
NEWS: Danske fødevarevirksomheder skal inspirere Tyskland til mere økologi og bæredygtighed
Danske fødevarevirksomheder skal inspirere Tyskland til mere økologi og bæredygtighed · ‘No Time To Die’ er den mest sete Bond film i Danmark · Personbil beslaglagt fra spirituspåvirket vanvidsbilist · Kommunerne skaber tryghed om valget · Fine Gråbøl vinder BogForums Debutantpris 2021 · Dagens billede: Argumentet der (måske) virker
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Danske fødevarevirksomheder skal inspirere Tyskland til mere økologi og bæredygtighed
Interessen for bæredygtighed og økologi i Tyskland er stigende. Blandt andet skal der mere økologi i gryderne i de offentlige storkøkkener og her kigger tyskerne nordpå til Danmark for at finde inspiration. Derfor er fødevarer og bæredygtig produktion også et af temaerne for et stort erhvervsfremstød i Berlin den 10-11 november, hvor H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen, samt en række fødevare- og ingrediensvirksomheder, deltager.
Interessen for omlægning til økologi i Tyskland er stigende. Blandt andet bliver der arbejdet på højtryk for at få mere økologi i offentlige kantiner. Her er tyskerne inspireret af Danmark. Både i forhold til at få mere økologi i kantinerne, men også arbejdet med mere bæredygtighed i fødevareproduktionen.
Tyskland er Danmarks største handelspartner og importen fra den danske fødevareklynge er steget markant de seneste ti år.
Netop fødevarer og bæredygtig produktion er på dagsordenen, når Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen den 11. november overværer åbningen af et stort dansk erhvervsfremstød i Berlin, der har fokus på løsninger inden for grøn energi, sundhed, fødevarer og bæredygtig produktion.
Blandt deltagerne er 15 danske ingrediens- og fødevarevirksomheder.
– De tyske forbrugere købte i 2020 økologiske fødevarer for 14,99 milliarder EUR, hvilket var en stigning på 22 procent i forhold til året før. Vi forventer, at den udvikling også vil afspejle sig i foodservicesektoren, når det tyske samfund åbner langsomt op efter corona. Vi har gennem længere tid bearbejdet det tyske foodservice-marked for økologi, og nu vurderer vi, at der endelig er hul igennem. Derfor er der på erhvervsfremstødet en række danske virksomheder med, som gerne vil have endnu mere gang i eksporten af økologiske og bæredygtigt producerede fødevarer til Tyskland, fortæller Mette Gammicchia.
En af de virksomheder der deltager i erhvervsfremstødet er DAVA Foods, der i mange år har solgt økologiske æg til detailhandlen i og omkring Berlin, men gerne vil tættere på foodservice. Især de regionale grossister omkring Berlin.
– Derudover har vi fødevarer og hudplejeprodukter baseret på hamp med fra Møllerup Gods, som vi håber kan passe ind i den grønne omstilling der foregår i Berlin lige nu. Berlin er et interessant område for os, da her er mange firstmovers som går foran med nye trends, siger Jens Madsen, Eksport & Foodservice Direktør, DAVA FOODS
Også Copenhagen Distillery, der producerer økologisk spiritus i høj kvalitet og allerede leverer til en række restauranter og barer i Danmark, håber at skabe kontakter indenfor den økologiske sektor i Tyskland.
– Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi tilbyder en række økologiske produkter og dermed gøre os interessante for restauranter og barer i blandt andet Berlin, fortæller Jesper Mathiesen, sales manager, Copenhagen Distillery.
Tyskland og Danmark har i dag en samhandel til en værdi af 329,6 milliard kroner, hvilket gør Tyskland til Danmarks største samhandelspartner. Cirka 14 pct. af Danmarks vareeksport går til det tyske marked, men der er fortsat et stort potentiale for danske løsninger inden for klima, energi, sundhed og fødevarer.
Fokus for erhvervsfremstødet i Berlin vil derfor være disse sektorer – de står højest på den aktuelle politiske dagsorden og rummer samtidig et betydeligt markedspotentiale for danske virksomheder.

