Læs også:

Close
skole uddannelse

NEWS: Europas bedste ingeniøruniversitet ligger i Danmark

Nyheder  | 

Europas bedste ingeniøruniversitet ligger i Danmark · 5G og avanceret robotteknologi kan bane vej for bedre fjernundervisning af skoleelever · 18-årig mand dræbt af knivstik · Nu åbner Blå Kors for ansøgninger om julehjælp · Straksdom efter bytur med machete · Dagens billede: Det vigtige møde

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Europas bedste ingeniøruniversitet ligger i Danmark

Femte år i træk: AAU er Europas bedste ingeniøruniversitet. Internationalt anerkendt rangliste udnævner for femte år i træk Aalborg Universitet som det bedste ingeniøruniversitet i Europa.

Aalborg Universitet (AAU) er det bedste universitet i Europa inden for ingeniørvidenskab. Det fastslår det anerkendte medie U.S. News & World Report, som netop har offentliggjort ranglisten ‘Best Global Universities 2022.’

Hos universitetets ledelse er der stor glæde over nyheden, der for femte år i træk cementerer AAU’s placering i verdenseliten inden for ingeniørvidenskab.

− Det er en kæmpe anerkendelse af vores dygtige forskere og andre medarbejdere, der hver dag bidrager til at levere løsninger på samfundets store udfordringer, siger rektor Per Michael Johansen.

Ranglisten ‘Best Global Universities”’ er baseret på 13 indikatorer, der måler universiteternes akademiske forskningsresultater og deres globale og regionale omdømme. Fem år i træk har de indikatorer nu placeret AAU helt i den europæiske top.

− Når vi igen formår at placere os i toppen af Europas ingeniøruniversiteter, er det udtryk for, at vores forskningsmiljøer på ingeniørområdet er i verdensklasse, og at de er med til at sætte den internationale dagsorden på en række vigtige områder som eksempelvis den grønne omstilling, slutter Per Michael Johansen.

Ud over topplaceringen i Europa indtager AAU en fornem placering på verdensplan, hvor universitetet ligger nr. otte på området. Desuden markerer AAU sig for tredje år i træk i toppen inden for kategorien ‘Electrical and Electronic Engineering’, hvor universitetet er bedst i Europa og nr. fire i verden.

Fakta:

  • Ingeniørvidenskab er repræsenteret på tre af AAU’s fem fakulteter: Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
  • AAU er de sidste fem år i træk blevet udnævnt som det bedste ingeniøruniversitet i Europa. Det fremgår af U.S. News & World Reports rangliste ‘Best Global Universities’ under emnet ‘Engineering’.
  • Vurdering af universiteternes bidrag til at nå FN’s 17 verdensmål (Times Higher Education (THE). Her ligger AAU:
    SDG #4 Uddannelse: Nr. 1 i verden
    SDG #6 Rent vand og sanitet: Nr. 2 i verden
    Samlet vurdering: Nr. 6 i verden
aaborg ingeniøruniversitet aau
Atter kåres AAU til det bedste ingeniøruniversitet i Europa … (Foto: AAU)

Læs også: AAU i spidsen for stort europæisk sundhedsprojekt

5G og avanceret robotteknologi kan bane vej for bedre fjernundervisning af skoleelever

Robotteknologi i kombination med 5G kan give fjernunderviste elever bedre mulighed kan følge det faglige og sociale liv på skolen. Det viser et pilotprojekt, hvor Ericsson, Shape Robotics og TDC NET for første gang herhjemme har testet 5G-understøttet fjernundervisning.

Den danske robot ‘Fable’ er ikke større end en lille bamse, men dens brug af 5G-teknologi og smartphones har sat et stort aftryk på 13-årige Rasmus’ hverdag. Robotten har foruden hjul også en smartphone monteret og kan styres fra distancen af elever, der af forskellige grunde ikke kan være fysisk til stede i klasselokalet. Det giver mulighed for, at fjernunderviste elever kan deltage i det faglige og sociale liv på skolen, uanset om det foregår inde eller udenfor.

Charlotte, mor til Rasmus, som blev født med en lungesygdom og nu har brugt robotten i et halvt år, siger:

– Rasmus logger ind på sin computer og iPad, der begge er forbundet til robotten, og kan på den måde være sammen med sine klassekammerater hele dagen, både i frokostpausen og i undervisningen. Jeg kan mærke, at Rasmus er glad, når han er sammen med de andre, og det har været vigtigt for mig, at han kan se sig omkring og få øjenkontakt med sine klassekammerater.

5G ændrer perspektivet. Det fortæller Moises Pacheco, Chief Technology Officer og medstifter af Shape Robotics, der har udviklet robotten:

– I samarbejde med TDC NET og Ericsson har vi kunnet vise potentialet i at kombinere 5G-teknologi med robotter i undervisningssituationer. Selvom Fable også fungerer med 4G, er der i praksis tale om to forskellige robotter. Med 5G oplever eleverne lynhurtig lyd og billede, så de kan deltage på samme vilkår som de andre elever.

Det nye nationale 5G-netværk stod færdigt ved udgangen af 2020. Det er kendetegnet ved høje hastigheder og lav ’svartid’. Netop den kombination gør en forskel, fortæller Toke Binzer, underdirektør hos TDC NET:

– Robotter koblet til 5G kan modsat andre robotter både sende og modtage store mængder data stort set uden forsinkelse. Det betyder, at eleven selv kan styre robotten hjemmefra, og at lyd og billede sendes frem og tilbage mellem elev og robot i tæt på realtid. Det giver en helt anden oplevelse. Hvis vi løfter blikket fra undervisningssektoren, er det oplagt, at nogle af de erfaringer, vi har gjort os her, kan overføres til alt fra ældreplejen til oplevelsesindustrien.

