Læs også:

Close
granatæble granatæblekerner

Fokus på sundhed: Derfor skal du spise disse ting

Sundhed  | 

Vi ved det godt – frugter og grøntsager er sunde og godt for vores krop. Men i hverdagen kan man godt lidt glemme, hvilke små ‘mirakler’, de er. Her får du lidt inspiration til at spise ting, der er godt for din sundhed

Har du også lidt til at leve lidt sundere, men indimellem har svært ved at gennemskue, hvad du skal gøre eller spise. Det kan også være en jungle. Men en ting er sikkert, at hvis du spiser godt med frugter og grøntsager, så gør du noget godt for dig selv og din krop, for frugter og grønsager er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, der alle beskytter dig mod blandt andet hjerte-kar sygdom.

Studier viser, at der ses en sammenhæng mellem et højt indtag af frugt og grønt og en nedsat risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom. Studierne viser også, at et indtag af frugt og grønt på helt op til 800 g dagligt kan virke beskyttende. Så måske var det nu, du skulle få gang i de sunde og måske sundere madvaner …

Fakta om frugter og grøntsager

Men der er mange flere sundhedsfordele ved at spise frugter og grøntsager. For et utal af studier har nemlig vist, at et højt indtag kan være gavnligt og være med til at :

 • Sænke både total kolesterol og LDL-kolesterol
 • Sænke blodtrykket
 • Giver en god mæthed og forebygger overvægt
 • Stabiliserer blodsukkeret – især grove grønsager
 • Øge kroppens immunforsvar

Selvfølgelig er alt med måde – og vi ved efterhånden også godt, at en del frugter indeholder meget frugtsukker, så det ikke er nogen god ide, at spise to kilo vinduer på en dag – bare som eksempel.

frugt grøntsagerDer er masser af frugt og grøntsager at vælge imellem … (Foto: Unsplash)

De syv officielle danske klimavenlige kostråd

Det står også sort på hvidt i de syv officielle danske klimavenlige kostråd, at vi skal spise masser (eller måske bare flere) grøntsager og frugter. De syv kostråd ser således ud:

 1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
 2. Spis flere grøntsager og frugter
 3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
 4. Spis mad med fuldkorn
 5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
 6. Spis mindre af det søde, salte og fede
 7. Sluk tørsten i vand

Frugter og grøntsagers betydning for klimaet

Og så er der en helt anden og i disse tider positiv sideeffekt ved at du spiser flere frugter og grøntsager, for de er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Frugter, bær og grøntsager, der er transporteret til Danmark med fly, belaster dog klimaet meget  det ved vi godt – og vi har også hørt om de udskældte avocado. Men der findes også andre transportformer som skib eller lastbil, har langt mindre betydning for belastningen af klimaet.

bæredygtighed natur klima
Hjælp klimaet godt på vej ved at spise mere frugt og grønt … (Foto: Unsplash)

De grønne grøntsager dyrkes typisk her i Europa og i Danmark og kræver derved ikke flytransport. Så det er derfor altid en god ide, at lade årstidens frugt og grønt guide dine indkøb. Grøntsager og frugter i sæson er desuden også oftest friskere og billigere. En god bonus at tage med. Og så skal vi huske, at nogle af de rigtige sunde ting, du kan spise har vi rent faktisk masser af – måske endda ude i din eller dine forældres have. 

Nedenstående er blot til inspiration og for at få din tankegang lidt over på, at du ikke altid behøver at spise og gøre, hvad du plejer. For vi ved godt at for eksempel broccoli er sundt – men gør noget ‘vildt’ – prøv også at variere det lidt.

Læs også: Broccoli din nye bedste ven

Sellerijuice

Knoldselleri er sådan en overset grøntsag – og også lidt besværlig at skrælle. Men du kan komme lidt nemmere til de gode vitaminer ved at vaske den godt og skrælle den let og så køre den gennem en frugtpresser. Sellerijuice genopretter nemlig vores nerveceller (neuroner) og genopbygger nerverne. Bland den med æblejuice og måske ingefær.

knoldselleri

Knoldselleri er en super sund grøntsag, som også kan bruge i juicer … (Foto: Unsplash)

Granatæblekernerfr

Det smukke granatæble indeholder noget endnu mere magisk nemlig granatæblekernerne. De små røde ‘guldklumper’, som vi ved er fyldt med antioxidanter. Men vidste du også, at de hjælper med at nedbryde knuder, tumorer og cyster og understøtter en god blodgennemstrømning. Brug dem i næsten alt – fra ovenpå din morgenmad – i salaten – juice eller på dit kød. Yummi yummi …

