Læs også:

Close
mand trist vindue tænker

NEWS: Psykiske diagnoser præger de 82.000 danskere på kanten af arbejdsmarkedet

Nyheder  | 

Psykiske diagnoser præger de 82.000 danskere på kanten af arbejdsmarkedet · Øl skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger · Politiet advarer om kriminelle · Coronaplagede daginstitutioner må bede forældre om hjælp · Dagens billede: Farvel til titler

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Psykiske diagnoser præger de 82.000 danskere på kanten af arbejdsmarkedet

Psykiske diagnoser er en af de mest væsentlige udfordringer for de 82.000 danskere på kanten af arbejdsmarkedet, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Man er nødt til at se på flere karakteristika samtidig og glemme ‘one size fits all’-løsninger, hvis man for alvor vil hjælpe gruppen i job, lyder det fra direktør.

Cirka 82.000 danskere mellem 25 og 54 år står i dag på kanten af arbejdsmarkedet. De er ikke i job, men fremgår heller ikke af ledighedsstatistikkerne. Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd undersøger, hvem de 82.000 egentlig er.

Det er især psykiske diagnoser, der kendetegner de 82.000 på kanten. Hver tredje lider af stress, hver femte har en affektiv lidelse, det vil sige eksempelvis bipolar affektiv sindslidelse eller depression, og hver sjette har en personlighedsforstyrrelse.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har grupperet de 82.000 danskere i seks kategorier, hvor de er grupperet med dem, de har mest til fælles med – en såkaldt klyngeanalyse, der er en statistisk metode, der kan bruges til at gruppere observationer på baggrund af registerdata. Hver enkelt person bliver således placeret i klynge med dem, som de er ‘tættest på’ ud fra de valgte variable.

I den største af grupperne er det også psykiske diagnoser, der præger de knap 32.000 danskere, som udgør gruppen. Gruppen har en overvægt af danske kvinder, og lidt flere har en erhvervsuddannelse end andre på kanten af arbejdsmarkedet. Samtidig har gruppen lidt mere erhvervserfaring end andre på kanten, men mindre end resten af befolkningen på samme alder. På mange objektive parametre er gruppen altså relativt stærk. Flere andre grupper på kanten er derimod mere tynget af en kriminel historik eller fysiske diagnoser.

– Analysen viser, at hver tredje person på kanten af arbejdsmarkedet objektivt set er relativt stærk. Det er den gruppe på kanten, der er tættest på arbejdsmarkedet. Hvis vi giver gruppen den rigtige støtte og samtidig sørger for, at der er et arbejdsmarked, der kan rumme dem, så er der et væsentligt beskæftigelsespotentiale her, forklarer Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Når vi zoomer ind på danskerne på kanten, kan vi se, at mange kæmper med mange andre udfordringer end manglende job og uddannelse. De slås med psykiske diagnoser, har en kriminel historik eller har været anbragt som børn. Det er vigtigt at have for øje, at personer på kanten af arbejdsmarkedet har nogle komplekse og sammensatte problemer, som der skal tages hånd om, siger Lars Andersen.

– For tiden er der pres på arbejdsmarkedet, og der er mange meldinger om mangel på arbejdskraft. Det er en unik mulighed for at få flere grupper med ind på arbejdsmarkedet. Men hvis det for alvor skal lykkes, så kræver det, at vi ved noget om, hvem de på kanten er. Forudsætningen for at designe de rigtige politikker og indsatser, der hjælper de her mennesker ind på arbejdsmarkedet, er, at vi kender deres udfordringer, slutter Lars Andersen.

De seks grupper (klynger) på kanten af arbejdsmarkedet:

Klynge 1: Objektivt relativt stærke personer med dansk oprindelse. Cirka 32.000 personer
Gruppen er på papiret den stærkeste. Der er en overvægt af kvinder, og gruppen har lidt mere erhvervserfaring end gennemsnittet, men dog kun cirka halvt så meget som den generelle befolkning på samme alder. Gruppen har dog flere psykiske diagnoser end i baggrundsbefolkningen.

