Læs også:

Close
nøgle huskøb hussalg

NEWS: Tilstandsrapporter giver kun boligkøberne den halve sandhed om bygningen

Nyheder  | 

Tilstandsrapporter giver kun boligkøberne den halve sandhed om bygningen · Forsvarsminister deltager i NATO-forsvarsministermøde · UVD-robotter rykker ind i supermarkederne · 44-årig mand dømt 12 års fængsel for drab · Dagens billede: Coldplays økovenlige tour

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tilstandsrapporter giver kun boligkøberne den halve sandhed om bygningen

Selvom lovgivningen er opfyldt, så giver tilstandsrapporten et utilstrækkeligt billede af ejendommen og den bygningssagkyndige har ikke nødvendigvis set alt.

– Boligkøbere får langtfra hele sandheden om skader og skavanker på det hus, de står overfor at købe. Den bygningssagkyndige gennemgår nemlig kun det, der er synligt i bygningen og opfanger dermed ikke de skader, der gemmer sig bag vægge, gulve og lofter, forklarer advokat Niels Erlandsen, der er formand for Danske BOLIGadvokater.

Boligkøbere er først og fremmest nervøse for de røde skader i tilstandsrapporten, men de er ikke altid de værste skader. I virkeligheden skal man være særdeles opmærksom på det, der er markeret med sort, det vil sige ‘mulige skader”, idet dette er en advarsel om, at den bygningssagkyndige anser, at der kan være risiko for en skade, som han imidlertid ikke har mulighed for at undersøge uden et destruktivt indgreb, hvilket ikke er muligt under ordningen. Sådan er lovgivningen og det betyder, at mange ikke kender den fulde sandhed om det hus, de køber.

‘Vi tegner da bare en ejerskifteforsikring’ – nej sådan forholder det sig ikke … En ejerskifteforsikring dækker eventuelle skader i boligen, som ikke står i tilstandsrapporten, og som køber ikke kendte til på overtagelsestidspunktet. Men selvom det umiddelbart lyder som den helt rigtige forsikring for køber, så er det langt fra sikkert, at forsikringen dækker udgifterne til udbedring af en bestemt skade.

For det første dækker ejerskifteforsikringen kun skader, som er usædvanlige for huset set i forhold til et tilsvarende hus af samme alder og stand. For det andet vil erstatningen blive nedsat under hensyntagen til værdiforringelsen for slid og ælde.

– Vi anbefaler, at tilstandsrapporten suppleres med en liste over typiske fejl og skader på den pågældende bygningstype og alder. Sådanne lister findes allerede, men vi ønsker en officiel liste fra Sikkerhedsstyrelsen, som kunne være baseret på forsikringsselskabernes erstatningshistorik, så risici er kendte for både køber og sælger, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand videre.

En række sager om mangelfulde tilstandsrapporter, som har været vist i TV, illustrerer med al tydelighed, at manglende omhyggelighed hos den bygningssagkyndige i kombination med lovgivningen om tilstandsrapporterne kan presse boligkøberne ud i økonomisk ruin.

En tilstandsrapport er resultatet af et huseftersyn. Tilstandsrapporten er en samlet skriftlig vurdering af en boligs synlige skader og tegn på skader.

Farvekoderne i tilstandsrapporten betyder følgende:

    • Kritiske skader, hvor reparation skal ske straks, markeres med rødt
    • Alvorlige skader, hvor reparation kan vente et par år, markeres med gult
    • Mindre alvorlige skader markeres med gråt
    • Forhold, der bør undersøges nærmere, markeres med sort.

En tilstandsrapport er ikke lovplig men er nødvendig for at køber kan tegne ejerskifteforsikring, der dækker eventuelle skader i boligen, som der ikke står i tilstandsrapporten, og som køber ikke kendte på overtagelsestidspunktet.

