
Fem på stribe: Boginspiration til dig
Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til januar måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe
Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets første måned, hvor vi venter på lidt lysere dage … Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de hyggelige mørke dage. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

Den lille melankolske
‘På undersiden af dagen’ af Emeli Bergman er både en melankolsk men også meget indlevende historie om en ung kvinde, der som au pair i Paris er i en konstant veksling mellem intimitet og distance med en anden families liv.
Da Annas lillebror dør pludseligt, rejser hun til Paris for at skabe afstand til sin familie og sin sorg. Hun får et arbejde som au pair, og langsomt bliver hun en central del af hendes nye værtsfamilies overklasse liv. Anna knyttes til børnene og forældrene, det nye hus og det ansvar hun får i familien. Men samtidig hersker en formel distance, og en usikkerhed om at blive sagt op.
Bogen handler om grænser og roller, der muterer og smuldrer. Men også om krop kød og ja fisk, om at tilberede måltider, man ikke selv får lov til at smage. Og ikke mindst om at passe hjem og børn, der ikke er ens egne. En fin og indlevende historie og bog.
‘På undersiden af dagen’, 199,95 kr., saxo.com
Den om kærlighedens grænser og svigt
Iben Mondrup er tilbage nu med ‘Vittu’, der er en fortælling om kærlighedens grænser og svigt mellem en adoptivsøn og hans nye forældre.
Den femårige dreng Vitus adopteres af fotografen Alice og hendes mand embedsmanden Stig. Alice bliver dybt fascineret af Vitus og hans grønlandske baggrund, og vil gøre alt for at lindre hans ar fra fortiden. De to knytter hurtigt et dybt bånd af omsorg i en fotografisk leg. Men legen udvikler sig, og grænserne mellem de to bliver flydende og en form for afhængighed af hinanden opstår.
‘Vittu’er en selvstændig fortsættelse til Iben Mondrups roman ‘Tabita’, som jeg læste med lige dele gru og glæde – og sådan er det også lidt med denne. Men på alle måder læsværdig.
‘Vittu’, 239,95 kr., saxo.com
Den absurd smukke
‘Marimekko – Kunsten at trykke tekstiler’ af Laird Borelli-Persson er en stor og lækker coffeetable bog – og ja også meget meget mere. I 2021 er det 70 år siden, det finske tekstilfirma Marimekko blev grundlagt. Bogen er det første samlede værk på dansk om det verdenskendte brand, som er kendt for dets farveglade, nyskabende og bæredygtige fortolkning af tøj, boligtekstiler og design.
Bogen viser over 100 af de mest ikoniske print i en mangfoldighed af farvesammensætninger og anvendelser, fra stribede T-shirts til valmuemønstrede parasoller. Hos Marimekko er et mønster aldrig bare et mønster. Det er et koncept, en livsstil, en programerklæring – om frihed, fred, kærlighed og lykke.
Bogen er samtidig en spændende virksomhedshistorie om, hvordan en stærk kvinde, grundlæggeren Armi Raita, efter 2. verdenskrigs afslutning opbyggede sit firma på værdier om frihed og bæredygtighed, og hvordan hun fra starten engagerede især kvinder i sin mission om at skabe frigørende og stilsikkert tøj til den moderne, uafhængige kvinde – tøj til at leve i.
At netop valmuemønsteret Unikko skulle blive et af de mest populære, lå ellers ikke i kortene – Armi Raita havde
fra starten udstedt forbud mod blomstermønstre, som hun forbandt med de gammeldags kitler, der dengang var
husmoderuniformen. Men designeren Maija Isola trodsede forbuddet og skabte dermed Marimekkos nok mest ikoniske print.
Forfatter f Laird Borrelli-Persson, som er redaktør på Vogue.com og forfatter til syv andre bøger. Hele 372 fotos og illustrationer pryder bogen, som næsten er sådan en lidt ‘must read’ bog for alle der både kender og elsker Marimekko og design.
‘Marimekko’, 399,95 kr., saxo.com
Den gode debutkrimi
En sen fredag aften i oktober forsvinder en enlig mor fra sit hjem i et roligt rækkehuskvarter i Svendborg på Fyn. Sporene ender blindt, og politiet kommer ingen vegne ved at bede offentligheden om hjælp.
I Aarhus bliver journalist Anne Velin fyret fra sit elskede job på Danmarks Radio. Ydmyget søger hun tilflugt i et lille fiskerhus ved Svendborg Sund og starter en skyggetilværelse som hjemmearbejdende freelancejournalist ved Fyens Stiftstidende.
Anne Velin forsøger at finde ro i de naturskønne omgivelser ved sundet. Men hun hungrer efter oprejsning. Efter at gøre et scoop. Hun sætter sig for at undersøge, hvad der er sket med den forsvundne kvinde. Hvem var hun? Er der nogen, der ville hende ondt? Og ikke mindst: Er hun endnu i live? Pludselig er Anne Velin viklet ind i en familiehistories dybe hemmeligheder, og hun indser, hvordan fortielser og en ødelagt fortid kan få tragiske konsekvenser for nutiden. En indsigt, der snart truer med at koste hende livet.
‘Tårnspringeren’ er den første bog i serien om journalist Anne Velin og en fortælling om at springe ud i drømmen om den store kærlighed, men lande i en i virkelighed, hvor enhver er sig selv nærmest.
Birgitte Wulff (født 1968 i Svendborg) er uddannet journalist og har blandt andet været kriminalreporter og skrevet biografier for fremtrædende danskere. Birgitte bor i dag i Aarhus, hvor hun dyrker sine passioner for springhesten Odd Molly, den gule blandingshund Merete – og sit lille sidefirma, der producerer fyldte chokolader af fineste kvalitet.
Der er alt fra kvindehad, fyringsrunder, drømme om den store kærlighed, hemmeligheder, tilbageholdt åndedræt og provinsliv i Birgitte Wulffs debutkrimi, der på alle måder viser gode takter for en ny, lovende krimiserie.
‘Tårnspringeren’, 244,95 kr., saxo.com
Den om de tætte men også svære relationer
Dette er tredie bog i Lotte Kirkebys fortælling om nære relationer. I denne vender en kvinde tilbage til den by, hvor hun boede sammen med sin mand og sin datter. Hun har været længe væk, hun er blevet ældre, og måske også klogere, og i gensynet konfronteres hun med sine valg og med det fællesskab, hun aldrig rigtig blev en del af. Hun møder mennesker, som hun kendte engang, og der kommer nye til. Hun husker sin kamp for at finde plads i rollen som mor og som kone, for at leve op til kønnets og tidens konventioner.
‘Hvis man ikke vidste bedre’ fortsætter den undersøgelse af de tætte og svære relationer, som Lotte Kirkeby indledte med sine to første bøger. Romanen tegner et portræt af en kvinde, der nærer en dyb og til tider besværet kærlighed til sin familie og til den by i provinsen, som er blevet hendes hukommelse, og som ikke vil slippe sit tag i hende. En fin og lidt øjenåbenende bog og historie, der sætter mange tanker i gang hos en selv – både de gode og måske dem man slet ikke selv var klar om man ‘havde eller besad’. Livet er mange ting, og det er Lotte Kirkeby virkelig en mester i at fortælle – og helt sikkert ikke ‘en lige linje’ – men noget af en ‘bugtet vej’ …
‘Hvis man ikke vidste bedre’, 224,95 kr., saxo.com
Læs også:
Lidt lækkert til boglæsningen: Espressobiscotti