Klynge 2: Unge, ufaglærte danske mænd med psykiske problemer og kriminel historik. Cirka 28.000 personer
Den udgøres af primært danske, unge, ufaglærte mænd med mange psykiske udfordringer. Sammenlignet med baggrundsbefolkningen har gruppen i gennemsnit cirka otte gange så mange psykiske diagnoser, for eksempel personlighedsforstyrrelser, adfærdsforstyrrelser, stress og rusmiddellidelser. Mere end hver tredje har været anbragt som barn, hvilket er syv gange så meget som i baggrundsbefolkningen. Næsten 10 gange så mange som den generelle befolkning har en strafferetslig dom inden for enten vold, ejendomsberigelse eller narkotika.

Klynge 3: Indvandrerkvinder med dårligt fysisk helbred, som bor med familien. Cirka 20.000 personer
Omkring tre ud af fire i gruppen er kvinder, mens godt halvdelen ikke er født i Danmark. Cirka hver tredje bor alene, hvilket er markant færre end blandt andre på kanten af arbejdsmarkedet. Mange har dårligt fysisk helbred – især sygdomme i hjerte-kar, nervesystemet, fordøjelsessystemet og bevægeapparatet. Gruppen er lidt bedre uddannet end gennemsnittet på kanten af arbejdsmarkedet, men dog dårligere uddannet end baggrundsbefolkningen.

Klynge 4: Unge danske kvinder med psykiske diagnoser. Cirka 2.100 personer
Denne gruppe udgøres primært af danske kvinder med psykiske udfordringer. Faktisk er gruppen overrepræsenteret i alle ti kategorier af psykiske diagnoser. Gennemsnitspersonen i denne gruppe har cirka 14 gange flere psykiske diagnoser end den gennemsnitlige person i befolkningen. Gruppen har lidt mere uddannelse end gennemsnittet på kanten af arbejdsmarkedet, men mindre end baggrundsbefolkningen.

Klynge 5: Øvrige A. Cirka 800 personer
Personerne i gruppen er karakteriseret ved at have dårligere fysisk helbred end gennemsnittet af personer på kanten af arbejdsmarkedet. Det gælder især, hvad angår diabetes og diagnoser inden for fordøjelsessystemet. Personer med indvandrerbaggrund udgør en tredjedel af gruppen, og kønsfordelingen er omtrent lige.

Klynge 6: Øvrige B. 330 personer
Denne gruppe ligner på mange områder gruppe 5, men har generelt mere erhvervserfaring og har lidt oftere diagnoser inden for hjerte-karsygdomme og nervesystemet.

Læs analysen her.

mand trist vindue tænker
Psykiske diagnoser præger de 82.000 danskere på kanten af arbejdsmarkedet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mit liv som et semikolon – min kamp mod systemet

Øl skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod 1,5million kroner til Børnecancerfonden.

Livet, eventyret og viljen. Det er omdrejningspunktet for en ny ølserie, som Team Rynkeby har skabt i samarbejde med Fur Bryghus og Designskolen Kolding. Serien, der har fået navnet LEV, forhandles fra den 15. januar til den 15. februar 2022 og kan kun købes gennem Team Rynkeby-deltagerne samt i enkelte udvalgte specialforretninger.

På de fire uger, som salget varer, håber de frivillige fra Team Rynkeby at kunne sælge over 35.000 gaveæsker bestående af tre specialøl på hver en halv liter.

– Det er et ambitiøst mål. Og måske er vi en smule tossede. Men vi er mange, der står sammen for at få det til at lykkes, og derfor tror jeg også på, at det kan lade sig gøre, siger Jesper Bjerg, der er landechef for Team Rynkeby i Danmark.

Det er ikke første gang, at Team Rynkeby-deltagerne sælger øl til fordel for Børnecancerfonden. Sidste år gennemførte velgørenhedscykelholdet et større pilotprojekt, hvor det lykkedes at sælge 14.000 gaveæsker. Nu bliver projektet landsdækkende og kommer til at involvere alle Team Rynkebys 21 hold i Danmark.

– Vi kommer naturligvis til at sælge til familie og venner, men vi har også et ufatteligt stort sponsornetværk, og vi ved positivt fra sidste års pilotprojekt, at mange sponsorer ser det som en god anledning til at indkøbe en gave til medarbejdere eller kunder, som samtidig er med til at vise, at virksomheden er involveret i den gode sag, siger Jesper Bjerg.

