Læs også:

Close
love kærlighed

Kender du de 5 kærlighedssprog

Mit liv  | 

Den kærlighed – den kærlighed. Vi higer og søger efter den. Vi forsøger – nogle gange og for nogen lykkes det – andre søger stadig. Men måske en forståelse for de fem kærlighedssprog kan gøre dig både lidt klogere på dig selv og ham du måske er blevet glad for

Kender du det, at du bliver så absurd glad for den lille besked med blot et hjerte, eller at du ikke kan være i dig selv, fordi han let rører din skulder. Eller hvad med dengang hvor han gav dig bare en enkelt rose og spurgte, om I skulle være kærester …

Som mennesker er vi forskellige i, hvad der tricker og rører os dybt. Og lige så smukt og spændende det er, så er det faktisk også ofte de ting, der kan gå galt både i en kommunikation eller i et forhold. For forskere har fundet frem til, at der findes fem kærlighedssprog. Og når du ser nærmere på dem, så vil du garanteret også kunne genkende både gode og også dårlige ting og situationer, der fik ting til at gå godt eller skidt for dig og i dit liv. Så bliv lidt klogere på de fem kærlighedssprog her …

De fem kærlighedssprog

Når vi sådan tænker over de fem ‘sprog’, er de jo ganske simple og indlysende. Men det kan være svært at se i situationen – ikke mindst når følelser er involveret …

Der er kærlighedssproget, hvor tjenester betyder for dig, hvor du føler dig værdsat og elsket, når din partner helt frivilligt uden at tænke over det tager opvasken, køber ind på vej hjem eller giver dig et lift på arbejde, fordi det regner. Eller når din kollega tilbyder at give en hånd med en arbejdsopgave eller henter kaffe til dig.

Der er kærlighedssproget med de anerkendende ord, hvor andres bekræftelse og ros betyder meget for dig.

Der er kærlighedssproget, hvor gaver betyder meget for nogen, det at nogen har tænkt på dig og købt dig en gave er dem dem ultimative kærlighedserklæring.

Og så er det at have tid til hinanden og at være sammen, hvor samvær og udelt opmærksomhed gør dig glad, og du føler dig elsket.

Og slutteligt er der kærlighedssproget med fysisk berøring, hvor kys, kram og intimitet er vigtigt for dig. Du føler dig rigtig elsket, når din partner kysser dig i nakken eller bare automatisk tager din hånd, når I går en tur. Du værdsætter, at andre rører ved dig og for eksempel klapper dig på skulderen eller giver din arm et klem – eller du får et dejligt kram.

selvkærlighed, selvtillid, selvopfattelse, liv, mit liv, indsigt, venskab, kærlighed, forhold
Hvordan ser dit kærlighedssprog ud … (Pexels)

Hvordan ser dit eget kærlighedssprog ud

Første skridt på vejen til at forstå andres kærlighedssprog er at forstå sit eget. Det kan du gøre ved at tage nogle test – eller tænkte tilbage på de forhold du har været i eller de forelskelser som måske aldrig blev til mere. Men du kan også tænke tilbage på din barndom eller dit forhold til familie og venner. Men også situationer, hvor du har følt dig allermest værdsat og elsket vil give dig en god fornemmelse eller forståelse for, hvad der gør dig glad og elsket …

Start med at finde dit eget kærlighedssprog – derefter kan du altid begynde at grave lidt dybere i din kærestes eller dem, der er i din verdens også …

love kærlighed
Hvad er dit foretrukne kærlighedssprog … (Foto: Unsplash)

Kærlighed – meget mere end følelser

Vi tænker altid på kærlighed og at føle sig elsket som følelser, men her får man faktisk andre vinkler og nuancer med, som rent faktisk kan gøre en forskel. For kærlighed er også vilje, holdning, handling og hvad man har været vant til.

Og du kan udtrykke og opfatte kærlighed på mange måder, også uden at du lægger mærke til det. Men med kærlighedssproget vil der nok være et par måder, der vil være mest naturlig for dig, og det er hvad man så kan kalde ‘dit kærlighedssprog’. Med det kan du (også sammen med din kæreste) opbygge selvværdet (både dit og kærestens). Men det begynder med, at du bruger din vilje og tager ansvar, for kærlighed er en stor og svær ting – men du KAN gøre den lidt nemmere med de fem kærlighedssprog.

