Læs også:

Close
cigaret smøg

NEWS: Illegal cigaretfabrik afsløret

Nyheder  | 

Illegal cigaretfabrik afsløret · Samarbejde om ny grønlandsk sorglinje · Apollo satser på aktiv ferie for solo-rejsende · Million-donation: føtex og Salling Fondene gør 13 lokale drømme til virkelighed · Dansk nomiringsglæde · Dagens billede: Denzel Washington skriver historie

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Illegal cigaretfabrik afsløret

Illegal cigaretfabrik blev tirsdag afsløret og seks personer anholdt i en stor, koordineret aktion, hvor der blev slået til på flere adresser i Midt- og Østjylland – heriblandt på en landejendom i Aulum, der er blevet brugt til omfattende produktion af illegale cigaretter.

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har som led i den målrettede bekæmpelse af organiseret og grænseoverskridende kriminalitet tirsdag formiddag i samarbejde med Midt – og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen gennemført en større anholdelses- og ransagningsaktion på 16 forskellige adresser i Midtjylland og Østjylland.

Baggrunden for aktionen er, at NSK har gennemført en længerevarende fremadrettet efterforskning, hvor der blandt andet er blevet afdækket en landejendom ved Aulum, der er blevet brugt til omfattende produktion af illegale cigaretter. Cigaretterne er efterfølgende blevet videredistribueret til en større kundekreds via bagmænd, der har opereret fra adresser i Aarhus-området.

– Vores efterforskning har afdækket en ganske omfattende produktion og distribution af illegale cigaretter, og på den baggrund bliver der rejst sigtelse for afgiftsunddragelse på mindst 150 millioner kroner, siger ledende politiinspektør i NSK Vest, Michael Kjeldgaard.

Der er seks anholdte og 25 millioner beslaglagte cigaretter. Under dagens aktion blev i alt seks personer anholdt. Fem af de anholdte er danske mænd i alderen 42 til 57 år, mens en 46-årig kvinde ligeledes er anholdt. De anholdte betragtes af politiet som bagmænd, der alle har relation til det kriminelle miljø i Aarhus.

I forbindelse med ransagningerne blev der beslaglagt i omegnen af 25 millioner illegale cigaretter samt ca. 13 tons forarbejdet tobak, svarende til produktion af yderligere ca. 13 millioner cigaretter. Landejendommen i Aulum indeholdt en omfattende mængde professionelt cigaretproduktionsudstyr, som beslaglægges. Samtidig har NSK ved Sporingsgruppen beslaglagt betydelige værdier hos de anholdte. Værdier der alle mistænkes for at være tilvejebragt for midler opnået ved kriminalitet.

– Organiseret kriminelle er aktive på mange forskellige kriminalitetsområder. Illegal produktion af cigaretter med henblik på salg er både til skade for de virksomheder, der fuldt lovligt producerer og sælger cigarretter, og for Statskassen, der går glip af mange millioner i punktafgifter, der kunne være anvendt til gavn for hele samfundet, siger Michael Kjeldgaard.

Fem af de seks anholdte vil onsdag kl. 09.30 blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus sigtet for overtrædelse af straffelovens § 289, stk. 1.

cigaret smøg
Kæmpe aktion mod cigaretproduktion … (Foto: Unsplash)

Læs også: Rekordlavt salg af tobak

Samarbejde om ny grønlandsk sorglinje

På trods af at 60 procent af den voksne befolkning i Grønland har mistet til selvmord, så er sorg overset og ikke noget man taler nok om. Det skal en ny sorglinje være med til at ændre på. Godt seks millioner er bevilliget til projektet.

Knapt to ud af ti dødsfald i Grønland kan tilskrives unaturlige dødsårsager som fx drab, ulykker og selvmord. 10 pct. af alle dødsfald i Grønland kan tilskrives selvmord, hvilket giver Grønland en topplacering i verden. Og forskning viser, at netop tab i forbindelse med selvmord øger risikoen for at udvikle behandlingskrævende sorgreaktioner.

Derfor glæder det Det Nationale Sorgcenter, at der nu i alt er bevilliget godt seks millioner kroner til en sorglinje målrettet grønlandske borgere over 13 år, der har mistet et familiemedlem eller en nær ven.

– Vi har gennem flere år gjort os erfaringer med en sorglinje i Danmark, men den erfaring kan vi ikke overføre 1:1 i Grønland. Skal den grønlandske sorglinje blive en succes er det altafgørende, at den bliver udviklet i dialog og samarbejde med de grønlandske huse, borgere, fagfolk og relevante sociale og sundhedsmyndigheder, der har indsigt i grønlandsk sorgkultur, understreger direktør Preben Engelbrekt.