Såfremt sælger ikke ønsker at fremlægge en tilstandsrapport og et tilbud på en ejerskifteforsikring, skal køber rette et evt. erstatningskrav mod sælger, hvis sælger ikke loyalt har oplyst om evt. bygningsmæssige problemstillinger. Dette kan i sidste ende være ganske besværligt for køber, hvis sælger for eksempel afviser kravet eller ikke har økonomisk mulighed for at betale et eventuelt berettiget erstatningskrav.

nøgle huskøb hussalg
Tilstandsrapporter giver kun boligkøberne den halve sandhed om bygningen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Forældrekøb vinder frem på det københavnske boligmarked

Forsvarsminister deltager i NATO-forsvarsministermøde

Forsvarsminister Trine Bramsen deltager i NATO-forsvarsministermøde i Bruxelles den 20.-22. oktober 2021, hvor
NATO’s forsvarsministre blandt andet skal drøfte evakueringen fra Afghanistan og NATO’s mission i Irak.

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:

– Jeg ser frem til at mødes med mine kollegaer i NATO. NATO vil gennemføre en evaluering af den samlede indsats i Afghanistan. Det er vigtigt. Vi må erkende, at vi som alliance helt har fejlvurderet udviklingen i Afghanistan. Men evakueringen fra Kabul kunne ikke være sket uden det tætte operative samarbejde, vi over mange år har opbygget i kraft af NATO-samarbejdet. Det bekræftede i den grad værdien af det gode forhold NATO-landene imellem. Og så ser jeg frem til at mødes med mine forsvarsministerkollegaer.

soldat militær
Der er NATO-møde i disse dage … (Foto: Unsplash)

Læs også: Facts om Joe Biden

UVD-robotter rykker ind i supermarkederne

UVD Robots, den førende danske producent af UV-desinfektionsrobotter, indgår en partnerskabsaftale med OCC Commercial Consulting. Formålet er at tilbyde desinfektionsløsninger af hospitalsstandard til supermarkeder og derved skabe et trygt og sikkert shoppingmiljø for kunder og medarbejdere.

Den gennemsnitlige forbruger bruger 60 timer om året på at købe dagligvarer i butikker. Det sker i et butiksmiljø, hvor indkøbsvogne, låger til kølediske og grøntsager let bliver en magnet for bakterier. En undersøgelse viser, at indkøbsvogne har 361 gange så mange bakterier som et håndtag på en toiletdør. 75 procent af bakterierne på indkøbsvognene er skadelige for mennesker. Døre til kølediske kan rumme mere end 1235 gange så mange bakterier som mobiltelefoner. En af de hyppigst forekommende bakterier på lågerne til kølediskene er desuden resistent overfor antibiotika.

UVD Robots har indgået en global partnerskabsaftale med OCC Commercial Consulting for at bekæmpe COVID-19 og andre sygdomsfremkaldende organismer i dagligvareforretninger, cateringbranchen og i detailhandlen i øvrigt. Aftalen kommer kort efter, at UVD Robots modtog en ordre på 100 danske desinfektionsrobotterfra Europa-Kommissionen, der i 2020 lagde sin første ordre 200 desinfektionsrobotter som en donation til hospitaler i EU.

Det nye partnerskab gør OCC Commercial Consulting i stand til at indsætte UVD-robotter, der automatisk desinficerer butiksområder, inklusive hylder, gange og kasse-sluser. Derved opnås en omfattende infektionsforebyggelse gennem brug af bakteriedræbende UV-C lys mod vira og bakterier på overflader og i luften. 99,99 pct. af mikroorganismerne inklusive SARS‑CoV‑2(coronavirus) og E.Coli elimineres, hvilket skaber et sikkert miljø for medarbejdere og kunder.

– At desinficere i butikker er en perfekt opgave for UVD-robotter, der uden besvær kan navigere i butikkernes gange efter lukketid, forklarer Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics, der producerer UVD-robotterne.

Til at begynde med vil OCC Commercial Consulting fokusere på at indsætte UVD-robotter på det tyske marked, men planen er at ekspandere til resten af Europa.