Fem kærlighedssprog

Det er den amerikanske forfatter Gary Chapman, der har introduceret begrebet kærlighedssprog – i sin bestseller-bog Kærlighedens fem sprog’, hvor han gennemgår de fem mest almindelige måder, vi opfatter og forstår kærlighed på.

Dit kærlighedssprog er den måde, det ligger nærmest for dig at udtrykke og opfatte kærlighed på. Han bruger stikordene tid til hinanden, fysisk berøring, anerkendende ord, tjenester og at modtage gaver. Der findes helt sikkert endnu flere, og de fleste har nok også mere end ét kærlighedssprog. Men øvelsen går ud på at skærpe opmærksomheden på, hvad partnerens kærlighedssprog er – og samtidig at være tydelig om, hvad ens eget kærlighedssprog er – så det bliver mindst muligt et gætteleg og mest muligt omgivet af tryghed.

Gennem øvelse og opmærksomhed vil du også blive i stand til at bruge din partners kærlighedssprog – og omvendt. Husk, at ved på den måde at vise hinanden opmærksomhed og respekt opbygger vi samtidig hinandens følelse af at have værdi.

At føle sig elsket

Som menneske ønsker vi jo alle, at føle sig elsket. Men ja, det er og kan være svært. For hvornår følte du dig for eksempel sidst elsket? Både på det helt overordnede plan, men også det der, hvor det bare en lille sød besked eller tanke, fik et kram eller måske lille gave … Og har du en kæreste – hvornår har han lavet aftensmad til du kom hjem …

Som mennesker er vi vidt forskellige, og dermed er der også forskellige opfattelser af, hvordan man viser sin kærlighed eller har vist til at vise den – sådan helt naturligt uden at tænke videre over det. Implicit i det ligger der også, at der er forskellige opfattelser af, hvad en god kæreste er.

Og selvom vi alle forsøger at gøre vores bedste, så kan så meget (eller lidt) nemt blive misforstået eller ikke have samme virkning, som intentionen bag reelt var. Alt det er som en slags sum på den måde, du opfatter kærlighed på og som også kaldes kærlighedssprog … En kommunikation og forståelse som reelt skal gå begge veje. DET er netop det, som du her måske kan få en øjenåbner for.

1. Fysisk berøring

Har du dette kærlighedssprog, er du særlig sensitiv overfor berøringer, der er noget der betyder noget for dig. Alle andre ting, som gaver, søde ord, tjenester og samvær er alt sammen dejligt, men uden berøring, mangler der noget. Du er også typen, der ofte brug for at kramme, nusse, holde i hånd, ligge i ske (og du kan næsten fuldføre denne sætning) for at føle dig elsket. Først når du bliver rørt ved med omtanke og nærvær, føler du dig fyldt op og elsket.

Derfor er du ikke tilfreds blot ved at høre ordene ‘jeg elsker dig’ – du skal også samtidig have et knus eller kys for at kunne ‘tage det ind’. Personer med dette kærlighedssprog, er ofte særlig følsom for tanken bag berøringen, derfor vil alle typer berøring ofte lige blive ‘vurderet’ eller taget til sig … Det er godt både at vide dette både for dig selv og en eventuel kæreste.

kærlighed holde i hånden
Betyder fysisk kontakt meget for dig … (Foto: Unsplash)

2. At modtage gaver

Hvis dit kærlighedssprog er gaver, har du brug for at få fysiske ting, for at føle dig elsket. Det er ikke fordi, du er en super materialist, men det vigtige ligger i tanken ikke i prisen. Gaver kan være alt fra en fint smykke til en lille sten formet som et hjerte til den vin du har talt om, du elsker eller den kjole du ikke selv har købt men snakket om. Gaver er synlige symboler på kærlighed og omtanke for dig, og derfor har de værdi.