Oak Foundation Denmark har bevilliget 3.9 mio. kroner til projektet og derudover er der på finanslovens såkaldte Nordatlantiske pulje afsat 2.4 mio. kr. henover en to-årig periode.

– En sorglinje er en vigtig start på et nødvendigt sorgberedskab i Grønland. Der er brug for at få sat sorg på dagsordenen og bryde den onde cirkel mellem sorg og selvmord. Sorglinjen kan bidrage til denne samtale og være med til at nedbryde de mange tabuer om sorg i Grønland, siger Esther Nørregård-Nielsen, direktør i Oak Foundation Denmark.

Tanken er, at sorglinjen for grønlændere på linje med det Nationale Sorgcenters eksisterende sorglinje skal bemandes af grønlændere, der selv har mistet.

– Det har været en af vores højeste prioriteter at få etableret en sorglinje som er noget helt nyt i Grønland og som er en rådgivningslinje for pårørende og efterladte til selvmord. Det Nationale Sorgcenter har stor erfaring på området og derfor glæder det mig, at de nu går i gang med at udvikle et tilbud i samarbejde med folk hjemme i Grønland, slutter IA’s folketingsmedlem Aaja Chemnitz.

Sorglinjen forventes etableret i løbet af 2022.

Læs rapporten om sorg i Grønland udarbejdet af Det Nationale Sorgcenter i 2019:

På dansk her. Og på grønlandsk her.

grønland nuuk
Samarbejde om ny grønlandsk sorglinje har set dagens lys … (Foto: Unsplash)

Læs også: Affaldet omkring Grønland er fra Grønland selv

Apollo satser på aktiv ferie for solo-rejsende

Danskerne bor alene som aldrig før. Samtidigt ønsker stadigt flere at rejse alene for at dyrke deres specifikke interesser. Apollos satsning på rejser for alle dem, der ønsker at rejse på egen hånd, er da også populære. Og konceptet udvides nu til også at dække aktiv ferie.

Der er alenefædre, singler, bonusmødre, delebørn og alle mulige andre måder at leve og bo på. Nogle af disse betyder, at ganske mange danskere bor alene. Til dem lancerede Apollo Rejser i 2019 Apollo Solo – rejser for dem, der af den ene eller anden grund gerne vil rejse på ferie alene.

Nu lancerer rejsearrangøren Apollo Solo Sport, som henvender sig til alle dem, der gerne vil rejse alene og samtidigt være aktive på ferien.

– Knap 40 pct. af de danske husstande bestod i 2021 af én voksen. Samtidigt øges interessen for at rejse alene også blandt dem, som ikke nødvendigvis bor alene, men som bare gerne vil dyrke deres interesse for en eller flere sportsgrene på egen hånd, fortæller Glenn Bisgaard, salgsdirektør hos Apollo Rejser om bevæggrunden for lanceringen.

Apollo Solo, hvor visse koncepthoteller i en udvalgt periode tilpasses til Solo-målgruppen i form af program og pris, har da også vist sig at være populær. Og særligt træningshotellerne har over konceptets første leveår været efterspurgte. Og det er måske ikke så overraskende set i lyset af, at interessen for aktive ferier generelt er stigende og udmærker sig ved at være tidens største rejsetrend – også blandt dem, der rejser alene.

Når Apollo nu lancerer årets solorejser, er det derfor også med særligt fokus på sport og aktiv ferie.

– Målet med vores solorejser er ikke bare at gøre det billigere for dem, der rejser alene. Det er også at gøre det nemmere og mere enkelt. Vi ved, at mange desværre hellere springer ferien over end at rejse på egen hånd, fordi de frygter, det bliver ensomt. På en aktiv ferie lærer man hurtigt, at det at rejse på egen hånd ikke er synonymt med at være alene. Man er omgivet af ligesindede, og gennem aktiviteterne får man hurtigt kontakt, fortsætter Glenn Bisgaard.

I Solo-ugerne er der herudover lagt op til en række ekstra sociale aktiviteter – både før, under og efter træningen. I tillæg til at øge pulsen med yoga, gruppetræninger, surfing, SUP og paddle er der nemlig også arrangeret fællesmiddage, bobler i poolen, picnic ved solnedgang og andre festlige og hyggelige sammenkomster.

Apollo Sports Solo arrangeres fra både København og Billund (afhængigt af rejsemål.) Du kan læse mere her.

rejse grækenland
Apollo satser på solorejser … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tips til dig der gerne vil rejse alene

Million-donation: føtex og Salling Fondene gør 13 lokale drømme til virkelighed

13 lokale initiativer, der styrker sundhed, bevægelse, socialt arbejde og fællesskab landet over, bliver nu gennemført med støtte fra Salling Fondene via føtex. Alene siden 2018 har Salling Fondene støttet lokale ildsjæle via føtex-varehusene med over 12 millioner kroner.

