Læs også:

Close
gavepapir jul juleshopping

NEWS: Sådan er du med til at gøre julehandlen coronasikker

Nyheder  | 

Sådan er du med til at gøre julehandlen coronasikker · Fyns Politi: Vi holder et meget vågent øje på Fyrreparken i Vollsmose i øjeblikket · Omikron smitter mere · Far og søn dømt for drab i Randers · Ny aftale om rammer for udvikling af Københavns Lufthavn · Dagens billede: Kedeligt ‘Årets ord’

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sådan er du med til at gøre julehandlen coronasikker

Hvis du følger disse seks råd under julehandlen er du med til at begrænse coronasmitte, lyder opfordringen fra erhvervsministeren og HK Handel.

Vi nærmer os julen med hastige skridt, og for mange betyder det også de sidste indkøb af gaver, pynt og julemad i løbet af næste uge. Det vil give ekstra travlhed i detailhandlen med flere mennesker, og derfor skal vi passe endnu bedre på os selv og hinanden, når vi skal i gang med årets sidste indkøb.

– Julehandlen er en travl og vigtig tid i detailhandlen, for det er nogle af de dage, hvor der bliver handlet allermest. Det gælder alt lige fra det lokale supermarked til storcentrene. Men det skal ske på en ansvarlig måde, for vi står i en situation med en ny og ukendt variant af corona. Derfor skal vi huske at leve op til anbefalingerne om at klare indkøbene alene, holde afstand og bruge håndsprit, hvis vi skal købe de sidste julegaver, eller have sikret juleanden inden den 24. december. Det er vigtigt, så vi kan holde så meget af dansk erhvervsliv i gang på en forsvarlig måde. Og så vil jeg opfordre alle til at give de ansatte i detailhandlen et ekstra smil med på vejen. De har gennem corona-tiden taget ansvar og taget de fornødne forholdsregler i forhold til at begrænse smittespredning – og de skal også være trygge, når slutspurten i julehandlen sætter ind, siger erhvervsminister Simon Kollerup

Både erhvervsministeren og formanden i HK Handel opfordrer til, at alle handlende følger nedenstående seks råd sammen med de gældende restriktioner i detailhandlen vedr. mundbind.

– Hvis vi alle sammen gør os umage for at gøre julehandlen så coronasikker som mulig, kan vi bidrage til, at både kunder og ansatte kan føle sig trygge i detailhandlen i den næste uges tid, så flere kan holde jul med deres familier uden corona som ubuden gæst, siger Mette Høgh, formand for HK Handel.

Følg disse seks råd og vær med til at gøre julehandlen coronasikker:

* Hvis du har symptomer på sygdom, så bliv hjemme
* Handl, når der er få i butikken
* Gå alene på indkøb, og lad børnene blive hjemme
* Vask hænder eller brug håndsprit, inden du går ind i butikken
* Host og nys i dit ærme
* Hold afstand til andre kunder og til personalet, når du henvender dig med spørgsmål

gavepapir jul juleshopping
Gør din julejuleshopping sikker … (Foto: Unsplash)

Læs også: Gaverne til alle dem du holder af

Fyns Politi: Vi holder et meget vågent øje på Fyrreparken i Vollsmose i øjeblikket

Fyns Politi har været talstærkt tilstede i Vollsmose ved flere lejligheder den sidste uge. Årsagen er, at der har været episoder i Fyrreparken, hvor personer med tilknytning til kriminelle grupperinger har forsamlet sig og skabt utryghed i området. Det vil Fyns Politi ikke tolerere, og der har derfor været flere aktioner og indsatser i Fyrreparken i denne uge.

Selvom Fyns Politi i en lang periode har slået hårdt til mod de kriminelle grupperinger og bander i Vollsmose-området, så har man ikke tænkt sig at lette trygget, for der foregår stadig utryghedsskabende aktivitet, og det skal naturligvis stoppes.

Vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen siger:

– Vi har været ude i Fyrreparken et par gange i sidste  uge, fordi vi gerne vil vise de kriminelle, at vi holder øje med dem, og at vi vil sætte en stopper for deres kriminalitet og utryghedsskabende adfærd, hver gang vi får muligheden. Derudover vil vi selvfølgelig også gerne sende et klart signal til alle de helt almindelig borgere, der bor i området, om, at deres sikkerhed og tryghed er vigtig for os, og at vi har fokus på, at de skal kunne færdes trygt, der hvor de bor.

En af de episoder, der blandt andet har ført til, at Fyns Politi har været tilstede i Fyrreparken, var tirsdag den 13. december 2021, hvor en borger kontaktede politiet under et besøg i Harald Nyborg i Odense. Her havde vedkommende bemærket to personer, der købte et meget stort antal isoleringsknive (store knive med savtakker og lidt spids). Det undrede vedkommende sig over, hvorfor et signalement af bilen og de to personer straks blev formidlet videre til politiet. Ved en efterfølgende hurtigt og effektiv politiindsats fandt Fyns Politi tirsdag aften knivene i Fyrreparken samt en gaspistol.

– Vi har naturligvis beslaglagt de her våben, og selvom vi ikke har sigtet nogen i sagen endnu, så har vi en meget klar idé om, hvem vi skal have fat i, så det er blot et spørgsmål om tid, siger Jesper Weimar Pedersen.

Onsdag aften var Fyns Politi talstærkt i Fyrreparken igen. Her traf man 16 personer, der havde forsamlet sig og lavede uro. En af personerne forsøgte at flygte fra stedet, hvilket en patruljehund dog hurtigt fik sat en stopper for. Alle 16 personer blev visiteret.

– Det er oftest politihunden, der vinder den leg, og det måtte den flygtende person også sande i denne omgang, siger Jesper Weimar Pedersen.

Jesper Weimar Pedersen vil gerne opfordre borgerne i Fyrreparken og i og omkring Vollsmose generelt til at tage kontakt til politiet, hvis de oplever personer, der forsamler sig og skaber uro og utryghed.

– Vi tager henvendelserne alvorligt, og vi er fast besluttet på at komme utrygheden til livs, slutter han.

Politi
Fyns Politi holder ekstra øje i Vollsmose … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Fire mand tiltalt for drab på uskyldig i Vollsmose

Omikron smitter mere

SSI-ekspert udtalte i weekenden til TV 2, at Omikron smitter i højere grad på trods af vacciner og tidligere smitte, men det er effektivt mod Omikron med et tredje vaccinestik, lyder det fra de danske sundhedsmyndigheder. 

Og lørdag meldte Statens Serum Institut, at vi ifølge deres beregninger kan vi se op til 45.000 smittede i Danmark juleaftensdag. Omikron-varianten har, siden den første gang blev opdaget i slutningen af november, ændret de ellers gængse spilleregler for myndighedernes håndtering af coronavirus. Og det er også fortsat begrænset, hvad eksperterne kender til varianten, og samlet set er beskyttelsen overfor Omikron generelt lavere i den danske befolkning sammenlignet med tidligere varianter af coronavirus.

Det udtalte Camilla Holten Møller, der er leder af ekspertgruppen under SSI for matematisk modellering, til TV 2 lørdag.

corona mutation covid-19
Omikron smitter mere … (Foto: Unsplash)

Læs også: Det vidste du ikke om mundbind

Far og søn dømt for drab i Randers

En 18-årig mand og hans 60-årige far, der begge er fra Afghanistan, er blev idømt henholdsvis otte og 12 års fængsel samt udvisning af landet for bestandigt for i forening at have dræbt en 44-årig kvinde i en lejlighed i Randers i september sidste år.

Det var den dengang 17-årige søn, der den 17. september ringede til alarmcentralen og fortalte, at han havde dræbt sin 44-årige mor i deres lejlighed på Nørrebrogade i Randers. Politiet fik dog hurtigt mistanke til, at den 17-årige dreng ikke havde handlet på egen hånd.

På baggrund af den indledende efterforskning og flere vidneforklaring fik politiet mistanke om, at kvindens mand, og far til den 17-årige, havde fået sønnen til at slå moren ihjel. Derfor blev den dengang 59-årige far senere samme dag også anholdt og sigtet, og dagen efter blev de begge varetægtsfængslet.