Granatæble, drinks, cocktail. Foto: Unsplash)
Granatæbler er ikke bare smukke men også mega sunde. (Foto: Unsplash)

Opskrift: En anderledes frugtsalat

De mange gode vitaminer

Her ser du en enkel oversigt over vitaminer, som blandt andet kan finde i nogle af de frugter og grøntsager, vi indtager til daglig. I dag findes der så mange kostråd og god inspiration. Og selv for den mest kræsne, kan der findes måder at indtage ting, som man måske ikke har øverst på listen over favoritmad.

vitaminer
(Kilde: Coop)

Du kan også læse denne artikel med dygtige Mads Bo, der holder dig i hånden i bogen ‘Shortcut’, og hvor han har fjernet enhver forhindring for ikke at indtage de dagligt anbefalede 600 gram frugter, bær og grøntsager – og alle kan være med. Lyder det ikke godt – og faktisk ganske nemt …

Artiklen hedder ‘Et lille shortcut til en sundere livsstil’.

mads bo
Hvem ville ikke gerne tage et shortcut … (Foto: Ditte Capion)

Æbler

Æbler er godt – og vi har hørt om ‘an apple a day keeps the doctor away’. Spis og drik dem gerne – og gerne de danske varianter, der ikke er sprøjtet og fyldt med ting, vi ikke har lyst til at udsætte vores krop for.

Æbler har faktisk også en anden god egenskab, de er nemlig med til, at du opretholder væskebalancen og ikke dehydrer. Det er da især godt at vide, som et lille lifehack om sommeren.

æbler æble frugt (Foto: Unsplash)
Danske æbler smager fantastisk … (Foto: Unsplash)

Opskrift: Lækkert æblebrød

Blomkål

De er smukke, og kan næsten spises sammen med alt slags kød. Og som en bonus styrker de også fordøjelseskanalen. En lille magisk og lidt glemt grøntsag.

blomkål
Du kan bruge blomkål på mange måder … (Foto: Unsplash)

Opskrift: Blomkålsråkost

Citroner

Vi ved godt, de er smækfyldt med C-vitamin, men rent faktisk er de også mega gode for din lever og til at være med til at rense denne.

Et lille PS – husk at for meget indtag kan ødelægge emaljen på dine tænder …

citron citroner frugt citrus (Foto: Unsplash)
Spise gerne citroner … (Foto: Unsplash)

Grønne asparges

Vi er pjattede med dem – ikke mindst når de kommer ekstra friske og sprøde i foråret. Og antiaging mad er lækkert – og det er nemlig lige hvad grønne asparges er. Men derudover alkaliserer de kroppen, og er med til at frastøde og hæmmer nye giftstoffer i kroppen.

Og så understøtter de binyrerne og renser lever, milt, bugspytkirtel og nyrer og hjælper med neurologiske symptomer og tilstande. Og som en lille ekstra bonus har de også kraftige antiinflammatoriske egenskaber. Er der noget der nu, holder dig tilbage – nej vel – bare kom i gang med at spise de grønne asparges.

asparges sæson grøntsag (Foto: Pexels)
Grønne asparges smager ikke bare godt, men er også sunde … (Foto: Pexels)

Opskrift: Aspargespakker med brie

Kirsebær

De er smukke, smagefulde og ganske uimodståelige de røde kirsebær … Og som en bonus så styrker de hjertet og kredsløbet …

kirsebær
Elsker du også kirsebær … (Foto: Unsplash)

Spinat

Vi ved, at Skipper Skræk blev stærk af at spise spinat – og vi ved, at det er nemt at tilberede (skal faktisk kun vaskes) og så smager det godt. Men det har også en ekstra bonus, i det det er mega godt for fordøjelsessystemet, så lad os bare få en bomstærk krop som Skipper Skræk …

spinat, mad Foto: Unsplash)
De grønne blade er super sunde … (Foto: Unsplash)

Appelsiner

De fleste kan godt lide appelsiner, og vi ved de er sunde og fyldt med C-vitamin. Men appelsiner fjerner også giftstoffer fra fordøjelseskanalen, og så hjælper de mod bihule- og luftvejsproblemer, så bare juice dem væk eller spis et par stykker om dagen …

Appelsiner er fulde af C-vitaminer. (Foto: Unsplash)

Opskrift: Farverige smoothies

 

Kilder: Hjerteforening, Coop, Medicalmedium, sundhed.dk, Oxford University, medicalnewstoday.com

Læs også:

 

Disse urter er gode for din krop

 

brændenælde ukrudt urter naturen (Foto: Unsplash)

 

· Mere fra samme kategori ·