Der bliver sat strøm til guitaren på multiscenen, mens der kommer sved på panden på padelbanen og fart på skateboardet på pumptrack-ruten den kommende tid. I alt 13 lokale, borgerdrevne projekter bliver nu gennemført, efter at føtex og Salling Fondene ovenpå en skarp udvælgelsesproces igen sætter tryk på de lokale ambitioner. Fra Thisted til Husum over Hobro, Horsens og Holbæk får ildsjæle en økonomisk håndsrækning fra Salling Fondene til at realisere de stærke initiativer.

På baggrund af ansøgninger fra lokale foreninger og borgere indsamlet via føtex-varehuse landet over har Salling Fondene i samarbejde med føtex udvalgt de mest lovende projekter, der forventes gennemført i 2022. Overskuddet fra føtex og resten af Salling Group investeres hvert år enten tilbage i forretningen eller doneres af Salling Fondene til gode formål, som skaber en bedre hverdag for danskerne. Den tætte lokale forankring glæder Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond.

– Hvert år støtter Salling Fondene markante og banebrydende formål i Danmark. Det særligt glædelige ved de lokale projekter, som vi giver en håndsrækning gennem føtex, er imidlertid, at vi kommer hele landet rundt og kan være med til at gøre en reel forskel for det helt nære fritidsliv, hvor der er masser af initiativ og drivkraft. Borgerne vil opleve et regulært løft i faciliteter og muligheden for at mødes på tværs, siger Jens Bjerg Sørensen.

Hvert af de 13 lokale initiativer har kunnet søge op til en kvart million kroner. Og udover de lokale donationer, der kommer via Salling Fondene, støtter hvert enkelt føtex-varehus hvert år yderligere lokale tiltag med mindre beløb, ligesom at føtex’ kunder bidrager til, at fritidslivet blomstrer lokalt. Med et bip på pantautomaterne donerede kunderne sidste år mere end 1,2 millioner kroner til foreninger og initiativer i lokalsamfundet. Netop samspillet mellem kunder og medarbejdere sætter ifølge føtex-direktør Anja Madsen en tyk streg under det lokale sammenhold.

– Kunderne i føtex er meget engagerede, og når både de og vi hjælper lokalt, kan vi virkelig flytte noget. Samtidig er det utroligt inspirerende at opleve, hvor meget mine kolleger i føtex-varehusene brænder for at få gennemført de borgerdrevne projekter i lige netop deres lokalområde. Ingen tvivl om, at det frugtbare samarbejde mellem kunder, foreninger og varehuse blomstrer rundt om i Danmark, slutter Anja Madsen.

Med de 13 nye projekter har Salling Fondene via føtex i alt støttet 54 borgerdrevne projekter i 41 byer fordelt ud over hele Danmark.

Kort om de 13 nye projekter

De 13 projekter er indstillet gennem lokale føtex-varehuse, der i nærområdet har søgt specifikt efter initiativer, som er sociale og bæredygtige og understøtter sundhed og bevægelse lokalt. Det er Købmand Herman Sallings Fond, der står bag donationen til initiativerne, der skaber unikke oplevelser og styrker sammenholdet i nærmiljøet.

Mødested og multibane – Gistrup
Multiscene i midtbyen – Thisted
Udendørs fitness- og aktivitetsområde – Brønderslev
Aktivitetsområde med bl.a. parkouranlæg – Mariager
Indendørs padeltenniscenter – Holbæk
Inventar og halbyggeri – Horsens
Nyt klubhus – Husum
Udendørs basketballbane – Tårnby
Pumptrackbane – Randers
Udendørs padeltennisbaner – Aalborg
Inventar til badmintonklub – Højbjerg
Padeltennisbaner og aktivitetsanlæg – Randers
Udendørs temalegeplads – Skanderborg

salling group
føtex og Salling Fondene gør 13 lokale drømme til virkelighed … (Foto: PR)

Læs også: Salling Group udskifter firmabiler til elbiler

Dansk nomeringsglæde

Den danske dokumentarfilm ‘Flugt’ skrev tirsdagOscar-historie, idet den blev nomineret i kategorierne ‘Bedste dokumentarfilm’, ‘Bedste internationale film’ samt ‘Bedste animerede film’. Dette har ingen dansk film formået før.

Udover ‘Flugt’blev den danske kortfilm ‘On My Mind’ af Martin Strange-Hansen også nomineret. Det blev også til en nominering i kategorien ‘Bedste fotografering’ til danske Dan Laustsen for ‘Nightmare Alley’.

Læs også: Sådan laves Oscar-statuetterne

Dagens billede: Denzel Washington skriver historie

· Mere fra samme kategori ·