– Retten fandt det bevist, at de tiltalte begik drabet, at der fandt forudgående planlægning sted, og at det var aftalt, at sønnen skulle tage skylden. forklarer anklager Philip Møller og fortsætter:

– Imidlertid fandt retten ikke, at der var tale om et æresdrab, at der havde fundet en nøje planlægning sted, ligesom den nærmere rollefordeling imellem de tiltalte ikke fandtes at kunne fastlægges. Endvidere fandt retten ikke, at det var bevist, at faderen havde udnyttet sønnens unge alder eller bestående afhængighedsforhold. Umiddelbart forekommer det naturligvis ikke tilfredsstillende, at retten på så mange punkter har besluttet at frifinde de tiltalte for de skærpende omstændigheder, der var omfattet af tiltalen. Omvendt er det selvfølgelig positivt, at retten på de allermest afgørende punkter har taget anklagemyndighedens synspunkter til følge, slutter han.

Begge de dømte blev fortsat varetægtsfængslet efter dom og udbad sig betænkningstid i forhold til eventuelt at anke dommen.

retten court (Foto: Unsplash)
Far og søn dømt for drab i Randers … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand tiltalt for drab på 39 personer lastbilsag

Ny aftale om rammer for udvikling af Københavns Lufthavn

Regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har aftalt at arbejde for en lov, som skal skabe gode rammer for udvikling og fremtidssikring af Københavns Lufthavn i Kastrup.

Københavns Lufthavn i Kastrup (CPH) er af afgørende betydning for Danmarks forbindelser til omverdenen og for dansk økonomi. Men lufthavnens position som internationalt knudepunkt er udfordret af andre nordeuropæiske lufthavne, og arealet i lufthavnens nordområde, hvor terminalkompleks og standpladser er placeret, er allerede intensivt udnyttet.

Derfor har regeringen og en bred kreds af partier i dag aftalt at styrke rammerne for den fremtidige udvikling af lufthavnen gennem ændringer af udbygningsloven for lufthavnen. Aftalen kan læses her.

– Københavns Lufthavn er en vigtig indgang til hele Danmark for en stor del af både forretningsrejsende og turister. Det skal vi fastholde og bygge videre på, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Konkret skal ændringerne bl.a. muliggøre en udvikling af terminalerne og ændringer af landingsbanerne inden for lufthavnens eksisterende arealer. Det skal sikre, at lufthavnen også fremover kan tilbyde en kapacitet og et serviceniveau, der matcher de internationale konkurrenter, og gør det nemt for både forretningsrejsende og private at rejse til og fra Danmark.

– Hovedstadens lufthavn er helt essentielt infrastruktur for Danmark, og med udviklingsplanen fastholder vi København som et vigtigt trafikknudepunkt i Nordeuropa. Det giver arbejdspladser og vækst til København og til Danmark. Udviklingsplanen skal også ses i sammenhæng med regeringens nyligt fremlagte strategi for, hvordan vi bliver et Power-to-X-foregangsland, så blandt andet flytrafikken kan blive mere klimavenlig, fortsætter transportminister Benny Engelbrecht.

I 2019 anvendte omkring 30,3 millioner passagerer Københavns Lufthavn til enten udrejse, ankomst eller transfer. Det er Københavns Lufthavne A/S’ forventning, at man vil opleve en gennemsnitlig passagervækst på 2-2,5 procent per år.

– For Venstre er det afgørende, at Københavns Lufthavn i Kastrup også fremover er et internationalt hub, en stærk motor for dansk økonomi og for den grønne udvikling i luftfarten. Et knudepunkt, der sikrer adgang til verden for danskere, når vi rejser ud, og når vi får besøg – om det er privat eller erhvervsmæssigt. Endelig skal aftalen være med til på sigt at mindske luftforureningen fra flytrafik i hovedstaden, sluttre Heidi Bank, Venstre.

Lufthavn, rejse, airport, flyver, fly, flyve
Ny aftale om rammer for udvikling af Københavns Lufthavn er på plads … (Foto: Pexels)

Læs også: Rejsetrends 2022

Dagens billede: Kedeligt ‘Årets ord’

 

· Mere fra samme kategori ·