De tre øl i LEV-serien er brygget på kendte opskrifter fra Fur Bryghus. ’Livet’ er en Strong Ale brygget på tre forskellige malttyper – herunder karamelmalt samt både klassisk bitterhumle og aromahumle. ’Eventyret’ er en American Pale Ale med velafbalancerede nuancer af humle og citrus og en bund af ristet malt. Mens ’Viljen’ er en danskinspireret Brown Ale brygget på fem forskellige malttyper – blandt andet røgmalt samt fem humletyper.

– Det er god smag for en god sag. Vi håber, at vi de kommende fire uger kan få dette initiativ ud at leve, så der på påskeborde i hele landet kommer til at stå øl med en god fortælling, fortæller Jesper Bjerg.

Etiketterne til de tre øl i serien LEV er skabt af den 22-årige designstuderende Asbjørn Verner Fuglsang. Han går på andet år på Designskolen Kolding, og han er blevet udvalgt til at lave etiketterne efter en konkurrence blandt de studerende. Etiketterne har han tegnet i hånden i retrostil efter et brief fra Team Rynkeby, og det har resulteret i tre etiketter, der indrammer nogle af de vigtigste elementer i Team Rynkeby-projektet; Livet, eventyret og viljen.

På Fur Bryghus er man stolte over at være med omkring projektet.

– Team Rynkeby og Børnecancerfonden er to fabelagtige initiativer og det er derfor en ære for Fur Bryghus, at få lov til at være med i projektet for andet år i træk, slutter forretningsfører Per Kristensen, Fur Bryghus A/S.

Man kan læse meget mere på skaalforlivet.dk.

Tre øl fra Fur Bryghus skal rejse halvanden million til Børnecancerfonden. Det er Team Rynkeby Vestjylland, der står bag projektet.
Tre øl fra Fur Bryghus skal rejse halvanden million til Børnecancerfonden. Det er Team Rynkeby Vestjylland, der står bag projektet. (Foto: PR)

Læs også: Den lille whisky-guide

Politiet advarer om kriminelle

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer mod fupopkald, hvor kriminelle udgiver sig for at være fra politiet for at begå bedrageri.

Et ældre ægtepar i Sønderjylland blev for nyligt udsat for et opkald, hvor en kriminel forsøgte at overtale parret til at overføre penge. Borgerne bevarede heldigvis deres skepsis, og den kriminelle måtte opgive. Ægteparret blev blev tidligere på måneden udsat for et udspekuleret forsøg på bedrageri, da en kriminel ringede og udgav sig for at være fra politiet.

For at virke troværdig oplyse ‘Politiassistenten’ et fiktivt tjenestenummer, og i tilgift viste ægteparrets nummerviser, at opkaldet kom fra et af politiets telefonnumre, hvor de sidste fire cifre er 14 48. ‘Politiassistenten’ forklarede, at han ringede, fordi en kollega netop havde opdaget, at en kendt kriminel havde optaget et forbrugslån på 50.000 kroner i ægtemandens navn. Og for at virke overbevisende blev opkaldet også stillet om til ‘kollegaen’, der kunne bekræfte, at ægteparret var ved at blive udsat for bedrageri.

Den falske betjent forsøgte nu at overtale ægteparret til at overføre 10.000 kroner til en bankkonto for at få stoppet bedrageriet. Pengene skulle de nok få igen. Selvom ‘politiassistenten’ var meget ihærdig under den langvarige samtale, lykkedes det dog ikke at overtale ægteparret til at overføre noget beløb eller at oplyse for eksempel kontonumre, personnumre eller Nem-ID-koder. Og derefter opgav den falske betjent og afbrød opkaldet.

Næste skridt for det opmærksomme par var at gå til det rigtige politi og anmelde forsøget på bedrageri. Vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion roser ægteparret for at være yderst opmærksomme og ikke lade sig narre, selvom opkaldet umiddelbart kan virke troværdigt.

– Vi ser desværre en stigning i denne type sager. Der er ingen tvivl om, at der er tale om meget udspekulerede telefonopkald. Og vi har for eksempel tidligere set eksempler på, at de kriminelle har brugt rigtige betjentes navne for at virke overbevisende i tilfælde af kontrolopkald. I dette tilfælde har den kriminelle desuden fiflet med teknikken, så det ser ud som om, at der er ringet fra et telefonnummer med cifrene ’14 48′, som mange forbinder med politiet, forklarer Chr. Østergård.