Er gaver dit kærlighedssprog så er du ikke ’tilfreds’ med blot at få gaver til jul eller fødselsdag. Det er ikke altid størrelsen af gaven eller indpakningen men overraskelsen i, at du får en gave. Det kan også være små postit sedler på  køleskabet eller en blomst fundet i vejkanten.

gave hjerte
Betyder små og store gaver meget for dig … (Foto: Unsplash)

3. Anerkendende ord

Hvis ros og anerkendende ord er dit kærlighedssprog, har du brug for at få fortalt, hvor dejlig, sjov, sød, dygtig og fantastisk du er. Det har mange netop brug for. For dig er det ikke nok, at blive kysset og krammet. Du skal også have det på skrift og i form af anerkendende ord. Derfor er du også særlig følsom overfor, kritik og sårende bemærkninger. Det er som om dit nervesystem, reagerer særlig kraftig på det sagte. Og husk at især det skrevne og sagte ord vil lagre sig og blive husket af personer med dette kærlighedssprog.

Har din kæreste har det her kærlighedssprog, skal du øve dig i at åbne munden, og sætte ord på dine følelser. Sige de ting du tænker og gerne vil høre – og du skal selvfølgelig mene det. Og higer du selv efter ord, så forklar din partner, at det betyder meget for dig. Men for nogen føles det unaturligt at give komplimenter, så måske skal der lidt øvelse til.

i love you
Hvem elsker ikke så søde beskeder … (Foto: Unsplash)

4. Tjenester

Hvis dit kærlighedssprog er tjenester, har du brug for, at nogen gør noget praktisk for dig, altså en helt konkret fysisk handling. Alt det vi lige har beskrevet ovenfor er bare ikke nok. Der skal HANDLING til. , der er det afgørende for dig, og du bliver glad helt indeni og endda måske rørt, hvis nogen laver mad til dig, vasker op, hjælper dig med male, lufter din hund eller tager en af dine opgaver på jobbet. Til gengæld bliver du utrolig såret, hvis nogen bryder sit løfte, og ikke gør som lovet.

Så her gælder det altså handling og ikke ord – og dem der skal gøre den har dette kærlighedssprog skal ikke bare snakke om at hjælpe med noget, de skal handle.

håndværker
Er det en kæmpe kærlighedserklæring, hvis han hjælper dig med noget, du måske ikke selv kan finde ud af – som at sætte en lampe op eller lægge et gulv … (Foto: Unsplash)

5. Tid til hinanden og at være sammen

Er tid dit kærlighedssprog, har du brug for have tid sammen med din kæreste for at føle dig elsket. En tid, hvor I kan hygge, tale og lytte, gå ture, binge en helt serie en søndag i sofaen eller måske sengen. Hvad I laver er ikke så vigtigt, men det at I er sammen er det essentielle, og det den anden ‘vælger’ at bruge tid på dig. Det er tid med opmærksomhed og nærvær der tæller, hvilket også vil såre dig, hvis din kæreste sms’er mens du snakker, eller pludselig skal se fodbold, når I har aftalt at se en serie.

Hvis dette er dit kærlighedssprog skal folk være nærværende omkring dig – og bevare øjenkontakten og lytte. Og altså at prioritere, at I skal ses.

par kramme kærlighed
At have tid til hinanden er vigtigt for mange … (Foto: Unsplash)

En læring du kan bruge

Sidder du med en øjenåbenbaring og tænker, ‘det giver så meget mening’ – eller er du bare blevet lidt mere forvirret … På nettet kan du tage flere tests, der (ikke på en sådan professionel og dyb måde) vise dig, hvad sprog du mest er til. Er du i et forhold, kan du måske få din kæreste til også at tage den. Og dermed bruge resultater som udgangspunkt for gode snakke.

Men lige meget hvad, så er det at tænke over, at der ligger så mange ting bag vores ageren og måde reagere på. Både på den gode og dårlige dag. Som mennesker er vi meget påvirkelige, og hvis du bliver lidt mere klog og opmærksom på dine egne ‘faldegrupper’, kan du måske undgå at ødelægge noget, der måske bare beror på, at vi som mennesker er forskellige …

love hjerte kærlighed (Foto: Unsplash)
De fem kærlighedssprog er spændende læring … (Foto: Unsplash)

 

Kilder: Gary Chapman, ‘Kærlighedens 5 sprog’, Psykologi.dk, 5lovelanguages.com, psychologies.co.uk, scienceofpeople.com, bevidsthed.org

 

Læs også:

Skønheden ved at date grimme fyre

 

grimme mænd mand skønheden ved at date fyre fyr nørd briller kikset briller overrasket (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·