Bag projektet står TDC NET og Ericssons fælles innovations hub, der udvikler og styrker brugen af 5G i Danmark. Niclas Backlund, landechef for Ericsson i Danmark ser, at samarbejdet omkring 5G-robotten også kan inspirere virksomheder og institutioner i udlandet.

– Danmark var et af de første lande i verden, der udrullede et landsdækkende 5G-net, og jeg er overbevist om, at det danske robot-eksempel sammen med de øvrige tiltag, vi har gennemført med vores 5G innovations hub kan inspirere også udenfor Danmarks grænser. Robotten “’Fable’ viser helt konkret, hvordan digitalisering kan bruges til at løse samfundsmæssige behov og er et fremragende eksempel på digital inklusion.

Se en video med Fable og Rasmus her:

tdc
‘Fable’ styres via TDC NET’s nationale 5G netværk … (Foto: TDC Net)

Læs også: TDC indgår elkøbsaftale

18-årig mand dræbt af knivstik

En 18-årig mand blev søndag aften i Viby dræbt af knivstik – to 19-årige mænd er anholdt og mistænkt for drabet.

Østjyllands Politi fik søndag aften en anmeldelse om et knivstikkeri på Ormslevvej i Viby, og kort efter var flere patruljer og en ambulance på stedet. Der blev udført livreddende førstehjælp, men den 18-åriges liv stod ikke til at redde. Efterforskningen ledte politiet på sporet af to 19-årige mænd, som i løbet af natten blev anholdt i Aarhus-området.

– Det er en meget alvorlig hændelse, og vi har sat massivt ind både operativt og efterforskningsmæssigt for at opklare sagen. Vi har i løbet af aftenen og natten foretaget flere ransagninger, afhørt en række personer, gennemsøgt området for spor og kigget overvågning igennem. Vi har fortsat en del efterforskningsskridt foran os, og der kan komme flere anholdelser i sagen,  udtaler politiinspektør Brian Olsen.

Østjyllands Politi er fortsat i den indledende fase af efterforskningen, og derfor er det stadig begrænset, hvor mange oplysninger de kan give om sagen. Men de kendte formentlig hinanden i forvejen …

– Ud fra den indledende efterforskning tyder det på, at den 18-årige har en form for relation til gerningsmændene, men det er for tidligt at sige noget om motivet endnu. Det er klart, at sådan en hændelse skaber stor utryghed i området, og derfor vil vi i de kommende dage være ekstra synlige i Viby-området – blandt andet med den mobile politistation, hvor borgerne kan få en snak med vores betjente, slutter politiinspektøren.

kniv
Ung mand blev søndag aften knivdræbt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung mand anholdt for frihedsberøvelse af mand

Nu åbner Blå Kors for ansøgninger om julehjælp

Økonomisk trængte børnefamilier har igen i år mulighed for at søge julehjælp hos en række organisationer. Blandt andet Blå Kors Danmark, som i 2020 modtog rekordmange ansøgninger og igen i år kan mærke en stor interesse for julehjælp allerede inden, der blev åbnet ansøgninger.

For mange familier er julens hygge også lig med ekstra mange udgifter, og det kan være svært at få råd til, hvis pengene er små.

Hos Blå Kors Danmark uddeler man igen i år julehjælp til børnefamilier, hvor forældrene er på overførselsindkomst. Den 1. november blev der åbnet for ansøgninger, og allerede i ugerne op til har der været mange besøgende på Blå Kors’ hjemmeside, som har søgt information om julehjælp:

– Det er overvældende, at så mange familier holder øje i så god tid. Det kan måske betyde, at vi igen i år vil modtage mange ansøgninger. Det er trist, at mange familier er så pressede, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

I 2020 ansøgte 7.402 familier om julehjælp hos Blå Kors, mens ansøgertallet bare to år forinden var på 6.268 familier.

Blå Kors’ julehjælp gives til familier med hjemmeboende børn under 18 år som en hjælp til gaver og julemad. Julehjælpen består af et gavekort til dagligvarer og et gavekort til Blå Kors’ genbrugsbutikker.

Trængte familier har mulighed for at ansøge om julehjælp her.

Ansøgningsfristen er den 25. november, hvorefter familierne vil få besked i starten af december om, hvorvidt de modtager julehjælp eller ej.

Ansøgninger om julehjælp til Blå Kors Danmark:

2020: 7.402 ansøgere
2019: 7.173 ansøgere
2018: 6.268 ansøgere
2017: 6.277 ansøgere
2016: 2.440 ansøgere
2015: 1.200 ansøgere

jul blå kors
Nu er der åbnet for ansøgninger hos Blå Kors Danmark … (Illustration: Blå Kors Danmark)

Læs også: Blå Kors med i sundhedsappel

Straksdom efter bytur med machete

En 21-årig mand fra Herning fik fredag formiddag en straksdom på tre måneders fængsel for at have taget en machete med i byen og for at have truet en person med den.

Retten i Herning gjorde fredag formiddag kort proces og idømte en 21-årig mand tre måneders fængsel. Manden blev klokken 02:38 natten til fredag anholdt, efter han ved 02-tiden på Kousgaards Plads i Herning havde truet en 24-årig mand med en machete – en form for kniv med et omkring 30 centimeter langt blad.

Den 21-årige mand erkendte i retten, at han havde macheten med i byen og også havde truet med den. Han modtog dommen, men kærede afgørelsen om fængsling.

machete
Ung mand gik i byen med machete i Herning … (Foto: Unsplash)

Læs også: Jeg hader at gå i byen

Dagens billede: Det vigtige møde

 

· Mere fra samme kategori ·