Læs også: Danmark bruger flest penge i verden på økologi
‘No Time To Die’ er den mest sete Bond film i Danmark
Filmen er nu blevet set af ikke færre end 942.347 danskere. Dermed har den overhalet ‘Skyfall’s 943.308 solgte billetter og overtager derved titlen som den mest sete Bond-film i Danmark nogensinde. Daniel Craigs sidste Bond-film overgår således de massive publikumssucceser ‘Casino Royale og også ‘Spectre’.
‘No Time To Die’ har i sin korte tid i biograferne allerede slået en lang række rekorder. Filmen havde biografpremiere torsdag den 30. september, og det har således kun taget fem uger at nå toppen, mens det tog ‘Skyfall’ to måneder at indtage førstepladsen som danskernes favorit Bond-film. Samtidig markerer det danske publikum sig suverænt som verdens største Bond-fans målt pr. indbygger. På en 2. plads ligger Norge, og herefter følger Finland og England. Længere nede på listen ligger Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.
Filmen er også allerede den bedst indtjenende Bond-film nogensinde med en omsætning på 118.696.755 kroner. Kun én film har tidligere rundet de magiske 100 millioner, og det er AVATAR, der tilbage i 2009 omsatte for 129 millioner kroner.
Head of Theatrical Distribution Frederik Malling Juul udtaler:
– ‘No Time To Die’ DIE lod vente på sig. Så at stå her efter 1½ år og en masse hårdt arbejde og opleve en kæmpe succeshistorie gør, at det har været det hele værd. Men vi er stadig ambitiøse, og de daglige tal viser os, at der stadig er danskere, der meget gerne vil opleve Daniel Craig og David Dencik, så nu sigter vi efter 1 million billetter i første omgang. Så må vi se, hvor det hele ender.

Læs også: Filmanmeldelse: ‘No Time To Die’
Personbil beslaglagt fra spirituspåvirket vanvidsbilist
”Han har flere gange været ude i rabatten og i modsat kørebane”, det ringede en opmærksom borger i lørdags den 6. november om aftenen til Nordjyllands Politi og fortalte, da han netop havde set en kraftigt slingrende bilist – uden nummerplader – på Bispensgade i Hjørring. Bilisten havde netop holdt ind til siden, hvorfor anmelder omgående holdt ind til siden og ringede til politiet.
En beredskabspatrulje rykkede derfor ud til stedet, hvor man kort tid efter traf den formodede spiritusbilist – en 24-årig mand. En alkometertest gav udslag for, at han tilsyneladende havde indtaget spiritus i sådan en grad, at hans promille var over 2,30 – markant over den lovlige grænse på 0,5. Og da promillen var over 2,00, var der nu tale om spiritusrelateret vanvidskørsel.
Politiet sigtede og anholdt derfor bilisten for vanvidskørsel, herunder spirituskørsel, samt mangel på indregistrering. Af den årsag blev personbilen beslaglagt med henblik på konfiskation, mens den sigtede – blandt andet – kan se frem til en betragtelig bøde.
Alle spiritus- og narkobilister tilbydes hjælp. Når Nordjyllands Politi sigter en person for overtrædelse af færdselslovens §§ 53-54, vil vedkommende blive tilbudt en uforpligtende samtale med en rusmiddelrådgiver.
Du kan læse mere her.