Han understreger samtidig, at hverken politi eller andre myndigheder vil bede om at få overført penge, ligesom de aldrig vil bede om at få udleveret fx NemID adgangskode, NemID engangskoder og personnumre med mere.

Teknisk fifleri

Teknisk fifleri med telefonnumrene kaldes for spoofing. Den kriminelle benytter en teknik, hvor det ser ud som om, at opkaldet kommer fra et autoriseret telefonnummer, for eksempel politiet, en anden myndighed eller en bank. Er man i tvivl om, hvorvidt opkaldet er korrekt, skal man ringe op på hovednummeret og blive stillet om til den medarbejder, det drejer sig om.

–  Det er dog ikke nok blot at få bekræftet, at vedkommende arbejder i myndigheden, da kriminelle netop kan have benyttet et rigtigt navn på en ansat. Man skal sikre sig, at man kommer i kontakt med den berørte medarbejder via hovednummeret, anbefaler Chr. Østergård.

iphone mobil hænder
Politiet roser ældre ægtepar … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mænd dømt for bedrageri med offentlige midler

Coronaplagede daginstitutioner må bede forældre om hjælp

Næsten en tredjedel af landets daginstitutioner har inden for den seneste måned været så pressede af mangel på personale, at de har måtte opfordre forældre til at holde deres børn hjemme eller hente tidligt. Det viser en ny undersøgelse fra BUPL foretaget blandt ledere på daginstitutionsområdet. Her bekræftes det, at der er voldsomt pres på området. Mangel på pædagoger og andet pædagogisk personale fører til kaotiske forhold over hele landet. Det er især coronasmitte i kombination med mangel på faste vikarer, der presser daginstitutionerne.

Fire ud af fem ledere har indenfor den seneste uge haft coronasmitte blandt medarbejderne, og mere end tre ud af fem har oplevet ikke at kunne finde vikarer.

I 16 procent af institutionerne var mere end hver fjerde medarbejder fraværende i løbet af sidste uge, viser undersøgelsen. Og siden er smitten blandt pædagoger og pædagogisk personale kun steget.

– Det er rystende, at daginstitutionerne bliver ladt i stikken, mens smitten raser, og få pædagoger står alene med store børneflokke. Vi risikerer at svigte børnene, fordi vi ikke har andre redskaber end at trygle forældrene om hjælp, fortæller Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Hun kræver politisk handling og er skuffet over, at ministeren indtil videre blankt har afvist at lade institutionerne bruge dimensionering, så de kan justere i åbningstiden eller antallet af børn, når smitten stikker af.

– Alene sidste uge blev 3.300 ansatte i institutionerne testet positive, og smitten blandt pædagogisk personale er langt højere end i resten af befolkningen. Rigtig mange daginstitutioner hænger i med det yderste af neglene, og det ved ministeren godt. Derfor er der akut brug for handling, hvis vi skal undgå lukninger af institutioner på stribe”

1.053 ledere har besvaret undersøgelsen i perioden den 7.-11. januar 2022:

• Tre ud af 10 ledere har inden for den seneste måned været nødt til at skrive til forældrene med en opfordring om at holde børn hjemme og/eller hente tidligt (29 pct.)

• Mere end seks ud af 10 ledere svarer, at de inden for den seneste uge ikke har kunnet finde vikarer til at dække fravær hos personalet (64 pct.).

• Otte ud af 10 ledere har inden for den seneste uge haft medarbejdere, som ikke har kunnet møde på arbejde, fordi de selv var smittet med corona eller var nærkontakt (80 pct.).

• Halvdelen af lederne svarer, at normeringen i går (eller sidste gang de var på arbejde) var dårligere sammenlignet med en normal dag (48 pct.).

• Næsten seks ud af 10 ledere svarer, at mulighederne for at lave pædagogisk arbejde med børnene i går (eller sidste gang de var på arbejde) var dårligere sammenlignet med en normal dag (58 pct.).

barn baby lege

BUPL har lavet en opvigtsvækkende undersøgelse … (Foto: Unsplash)Læs også: Danskerne vil have lavere fartgrænser ved skoler og daginstitutioner

Dagens billede: Farvel til titler

· Mere fra samme kategori ·