere arbejder her.

pollen natur træMalik var med til at starte pollensæsonen … (Foto: Unsplash)

Pollental slår nye rekorder

Forbrugerrådet Tænk fylder 75 år

Den 31. januar var det 75 år siden, at danske husmødre marcherede mod Christiansborg og siden stiftede Danske Husmødres Forbrugerråd i protest mod, at der kun var få varer af dårlig kvalitet tilgængelige for familierne. I dag hedder organisationen Forbrugerrådet Tænk, og her kæmper man fortsat forbrugernes sag. I dag er det blandt andet den digitale handelsplads og det bæredygtige forbrug, der fylder for forbrugerne og deres organisation.

Forbrugerrådet Tænks historie går helt tilbage til efterkrigstidens trange kår, hvor mangel på helt basale varer fik husmødre i tusindtal fra hele landet til at gå i samlet flok til Christiansborg for at demonstrere. Én af kvinderne i front var Bodil Begtrup, som kort efter blev den første formand for Danske Husmødres Forbrugerråd, som det hed i 1947. Forbrugerrådet Tænk er dermed den ældste forbrugerorganisation i Europa og den næstældste i verden.

– Vi er både stolte og ydmyge over at stå på disse visionære kvinders skuldre, når vi på forbrugernes vegne kæmper for flere muligheder, bedre rettigheder og ordentlige vilkår. Fra 1950’ernes indførelse af indholdsdeklarationer, 70’ernes markedsføringslov og formaliserede klagenævn over 00’ernes sikring af passagerrettigheder og 10’ernes indsats mod urimelige forbrugslån har vores organisation hele vejen arbejdet for forbedringer for forbrugerne – og det vil vi fortsat gøre med uformindsket styrke, udtaler Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk, der i dag har over 90.000 medlemmer.

supermarked
Forbrugerrådet Tænk fylder 75 år … (Foto: Unsplash)

Læs også: Lidl vinder Forbrugerrådet Tænks øko-pristjek 2021

Royal Run har rundet 50.000 deltagere

Over 50.000 danskere har nu meldt sig til verdens største royale motionsfest, Royal Run. En kæmpe anerkendelse fra danskerne, lyder det fra værterne DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Mens coronasmittetallene bare steg og steg i december måned, lancerede Royal Run sit fjerde motionsevent med kronprinsen i spidsen.

– Jeg glæder mig til sommer, hvor vi sammen skal løbe Royal Run, lød det fra kronprinsen i videoen, der blev sendt ud i forbindelse med offentliggørelse af løbet.

Det populære motionsevent finder i år sted den 6. juni i byerne Aalborg, Aarhus, Kolding, Næstved, København/Frederiksberg og på Bornholm (Sidstnævnte uden kongelig deltagelse).

Og allerede her halvanden måned efter salgsstart har intet mindre end 50.974 tilmeldt sig Royal Run ’22.

I både Kolding og Næstved har tilslutningen været så stor, at der blev udsolgt kort tid efter salgsstart. Heldigvis har det her været muligt at udvide kapaciteten med henholdsvis 2.500 og 2.000 startnumre. Igen var koldingenserne hurtigt ude af starthullerne, og der blev på under et døgn udsolgt på 5 km og 10 km-distancerne. Næstved udsolgte også hurtigt på 5 km-distancen.

– Det er en stor fornøjelse at opleve den store interesse, ikke mindst i vores nye Royal Run værtsbyer. Det glæder os meget at se, at danskerne endnu engang er med på at skabe et motionsevent udover det sædvanlige, siger Jens Otto Størup, der er med i Royal Runs styregruppe og administrerende direktør i DGI.

Royal Run arrangeres af ‘Bevæg dig for livet’, som er et samarbejde mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund og Dansk Atletik. TrygFonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er med som strategiske partnere.

Blandt de over 50.000 deltagere, der på nuværende har meldt sig til Royal Run, deltager 19 procent i et motionsløb for første gang, mens 25 % tidligere har deltaget i Royal Run, men ikke andre motionsløb.

– Royal Run har tradition for at være et motionsevent, hvor alle kan deltage uanset kondital. Det glæder os, at vi stadig kan tiltrække danskere, der måske ikke er så vant til at trække i løbeskoene, for det er lige præcist det, Royal Run kan og skal, udtaler Morten Mølholm, medlem af styregruppen for Royal Run og administrerende direktør i DIF.

Tilmelding og information på royalrun.dk.

kronprins frederik
H.K.H. Kronprinsen i den nye Royal Run T-shirt. (Foto: Matthew James/Royal Run)

Læs også: Her er værtsbyerne for Royal Run 2022

Truede hospitalspersonale og blev anholdt

En 24-årig mand, der var under behandling på Aarhus Universitetshospital, blev natten til tirsdag omkring klokken 2.00 så aggressiv, at personalet endte med at tilkalde politiet.

Ifølge personalet havde den 24-årige råbt og slået ud efter flere medarbejdere, da han vågnede fra sin bedøvelse efter et mindre indgreb. Han råbte flere trusler efter en sygeplejerske, som han fulgte efter ud på gangen, ligesom han slog ud efter en portør, inden det til sidst lykkedes nogle medarbejdere at få ham tilbageholdt.