Læs også: Vanvidsbilist ville snyde sig fra konfiskation af bil
Kommunerne skaber tryghed om valget
Corona skal ikke forhindre nogen i at stemme til kommunal- og regionalvalget. Derfor ruster kommunerne op i forhold til at sikre en tryg valgdeltagelse. Om en uge er det valgdag, og hvert et kryds tæller og er vigtigt for demokratiet. Derfor ruster kommunerne nu op på smitteforebyggende tiltag, så man trygt og roligt kan afgive sin stemme.
– Kommunal- og regionalvalget er et vigtigt valg. Med et kryds får vi hver især indflydelse på lige netop de beslutninger, der betyder allermest for os i vores hverdag. Vi har alle en interesse i, at så mange som muligt benytter sig af deres mulighed for og ret til at stemme. Det er jo en af de fineste rettigheder, vi har. Og derfor ruster kommunerne op i forhold til at skabe en tryg valgdeltagelse, så corona ikke afholder danskerne fra at stemme, siger KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo.
Indenrigs- og Boligministeriet har sidste uge sammen med Sundhedsstyrelsen udsendt en række aktuelle, opdaterede sundhedsfaglige anbefalinger til kommunerne til brug for en sikker afholdelse af valget.
Det handler bl.a. om adgang til håndsprit og mundbind, god plads, ekstra afstand og ekstra fokus på udluftning. Man kan for eksempel også opfordre vælgerne til selv at tage en kuglepen eller blyant med, hvis de er mest trygge ved det, eller kommunen kan gøre brug af såkaldte vognstemmer, hvor fx borgere i øget risiko kan få lov at stemme udenfor, i telte eller fra deres egen bil.
Der vil også komme fokus på muligheden for at bruge hele stemmeperioden til at afgive sin stemme. For eksempel kan man brevstemme frem til den 12. november, og i mange kommuner er der mulighed for at stemme i valgbusser eller på andre mobile valgsteder. Man kan også opfordre danskere, der arbejder hjemme, til at stemme uden for ‘myldretiden’ den 16. november, så antallet af personer på valgstederne bliver spredt mest muligt ud.
– Det vil være forskelligt fra kommune til kommune og fra valgsted til valgsted, hvilke tiltag man indfører. Hvis valgstedet er en sportshal, kan det måske være oplagt med klistermærker på gulvet for at sikre afstand, mens det kan være sværere på et mindre valgsted. Her kan man så fx sætte plakater op, som minder danskerne om at holde afstand, samtidig med at man sikrer, at der er valgtilforordnede nok, som kan hjælpe og vejlede borgerne, der står i kø, så de oplever en tryg afvikling. Men uanset hvilke tiltag, den enkelte kommune indfører, så kan man være tryg ved at afgive sin stemme, slutter Kristian Vendelbo.

Læs også: Her er reglerne for valgplakater
Fine Gråbøl vinder BogForums Debutantpris 2021
Der er helt fortjente roser til Fine Gråbøls debut med romanen ‘Ungeenigheden’ (Gads Forlag). Juryen for Bogforums Debutantpris 2021, var klar med både anerkendelse og medfølgende pris på 50.000 kroner.
Der var i år indstillet hele 58 bøger til Bogforums Debutantpris, fem blev shortlistet, men det var Fine Gråbøl, der fik prisen.
De øvrige shortlistede var:
Glenn Bech for sit autofiktive værk ‘Farskibet’ (Gyldendal)
Maria Hesselager for romanen ‘Jeg hedder Folkví’ (Gutkind)
Sebastian Nathan for sin digtcyklus ‘Honey Moon’ (Forlaget Amulet)
Søren Pilmark for romanen ‘Varieté – Laurits og Valdemar’ (Politikens Forlag)
Prisen blev uddelt i forbindelse med Bogforums officielle åbningstale og juryens motivation for at give prisen til Fine Gråbøl:
I Fine Gråbøls væsentlige samtidsroman holdes sindets bærebjælke kun lige netop oppe. Titlen låner navn fra et midlertidigt psykiatrisk botilbud for unge voksne, som den unavngivne jeg-fortæller og en række andre unge befinder sig på, og som vi følger hen over en klaustrofobisk varm sommer.
Bostedet er et øvelseshjem. Et sted, hvor man skal øve sig i ikke at hælde kogende vand ud over sig selv, ikke at tage springet fra et vindue. Og sådan går dagene, man sidder i køkkenet og lægger kabale, man spiser karameller, man farver hår, man får psykoser. Ungeenheden er både et sted og en tilstand. Et slags mellemrum. De, der bor der, er syge, men det er ikke et hospital. Man kan låse sin egen dør, men personalet kan altid låse den op igen. Nogle gange føles væggene bedrageriske og trækker alt ilt ud af jeg-fortælleren, andre gange bærer de hende oppe.
Fine Gråbøls blik for dét indre spændingsforhold er utroligt nuanceret og fint registrerende. Det er samtidig et litterært greb: at give form til den erfaring det er at være til stede i verden, fuld af indre splittelse og forskydninger, ved at kombinere det alment genkendelige med det fremmedartede og på den måde udvide læserens blik for, hvordan det er at leve med psykisk sårbarhed. Lige så porøs og usikker en virkelighed Gråbøl skildrer, lige så sikkert og præcist skriver hun den frem. Det er overbevisende gjort. Hun kan både bevare det store overblik og gå ret i kødet på sit stof. Romanen er både poetisk og konstaterende. Hjerteskærende og kritisk. Kompleks, med andre ord – som livet er det …

Læs også: Fem på stribe: Boginspiration til dig