Læs også:

Close
2021 nytår (Foto: Pexels)

Året der gik 2021: Tilbageblik på nogle af de største danske- og udenlandske begivenheder

Kultur  | 

Endnu et år er gået … Vi ser tilbage på året, der stod i sportens, underholdningens og skandalernes tegn. Her er de begivenheder, vi vil huske 2021 for

2021 har været et spændende år både i Danmark såvel som i resten af verdenen. 2021 blev året, hvor Danmark nåede historisk langt i EM, oplevede vrede gymnasieelever demonstrere i bare maver, og hvor interne dokumenter fra Facebook sladrede om bekymrende informationer. Det blev også et år, hvor ordet ‘aqua’ kostede Coca-Cola dyrt og en lang tissemand på få dage blev verdenskendt.

Her er et tilbageblik på nogle af de største danske og udenlandske begivenheder.

Crop top-forbud 

Firehøjeskolen i Vejle oplevede stærk kritik fra elever, forældre og resten af Danmark, efter skolelederen og udskolingslærere havde meldt ud, at det skulle være forbudt at hoppe i den populære crop top.

For mange var det direkte absurd at indføre et forbud mod maveblusen, og det fik forbuddet til at udvikle sig til en historie i samtlige medier, hvor flere kendte blandede sig i debatten, ligesom utilfredse elever gik på gaderne og demonstrede for pigers frihed til at vise maveskind i skoletiden. Efter det omdiskuterede forbud mod crop tops valgte skolen at trække forbuddet tilbage.

Danmark kunne næsten smage EM-finalen

Stemningen i sommeren 2021 var på sit højeste, da det danske landshold knoklede for at bringe Dannebrog til tops under EM. Vi blev ført igennem en perlerække af følelser under rejsen – især da Christian Eriksen kollapsede på verdens scene, hvor vi blev mindet om det, som fodbold kan.

Fodbold er nemlig ikke kun et fællesskab inde på banen, det er også sammenhold uden for banen. Og vi stod sammen side om side, hvor danskerne, og ikke mindst hele Europa, holdt sammen. Det var en overvældende rejse, hvor det danske landshold mødte stor opbakning, støtte og kærlighed fra hele landet og hele Europa.

Desuden var det også en sommer, hvor Danmark var nået historisk langt i EM. EM-finalen var så tæt på, at vi næsten kunne smage den, men det var England, der trak det længste strå i kampen om den sidste finaleplads ved EM-slutrunden. Der er dog ingen tvivl om, at vi oplevede nogle af de fedeste måneder, da landsholdskampene blev fløjtet i gang, og de mange EM-fester, røde og hvide farver pyntede de danske gader og stræder.

Facebook-whistlebloweren

Frances Haugen var nok den kvinde i 2021, der på få dage blev kendt verdenen over. Hun valgte nemlig at lække tusindvis af interne dokumenter om Facebook, der afslørede, at blandt andet Instagram – platformen, der er et synonym med fejlfrie billeder af perfekte liv – har en skadelig effekt på teenageres mentale velvære. Desuden var en central påstand også, at Facebooks algoritme favoriserer hadefuldt indhold.

Årets ord

Årets ord 2021 er coronapas – hvilket nok ikke virker overraskende, da det er andet år i træk, at ordet har sin relation til corona-pandemien. Ordene krænkelse, klimaangst, landsholdseufori, druk og vaccineskeptiker var med i opløbet til det sidste, men coronapas endte med at blive kåret til årets ord.

Slette-Mette

Slette-Mette kom for alvor på danskernes læber, da det aarhusianske spiludviklerfirma Heimdal Games udviklede det nye mobilspil Slette-Mette. Spillets titel henviser til statsministerens øgenavn, som flere medier adopterede i forbindelse med sagen om de slettede sms’er.

Det satiriske spil tog Danmark med storm, da præmissen for spillet er, at hjælpe statsminister Mette Frederiksen gennem en række forskellige udfordringer, der blandt andet går ud på at vinde over coronavirus, aflive mink, undgå de kritiske journalister og få diverse sms’er til at forsvinde.

Dumle-slikkepinden stjal rampelyset

Dumle-slikkepinden var et ‘hot’ emne i medierne, og hos mange fik slikkepinden sin særlige plads i slikskabet. Slikproducenten Fazer meldte nemlig dårlige nyheder, da den velkendte slikkepind – efter mere end 60 år på markedet – var på vej ud af sortimentet.

Det fik store dele af landet til at hamstre slikkepinde, hvilket nok også var et velkendt scenarie i 2020 efter det historiske pressemøde, der fik danskerne til at hamstre toiletpapir … Der sidder sikkert mange, som har slikkepinde nok til hele 2022.

Drik vand!

Det var ikke hverdagskost for Coca-Cola, da Cristiano Ronaldo under EM-slutrunden valgte at fjerne to colaer til et pressemøde sidste år. Ronaldo opfordrede nemlig med ordet ‘aqua’ til at drikke vand i stedet for Coca-Cola, hvilket var en handling, der kostede Coca-Cola dyrt.

Det er et budskab, vi hvert i fald også kan bruge flittigt i det nye år!

John Dillermand blev verdensberømt

DR Ramasjang-serien om en lille mand med verdens længste tissemand, også kendt som John Dillermand, var egentlig målrettet børn fra fire til otte år. Dog blev John og hans tissemand verdenskendt, da serien trak overskrifter hos medier i Danmark og udlandet. Verdens længste tissemand fik nemlig delt vandene, da især internationale medier omtalte John Dillermand som en bizar dansk tegnefilm for børn.

I Danmark fik vi ligeledes diskuteret, om John skulle ses som et sjovt og uskyldigt indspark eller grænseoverskridende. Men serien ruller stadig henover skærmene i Danmark, så 2022 slipper nok ikke for John Dillermand!

Sexisme, krænkelser og MeToo

Skandaler om sexisme og krænkelser var igen noget som fik medieomtale i 2021. For i dokumentaren ‘MeToo: Sexisme bag skærmen’ stod to kvinder frem og fortalte om deres historier, der i sidste ende kostede Jes Dorph-Petersen jobbet hos Nordisk Film og TV 2.

I dokumentarserien stod i alt 11 kvinder frem, der enten arbejder eller har arbejdet på TV 2, som fortalte om oplevelser med grænseoverskridende og krænkende adfærd på tv-stationen. I kølvandet på serien stod
Michael Dyrby frem og fortalte, at han i sin tid som chef på TV 2 har haft upassende forhold og overskredet grænser.


Kilder: TV 2 Nyhederne, DR Nyhederne, Berlingske, Se og Hør

 

Læs også: Året der gik 2020: Tilbageblik på nogle af de største danske- og udenlandske begivenheder

2020

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·