Da patruljen kom frem, var den 24-årig stadig meget opfarende, og han gjorde kraftigt modstand. Betjentene fik ham dog anholdt, og han blev sigtet for trusler om vold mod personer i offentlig tjeneste og for at lægge hindringer i vejen for politiets arbejde ved at modsætte sig anholdelsen.

riget rigshospitalet patient sygehus sundhedsvæsen (Foto: MY DAILY SPACE)
Ung mand truede personalet på Aarhus Universitetshospital …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Bedrageri mod sygehus

BørneRiget får kongeligt navn

Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier bliver opkaldt efter H.K.H. Kronprinsesse Mary. Hospitalet slår dørene op om fire år og får navnet ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’.

Mænd i skriggule veste og sikkerhedshjelme, store gravkøer og høje, gule byggekraner arbejder for øjeblikket på højtryk på byggegrunden i den vestlige del af Rigshospitalets matrikel. Her kommer Rigshospitalets nye hospital for børn, unge, gravide og deres familier til at ligge. Byggeriet har hidtil haft arbejdstitlen ’BørneRiget’.

Nu bliver bygningen officielt navngivet, og det bliver med et kongeligt navn. I anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag den 5. februar får BørneRiget det officielle navn: ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ – opkaldt efter Kronprinsessen, der senere på året skal lægge grundstenen til hospitalet ved en officiel ceremoni.

– Det er umådelig svært, når ens barn er sygt. Især, hvis barnet er så dårligt, at det skal behandles på et hospital. Når børn og unge er syge, bliver hverdagen og følelsen af tryghed vigtigere end nogensinde. Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier, som slår dørene op om fire år, bliver derfor et sted, der går nye veje for at skabe plads til patienternes og familiernes liv og behov – et sted, der skal være trygt og hjemligt. Jeg er rørt og stolt over, at hospitalet kommer til at bære mit navn, udtaler H.K.H. Kronprinsessen i forbindelse med navngivningen.

’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ bliver hele Danmarks højt specialiserede hospital for børn, unge, fødende og deres familier. Et hospital der går nye veje for at skabe plads til menneskers og familiers behov, hvor specialisterne samarbejder på tværs af fagligheder og kommer til patienten frem for omvendt, og hvor legen bliver en integreret del af børnenes behandling.

– Samarbejde er en bærende værdi på Mary Elisabeths Hospital, hvor patienterne kommer langvejs fra – nogle endda fra Grønland og Færøerne. Mange fejler noget sjældent eller alvorligt. Der samarbejdes på tværs af fagligheder, på tværs af hele landet og sektorer for at sikre familierne gode forløb, uanset hvor de bor. Når corona-situationen igen tillader det i løbet af foråret 2022, glæder jeg mig til at lægge grundstenen til hospitalet. Og jeg ser frem til at følge projektet og til at se og følge udviklingen i behandling af børn, unge og gravide – også efter hospitalet er indviet, fortsætter Kronprinsessen.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) glæder sig over, at det kommende hospital nu har fået et officielt navn. Han hæfter sig særligt ved, at det netop er H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er kendt for sit store engagement i børn og unges trivsel, der kommer til at lægge navn til det kommende hospital:

– Det er en stor glæde og ære for mig og alle i Region Hovedstaden, at H.K.H. Kronprinsessen har sagt ja til at lægge navn til det kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Kronprinsessen har allerede en stor tilknytning til Rigshospitalet, hvor hun har født sine børn, og hvor hun med stort engagement besøger blandt andet hospitalets netværk for kræftramte unge, siger Lars Gaardhøj.

Projektdirektør for ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’, Merete Lange, glæder sig også over det officielle navn.

’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ bliver ikke bare en bygning. Det er en helt ny måde at tænke hospital på. Forud for og undervejs i byggeriet er patienter, pårørende og personale løbende blevet inddraget i at udforme bygningen, teste patientforløb, indretning og hverdagssituationer i det kommende hospital for at gøre brugeroplevelsen bedst mulig.

Fakta om ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’:

’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ kommer blandt andet til at rumme 179 enestuer, 87 ambulatorierum og 13 operationsstuer.

Bygningen bliver 60.000 m2 fordelt på otte etager (0-7), en kælder samt en tagetage til teknikken.

Når det nye hospital efter planen åbner i 2025, bliver der dagligt plads til 900 patienter (indlagte og ambulant) og deres familier samt ca. 1.200 læger, sygeplejersker, jordemødre og andet personale. Patienterne kommer fra hele Danmark, Grønland og Færøerne.

Mary Elizabeths Hospital er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond med et samlet budget på 2,4 milliard kroner, hvoraf Ole Kirk’s Fond donerer 0,7 milliard kroner. Af Ole Kirk’s Fonds bevilling er 85 millioner kroner øremærket til at løfte brugeroplevelsen.

Bygningen er tegnet af 3XN arkitekter, Arkitema, NIRAS og Kristine Jensens Tegnestue.

Første spadestik til byggeriet blev taget i april 2021.

riget børneriget
BørneRiget får kongeligt navn …  (Foto: PR)

Læs også: Tilbagefald i kræft kan ses i blodprøve

Dagens billede: Spotifysamarbejde udvikler sig

· Mere fra samme kategori ·