– Vi glæder os til at kunne tilbyde autonome UV-desinfektionsrobotter til et marked, hvor behovet er stort. Supermarkederne må sørge for, at medarbejdere og kunder føler sig trygge ved, at alt, hvad der kan gøres for at holde dem sunde og raskes, bliver gjort, siger Salvatore Orto, stifter af OCC Commercial Consulting, der har over 30 års indgående markedskendskab og erfaring med at levere teknologiløsninger til fødevare- og restaurationsbranchen.

Baseret på forprogrammerede tidsskemaer og ruter kan UVD-robotter desinficere cirka 700 kvadratmeter i timen. Derved opnås en hurtig desinficering af et typisk forretningsareal uden, at der behøver at være medarbejdere til stede. At desinficere supermarkeder med UV-C lys er ikke et nyt koncept. Men de eksisterende løsninger, herunder stationære desinfektionssystemer, UV loftslys eller luftrensere, leverer ikke en fuldstændig desinfektion, idet der kan forekomme skyggeeffekt på områder, som ikke belyses. De selvkørende UVD-robotter løser derimod denne udfordring og desinficerer overalt i alle hjørner og kroge. Det sker samtidig med, at der gives adgang døgnet rundt til realtidsrapportering om effektiviteten af desinficeringsprocedurerne.

UVD-robotten fra Danmark er solgt i mere end 60 lande verden over og er dermed den mest populære desinfektionsrobot på markedet. Robotterne er oprindeligt udviklet til at bekæmpe infektioner på hospitaler. Men nu bruges de også i uddannelsesinstitutioner, i sundhedssektoren, i lufthavne, hoteller, sportsarenaer, tog, butikscentre, fødevareproducenter, krydstogtskibe, medicinalvirksomheder og kontorer.

Den globale partnerskabsaftale med OCC Commercial Consulting fokuserer specifikt på fødevare- og restaurationsbranchen. UVD Robots mission er at desinficere for at beskytte menneskers sundhed.

– Vi ser frem til i samarbejde med OCC om at kunne hjælpe detailhandlen med hurtigt at adressere butikssektorens udfordringer med hensyn til bakterier, samtidig med , at vi understøtter deres langsigtede strategier til forebyggelse af infektioner, slutter Per Juul Nielsen, CEO i UVD Robots.

ovd robot supermarked
En undersøgelse viser, at indkøbsvogne har 361 gange så mange bakterier som et håndtag på en toiletdør. 75 procent af bakterierne på indkøbsvognene er skadelige for mennesker. Døre til kølediske kan rumme mere end 1235 gange så mange bakterier som mobiltelefoner. En af de hyppigst forekommende bakterier på lågerne til kølediskene er desuden resistent overfor antibiotika. (Foto: PR)

Læs også: Robothund sikrede afstand under corona

44-årig mand dømt 12 års fængsel for drab

En 44-årig mand er onsdag blevet idømt 12 års fængsel for den 9. december 2020 at have knivdræbt sin 45-årige samlever i Skalkendrup i Nyborg Kommune.

Retten fandt det bevist, at den nu dømte var skyldig i at have påført kvinde de læsioner, hun døde af.

– Jeg er meget tilfreds med resultatet, hvor retten har delt anklagemyndighedens opfattelse af sagens beviser. Den udmålte straf på 12 års fængsel er helt i overensstemmelse med det normale strafniveau i sager om drab i førstegangstilfælde, således som det  også var anklagemyndighedens påstand i den her sag, siger anklager Andreas Dahl fra Fyns Politi.

Den 44-årige mand blev varetægtsfængslet efter dommen. Han udbad sig betænkningstid til om, hvorvidt han vil anke dommen.

politi politibil
Mand dømt 12 års fængsel for drab … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Poltiet indfører nattelivszoner i Aarhus og Aalborg

Dagens billede: Coldplays økovenlige tour

· Mere fra samme kategori ·